Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2009 20:07 - Неведоми са...
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2830 Коментари: 13 Гласове:
12

Последна промяна: 29.10.2009 20:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес, не за първи път се запитах - Какъв ли би бил сега животът ни без интернет?
Какво ни даде и какво ни взе, за тези бързо изминали години, от как се докосна до нас и безвъзвратно промени животът ни?
 Не бе ли преждевременно това събитие и не изпревариха ли за пореден път технологиите развитието на човека в етичен план?
 Днес, повече от всякога в човешката история имаме възможноста да научим нови неща, да се докоснем до световното човешко познание, да се превърнем посредством него в нещо по-добро, но уви - маймуната надделява в нас и ни кара да отдаваме много повече време на глупостите, от колкото на смислените неща.
 Е, аз поне съм облагодетелстван от съдбата, пожелала да работя в област изискваща от мен всеки един ден да научавам нови неща в почти всички сфери на познанието - технологии, медицина, изкуство дори.
 И .. ако не бе това почти насилствено побутване в гърба, надали бих чел толкова, колкото сега. По-скоро бих се отдал с лекота на забавното и приятното, наместо да се опитвам да възприемам нови знания и идеи, казвайки си заученото за подобни случаи, че вече съм стар за това и нека други се мъчат с новите неща, които ни поднася ежедневието.
 Светът около нас се развива с много по-голяма скорост от способността ни за възприемане, което... си е плашещо.
 Виждаш мисленето си е същото, човечеството не е мръднало почти и на йота от момента в който Кайн е повалил Авел в зависта и гордоста си, но камъкът в ръката е заменен с нещо далеч по-пагубно и убийствено - с алчноста да владееш света, да бъдеш оня Бог на който си се кланял доскоро в слепотата на невежеството си.
 А знаем ли повече?
Имаме много повече информация, за много повече неща, един куп тайни са се разкрили пред нас, но знаем ли повече за света, за себе си?
 И ще има ли край ненаситният ни глад за новости?
Понякога се чувствам уморен до смърт от времето в което живея.
Иска ми се да съм някъде далеч, в друга епоха, на друга планета дори, просто в един свят който да не чак толкова забързан и егоистично самовглъбен в начесването на първичните си потребности.
  С всеки изминал ден научавам все повече неща.
Интересни неща, вълнуващи, провокиращи умът и съзнанието ми.
Но един въпрос винаги е бил и все още чака отговорът си - Това ли е истинското ни призвание?
 Не губим ли нещо важно, в желанието си да изпреварим хода на времето, да спрем смърта и да забравим нищетата, глада и бедноста?
 Не се ли превръщаме в нещо друго, по пътят на технологиите които създаваме с цел да улеснят животът ни. Нещо, което наместо да се научи да ходи, измисля инвалидна количка??!



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kapricia - :о)))
29.10.2009 20:37
Иска ми се и моята работа да изискваше нещо такова. Не случайно винаги съм твърдяла, че ако имах достатъчно пари и време, щях да съм вечния студент, книжен плъх и прочие.
Колкото до интернет, засега все още смятам, че ми дава повече, отколкото взема. Иначе не бих намирала време за всичко онова, което благодарение на "мрежата" сега ми е на една ръка разстояние. Вярно, отнема ми парченца от реалността, но засега загубите са сведени до минимум. Засега!
цитирай
2. анонимен - По скоро нещо, което наместо да мечтае,
29.10.2009 20:42
консумира чужди мечти!
цитирай
3. evrazol - Истинското ни призвание
29.10.2009 21:00
Да живеем, както разбираме живота, а не да го разбираме според както го живеем
цитирай
4. viadolorosa - Много интересни разсъждения. И аз ...
29.10.2009 21:23
Много интересни разсъждения. И аз от известно време започвам да се чувствам много неуютно в този забързано-задъхан свят. Може би е от остаряването, но от друга страна имам чувството, ако си позволиш да остарееш дори малко дори с половин година оставаш извън времето... А да си извън собственото си време в което живееш не означава нищо друго освен, че е настъпли момента да си отиваш...
цитирай
5. valsodar - 4. viadolorosa
29.10.2009 21:29
Не това е моят свят, не бих искал да е той или поне, не да е такъв, какъвто ме посреща с всеки един ден.
Мечтая си, да е малко по-човечен, с малко по-малко амбиции за Реализация, Успех, за Имане дори и с повече желание за срещи, благ моабет и.. да може да вдигне очите вбодени в земята под нозете си, за да види изгрева и залеза на слънцето.

Дори и това да му струва едно лекарство срещу рака по малко, едно гениално откритие със закъснение... , да бих искал да живея в един свят, малко по-изостанал в развитието си, но свят в който хората се радват на живота, наместо да бягат пред себе си, в страх да не изтърват нещо, да не се минат, да не изгубят авантата и примоцията на деня.

Просто, не това е моят свят.
И... затова живея по-често в другият - в невидимият за сетивата, но реален за духът :)
цитирай
6. valsodar - evrazol-е, прав си както обикновено
29.10.2009 21:32
Но... разбираме ли животът, който се опитваме да живеем или просто следваме илюзията си, че сме живи?

Хайнлайн имаше един термин изчерпващ идеята за разбиране - грокване :)
цитирай
7. valsodar - Тит :)
29.10.2009 21:33
Съгласен и.. леко натъжен от правотата ти.
Нашите мечти са тези от които сме се отрекли и забравили в името да бъдем "себе си" според визията на ближните си.
цитирай
8. valsodar - kapricia, човек винаги може да е ...
29.10.2009 21:34
kapricia , човек винаги може да е вечният студент, стига да не забравя, че има какво да бъде видяно и изживяно зад линията на хоризонта на задоволството от постигнатото :)
цитирай
9. panazea - valsodar,
30.10.2009 11:50
Технологиите ни дадоха свобода ! Свободни ХОРИЗОНТИ .
По рано се свързвахме само чрез телепатия, ха ха !
Сега си имаш име.
И така или иначе ние си живеем в друго измерение.
То на мен си ми харесва!
цитирай
10. valsodar - Свобода?!
30.10.2009 12:00
Свобода за кое, по-точно?

С какво наистина те ни направиха свободни?
Днес, човек по-смело ли изразява гледната си точка, след като само под сурдинка си псуваме управниците и пак чакаме Дяда Ивана да ни освободи?

Припознахме го в Костов, в Царя, в бат Бойко дори, а той все си стои някъде там в далечината и си ни гледа сеира.

Технологиите дават единствено възможности, а свободата може да си я даде единствено човек сам на себе си, според възможностите си за поносимост към нея.

Хората мразят на дело свободата, независимо от това, колко много я възпяват на думи.
Предпочитат уюта на робството, наместо несгодите на свободата си.
цитирай
11. tomich - Съвременните технологии...
30.10.2009 14:51
Общо взето, съвременните технологии не ни огорчават живота, напротив, дават ни възможност да живеем по-добре и да разбираме света и себе си по-добре. Проблемът е, струва ми се, че всеки живее сам за себе си, обсебен от своето Его и основателно изпитва страх от непрогнозируемото бъдеще, в което вижда единствено трагичното си настояще.
Никой или малко са хората, които прозират, че бъдещето, демек спасението на човечеството, е в ръцете на самото човечество, а то, за ужас, вече се дави...
Не виждам какъв уют може да има в едно робство, че хората да го предпочитат вместо несгодите на свободата си? Най-голямата несгода е самото робство. Убеден съм, че положителните промени на живота в глобален и личен план можем да постигнем само чрез осъзнаване необходимостта от единение на духовните сили и действията на цялото човечество срещу безумните действия на световната плутокрация: изсичане горските масиви, безогледна експлоатация и замърсяване на водите, отравяне на въздуха и почвата.
Да се опълчваме срещу технологиите и да прехвърляме вината за несгодите върху тях, струва ми се, най-малко, е наивно - нужно ли е да се връщаме към началото на индустриалната революция в Англия, когато озлобеният и бедстващ пролетарият чупи, разбива и разрушава машини, техника и технологии?Едва ли.
цитирай
12. haralanov - Ами...
30.10.2009 18:51
И аз не винаги разбирам Живота макар,че...Всеки си има моменти на просветление.
цитирай
13. sezoni - В коя епоха желаеш да се телепортираш?!:)
30.10.2009 19:24
Умолявам те недей.:)Със сигурност знам ,че миналото не е било по- добро от настоящето и се надявам да не е и от бъдещето .Представи си колко трудно е било на хората да произвеждат всичко без помоща на технологиите и колко им е било трудно да общуват без телекомуникационната техника?!Истина е ,че техниката и новите изобретения които предстои да се внедрят изпреварват интелекта на тези на които им липсва .Интернет и всички технологии и нови изобретения ще оказват голямо влияние в еволюцията на човечеството ,но проблема ще се състои в това дали хората ще имат разума да използват всички тези блага максимално като степен на полезност .Аз по -някога също се чувствам изморена в моментите когато виждам че хората от простотия не се стремят към значимото особено когато им се казва кое е полезното за тях и те въпреки това продължават да се лутат и оплакват!Мислиш си какво е призванието на хората ?Те според мен нямат призвание. Те са създадени да се женят и омъжват от любов , да създават деца от любов, да работят , да се грижат за семействата си и да им е комфортно , всичко което правят го правят за себе си .Единственото което се изисква от тях е да са благодарни на БОГ за всичко което им е дал и да бъдат винаги позитивни като личности.Това е моето мнение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392343
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив