Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2009 16:30 - Още ли се чувствате оптимисти относно бъдещето си?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.06.2009 17:03


Ако искаш да направиш една държава зависима, потопи я в неизплатими външни дългове.
Ако искаш да е предана на политиката на САЩ - вкарай я под робството на МВФ.

Два постулата, на които до скоро гледах със съмнение, така както и гледам на световните конспиративни теории, докато търсех за себе си отговор на въпроса - Кой и с каква цел създаде ипотечната криза у нас?

 Българина от край време си е създание аполитично и не му дреме кой го управлява, стига да има какво да яде, какво да пие и покрив над главата си.

 Световната икономическа криза ще намали ищаха му към първите две, но как да вземеш имота на българите, които на глава от населението са с най-голям дял жилищна собственост в света ( около 96% ) ?

  И ето, как се роди един наистина хитроумен план за решаването и на този проблем..

 Хитроумен, защото в рамките на изтеклите 3-4 години, когато бе в ход медийната истерия платена от банките, за ипотечно и кредитно заробване на населението, никой от кандидат робите не си даваше сметка за това, че бъдещето му няма да е постлано само с цветя и рози от нарастващият ни БВП с темпове изпреварващ този и на азиатските тигри.

 Така, както и почти никой не си даде сметка , че нарастването на брутният ни продукт и чуждестранните инвестиции са рожба изцяло на "инвестиции" в сферата на имотната пирамида.
 А всеки един балон, както се надува - така се и пука, и си иде времето за разплата и горчива равносметка.
 Колцина от теглилите ипотечен кредит са чели абзаца с дребни букви на финала на договора си с банката, че банката има право да изисква допълнително обезпечение (втори имот) , както и да превалутира кредита в друга валута.

 В превод?
Какво имаме в момента?

 Една тотална обезценка на недвижимите имоти на фона на цените им от лятото на 2008-а година, на места надхвърляща 50%.

 Един български лев (BGN), който мнозина експери считата за многократно надценен, а родни износители приемат, като основната пречка пред износа им ( отбелязъл спад с повече от 75% по техни данни, а по тези на статистиката с над 30% на фона на миналата година)
  По данни на  Георги Чалъков - председател на новосформиралата се пред 10 дни Асоциация на пострадалите от кризата - наблюдава се спад на износа със 75 %, има увеличаване на безработицата до 20%, фалит на малки и средни предприятия с ръст 40%, спад на чуждите инвестиции също с 40 %

 Една икономика, която продава на чуждите пазари, не заради високотехнологично или конкурентно производство, а най-вече поради мизерно ниското заплащане на труда у нас, в съчетание с все още евтини енергоносители.
 Цената на енергоносителите си расте, на много места заплащането е намалено, но въпреки това, спада си е налице.

 Другият интересен момент е масовата практика във всички банки да притискат кредитополучателите си в лева, да превалутират кредитите си в евро, примамвайки ги чрез по-ниските си лихви.
 ( И да ви питам вече превалутиралите - След като борда падне и едно евро придобие стойност между 3.50 и 5.00 лева, как ще го плащате кредита със заплата в лева ?)
 
  Вие все още сте спокойни, имате депозит в банка?

 Не се радвайте чак толкоз, ами вземете и прочетете чл.23 от Закона за гарантиране на влоговете в банките, където черно на бяло си е написано следното "при влог в чуждестранна валута на вложителя се изплаща левовата равностойност на гарантирания размер на влога по курса на БНБ в началния ден на изплащане на гаранцията по влоговете". Казано направо, всички валутни влогове ще бъдат изплащани в обезценени левове, ако междувременно бъде провален валутният борд.

 Още ли се чувствате оптимисти относно бъдещето си?

Имаме валутни резерви?

Колко и какви?

  Вижте колко са към момента, как всеки месец казваме сбогом на поредният милиард, а задлъжнялостта ни расте ли расте с всеки ден.

 Имаме шанс за експерно правителство?

И какво ще управлява то , след като за 2010 май няма вече смисъл да се прави проекто-бюджет, защото държавата ни по него време ще е обявила банкрут.

За да дойдат акулите.
Тези, които поръчаха музиката, на която ние подскачахме и скачахме щракайски с пръсти - Са Са !

А сега?



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7426719
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив