Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2009 21:31 - Апокрифна История на България (1944-2008)
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4210 Коментари: 28 Гласове:
7

Последна промяна: 05.08.2009 21:46


  Авторът на въпросния материал е сравнително неизвестен, почти напълно анонимен, но казаното от него е до болка вярно.
 Нетърпимо истинно и ...  обидно. Обидно за слепотата ни, която носим с гордост и я наричаме демократичен модел на поведение.
А такъв, в действителност е нямало.
И наместо да се питаме - Пич, кой ми открадна държавата? - нека по-добре да прочетем написаното от него и да се замислим над казаното, преосмиляйки случилото се и случващото се в наши дни, под една по-ясна и силна светлина.
 Такава, която ще ни помогне да видим нещата такива, каквито са, а не такива, каквито на съвременните ни водачи им се иска да ги виждаме.

 Един малък абзац за да придобиете представа, а останалото си го прочетете с удоволствие на адрес
http://dalex.alexnet.fr/bg/doc/ApokrifnaIstoriaBG-1944-2008.pdf

Апокрифна История на България (1944-2008)

Хан Крум (съвременен класик)

   

(и някои други форумни българи)

   

Апокрифно

 Драги Нормален, за теб е нормално да слезеш от гората, да утрепеш богатите, да им вземеш имотите и собствеността, да обявиш трудолюбивите селяни за кулаци, да избиеш интелигенцията и да затвориш страната с тел, по който да пускаш съвсем нормално ток.
 После 45 години съвсем нормално да твърдиш, че Партията е вожд на народа и от това следва ,че комунистите са мъдри ръководители, а тези ,които не са на това мнение са ВРАГОВЕ, да изпълняваш нормално заръката на Ленин и да ликвидираш класовия враг, нормално според теб е да пращаш при св.Петър лагерниците в Белене, а религията да обявиш за опиум на народа. И след 45-годишни манифестации, тотална пропаганда, за която са потрошени милиарди, да не говорим за колосалната пропиляна енерги, за египетските пирамиди и паметници, филми, книги, обслужващи партийнада идеологема, за прекъснатата еволюция на цели поколения.
 И накрая съвсем нормално същите тези катили, перфидни разбойници, мракобесни гадове, премълчали за радиоактивната опасност, същите тези твои нормални другари, решават, че собствеността на държавата вече може да си стане съвсем нормално тяхна, за една нощ заебаха и Ленин, и Маркс, и комунистическите си идеали ,а на другата сутрин се събудиха КАПИТАЛИСТИ с присвоени милиарди долари, раздавани на калпак отгоре
надолу. СЕГА това за теб е забавно и нормално, ДАЙТЕ ДА ЗАБРАВИМ, НЕДЕЙТЕ РОВИ В БЛИЗКОТО МИНАЛО, когато ви направихме малка хиперинфлация, за да обеднеете, оставете мърморковците, работете за нас, ние още повече искаме да забогатеем.

 Така ли е бе, нормални приятелю?

 Много трогателна и питаща с ням крясък реплика на The Lost Generation, едно време Дъ Ху възпяха генерацията на бийт поколението, ние вдигахме червени знамена и под стройминавахме пред Мавзолея, за да скандираме екзалтирано свещеното "Слава!Слава!Слава!БКП!БКП!", отгоре двайсетина разбойници със странни имена-Пеко, Тако, Мако, Дако,Тано,Цоло, Начо, барабар с правешкия клоун махаха приветливо с ръка.
 Всички живееха в хармония със стотината лева заплата, плодовата ракия от 1.60 , завръщане отманифестацията в Грозд, Дълбок зимник или Бункера, лимонадата с порцелановите капачки, а на поцинкования тезгях впиянчен барчан разлива в метални канчета грамажа.
 Кюфтета скисели краставички и лютеница, на първи май - баница. Коледа нямаше,за Нова година се правеха банкети в стола на завода, с чинии алпака и алуминиеви лъжици, по закачалките преобръщани по два пъти палта, такета, каскети, в потната атмосфера люти от цигари Ардапакет, партийният секретар се размеква и щипе пред всички по гъза Ваня касиерката, а после важно обяснява как империализъмът трепери от руските ракети. Дават за десерт реване в метални купички, всички си тръгват, щото утре 31-ви, за децата носян малки пакетчета съссписание "Славейче",пакетче драже "Малинка" и пластмасов лимон с нещо като сок вътре.

Навън снегът навява преспи, трамваят бавно иде откъм депото, кондукторът внимава да не типродупчи пръстите, а ти се чудиш кой е направил тези месингови дръжки и здравите качествени кожени каишки, макар да е ясно че вагонът е немски от онова време, когато обувките скърцаха, балтоните не се протриваха, хората си сваляха шапка при среща, а елхите не се носеха скришом по Коледа. Все пак имаше и радостни моменти- на Великден в 12 часа пускаха песни от Сан Ремо, по-късно престанаха да пускат Гюрга Пинджурова през десет минути и направиха Златния Орфей. Майор Деянов се появи, абе страшни филми даваха, докато се появи Людмила, е те тогава стана наистина страшно. А през това време другарите в Школата обучаваха младите кадри как се трепе с чадър, как се пуска ток в ухото, как се изнасилва дъщеря от пуснати рецидивисти от затвора, докато джипката ги чака пред дома на жертвата, как се реже маркуч за спирачки, как се пуска камион по стръмното за да пресече пътя на врага, как се изчезва противника и жена му и до ден днешен не знае дали е жив, та ходи по Марин Дринов все в черно,как се хвърля момиче от горните етажи, а доле нашите момчета "почистват", все такива мили картинки трябва да забравим .


 

Изнесените секретни данни са част от неизнесените секретни данни. Тези трохички се подхвърлят, за да се отпрати в миналото причината за днешната катастрофа. Още през 1949-та идва първият фалит, до 1957-ма, годината на победилия социализъм всекидневно се е грабело, ликвидирана е всяка частна инициатива, освен дребните бръснарнички и будките за семки.
 През 58-ма нямаше основни храни, хората се редяха на опашки с километри за червен пипер, лук, леща, боб, през 1959-та трябваше да се правят сухари за атомната война и да се строят скривалища, през 64-та почна мегаломанията на Живков, докато танковете два пъти в годината разбиваха на трошки жълтите плочки по парадите, се правеха универсиади, фестивали, спартакиади, по-късно асамблеи, писателски срещи и пр.
 Луди пари се харчеха за партизански паметници, египетски пирамиди на Тошовото скудоумие, пропагандата бълваше многотомници комунистическа книжнина, но някак още не се крадеше.
 Чак през 1978-ма се пусна вица за ченгето ,дето го пратили да прави бизнес зад граница с два милиона долара.
 
 Народът работеше робски за смешни надници. Надницата на село беше 70 стотинки. Чувал съм кооператорка да се оплаква: Абе, баби,ти ще копаеш ли цял ден нивата, за да изровиш накрая 70 ст.?
 И войници, студенти, ученици ,после и лекари и кой ли не, ходеха на ангария по 35-40 дена из полетата. нормите на работниците се увеличаваха ежедневно, а н.заплатите бяха смешни и мизерни, бояджия трети разряд през 68-ма получаваше чисти 87 лв. Началник цех в завод взимаше 250 лв. ПРез 71-ва кило шаран беше 2.70 лв. ,кило свинско с кост беше 3,60 лв., белият хляб беше 36 ст., цигари Слънце бяха 36 ст. бутилка гроздова беше 1,80 лв.,олио Нива струваше 1,20, а тристаен на черно стигаше 30 000 лева. Заплатата на млад инженер, лекар, учител бе 110 лв.Експлоатацията на населението си беше чиста робия, недоволните ги трепеха в Белене.

 Никога, никога населението при диктатора Живков не е живяло добре, хората бяха смазани от страх, още ги е страх, още дълго ще се страхуват.
 
Кризата ,започнала на 9-ти септември няма да приключи и след двайсет години, тепърва демографската криза иде. Червената чума изяде България.

 

 

 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lado - Даааа, няма коментари. То, като ...
05.08.2009 21:56
Даааа, няма коментари. То , като гледам и не са го чели много, още му е рано на поста. Но си мисля, че който го е живял това ,няма да му е лесно да коментира, защото човърка незараснали рани.А тези , които нямат спомени от това време, родените по-късно - просто няма как да го почувстват... " И нека родения по- късно, като види тези [писмена ], да си спомни за онези...", които ограбиха бъдещето на България!
цитирай
2. valsodar - Няма как и да има
05.08.2009 22:01
Това не е постинг еднодневка - иска се четене, мислене и пак четене.
Иска се време за да може написаното да се асимилира, разбере и приеме.

Да се приеме тъжната истина, че сме били роби на пълната си слепота.

Аз съм живял и по него време и в това време - белязан съм от щастлива звезда да променям.
Но за да променям, първо трябва да разбирам това, което искам да променя!
цитирай
3. rustam - Страхотен автор
05.08.2009 22:14
Благодаря че го сподели.
цитирай
4. lado - (Няма) Има нужда от четене - които не ...
05.08.2009 22:16
(Няма) Има нужда от четене - които не са го знаели, са го подозирали, които са знаели - не им трябва, заблудените ще си останат такива, а колко от минималния брой хора , търсещи и четящи, имат и багажа да достигнат до правилните изводи ...Дано само да го напишат на хартиен носител - май така се запазва по - сигурно ..
цитирай
5. valsodar - Прав си, но. . . хуманиста в мен, все ...
05.08.2009 22:20
Прав си, но... хуманиста в мен, все се бори да надделее над мизантропа и да ме накара да повярвам ,че все още има някакво бъдеще за нацията ни.
Да си мисля, че търсещите истината не са на изчезване като отиващ си вид и историята ще има нужда от тях.
цитирай
6. анонимен - Запазих я!
05.08.2009 22:22
Ще й хвърля едно око, защото мразя комунистическата измет! :-D

\m/
//
цитирай
7. valsodar - Мразя...
05.08.2009 22:25
Не бих казал че ги мразя, така както не бих казал, че мразя психопати от рода на Сталин и Хитлер, застанали начело на едни от най-мракобесните системи.

Опитвам се да ги разбера.
За да не допусна никога да се появят отново.
цитирай
8. lado - Търсещите истината няма да свършат ...
05.08.2009 22:28
Търсещите истината няма да свършат - това е неспокойния човешки дух, който не можеш затвори в никаква степен, но ми се струва, че няма хора, на които да им трябва тази истина. Иначе трябва да вярвам в приказката за новите дрехи на царя . Пък си мисля, че не съм човекомразец...
цитирай
9. анонимен - Доста е дълго, изисква спокойствие за прочит,
05.08.2009 22:43
но и аз благодаря за откритието, дано да е достоверно!:-)
цитирай
10. valsodar - Няма да те убеждавам в нищо - сама си ...
05.08.2009 22:47
Няма да те убеждавам в нищо - сама си прецени.
цитирай
11. ka4ak - За това пиша за този страх и ще продължа да пиша!
05.08.2009 22:53
Всеки има своя позиция в живота и ако повярва в
себе си, освобождавайки се от страха, може да помогне
на България. Защото страхът е окови на Свободата и
тъкмо той блокира държавата, която трябва да ни служи!
цитирай
12. valsodar - Тоя страх е насаждан с поколения ...
05.08.2009 22:55
Тоя страх е насаждан с поколения наред, дорде не станем нация от гласоподаватели.
Да се чувстваме свободни само един ден на 4 години, а през останалото време да си траем и по робски да мълчим.
Псевдокрация.
цитирай
13. ka4ak - Нали за това драпам и искам да си и повярваме и станем граждани и работодатели които уважават парите си и не ги е страх да поискат сметка за гласът си!
05.08.2009 23:11
САМО В ЕДНА СТРАНА, КОЯТО ИМА ГРАЖДАН-
СКО ОБЩЕСТВО, ВЛАСТТА СЕ СТРАХУВА ДА ВЪРШИ
СВОЕВОЛИЯ И КОРУПЦИЯ И ДА СЕ ГАВРИ С ХОРАТА,
ЗАЩОТО Й СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ!
цитирай
14. lado - цялото общество мълчи грозно, з...
05.08.2009 23:17
цялото общество мълчи грозно, защото всеки косвено се е съгласявал и
със страха и мълчанието си,(цитат от апокрифа)

но ми се струва, че няма хора, на които да им трябва тази истина. Иначе трябва да вярвам в приказката за новите дрехи на царя (цитат - ладо)

vishnichka - Доста е дълго, изисква спокойствие за прочит,
22:43
но и аз благодаря за откритието, дано да е достоверно!:-)
цитирай
15. анонимен - barbaron до valsodar
05.08.2009 23:43
Благодаря ти, непознати приятелю !
Виждам, че най-после линка към Апокрифната История е попаднал в подходяща библиотека, с подходящи интелигентни читатели :-)
За съжаление от една година не намирам други негови писания :-(
цитирай
16. gothic - Нещо
06.08.2009 00:49
за дълго четене и за още по-дълъг размисъл. Надявам се поне един от тез 30 000 дето бяха на Бузлуджа да го прочете и да му мръдне нещо в клеясалия мозък. Ама като във вица за "девствената" циганка - Дано, ама надали...
цитирай
17. lado - САМО В ЕДНА СТРАНА, КОЯТО ИМА ГРА...
06.08.2009 08:51
ka4ak написа:
САМО В ЕДНА СТРАНА, КОЯТО ИМА ГРАЖДАН-
СКО ОБЩЕСТВО, ВЛАСТТА СЕ СТРАХУВА ДА ВЪРШИ
СВОЕВОЛИЯ И КОРУПЦИЯ И ДА СЕ ГАВРИ С ХОРАТА,
ЗАЩОТО Й СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ!


А как да си направим първо общество, пък после и гражданско?
(нямам предвид местоживеенето)
След успешното раздробяване на социума до най-малката му съставна част - индивида, може би ще е лесно да се започне изграждането му - но де го строителя?
цитирай
18. valsodar - Lado, аз помня моят страх!
06.08.2009 08:53
lado написа:
цялото общество мълчи грозно, защото всеки косвено се е съгласявал и
със страха и мълчанието си,(цитат от апокрифа)

но ми се струва, че няма хора, на които да им трябва тази истина. Иначе трябва да вярвам в приказката за новите дрехи на царя (цитат - ладо)


Помня времето, когато хора изчезваха безследнно нощем, в следствие на въпросите си.
Помня и кръглата маса и репортажите на Беряну, помня Младенов на площада оглеждащ се за танковете.
Помня възхода на мутрите и величаенето им в медиите.
Помня и излъганите си надежди за промяна.
Как вярвах.
Днес не вярвам, днес се боря.
Със словото си, с присъствието в съвремието ни.
За да не бъда отново в списъците на безсловесно примиряващите се.
цитирай
19. valsodar - Драго ми е Барбароне :)
06.08.2009 08:54
анонимен написа:
Благодаря ти, непознати приятелю !
Виждам, че най-после линка към Апокрифната История е попаднал в подходяща библиотека, с подходящи интелигентни читатели :-)
За съжаление от една година не намирам други негови писания :-(

Реших, че тук дори и малко, все пак са останали от тези хора, които с гордост ще бъдат читатели на апокрифната ни история.
Да, вярно - отнесено като процент към населението ние сме нищоьно малко, но... дори и една искра попаднала където трябва е способна да разгори пречистващ пожар.
цитирай
20. lado - за дълго четене и за още по-дълъг ...
06.08.2009 08:55
gothic написа:
за дълго четене и за още по-дълъг размисъл. Надявам се поне един от тез 30 000 дето бяха на Бузлуджа да го прочете и да му мръдне нещо в клеясалия мозък. Ама като във вица за "девствената" циганка - Дано, ама надали...


Твойто, братче, си е романтика......и днес тя е във BMW-тата..и вътре Галена ..или Андреа..
Идеали..
цитирай
21. valsodar - Готик, то тяхното е Кататония
06.08.2009 08:56
gothic написа:
за дълго четене и за още по-дълъг размисъл. Надявам се поне един от тез 30 000 дето бяха на Бузлуджа да го прочете и да му мръдне нещо в клеясалия мозък. Ама като във вица за "девствената" циганка - Дано, ама надали...

Една част от тях живеят в миналото си, отказвайки да признаят заблудите си, а другата част се опитва да живее с парите награбени през него, успешно трансформирала властта си с нова медийна окраска.
цитирай
22. valsodar - Рустаме :)
06.08.2009 10:22
rustam написа:
Благодаря че го сподели.


Радвам се, че ти е допаднало прочетеното, а автора може да го откриеш на живо във форума на имоти.нет :)

Познат ни като Барбарон, с интересните си анализи и верни прогнози.
http://forum.imoti.net/list.php?6
цитирай
23. valsodar - Твойто, братче, си е романтика. . . . ...
06.08.2009 10:23
lado написа:
Твойто, братче, си е романтика......и днес тя е във BMW-тата..и вътре Галена ..или Андреа..
Идеали..

Ладо, надали е романтика, по-скоро е желанието ни да вярваме, че хората са способни да се променят към по-добро.
За съжаление, тази ни вяра е с ограничен лимит и в един момент преминава в цинизъм.
цитирай
24. gothic - май вече
06.08.2009 12:51
строших със шут бариерата между вярата и цинизма...
А романтиката - кво беше това, неговата мама? Иначе Кататония е много готина банда, впрочем две - британска алтърнатив и шведска дуум метъл, но едва ли е позната на Бузлуджа. Там вървят миксовете на dj SerGo. Обаче като клинично състояние е много точно....
цитирай
25. lado - Радо, искрено се възхищавам на о...
06.08.2009 12:54
Радо, искрено се възхищавам на оптимизма ти и желението да променяш негативизма, имаш поддръжката ми!
цитирай
26. tota - Надникнете!
09.08.2009 10:14
http://crisis.blog.bg/biznes/2009/08/05/krizata-2008-2012.374944
цитирай
27. valsodar - Дори и с голямо закъснение, но го видях! :)
19.08.2009 09:13
tota написа:
http://crisis.blog.bg/biznes/2009/08/05/krizata-2008-2012.374944

цитирай
28. анонимен - Гладна ли е демокрацията?
26.11.2009 22:32
Взехме дворове на заем, защото имаме студенти и трябва да ги издържаме. Помолихме приятели да ни помагат . Те ни отгавориха, че не им е приятно да им помагаме, за да не ги викаме ние , защото ние сме имали много земеделска работа. Поканихме хора срещу заплащане - в началото 1лев, после 1,50 лева и накрая 2 лева на час. Те ни отговориха, че не са ни роби и ги е срам да ни работят . Поканихме си млади момчета - роми- свършиха работа, взеха си парите и си отидоха без срам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7407789
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив