Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.12.2009 10:11 - Вече "работи" е-плащане на фишове към КАТ
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5309 Коментари: 5 Гласове:
3



 Едно очаквано събитие от всички шофьори е факт - фишовете за глоби, актовете за нарушения и т.н. могат да се плащат през интернет, без да се налага да висиш с часове по опашки на студа в приемната на КАТ.
 Но така ли е в действителност?
В началото на лятото, на път за Дунава, близко до Козлодуй ми съставиха фиш. Без възражения от моя страна, без заяждане от тяхно - всичко си бе в рамките на културното поведение на пътя, така както би следвало да е.
 Един специфичен текст на фиша ми направи впечатление и той бе за плащане в седемдневен срок, след който фиша преминава в графа Акт за нарушение, където се взимат и точки от талона.
 Напълно достатъчен стимул да те накара да си платиш в срок, още повече че и сумата не бе никак голяма, някакви си там 30лв.
 Първата ми работа като се прибрах в София, бе да си седна на компа и да си ги наредя с платежно нареждане през www.ebg.bg.

 Да, но нещата не се оказаха толкова лесни по някопко причини.
Първо, никъде по фиша не пише кой е получател на плащанията по него.
Кой? МВР, НАП, Новото Правителство или тъщата на полицая изловил ме на пътя? Кой е получателя на превода си остана за мен пълна загадка. Както и да, писах МВР, после се оказа НАП, но това в банковите преводи не е болка за умиране стига банковата сметка и кода му да са верни.
 Отварям си едно Многоредово бюджетно платежно нареждане попълвам си го чинно и надлежно и с чувство за изпълнен граждански дълг си кликвам върху бутона изпълни.
 Превода си е нареден, банката по трасето си е взела комисионната, сайтът също.
Към него момент всички са щастливи и спокойни. Аз на следващият ден, получил потвърждение че преводът е извършен и държавата от другата страна, че е попаднала на съвестен нарушител платил си фиша в рекордно кратък срок.

 Каква бе изненадата ми днес, когато прехвърляйки новините попадам на платената широкомащабна медийна кампания за рекламиране на новият сайт за интернет банкиране www.ebg.bg, с гръмко обявеното плащане на стари фишове и Проверка за Нови фишове в КАТ!

 Е, точно заради проверката за нови фишове за нарушения се регистрирах днес там, че знае ли човек, с тия камери по пътя, все някога волно или неволно пак ще изпадне в нарушение.

 Не е страшно човек да сгреши, страшното е ако не взема поука от грешките си мисля аз. А с държавата ми искам делата ни да са чисти - тя да се отнася към мен, така както и аз към нея, коректно и с уважение.

 Регистрирам се в новият сайт, решавам за всеки случай да мина през модулът им за проверка на фишовете и какво да видя??!
 Фишът, който се води платен на 25.05.2009 през системата на epay.bg, в сайта на ebg.bg се води като Неплатен.

А сега де, единият от двата сайта подава лъжлива и неверна информация, но кой от двата, а?
 
Този, през който обикновенно си нареждам всички битови сметки за ток, вода, телефон и т.н.  или този, който днес гръмко ми се рекламира през медиите като откривател на топлата вода?!

За всеки случай, проверявам фиша още два пъти, дори и през също така добре рекламираният сайт http://fish.mvr.bg/

 И там фишът не е платен.

Кажете ми сега, как преди две седмици си извадих нова книжка за правоуправление, ако в системата на КАТ съм им висял с непогасени задължения към тях, а?

И ако един ден, не дай си Боже, някой олигофрен в тази държава реши да ми вземе точки от талона за неплатен фиш, кого да осъдя?

Собственика на epay.bg за невярно представена информация по наредено плащане от моя страна, собственика на ebg.bg за информация подвела ме да платя за втори път платено задължение към бюджета или просто да й тегля една майна на цялата ни държава и да спра да съм коректен към нея?


Тагове:   КАТ,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aida - При нас е весело :))))
22.12.2009 11:13
Какво по-хубаво от това да те сполети цялата тази простотия !!? Незнам дали има друга такава държава, която настойчиво да продължава да живее в миналото и да не спира да ни напомня за едно още по-далечно - каменната ера. Проблема обаче е във абсолютно всички институции, защото хем са по отделно, хем са зависими една от друга.
За какво изобщо става въпрос ??? Не е сигурно, че ще успеем да си платим и на място чакайки на опашка - или ще си платим, но я ще "запецне" касовия апарат и няма да може да ти изкара бонче, то пък и касовите кочани ще са свършили и печата някой ще го е взел и няма как да ти върнат парите --- еееееййййй че готино и висиш там като обран евреин и си гълташ цялото дар-слово, което имаш. С една дума - БЕЗНАДЕЖДНО ГРАЖДАНИНО !!!
цитирай
2. анонимен - Добре, че ми напомни:
23.12.2009 03:59
Май съм забравил да платя няколко глоби на КАТ :-D

\m/
//
цитирай
3. valsodar - Надявам се линковете да са ти от п...
23.12.2009 09:49
Надявам се линковете да са ти от полза, въпреки че към момента явно не им е много читаво положението.
От години чакам кога най-сетне човек ще може да си проверява през нета какви нарушения и кога има, но.. анадолска му работа.
цитирай
4. анонимен - Проверка на фишове на кат
14.06.2010 14:05
Здравей,
интересно наистина има ли такава възможност за проверка на издадени фишове (например - снима те някоя камера в София..) - как мога д апроверя имам ли към момента издадени и неплатени фишове (без да им знам номерата..) ?
цитирай
5. анонимен - съчуствие
20.11.2010 19:19
на мен ми издадоха фиш на който кодовете за плащане бяха стари. цяла година водих кореспонденция с президент на бг. омбудсман и НС и т.н. да ми излиза глобата кото платена . просто бях изумен от това ,че ме глобиха с фиш с невярно съдържание . платих много повече отколкото е стойноста на глобата ,да мога като добросъвестен платец да не ми виси глобата.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7395629
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив