Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 10:47 - Живеем за да работим, работим докато умрем. Защо?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3636 Коментари: 13 Гласове:
5

Последна промяна: 17.09.2009 14:54


 Каква е разликата между човека и добичето? Разликата е в това, че добичето като остарее не го карат да работи, а човек работи докато умре.
 И за какво ли изобщо внасяме вноски за пенсионно осигуряване, след като шанса да ги ползваме е под 25% ?
 Шанса да умреш преди да се пенсионираш е 75%, отчитайки средната продължителност на живота у нас, спрямо предстоящият праг на пенсиониране, който ще я надскочи със сигурност.
 Е, тогава, защо ли плащаме за нещо, което няма да го ползваме се питам?!

 Логика няма, нали?
И няма да я има, по простата причина, че не я търсим на правилното място.
Ако искаме да я открием, ще трябва да си зададем въпросът - Какво се случи с вноските за пенсия които са били удържани на настоящите пенсионери през целият им трудов живот и къде изчезнаха те, за да са сега толкова мизерни пенсиите им?

 Дори и чисто теоретично, опитайте се да сметнете колко ви взима държавата всеки един месец като пенсионни отчисления от заплатата ви!
 Умножете по дванайсет, за да получите годишната си вноска, после умножете по 50 колкото ще е горе-долу средният трудов стаж, който ще ви е необходим за да се пенсионирате след време.
 Сумата става внушителна нали?
 Направо колосална.
 А сега, разделете цялата сума в обратен ред, само дето годините няма да са 50 а максимум десет - защото това е оптималният вариант за средна продължителност на живота след пенсиониране.

 И какво излиза от тези прости, елементарни и бакалски сметки?
 Излиза, че плащайки на държавата всеки месец за пенсионното си осигуряваме, ние си получаваме обратно, не повече от 20% от това, което сме й дали.
 Ако започнем да смятаме и лихви за периода, излиза че държавата ще ни върне обратно като пенсии, не повече от 5% от това, което е взела от нас.
 От нас!
 Запомнете правилно това.
 Защото зад всеки един лев даден за пенсии лежат години труд, в които държавата е ограбвала трудът ни, чрез социалните ни осигуровки.
 

 И какво излиза?
 Държавата ни ограбва през целият ни трудов живот, при това с наше съгласие и подкрепа.
 Всеки месец, всеки от нас бива ограбван за да плати за безнаказаните към момента грабежи от пенсионните фондове, които де факто никога не ги е имало за последните 50-70 години.

 Не е прост тоя, който яде баницата...



Гласувай:
5



1. tera - И аз се потресох!
17.09.2009 10:56
Преди малко видях в един вестник, че възрастта за жените щяла да се качи до 63 години, за да се изравнят с мъжете, а после щели вече дружно мъжете и жените да се пенсионират на 68 години.

Щото знаете ли - пак ЕС ни натиска, защото в НЯКОИ, забележете някои, а не всички страни на ЕС такава била възрастта. Пък и се увеличавала продължителността на живот и това НЕ БИЛО ПРОБЛЕМ, според неква си зам.министърка на СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ - ега ти грижите, ега ти чудото! Поне да поемат тогава погребенията на тези, дето не са избутали до пенсия, ако не друго! Тъй или иначе са спестили пенсионния ресурс!

цитирай
2. valsodar - И аз съм потресен.
17.09.2009 11:13
И знаеш ли. парите които взимат от нас за пенсии не са за нас.
Те са за тези, които към момента са доживяли до пенсия, а техните пари отдавна са изхарчени от държавата.
И от къде мислиш взима държавата парите за пенсии, които раздава в момента?

А сега и човек да се замисли на тема демографски срив!
В смисъл, той като се пенсионира на 68-70 години, колко ще са работещите в държавата?

Абсурдно е да си мислим, че ако доживеем до пенсия ще видим пенсия.
Просто, настоящите отчисления от заплатите ни не са за нашето бъдеще, а за физическото оцеляване на нашите родители.
цитирай
3. gothic - Ташак пълен!
17.09.2009 11:25
И да доживеем кво? С памперси, патерици, слухови апарати и изкуствени ченета в офисите? Майтап....
цитирай
4. sowhat - хахахха , точно същото разправях снощи на дъщеря ми
17.09.2009 12:59
че се пенсионираме след като умрем и после преживелият ни ( евентуално съпруг) ни получава пенсията.

иначе да споделя
майка ми се пенсионира на 52. тате почина на 54. мама получи 20 % от пенсията му ( о радост,о чудо)

сега майка ми е на 62 и още работи жената. и й е приятно. нека си го признаем , човек се чувства по полезен докато е на работа и е сред хората .

иначе просто рухва, след като се наложи тотално да смени обкръжението си и средата.

така че , на кого му е нужна пенсия?

ами на фондовете, за да образуват финансови кризи

хахахаха
цитирай
5. stefanni - Пенсията е опция
17.09.2009 13:22
Пенсията е опция , не е задължителна... в смисъл че ако не си подадеш заявлението , може да не я получаваш...стига да имаш с ккаво дасе прехранваш...
А иначе нашата пенсионна система е изградена на принципа на солидарността - подобно на застраховките - внасят всички а се плаща на който отговаря на определени условия...нашите осигурителни вноски формират фонда от който се изплащат пенсиите на родителите ни ..Не виждам нищо лошо дотук..факт е обаче че все по-често се случва хора на преклонна възраст да погребват близки в работоспособна възраст...смъртността сред 40 - 50 годишните е доста висока ,за съжаление...Това именно са хората на чиито плещи е издръжката и на младежта и на старците...Та ако тенденцията се запази още няколко петилетки , нищо чудно да премахнат пенсията като начин на издръжка...просто няма да има нужда от нея...
цитирай
6. lubopitstvo - Отвратително е!
17.09.2009 13:57
Жив, узаконен обир.
цитирай
7. lelya - Олеле, втрещих се и аз. Много хум...
17.09.2009 14:16
Олеле, втрещих се и аз. Много хуманно - за да не им давам пари за пенсия ще ги карам да си просят работа за да им плаща друг. На 60 години кой ще те държи на работа? Такива са само държавни служители оставени по милост. Като си помисля, че ще ме държат за посмещище на младите,тръпки ме побиват. За нашата страна 63 е твърде много. Тук склерозата се разпросранява епидемиологично и при здравна система дето не те лекува ами те крепи, наистина ще бъдем с памперси и дрогирани с "лекарства по здравна каса".
цитирай
8. valsodar - Стефани - един бърз въпрос
17.09.2009 14:51
Принципно имаш правото да не получаваш пенсия, но също така принципно нямаш правото да откажеш на държавата когато ти прибира от заработеното за пенсионните си фондове??!

За капак ни е наложено и "доброволно" пенсионно осигуряване, което нито е доброволно, а още по-малко пък е пенсионно взимайки под внимание загубите на частните пенсионни фондове за последната година, инвестирали Рационално в недвижими имоти??!! :)))

Та, какво става с парите ни в крайна сметка?!
След като ги даваме, не е ли редно и да знаем?
цитирай
9. lubopitstvo - То и аз се подразних от коментара на Стефани
17.09.2009 15:41
и тъкмо щях да я попитам същите неща. Много примиренчески звучи някак.
Аз съм самоосигуряваща се от 1994 година. За тези години съм наляла-страх ме е да ги сметна колко пари, а накрая излиза, че съм ги дала за Бог да прости. Гадно ми е някак..
цитирай
10. stone - ех, радо, все едно не знаеш
18.09.2009 10:10
вноските за пенсия ги даваш не на "държавата", а на НОИ, което плаща пенсиите на майка ти и баща ти (и на моите) и даже вноските не стигат. така че същата тази държава финансира дефицита на НОИ всяка година. естествено, пак от нашите пари, чрез ДДС и други данъци събрани.

а вноските, удържани от сегашните пенсионери навремето им, не са откраднати, просто защото никога не са се натрупвали - те са изплащани всеки божи месец на тогавашните пенсионери.

то че има кражби много в тази държава - има, но точно тук не са. това си е просто данък, и аз не го харесвам, защото се осигурявам на максимална заплата (хубаво, че има праг все пак, та да не е на цялата) а пък я доживея да вземам 300 лева пенсия, я не. ама какво да се прави, някой трябва да ги изхранва тези пенсионери. ако не плащаме такива осигуровки, ще трябва друг някакъв данък да плащаме - иначе ще умрат от глад хорицата.
цитирай
11. valsodar - Изводът какъв е?
18.09.2009 10:13
Изводът е прост - държавата може да разчита на теб, но не и ти на нея.

цитирай
12. stefanni - Принципно имаш правото да не пол...
19.09.2009 16:26
valsodar написа:
Принципно имаш правото да не получаваш пенсия, но също така принципно нямаш правото да откажеш на държавата когато ти прибира от заработеното за пенсионните си фондове??!

За капак ни е наложено и "доброволно" пенсионно осигуряване, което нито е доброволно, а още по-малко пък е пенсионно взимайки под внимание загубите на частните пенсионни фондове за последната година, инвестирали Рационално в недвижими имоти??!! :)))

Та, какво става с парите ни в крайна сметка?!
След като ги даваме, не е ли редно и да знаем?



Предполагам че тук се бъркат двете форми на допълнителното осигурявене - то може да бъде задължително и доброволно...
Та общо имаме три форим на осигурявене за пенсия : 1. Задължителното осигуравене от което се набират средствата на НОИ - от тях се изплащат пенсиите на нашите родители
2.Допълнително задължително - то се прави или от работодателя - има си разпоредби за кои професии това е така - или съвместно от работник и работодател - за всички останали случай извън тези , в които това е изцяло задължение на работодателя. Прави се само за лицата родени след 31.12.1959 г. и средствата се натрупват по индивидуални партиди на работещите , т.е. не се разпределят между настоящите пенсионери а се получават конкретно от тези лица при наличието на определени условия - пенсионна възраст , смърт , инвалидност с право на пенсия и т.н.
3.Допълнително доброволно осигурявне - то си е точно на принципа на личните застраховки - по собствена инициатива , напълно доброволно се сключват индивидуални договори с пенсионните фондове и натрупаните средства са си твои когато се изпълнят определените в КСО условия.

Това че държавата е заставила със закон нас работещите да отделяме средства за пенсия и издръжка на неработоспособните , не е толкова лошо...Та това са хората ,които са издържали нас докато сме били деца и ученици , а виждате какви са доходите сега и каква е издръжката на живот...по-хуманно ли ви се вижда ако баща ви като стане на 63 години просто го уволнят от завода и го оставят изцяло в ръцете Ви ?!!!
Това е все пак проявя на социална политика ...

Аз лично смятам че за след две - три десетилетия начина за осигуряване на прехранта е именно третия вид - допълнително доброволно осигуряване...всеки си заделя колкото може и с тях се издържа докъдето може...но засега все още живота в България не е досаттъчно добре устроен и не може да се разчита на Бели пари за Черни дни...това би било гибел за абсолютно всички хора от поколението на майките и бащите ни...
цитирай
13. valsodar - За съжаление не е социална политика.
19.09.2009 19:38
Социална политика е, държавата да ти осигури това, за което си платил като социални осигуровки.

А това, аз да плащам за да може държавата да храни цигани, които и ден не са работили през живота си, съвсем не е социална политика, а гол популизъм на мой гръб! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7427317
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив