Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2009 11:09 - митология на конспирациите - Глобалното затопляне
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1200 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 03.04.2009 17:55


 Ето нещо за тези, които могат да мислят самостоятелно.
Останалите, нека да не си губят времето тук !
Една интересна статийка, засягаща един мит, поддържан ревностно от печелещите милиарди, покрай търговията с вредни емисии.

Кравешкото оригване било заплаха за планетата   imageНемски учени разработиха хапче, което е способно да намали количеството метан, изхвърлян във въздуха от кравите когато се оригват по време на преживяне и отделят отпадните продукти на храносмилането.

Ще ви припомним, че преди половин година френският учен Беноа Леге изчисли колко метан изригват тези безобидни на пръв поглед животни и изпадна в ужас. На 20 милиона само френски крави се падат 6, 5% от всички количества изхвърлен метан в атмосферата! А сред всички домашни животни, на кравите се падат 80% от изхвърлените вредни газове.

Само през устата френското краве племе изхвърля във въздуха 26 милиона тона от вредния газ, но това не е всичко. От продуктите на жизнената дейност на телетата в околната среда попадат още 12 милиона тона метан — точно толкова изхвърлят в атмосферата френските нефтопреработвателни предприятия за цяла година. А между другото, метанът е на 20% "виновен" за парниковия ефект.

Освен метан кравешкото оригване, съдържа азотен окис или смехотворен газ, който поглъща слънчевата енергия 310 пъти по-активно, отколкото въглеродният двуокис.

Метанът, както е известно, нагрява Земята двайсет пъти по-бързо, отколкото въглеродният двуокис. В кравите той се произвежда от специални бактерии, наречени метаногенни. Обикновено те живеят в блатата с липса на кислород, откъдето е и името на газа - "блатен газ". Но такива бактерии има и в многокамерните стомаси на преживните животни. Като усвояват образувалите се при преработката на храната водород и въглероден двуокис, те синтезират метан CH4. Същият процес съществува и в оборската тор.

За 150 години концентрацията на метан в атмосферата на Земята нарасна около 2, 5 пъти като една трета от него попада там благодарение на домашните животни.
По данни на направено от ООН изследване, което съдържа 400 страници текст, живеещите на планетата около 1, 5 милиарда крави пряко или косвено отговарят за 18% от всички парникови газове в света, което превишава показателите на всички видове транспорт, взети заедно.

Или в резултат се оказва, че кравите са най-вредните животни на планетата – те вредят на екологията на Земята доста повече, отколкото самолетите и автомобилите.

Да, но вече е намерено решение на проблема. Учените от немския университет Хохенхайм съобщиха, че са провели тестове с хапче, което в комбинация със специална диета и строго разписание на приема на храна ще направи рогатият добитък по-малко вреден за околната среда. Новото хапче не само намалява количеството метан в стомаха на кравите, но и положително влияе на тяхното здраве.

"Тази таблетка ще помогне да се оползотвори енергията на метана за подобряване на обмена на веществата. Животните ще могат да използват този газ за изработване на глюкоза и вместо да го изхвърлят в атмосферата ще извличат полза от него като дават повече мляко", — разказва Уинфрид Дрохер, професор от факултета, изучавашщ храненето на животните.

Единственото препятствие, забавящо използването на новото хапче, е огромният му размер. Доста неприятно е да накараш крава да глътне таблетка с размер на юмрук. "Но таблетката трябва да е точно толкова голяма защото тя ще се разлага в стомаха на кравата в продължение на няколко месеца, изработвайки активни компоненти ", — обяснява Дрохер.

От изхвърляните от кравите вредни газове се заинтересуваха и в Нова Зеландия Един от крупните новозеландски производители на добитък Джереми Ебсолом предложил да използват метана на животните за производство на автомобилно гориво.

По негови данни една новозеландска произвежда на година около 90кг метан, което по енергийни показатели съответства на 120 литра бензин. Получава се, че с вредните газове на 10 крави един автомобил може да измине 9 хиляди километра.

Преди 4 години правителството на Нова Зеландия имаше намерение да въведе специален данък върху вредните газове на домашните животни за да може да се бори по този начин с образуването на парникови газове. Нова Зеландия е най-екологично чистата страна в света. Тя първа се обяви за територия без АЕЦ и даже забранява да се пипат рачетата на плажа. Но по параоксален начин се оказва, че основната опасност за природата в тази страна, произлиза от самата природа.

При население 4 милиона човека в страната има 41 милиона овце 10 милиона крави. Газовете - продукти от животинската жизнена дейност, са 40% от всички замърсяващи вещества, попаднали в атмосферата на страната. В подобни условия предложението на Джереми Ебсолом идва точно навреме. "

Източник : http://www.chudesa.net/

Интересно ще бъде, сега човек да се запита, каква е била популацията на животински видове отделящи метан през различните епохи и как това е влияело на климата през различните периоди.
 Периоди на глобално затопляне е имало и доста преди появата на човека и милиони години преди индустриалната ера.

Нямам нищо против, към преминаването на едно  промишлено производство и транспорт  към етап, екологично безопасни спрямо отделяните вредни емисии.

 Просто ме дразни, как нещо което не е доказано с безспорни факти и математически модели, които не могат да дадат 100% гаранция за вярна прогноза се приемат за безусловно доказани научни факти, за да се обслужат определени финансови интереси.
 Чии ли ?
Важно е, винаги когато човек разглежда един глобален "проблем" да си задава и въпросът - кой печели покрай него ?
Системата за търговия с квоти може да осигури печалба от около 150 милиарда долара на година !
 От кой лагер е - от този финансиран от финансовите конгломерати , или от този на търсещите истината ?
 За това и не питая особенна вяра в мита за глобалното затопляне, поне не и по начина по който ни се натрапва, като безусловна даденост.

Също така, само няколко столетия назад една огромна част от човечеството е считала , че земята е плоска, защото това е била официалната истина натрапвана на масите и самото й оспорване е било наказуемо.
 Факт, който асоциативно ми се набива на очи, сравнявайки онези времена , с тези в които ми е съдено да живея.

 Не съм фен на глобалните конспирации, но се питам - какво пречи на тези които разполагат с милиарди, да манипулират общественото мнение в една или в друга посока ?
 Да купят нужните им нучени, отпускайки им финансиране за научните им програми, за да пеят вярно в хора на подръжниците на прогнозата за всеобщо и апокалиптично затопляне на климата ?
 И както с еднат ръка дават на послушните, така и с другата да наказват опърничавите, опровергаващи тезите им ?
 Прогонвайки ги, пак чрез същото това финансиране което предоставят.  За да няма кой да им мъти водата.

Винаги се питам - кой печели в крайна сметка от една история.
И отговорите на въпроса, ме карат да подлагам на съмнение всичко налагано от медиите , като безусловна истина.

 Имам своето право на съмнение и няма да го жертвам в името на общоприетите "истини" .
Просто не се виждам в стадото.
Независимо от реакцията на стадото по мой адрес :)))

 След време всичката истина ще си излезе наяве.
Просто, колкото и да се манипулират хората чрез медиите, фактите си остават факти независимо от представянето им сега.

 Но се питам само едно - каква е цената, която ни е съдено да платим, заради лекотата , с която се предоверяваме на считаните за авторитети сред нас?

ПП Апропо, един въпрос от тези, които ще бързат да ме оборят - преглеждали ли сте последната кола от книгата на Майкъл Крайтън "Състояние на страх" ?!



Гласувай:
0



1. sowhat - цената е тая , която плащаме
02.04.2009 11:33
корпорации управляват света, а света вярва на онова, което им е изгодно.
и аз се запитах как не е загинала тая планета милиони години с тия чудовищни популации крави. щото нали се сещаш , че до преди два века, кравичките са били много повече от сега =:)
цитирай
2. valsodar - И аз се питам
02.04.2009 11:42
Но колкото повече въпроси си задавам до толкова по-неприятни отговори стигам.
Питам се и накъде сме поели като човечество, с тенденцията да се раждат клонинги на чуждата мисъл ?
Все по-малко мислещи и все повече съгласни с общоприетото - до къде ли може да стигне този процес ?
Ако Николо Макиавели бе жив днес, би се изумил , колко е бил прав на времето !
А аз не спирам да се изумявам на факта, че колкото е по-голяма масата, то толкова по-податлива на манипулации е тя.
Процеса се развива в геометрична прогресия с навлизането на новите информационни технологии, почти не остана кътче на света незасегнато от медийната експанзия .
А медиите се издържат от някъде нали ?
И средствата им по издръжката не идват от тези търсещи истината.
Това е страшното , живеем в свят на масовите илюзии и всеки опит за тяхното разбиване, обрича всеки един да е аутсайдер в общество на самодоволни слепци.
цитирай
3. krotalka - Дрън, дрън, та пляс!
02.04.2009 12:02
Глупости на търкалета. Изсмукват от пръстите си глупости и ги представят за научни оркрития!

Припомни си, как преди години китайците решиха, че врабчетата изяждат голяма част от реколтата. Последва кампания по избиването им. Гледала съм документален филм за това. Изтрепаха врабчетата и в резултат реколтата бе унищожена от вредители, разни буболечки, червейчета и т.н.. които врабчетата са изяждали.
Писна ми от тъпи "открития"
Това писах и вчера в постинга на Соу - научих се да не им вярва или да ги приемам с резерви
цитирай
4. slavuncho - Открихме тайната за смъртта на динозаврите!!!
02.04.2009 13:10
Представи си един тревопасен динозавър като колко крави се уригва?!
Ура! Ура! Ура!
цитирай
5. valsodar - И аз за това се питах Славунчо !
02.04.2009 13:12
оказва се, че динозаврите са първите носители на наградите "Дарвин" - изчезнали поради задушаване от собствените си газове.
цитирай
6. krotalka - Абсолютен цирк!
02.04.2009 13:27
На учените не се чудя, вадят си хляба хорицата. Чудя се на медиите, че раздухват такива глупости!
цитирай
7. gothic - Те, медииите са за това. . . а ишар...
02.04.2009 14:08
Те, медииите са за това...а ишараните са за това - да се закачат на кукичката....
цитирай
8. анонимен - meir
02.04.2009 20:56
И последно, че утре ще ставам рано: испанката пита ли все още за мен? Сега съм свободен и приемем оферти. :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7409679
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив