Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2009 21:17 - Как да се спасим при неизбежната икономическа криза?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2016 Коментари: 9 Гласове:
0



Материалът трябва да се прочете ! За да няма пак след време, такива които не са разбрали, какво се случва у нас !
 Приятно четене - изводите са ясни.

Парите в евро и под...

Идва страшна криза от типа на 1997. Как да се спасим от идващите фалити

Българската икономика е пред тотален колапс. Но не заради глобалните проблеми, а заради супер погрешна политика в последните 3 мандата.

 

Какво правеха последните 3 правителства?

 

Харчеха пари назаем. Готови пари, идващи или срещу продажба на предприятия, или под формата на заеми, или под формата на пасивни инвестиции. Т.е. на такива инвестиции, които служат за овладяване на нашия пазар, а не за производство на нещо за износ.

 

Затъването в дългове е поголовно за цялото общество. Брутният външен дълг вече е над 30 милиарда евро. Само лихвите по него са над 3 милиарда евро годишно. Тези пари се плащат, независимо дали дългът е частен или държавен. Тези пари, за да ги платим, трябва да имаме „чиста печалба” от някъде в този размер. Защото лихвата си е „чист разход”. Т.е. за да плащаме само лихвите по натрупаните заеми, е нужно икономиката ни като цяло да има поне 3 милиарда евро външнотърговски излишък. Тя не само, че го няма, но има и около 6 милиарда евро годишно търговски дефицит.

 

Тези 2 суми – лихвите и дефицитът, реално не се плащат и общо оформят натрупване на нов дълг в размер на 9 милиарда евро. Тази година точно това ще стане. Следващата – отново…

 

Теоретично, ако някой непрекъснато налива пари до безкрай, тази система може да работи. 
 Но всяко подобно наливане рано или късно свършва. 
 Глобалната криза допринася то да свърши по-бързо при нас, но то тъй или иначе щеше да дойде. Това щеше да стане по линия на естествената невъзможност да се усвояват нови кредити. Това става, когато текущият доход на вземащия кредита започне да не стига за погасяване на вноските по него. Тогава нови кредити вече не се дават, и длъжникът фалира. Точно това става с България като цяло. Икономиката ни изобщо няма ресурса да генерира такъв доход, че да изплаща взетите кредити. Така тя изпада във фалит. Формалните му проявления са много на брой дребни фалити – на всеки кой където е вземал кредити. Той започва да закъсва, да закъснява, идват квестори, съдии-изпълнители и пр.

 

Ситуацията допълнително се влошава от поведението на чуждите инвеститори, които в миналите години са наливали пари тук, с цел печалба. Сега, когато виждат кризата, те се опитват да разпродават активите си и да изнасят парите в чужбина. Това е причината например за срива на фондовата борса, както и за пукването на имотния балон. Горещите пари, които напомпаха борсата в последните години, сега изтичат навън. Англичаните и фондовете, които купуваха имоти по 1000 евро на кв.м. сега разпродават и се изнасят. Това е допълнителен отрицателен поток на пари, извън лихвите.

Общият ефект от всичко случващо се ще е пълна декапитализация на икономиката. Т.е. ще намалеят парите в нея и ще е невъзможно да се получават вече досегашните доходи. Това ще доведе до невъзможност да се плащат кредитите, и вероятно – до банкови фалити на някои банки, които нямат достатъчно обезпечения или са раздавали кредити твърде безотговорно.

Парите в банките обаче не са техни, а са на вложителите им. Фалит на банка означава фалит на вложителите. В България има Фонд за гарантиране на депозитите, но средствата в него не са достатъчно, за да посрещнат фалита дори на една средно голяма банка. А е възможно да „изгърмят” поне няколко средно големи и дори някои от най-големите....

1.Дръжте спестяванията си във валута. Изберете влог в голяма чужда банка – част от голяма световна структура. Можете да ползвате също сейф, или добре заключени и защитени жилища. 

2.Избягвайте банки, зад които не стои никой, дори и текущите им резултати да са добри. Счетоводно всяка банка може да се изкара процъфтяваща, дори когато е фалирала. 

3.Ако имате заеми, лизинги, ипотеки изплатете ги предсрочно – ако имате възможност за това. При кризата е възможно да пострадате, дори и да си плащате редовно вноските. Това е така, защото активите, които изплащате, са собственост на банката/лизинга и ако той закъса, те ще вибъдат отнети, дори да сте редовен. Т.е. ако имате автомобил на лизинг, той реално не е ваш, а е собственост на лизингодателя. Въпросният автомобил е заложен срещу кредита, с който е купен, и който вие изплащате. Ако много хора спрат да си плащат вноските и лизингодателят фалира, тогава въпросните коли се разпродават на търг, а не се дават на този, които ги изплаща. Подобни схеми са възможни и с други активи. При масова криза е добре вашето да си е ваше и да не е в някакви сложни финансови взаимоотношения.

Друг риск при заемите са възможностите, които съществуват да ви увеличат драстично лихвите „по преценка” на отсрещната страна. Вероятно това ще се използва масово по отношение на клиенти, които все пак могат да плащат, за да се издои максималното от тях в ситуация на много други фалирали. 

4.Ако имате активи, които искате да продавате, направете го сега – ако имате шанс ще успеете. След това по време на кризата не продавайте, защото цените ще се срутят главоломно. Изчакайте крахът да отмине. 

5.Следете внимателно новините от чужбина за състоянието на банковата групировка, част от която е вашата банка. Глобалната криза е сериозна и ако фалира банката-майка на вашата банка, вече няма да я има гаранцията на голямата институция. 

6.Оптимизирайте си ежемесечните разходи. Купете си енерго-спестяващи крушки, уплътнете си прозорците, изключете си почти ненужния вече фиксиран телефон, откажете се от някой от мобилните си телефони, говорете по-малко по самите тях, минете на по-нисък интернет план, харчете по-малко вода… Този тип разходи консумират голяма част от месечния бюджет. Но тъй като са много на брой по-малки сметки, хората ги подценяват. Не ги подценявайте. Ако намалите 20-30% от всички малки сметки, това е все едно да намалите 20-30% от една голяма сметка. 

7.Откажете се от някои не толкова важни разходи – ресторанти, цигари, алкохол, нови материални придобивки и пр. 

8.Вземете мерки за увеличаване сигурността на жилището си, както и на личната си сигурност. В ситуация на криза престъпността драстично се увеличава. 

Казано по-обобщено, подгответе се за „затягане на коланите”. Управляващите ще увъртат до последно, за да се изкарат успешни и да опазят властта си. Но кризата е неизбежна. България няма икономика, няма износ, не произвежда нищо. Тя само консумира, финансирайки се чрез заеми. Времето на сметката обаче настъпва. И никой управник няма да ви спаси. Ще се спасява всеки поединично – както винаги е било…



Източник : Българска Интернет Партия







Тагове:   криза,   как,   неизбежната,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krotalka - Това отдавна е казано
19.02.2009 21:56
"Спасяването на удвниците, е работа на самите удавници"
От няколко години се очакваше, сега банките ще започнат да продават ипотекираните апартаменти и който има пари, ще купува на безценица. Как ще изкарват хората от тях, не ми се мисли. Очаквам в скоро време да се появят масово жалби и оплаквания на тая тема.
цитирай
2. анонимен - meir
19.02.2009 21:57
1.Дръжте спестяванията си във валута.
--------------------------------
И какво ще рече да си държим парите във "валута"?Монголски тугрици ли, долари ли, що ли ?Все е валута. Левът не е ли валута?

Ако искате най бързо да :"декапитализирате икономиката"- тогава- да дръжте си парите в добре затворени помещения.


По- нататък вече цепят мрака: "Можете да ползвате също сейф, или добре заключени и защитени жилища."
..........................................................................
Най-безсмисленото нещо което може да направите е да държите големи суми валута в сейф. Инфлацияга ги "подяжда".

как се връзва това:
Изберете влог в голяма чужда банка – част от голяма световна структура.

с това:2.Избягвайте банки, зад които не стои никой, дори и текущите им резултати да са добри. Счетоводно всяка банка може да се изкара процъфтяваща, дори когато е фалирала.
--------------------------------------------------------------------
Не знам какво ще рече банка зад която не стои никой? Кризата помете мастодонти преживели "Голямата депрасия", така че авторите изпадат в явно противоречие със себе си.
Нататък не си струва да се коментира.
цитирай
3. valsodar - О, Меир, таман се уплаших, че ще се размине тоя път ?
19.02.2009 22:38
Меир, знаци много.
Вече, кой как ще си ги разчита си е негов проблем.

Кое не е вярно ?
Че не сме с 37 милиарда дълг или че не навлизаме в икономическа криза ?
Или че имаме Фонд, който да гарантира спестяванията, ако хората решат да си ги изтеглят от банките и започне реакция на верижни банкови фалити ?

Кое не ти стана ясно и къде се нувдаеш от помощта ми ?
Или просто пак ще се хващаме за отделните фрази и няма да видим гората покрай дърветата ??!
цитирай
4. krotalka - Някои неща от точка 6, са пресилени.
19.02.2009 22:48
Откажете се от някой от мобилните си телефони. Това как да го разбирам? Или - Минете на по нискотарифен интернет. То интернета май остана единственото удоволствие на някой българи, ако се лишат и от него, ами по добре да намятат белия чаршаф и да се отправят към Орландовци.
цитирай
5. valsodar - Съветите за икономии са от общ характер
19.02.2009 23:17
Просто идеята е да си преразгледа човек харчовете и да спре тези без които може да мине.
Защото , ако един средногодишен приход ти е около 10 000 лева, то с махане на някои пера, човек мове да си запази повече от него за черни дни.
Прост пример - спиране на цигарите ти носи около 400-500 лева на година.
Минаване на по-икономичен план за разговори около 200 лв .. и така капка по капка, намираме парите от които в един даден момент може и да се нуждаем нали ?

Както и аз гледам да спазвам един от добрите съвети - да не влизам в хипермаркет на гладно, че после става страшно ! :)))
цитирай
6. krotalka - Икономията - майка на мизерията.
19.02.2009 23:34
Че ще се затяга колана, две мнения по въпроса няма.
Важно е, от какво можем да се лишим, без това да ни депресира.
цитирай
7. valsodar - От учудващо много неща, ако когато ...
19.02.2009 23:46
От учудващо много неща, ако когато пазаруваме първо си задаваме въпросът - Нуждая ли се точно сега от това ?!

Принципно човек желае да има хиляди неща, но реално тези, от които се нуждае към момента, са многократно по-малко.

Време е от култура на консуматора да преминем към културата на мислещите ;)
цитирай
8. анонимен - meir
21.02.2009 00:46
Както и аз гледам да спазвам един от добрите съвети - да не влизам в хипермаркет на гладно, че после става страшно ! :)))
-----------------------------------------------------------------------------------------
И аз спазвам един от добрите съвети на татко: "сине явно не те бива за тая работа / да си въртя сам домакинството/ , а и само тази ли?!- вземи си домашна прислужница.
Речено сторено.Малко акъл ама навреме.Сега имам повече свободно време, не ходя да пазарувам, не готвя, не чистя. Взех я с препоръки и за нищо не света не бих се разделил с нея.
Сега, ако послушам съветите на Добри Божилов, които Вълсо любезно ни е предоставил излиза, че трябва да я освободя.Да, ама не!
П.П.Няколко пъти се хващам вече, когато ме ядоса- рядко се случва- посягам към колана да си вдигна панталоните. Обаче ние знаем истината нали, Вълсо?Ай да видим кога ще я положа с колана както се полага. :))
цитирай
9. valsodar - Баща ти Меир явно е бил умен човек
21.02.2009 09:43
След като ти е казал навреме, кое не ти се отдава в живота.

Конкретно по самата статия, има противоречащи моменти, но основната картина е една - очакват ни неприятни времена, които ако искаме да ги преживеем и да не излезем от тях като клошари, трябва да си оптимизираме разходите и да потърсим начини за нови приходи.
Питаш в какво да инвестираш ?
Може във всичко стига да си разпределиш риска.
Никой не е казал, че трябва да си затвориш парите само и единствено в евро - има и други валути, но валути на действащи , а не на симулирани икономики като нашата. Има си инвестиционно злато и сребро, има какво ли не - въпрос на финансов ресурс и на предпочитания за влагането му.

Каквото и да се говори в официалните медии, за мен истината продължава да е една - България я очаква един изключително труден период в рамките на 4-5 години, период в който мнозина ще се отзоват на улицата, без дом и без работа, ако не са взели вече мерки и са повярали на розовите думи на правителство и финансови "експерти".
Това, което бе по времето на Жан Виденов ще ни се види мечта, пред това което предстои - там поне кошмара свърши бързо, кризата ни бе локална, а сега... сега е световна.

Най-голямата икономическа депресия след Великата Депресия на 20-ти век.
А може и да я надмине - ще видим.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7408791
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив