Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 13:15 - Времето за разпад на САЩ си наближава !
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2958 Коментари: 8 Гласове:
0

Последна промяна: 27.05.2009 13:19


  Въпросът вече е, не дали ще се разпадне САЩ, а ще има ли достоен приемник, който да го замести като хегемон на световната сцена?

 Кои са претендентите за момента?

 Европейският съюз - неоснователен. В плен на бюрокрацията и вътрешните си противоречия, със всяка следваща година той се отдалечава все повече от целта, с която е бил създаден, независимо от лустрото, с което ни се показва в медиите.
( Запитайте се, с какво стана животът ви по-добър, след влизането ни в него?)
Китай?
Страна с огромни ресурси и човешки капитал, но изправена пред не по-малко огромни вътрешни проблеми.
 Като започнем от контрола над партокрацията и стигнем до невероятният социален контраст между процъфтяващите му мегаполиси по източното му крайбрежие и средновековната нищета и мизерия в западните му райони. Добавяме и опитите на мюсюлманите да се отцепят в северо-западните им провинции, опити за които в медиите не излиза нищо и... забравяме за момента и този претендент.
 Индия?
Страна с огромен апетит да излезе на световната сцена, но и страна постоянно загрозявана от атомен конфликт с непокорният й съсед.
 Бразилия?
Виж, тук бих се позамислил сериозно.
Ако има образец за това какъв трябва да е мулти-националният облик на планетата ни, може би трябва да се търси там.
 Но, не и преди да се реши проблема с хилядите бездомни и малтретирани деца, продавани в робство.
 Русия?
Матушка Рус, която винаги се е кланяла пред тираните и е сваляла от власт всеки един опит за демократично управление.
 Страна завръщаща се към царизма, но царизъм с пагони, седнал на трона на енергийните ресурси.

Да, САЩ ще се разпаднат, но въпросът е до кога ще им стигнат силите на претендентите за ролята му на хегемон, да крепят изнемощялата им икономика, докато те самите укрепнат достатъчно  и не се почувстват готови да удържат властта над световната сцена.

Размисли продиктувани от новините за избор на нова светована валута, различна от долара, както и от този прелюбопитен материал:

 Политика - Руски учен прогнозира: САЩ се разпадат през 2010 г.
 
image
Преди десет години руският академик Игор Панарин прогнозира, че през 2010 г. САЩ ще се разпаднат. Той базира твърденията си върху прогнозата, че икономическата и моралната криза ще доведе до гражданска война.

Когато страната навлезе в още по-тежка криза, богатите щати ще изтеглят парите си от федералния бюджет и ще се отцепят от САЩ. Социалните безредици ще доведат до гражданска война, а САЩ ще се разполовят по етническа линия и тогава ще навлязат чуждите страни. “Република Калифорния” ще бъде китайска или под влиянието на Китай. “Република Тексас” и щатите, които се присъединят към нея, ще бъдат част от Мексико или под силното му влияние. ЕС “ще завладее” “Атлантическа Америка”, като там се намира и Ню Йорк. Северната част на САЩ отива към Канада, Хаваите ще са китайски или японски протекторат, а Аляска ще отиде към Русия. Панарин е убеден, че хората много сериозно възприемат неговите теории. Той се позовава на френския учен Еманюел Тод, който предвиди разпада на СССР. “Когато през 1976 г. той предвиди разпада на СССР, хората му се смееха”, казва Панарин.


Тагове:   геополитика,


Гласувай:
0



1. gothic - Руска му работа. . . на мен иначе ми се ...
27.05.2009 13:20
Руска му работа...на мен иначе ми се ще да доминира Бразилия :))))
цитирай
2. valsodar - И на мен.
27.05.2009 13:24
Ако погледнем на всяка една страна като на обект за подражание, то на извършвеното в Бразилия за последните 20 години, има над какво да се възхитим!

Но, дори и страна като нея, гледаща ведро и уверено в бъдещето си, дори и тя има сериозни социални проблеми, които трябва да реши, преди да пристъпи напред.
цитирай
3. valsodar - Мрачните сценарии за развитието на кризата (Публикувана от Profit.bg в Икономика)
27.05.2009 13:28
Песимистичните прогнози за развитието на света предполагат от рязък спад на качеството на живот до атомна война.

Вариант 1

Една от най-популярните прогнози е за въоръжен конфликт между Индия и Пакистан, който прераства в локална ядрена война. Това дава повод и на други страни, най-вече САЩ, да започнат да използват ядрено оръжие в конфликтите.

Китай не може може да остане настрана и се включва като съюзник на Пакистан. САЩ използват случая да неутрализират Китай.

Печелят американските транснационални корпорации- те не само връщат в САЩ производството от трети страни, но и възстановяват двуполюсния модел на света, в който Русия ще е силният външен враг, и консолидират нацията и икономиката около това.

Вашингтон започва строителството на нов светове ред, начело със себе си.

Вариант 2

До 2013-2014 г. настъпва пълен крах на финансовата система на САЩ. Той е предшестван от три кризи- спекулативна, икономическа и криза на потреблението. Те обаче са изместени от продоволствената криза, съчетана с масови уволнение и спад на фондовата и стокова борса.

В средата на 2009 г. държавните разходи на САЩ рязко се увеличават (б. ред.-прогнозата е направена през 2007 г.), а пред 2010 г. регионалните конфликти прерастват в Трета световна война.

САЩ преживяват девалвация на валутата си, пазарите, каквито ги познаваме сега, изчезват.

Вариант 3

Мандатът на Барак Обама изтича и той отстъпва мястото си на Джо Байдън, който установява добри отношения с Китай. Заради развитието на алтернативните източници на енергия двете страни престават да се конкурират в сферата на енергетиката.

Спирането на стоките от Китай би било катастрофа за американския пазар, а затварянето му за Китай- катастрофа за китайската индустрия.

Външен враг на новия съюз ще бъде Русия, а целта- откъсване на богатите на ресурси Сибир и Далечен Изток, което отново води до чести военни конфликти.. Отслабена от икономическата криза, не толкова влиятелна заради слабата зависимост от горивата, Русия се разпада.

Ядреният й арсенал попада в ръцете на ултранационалисти, използващи го за борбата за власт.

Вариант 4

Всъщност големият процент икономически прогнози в момента са точно такива. На базата на макоикономическите данни някои стигат далече.

Такава е идеята, че икономическият спад ще задейства протекционизма, а той ще роди във всяка голяма страна елитна класа, която ще се бори за политическо и икономическо влияние. В крайна сметка светът се връща или към "дивия" капитализъм, или към социализма. И в двата случая печели Китай, който излиза от кризата с минимални загуби и тържествува над останалата част на света.

Вариант 5

Уплашени от растящото влияние на Китай, Япония и Индия се обединяват в създаването на санитарен кордон, подкрепяни от САЩ. Расте ислямският фудаментализъм. Азия е раздирана от религиозни войни, Русия става монополист и определя цените на енергийните ресурси.

Ударът върху щатската икономика същевременно е толкова силен, че води до вълна вътрешни въоръжени конфликти. В края на 2009 г. САЩ вече е в предвоенна обстановка, защото безработицата води до формиране на груши на национален, верски и др. признаци. През 2010 г. САЩ се разпадат, а Русия вижда в това шанса си да си върне Аляска и да доминира над света.

Вариант 6

В следствие на икономическите сътресения светът се сблъсква с тежка продоволствена и енергийна криза, която прераства във война с използване на биологическо оръжие.

Страни като Япония, Великобритания, Източна Европа потъват хаос. Населението масово гладува, липса електричество.

САЩ, Франция и Италия също преживяват рязък спад на стандарта на живот.

Германия, Китай и Бразилия се оказват принудени да искат помощ от големите петролни монархии.

В общи линии от прогнозите се вижда, че футуролозите очакват в бъдещето да останат трима основни играчи, които ще разпределят и преразпределят света в борбата си за влияние, докато не се наложи един от тях.

И ако се чудите защо нито една от прогнозите не предполагаше по-малки сътресения или липса на военни конфликти, отговорът е прост... Ами защото никой не чете такива прогнози!


цитирай
4. gothic - Избирам
27.05.2009 14:58
вариант № 7
цитирай
5. valsodar - Вариант 7
27.05.2009 15:17
За шеф на НАТО се избира Соломон Паси, а за шеф на МВФ - Румен Овчаров.

Вследствие на това, всичките оръжия ще се нарежат за скрап, скрапа ще се претопи в Кремиковци, а самото предприятие ще обяви втори фалит под управлението на Костов, продал го на израелски инвеститор.

Доларът става 5 за лев, поради тайнственото изчезване на всички долари от сметките на МВФ.
Цял свят идва да почерпи от водещият ни икономически опит, а заводите на Трабант се възобновяват за производството на нов модел олекотен танк, който е с отлична плаваемост и лесна канцеларска поддръжка.
цитирай
6. gothic - Да,
27.05.2009 16:00
освен това алкохолът поевтинява драстично, отменя се забраната за тютюнопушене, легализират тревата, брачната институция отпада и жените стават общи и без задръжки :)))))
цитирай
7. анонимен - Ха ха ха
27.05.2009 21:58
Общи жени:)))Ти сънуваш ли?:)))
цитирай
8. анонимен - smarta na amerika 2018g.
19.05.2012 16:40
amerika umira rusia zaedno s belarus i ukraina sled razpada na amerika hte zapo4nat ogromen ikonomi4eski raztej i prirast na naselenie
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392921
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив