Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2009 23:14 - Бакалски сметки
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1040 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2009 23:28


12:10 - час на публикуване - ДНЕС?!!

Прочетен: 3717 
Минали са по малко от 11 часа, т.е. поне по 350 прочита на час ???!

Всички останали постинги нямат толкова и за целият ден?

Браво!

От всички останали постинги в блога, има един-два с над 400 прочита от както е създаден, което е в рамките на нормалното.

Последната подобна загадка я срещнах преди месеци в постинг на най-четеният, там прочитите растяха с по 200 за десет минути.

Дори и постинга да се качи във фейсбук, свежо, пирон и там каквито опции са зададени, пак едва ли ще се намерят 3000 читатели за деня?

Казвам ви, че има полтергайст който лудува из сайта, а вие - Не та не, работа на ДАНС било това?

Не ми пука, кой и колко го четат, по-важното е има ли какво да се прочете или не в крайна сметка.
 Но, ако и за в бъдеще по подобен начин ще бъде изкривявана и преиначавана информацията за прочитите на постингите в сайта, кому ли ще е нужно тогава, те да бъдат отчитани?

 На ей това, съм се чудил винаги още със създаването на блога си - добре де, какъв е смисълът от това, да знаеш колко пъти са те чели и кой е влизал в блога ти да чете?
 
 Сякаш, един писател, когато пише книга се вълнува от броя на читателите си, техният пол, възраст. сексуална ориентация и интереси?

 Не.
Истинските писатели са егоисти по душа - те пишат основно заради себе си и едва на второ място, водени от мисълта, че някой може да ги прочете.
 И именно поради факта, че са успели да угодят на себе си, да начешат крастата си и да позволят на това което ги яде от вътре да си пробие път навън, именно заради това са ни интересни на нас и ни доставят удоволствие с написаното.

 Всеки автор пишещ на килограм, за да спечели читатели се познава отдалеч.
Сюжета му е скучен, действието предвиимо, а героите сякаш са излезли от гардероба с нафталин - до пълно отегчение скучни и инфантилни.

 Та, наистина... ако целта на отразяваните прочити е да ни стимулират да пишем повече, за да се харесаме на все по-широка аудитория, как изобщо някой си го представя това?

 Напротив, постига се точно обратният ефект - авторите губят индентичността си, замязват си като две капки вода един на друг в  преследване на  масовият вкус, който ги уеднаквява в изразяването им, темите по които списват и инфантилният начин на поднасянето им за да бъдат разбираеми и достъпни и за най-простият и ограничен умствено читател.

 Тук това е ясно изразено - има толкова много блудкави блогове, които дотолкова си приличат един на друг като две капки вода, че още от първият им ред ти е ясно какъв ще е и последният им.

 Защо пак повдигам този отегчителен въпрос ли?
Просто все още не мога да си обясня, каква всъщност е крайната цел на целият опит за цифрово измерение на таланта, чрез броят "влезли" и броят "прочели".


Ако, таланта се измерва с броят прочити, какво да кажем за авторите добили популярност след смъртта им?
 Те са били неталантливи приживе или просто е нямало полтъргайст да им развие таланта, чрез цифрово поощрение?

 Тъпичко.

Много неща ми се виждат тъпички, но някои сред тях са ми необяснимо дразнещи.
Блога - това е твоята гледна точка.
И не е задължително, всички чули я да я споделят.
Още по-малко, пък да я харесват.
Има ли цена личната свобода и може ли да бъде изместена от куртоазията и желанието да си харесван?

Тъпи въпроси на един тъп човек. 






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yuliya2006 - ЕТО ЗА ТОВА ХАРЕСВАМ И ЧЕТА ТОЗИ ТЪП ...
10.07.2009 23:21
ЕТО ЗА ТОВА ХАРЕСВАМ И ЧЕТА ТОЗИ ТЪП ЧОВЕК, КОЙТО ЗАДАВА ТЪПИ ВЪПРОСИ..
ЗАЩОТО АМЕРИКАНЦИТЕ КАЗВАТ, ЧЕ ЩОМ НЯМАШ ДАЛАВЕРА ДА НЕ ЗАДАВАШ ВЪПРОСИ..БИЛ СИ ГЛУПАК
И ЩУ НАЦИОНАЛНИ НАШИ ГЕРОИ ГЛУПАЦИ БИЛИ СА...УЖАС
РАДВАМ СЕ ЧЕ ИМА ЖИВИ ТУК И ЗАДАВАТ ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ!
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
2. sowhat - уф
10.07.2009 23:55
мрънкало си :Р

нека си връткат брояча щом ги влече, на теб нали не ти пречи?
днеска ми хареса поста ти за кризата и за нещата к няма да ти вземе.
това не е най важното?
цитирай
3. анонимен - уф
10.07.2009 23:57
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. valsodar - Не ми се спи бре
11.07.2009 00:07
sowhat написа:
мрънкало си :Р

И реших да се приспя с нещо скучничко от сайта, ма се облещих здраво и сега пък съвсем ми замина мерака за спане :)))

Въртя се като сомнамбул, навънка е лятна задуха, щурците са се издавили покрай дъждовете, а славеите са хванали плеврит от влагата.

Скука с една дума.
Даже и котака спи и няма с какво да се разсея :)
цитирай
5. annanik - Всъщност гимнастиката на стоти...
11.07.2009 02:10
Всъщност гимнастиката на стотиците и хилядите прочитания е съвсем простичка. Върши работа, но специално за този блог-портал нямам наблюдения да е ефективен прочита на постингите, които се предоставят на публиката. А може и просто да не знам.

Теорията ти за писателите не е съвсем вярна. От броя закупени книги зависи парчето им хляб. Така че е съвсем нормално и естествено да ги интересува четат ли ги или не. Общо взето, един много малък процент от излязлото из-под перото на професионалните писатели се пада на желанието да разкажат себе си. Всеки може да "разкаже себе си", но далеч не всеки може "да разкаже другия" като себе си. В блоговете това с "другия" го умеят не повече от 1% от пишещите. Затова и писанията си приличат неимоверно. Повечето са "радини вълнения" (тук Радалия няма нищо общо :)) и лигня от типа "какво щастие, че майка ми не ме абортира". Макар че като прочетеш два-три постинга, почваш да съжаляваш, че не си завел майката на автора на аборт.

Ама наистина си мрънкало :)))))
цитирай
6. gothic - annanik,
11.07.2009 09:59
зависи. Твореца наистина е егоист. Аз от литература не разбирам, обаче разбирам много от музика. И правя разлика, вярвам ти също, между Музикантите които твърят егоистично, за себе си, с душа и сърце и тези, които правят такава, предназначена на многократно ротиране по най-оборотните станции. Вторите след пет години никой не ги помни...Перфектния вариант е съчетанието на двете, но това го владеят малцина. Избраните. Големите. Истинските....Тези, дето са в блогрола ми....
цитирай
7. valsodar - Професия Писател??!
11.07.2009 10:50
annanik написа:


Теорията ти за писателите не е съвсем вярна. От броя закупени книги зависи парчето им хляб. Така че е съвсем нормално и естествено да ги интересува четат ли ги или не. Общо взето, един много малък процент от излязлото из-под перото на професионалните писатели се пада на желанието да разкажат себе си. Всеки може да "разкаже себе си", но далеч не всеки може "да разкаже другия" като себе си.


- Винаги ми се е виждало много странно това?!!
И май Изкуството ще се окаже професия за лентяи?
От една страна се иска да имаш определена атмосфера за да твориш - да не ти крещчт на главата, времето да не те притиска с хиляди задачи и да се гмуркаш само за кратко в твоят си свят, набърже, притеснен да не те изловят в крачка, ей тъй между другото - творчеството става откъслечно и разпокъсано - непълно.

Но да се обвържеш с някой, че ще сътвориш нещо добро и срещу това обещание да ти се плаща - едва ли има по-голям кошмар за твореца от това?
За творящите халтура, това като професия е манна небесна, но за творците?

И ми е ясно защо Ван Гог е работил като кантонер, наши писатели са били учители, инженери, чиновници и са упражнявали още куп професии даващи им свободата да са финансово необвързани от творчеството си.

Парите опорочават.
Започнеш ли да извличаш пряка облага от сътвореното, в един момент спираш да търсиш удоволствието от сътворяването, а започваш да търсиш облагата - пари, престиж, слава...
И губиш себе си, защото вече нямаш онова свойство на духа, позволявало ти да си там, където другите не могат и ти да си единственият, който може да ги заведе с творбата си до там.

В тая линия на мисли ми е постинга общо взето.
Иска ми се, да имам препитание, което да отмива терзанията ми на тема физическо оцеляване, за да имам покрай него време и за духовното.
А не с духовното, да се стремя да запазя физическото.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7409532
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив