Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2009 17:02 - Бунтът на "Инвеститорите"
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4100 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 26.02.2009 17:02


Бях чел нелепи новини, бях попадал на малоумни идеи, но следната новина , направо ме събори от стола, след като я прочетох !
 На бунт, на бунт народе !
Грабвай кирките, лопатите, яхвай мерцедесите и дайте да подпалим банките, дето раздадоха така лековерно кредити на малоумниците, купили на десетократно по-висока от реалната им цена, бетонните си копторчета !

 РЕВОЛЮЦИЯ !

 Да подкрепим Мутро Бизнеса у нас, в искането му към банковата ни система ! 
 Да върнем парите в ръцете на тези , които ги заслужават !

НАББ се надигна срещу банките
Източник: Profit.BG
"Ако банките не докажат своята социална отговорност до края на март, ние ще бъдем принудени да поканим целия български народ и бизнес да си оттегли доверието от тях, като всеки сам си прецени как да го направи. "Това заяви на пресконференция днес Светлозар Николов, Председател на Националната асоциация на българския бизнес (НАББ).

"Възможностите са чрез изтегляне на всички средства от банките, намаляване на междубанковите плащания до минимум и спиране на плащанията по текущите кредити", допълва той.

„Както знаете, ние още през декември обявихме нашата програма за недопускане на икономическа криза в страната, но за съжаление не бяхме чути от управляващите. Те тогава твърдяха, че все още няма криза и икономиката е стабилна", заяви Николов.

Банковата система трябва да бъде реформирана, защото всички се убедихме, че не е ефективна и че не работи за икономиката, изтъкна председателят на НАББ.

От Асоциацията предлагат следните мерки, включени в националната подписка „Банки-Стоп! Не унищожавайте българския народ и себе си!":

-Държавата да упражни контрол върху банките с цел намаляване на лихви и такси за обслужване на потребителите.

-Да се приеме законодателна промяна, ограничаваща правото на банките едностранно да вдигат размера на вноските и лихвите по вече подписани и действащи договори за кредит.

-Създаване на Държавен кредитен и гаранционен фонд с цел рефинансиране на ипотечни кредити на лица, които не могат да си изплащат кредита при договорените условия; поемане на част от вноската на съкратени лица до момента, в който си намерят работа; поемане на част от риска, чрез предоставяне на гаранция от фонда по кредити на малки и средни предприятия и граждани, и др.

-Държавата да упражни административен и правен натиск върху банките с цел отпускане на нисколихвени кредити на малкия и среден бизнес и ипотечни кредити на гражданите.

-Изкупуване на банка чрез придобиване на контролния пакет от държавата с цел провеждане на директна политика за нисколихвено кредитиране за малкия и среден бизнес и гражданите.

-Да се приеме закон, с който да се регламентират правата на длъжниците. Да се увеличи контрола на БНБ върху правото на Банките да цесират /продават фиктивно/ или прехвърлят собствеността и правата върху задълженията си. Всички спорове и проблеми между банките и техните кредитополучатели трябва да се изясняват само и единствено в съда.

-Да се промени законът така, че съдия-изпълнителят да не може да обявява за продажба ипотекиран имот на цени по-ниски от стойността на кредита и дължимите лихви.

-Да не се допуска изтичането на средствата от депозитите на български граждани към други държави, за да се подпомагат чужди икономики, като парите от депозитите се прехвърлят от местните клонове към банките майки в чужбина.

-Да се отпускат нисколихвени кредити до 2% на най-нископлатените държавни служители - полицаите и др.

-Да се постави таван на лихвите по депозитите, с цел стимулиране на нисколихвено кредитиране и др.




Гласувай:
0



1. lubopitstvo - Банките. . ., банките сами си нап...
26.02.2009 17:17
Банките..., банките сами си направиха харакири като раздаваха кредити на всеки отишъл да поиска.
И сега какво става..., цените на имотите главоломно надолу, няма на кого да се продадат ипотекираните имоти, няма с какво да се купят, защото няма вече кредитиране за имоти.И се завъртаме в омагьосаният кръг, в който банките го отнасят отвсякъде.
Ами, те не бяха наши тези пари...Българинът изкара ли ги преди това, че да ги харчи за панелки и плазми!?
цитирай
2. valsodar - па=па=па=па
26.02.2009 17:30
Няма да я забравя тази реклама на Райфайзенбанк с патката дето дава кредити и патока дето го получава.

Всяка глупост се заплаща скъпо.
Дойде ред да се тегли калема и всеки да си носи последствията за прегряването на пазара на кредити !

Ама нали трябва да сме като американците - Дайте да живеем на кредит, като цивилизованите народи !

Да изхарчиш това, което не си произвел като блага и няма сигурна гаранция , че някога ще произведеш - ей това са оковите на глупака, които глупците сами си закопчаха !
цитирай
3. valsodar - Грабвайте лопати - някой се изкр...
26.02.2009 17:39
Грабвайте лопати - някой се изкряска
и мигом инвеститор,
на порта банкова затряска !

Върнете си ни вий парите,
а ако може ... лихвите да опростите !

Че прост е наш народа,
в лакомия нийде невидяна
имот вовеки да си има,
дори и на цената,
от брокер алчен назована !

Напред вий мутри и метреси,
яхнете ваш'те мощни мерцедеси.
Че иде ред за нов 9-ти
и банковата ни система
вие здраво съборете !

Цял свят сега ви вази гледа,
как инвеститор наш мил роден
ще ближе здраво сладоледа !
цитирай
4. krotalka - Живот на заем,
26.02.2009 17:42
не е заглавието на романа на Ремарк, а съвремената българска действителност. Взеха хората заеми, без да се замислят, че трябва да се връщат...
Един стар счетоводител по тоя въпрос казваше - "Маймуната, дето е маймуна, преди да лапне фурмата, премерва отзад, дали ще може да излезе костилката" Това е, маймуните са по-умни от някои хора.
А за плача и рева на инвеститорите-мутри, нямам думи.
цитирай
5. valsodar - Лакомо дупе - кръв сере !
26.02.2009 17:52
Га ядоха кифтета ни риваха, всичко бе пазарна икономика, а ся га дойде ред да си плащат масрафа - не можело така , а ?

Да острижем ние овцата, пък който ще да я пасе ?
Е, остригаха карлитковците с истерията покрай надуването на имотният балон, а сега нека си пасат близките две поколения тревица напролет, че то задруго няма как и да им остане, кога тръгнат да си разплащат борчовете.

На заем брашно тъпкано се връща
цитирай
6. анонимен - КРАДЕН ЖИВОТ/ пардон НА КРЕДИТ/
26.02.2009 23:19
От мутрак нищо не става ! Най малко пък политик и бизнесмен ,където се изисква малко акъл ! Голям смях с тези новобогаташи ! Подзвериха света с алчност и беззаконие и си мислеха ,че ще е вечно ! Палати ,частни резиденции ,хотели на кредит ! Я да ги окошарват и да викат багерите да им събарят мижавите богатства ! Новобогаташи ! Смях ,смях ,смях ! Това никъде го няма !
цитирай
7. gothic - Проблема тръгна от налагания модел ...
27.02.2009 10:31
Проблема тръгна от налагания модел на просперитет и благополучие, налаган от всевъзможни медии. Банките усетиха накъде духа вятъра и пуснаха кукичките. И понеже по-голямата част от народа ни много мрази да използва мозъка си по предназначение - клъвна. А сега рева е до бога...Нека!
цитирай
8. valsodar - Трудно е да накараш хората да мислят и да носят отговорност за действията си !
27.02.2009 10:37
По-лесно е да се възползваш от наивитета, лакомията и мечтите им.
А мечтата за свой собствен дом , винаги е била една от най-дълбоко залегналите в българският народ.
Не сме чергари като нация и са ни чужди идеите като постоянна смяна на местообитанието съгласно възможностите за по-добра работа и живот.
Живот под наем, се възприема като живот на неудачници, а заробването с непосилни ипотеки се рекламираше като мисъл за бъдещето ти.

И ... много хора се полакомиха да имат неща на цена, която е непосилна за тях.

Една добре дирижирана манипулация на обществените нагласи, довела до изземване на свободният паричен ресурс от ръцете на работещите и преминаването му в ръцете на банки, "предприемачи", "строители" и брокониери.

Тепърва ще започнат да се виждат последствията от това всенародно безумие.
цитирай
9. анонимен - Ако помислите, проблемът не беше ...
27.02.2009 10:56
Ако помислите, проблемът не беше толкова във взимането на заеми, а по-скоро че взетите кредити се влагаха в жилища - имущество, което не носи печалба, т.е. инвестиция на вятъра.
Познавам доста такива хора - ами за детето, викат, да има...без коментар...Вместо да инвестират в образование - те направо ги закопаха в нищото..
Ами - ум царува, ум робува:)))
цитирай
10. valsodar - И на това му викаха... ИНВЕСТИЦИИ ?!
27.02.2009 10:58
А това бе една огромна глупост, да се закопаят милиарди в името на лакомията за високи печалби, на които и наркотрафиканти биха завидяли.

Половината от тях да бяха влезли в реална икономика, половината само - сега средната заплата щеше да е двойно по-голяма.
цитирай
11. анонимен - Е, те все пак трябваше да се изперат - ...
27.02.2009 11:09
Е, те все пак трябваше да се изперат - легализират, един вид, както и стана :)
А за жилищата, мисля, ще се съгласиш - никаква инвестиция не са - даже са лош актив, понеже подлежат на амортизация и изисват допълнителни инвестиции за ремонт и поддръжка, но повечето не им е угодно да го приемат.
Българите още живеят с илюзията, че са 'равни' като едно време - както писах веднъж тук - наивни и инфантилни без рационално мислене. Е - идва и ден за равносметка.
Другият повсеместен проблем е че не умеят да си управляват личните финанси, не живеят според чергата си и все някой друг да им е длъжен.
Докато не 'пораснат' - все в този коловоз ще газят!
цитирай
12. valsodar - Е все някога ще трябва да се научат нали ?
27.02.2009 11:13
И който не може да се научи по лесният начин, ползвайки опита на другите преди него, явно ще трябва да се учи по трудният, ползвайки собственият си болезнен опит.

Настоящата криза е отрезвителен шамар по лакомията за лесно забогатяване.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392379
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив