Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2010 11:56 - Ако Левски бе с ботуши, Ботев с каска, а аз Модератор!
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3535 Коментари: 20 Гласове:
14

Последна промяна: 07.01.2010 13:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Че сайтът не го мяза на нищо е ясно и на слепите котета в него.
И понеже си ми е писнало да повтарям на модовете, колко тъпи парчета са (нещо, което неизменно им го казвам в очите от Август 2008-а насам), ето каква е моята визия за един сайт от подобен тип.

 Основен принцип на сайта - пълна прозрачност в управлението му и равнопоставеност между потребителите му.

 Не е допустимо в сайт поставил си за цел популяризиране на личните гледни точки, на едни позиции да им се дава превес над други по чисто субективни причини.

 Не модераторът е този, който трябва да преценя дали един постинг е стойностен, а единствено аудиторията му от читатели.

 В тази връзка, единствено пълната автоматизация на процеси като извеждане на статистики по читаемост, коментари и одобрение, може да гарантира безпристрастност и обективност в сайта.

 Всяка една намеса на модератор, която не е във връзка с прилагането на законите у нас и недопускането на противозаконни прояви от страна на потребителите е Недопустима.

 Ролята на модератора в дискусионният процес може и трябва да бъде единствено в туширането на конфликтите възникващи между отделните потребители при изразяване на диаметрално противоположни гледни точки.

 Всеки един модератор, трябва да е готов да застане с истинското си име и лице зад действията си. Ако един човек не може да носи отговорност за действията си, то същият има ли моралното право да определя правилноста на нашите?!

 Включването на публикации в рубрики от рода на "Препоръчани публикации", трябва да става единствено въз основа на читателският им рейтинг, по категория гласове за публикация.
 Единствено читателят има правото да определя дали една публикация е достойна за прочит или не.

 Рубриката "Най-коментирани" се е компроментирала с времето, като рубрика отразяваща единствено генериран спам.
 Ако на някой му се иска да има рубрика от подобен тип "Горещи теми", то отчитането на реплики  за класирането й трябва да става по метода - един потребител, една реплика.
 Единствено по този начин ще се отрази обективно общественият интерес към определени полемики и няма да се допускат теми с генериран спам, между двама потребителя.
 Реплики от анонимни потребители не е удачно да се отразяват в брояча за класирането им по същата причина.

 Всички рейтингови класации да стават на принципа - един потребител, един глас.
Сами по себе си, подобни класации са недопустими от гледна точка на равноправние между потребителите и недопускане на фаворитизиране на едни спрямо други, единствено поради факта, че са с по-ранна дата на регистрация.

 Така ще се избегне генерирането на безсмислени теми, с едничка цел влизане в "Най-активни", "Най-четени" и "Най-популярни"
 Подобни класации са удачни за една детска градина, но не и за сайт в който списват мислещи и можещи хора.



Гласувай:
14



1. theoldben - Напълно
07.01.2010 12:10
те подкрепям!
Наистина е детска градина.
цитирай
2. veselinvalev - valsodar
07.01.2010 12:19
За съжаление "1984" на Оруел отдавна е социална реалност в БГ. И Големият Брат е анонимен. Въпреки, че той държи парите и управлява всичко. Той назначава и слугите си, които пък ни пробутват чалгаджийската си и сантиментална култура и същност. Във вид на модераторска препоръчителност. И естествено умният да бъде направен на глупак. Себеподобен на тях. На съвременният български капитализъм не му трябват умни хора. Трябват му слуги. Тъпички, повърхностни и подчиняващи се. Безмилостни към зависимите от тях. Затова и така ще изглежда блоговата ни реалност. До кога и аз не знам. Поздрави, valsodar!
цитирай
3. kass - valsodar
07.01.2010 12:55
Аз лично смятам, че е нужно да се направи колонка само с линковете и зглавието на новите постинги излезли за деня. Така ще се спести място и новите публикации няма да се изгубват за няколко минути. В противен случай можеш да пропуснеш четенето на автор, който би искал да прочетеш, защото си прибавил твърде много хора в следени, а и неможеш всеки ден да се отбиваш при всеки за да проверяваш. Ако обаче отпадне снимката и няколкото първи реда от написаното и останат само заглавието и категорията или пък таг - а, ще може да се помести дълъг списък с новите публикации. В "Буквите" са на този принцип, в противен случай всички гореспоменати промени от теб ще изгубят своя смисъл, а новорегистриралите се ще се отчаят тъй като едва ли някой някога ще чуе за тях :). Има върху какво да се помисли още.
Поздрави!
цитирай
4. анонимен - Началната страница на блога винаги ме е
07.01.2010 13:06
дразнела но в последините дни просто е нетърпима - постингите се местят от най - коментирани в най -препоръчани сега пък преместиха новите в долният край - голяма каша стана.
Подкрепям те напълно в това, което си написал.
Кратко ясно и разбрираемо е дори за моредаторите, според мен и е напълно приложимо стига да им стиска / на моредаторите/ да го направят.
цитирай
5. dianatrg - Тук периодично се превръща в детска ...
07.01.2010 13:10
Тук периодично се превръща в детска градина, обитавана от безкрайно озлобени деца...
цитирай
6. boristodorov56 - Подкрепям изцяло.
07.01.2010 13:14
Абсолютно точно и вярно!
Тук не е някакво първество.
Олимпийският принцип е за препоръчване, но на база
един потребител - един глас.
Бонуси - никому!
цитирай
7. valsodar - Едно по едно :)))
07.01.2010 13:26
theoldben - благодаря за подкрепата, все пак не откриваме топлата вода и явно ни милее за сайта, след като не искаме да го напускаме, когато може да го променим към по-добро.

veselinvalev - от доста време съм на същите изводи, които и ти си извел, на новите Господари не са им нужни мислещи и свободни по дух хора, защото единствено и само те са заплаха за властта им.
Политиката на оскотяване, което се провежда в национален мащаб, се вижда особенно контрастно и добре в начините на модериране на сайта, в изострянето на обставновката, чрез явното толериране на плагиати и простаци в сайта, от страна на администрацията му. Това се прави единствено и само с цел, тези от списващите открояващи се от нивото на тълпата да бъдат прогонени от тук, за да може тълпата да бъде безпрепятствано манипулирана и насочвана в правилната посока.
А правилната посока е единствено тази, за която е предварително платена да се следва.

На мен нещата ми се набиха в очи, през лятото на 2008-а когато избухна Руско-Грузинската война в Кавказ. От целият сайт бях единственият, който направи опит да я отрази и след това бях умишлено изолиран от страна на екипа, уплашен да не би тази моя проява да доведе до мерки срещу тях.
По същото време, никъде в националните ни медии не се говореше за нея, никой не смееше да коментира случващото се, а президент и правителство излязоха с позиция по нея едва към краят й, когато се видя кой ще е победителят.
Славунчо напусна малко след това сайта, отвратен от методите за манипулиране на сайта, един от авторите които безкрайно уважавам за ясно изразената им гражданска позиция!

kass - съгласен съм с казаното, Буквите и други подобни сайтове имат далеч по-гъвкав дизайн, с далеч по-малко дразнещо модераторско присъствие :)

darling - не вярвам да им стиска, иска се поне частица доблест за да се получи нещо в ответ.

dianatrg - да, детска градина е.

Но запитай се, ако не бе така, нямаше ли да имаме вече формирано едно блог-общество сплотено около позициите си за национален интерес в полза роду, непримиримо към случващите се неправди и отговорно към времето в което живеем?

Кой го плаши идеята това да се случи?
Може би именно тези, които всячески поддържат огнищата на напрежение в сайта на принципа "Разделяй и Владей!", "Разводнявай и Обезсмиляй!"


цитирай
8. lado - Разводнявай и обезсмисляй ...
07.01.2010 14:56
Разводнявай и обезсмисляй ...
цитирай
9. valsodar - Да, това е един добър ход в информационната война
07.01.2010 15:24
Успешно демонстриран от американското правителство след случая Розуел.

Обикновенно се прави по два начина.
По-познатият ни е пълна дискредитация, чрез охулване, оклеветяване и подлагане на обществен присмех на тези, които застрашават "обществената" сигурност и спокойствие.

Вторият, по-нов за времето ни е създаването на тролове, които целенасочено да обезсмислят всяка една идея, изкривявайки въздействието й в задънени улици, (тотален спам, лични нападки, коментари извън темата създаващи странични теми и т.н.)
Този нов вариант за цензура чрез манипулация е много ясно изразен в сайта.

Има и трети вариант, който ще преобладава в бъдещето - информационно пренасищане. Новините ще са толкова много, че никой няма да иска да им обръща внимание и по този начин извън общественото внимание ще остават наистина важните въпроси, по които обществото следва да реагира с позицията си.
цитирай
10. haralanov - И аз подкрепям написаното
07.01.2010 15:26
Повече от логично и нормално е.Не само аз не виждам никакъв смисъл от постинги с откровено безсмисленно и глуповато съдържание,като с какво си нахранил сутринта домашната си котка или как слънцето отново било изгряло от Изток.Или,че Вила щели да играят с Уулвърхямптън.Попадал съм напълно случайно и на повече от отлични попадения на неизвестни за мен блогъри.Но за времето тук,съм си оформил предпочитанията си и знам,че примерно не само ти,каквото и да напишеш ще ми е интересно.Би трябвало да има и ограничение върху възможния брой постинги в рамките на ден или седмица.Не ми се споменават имена но...Като започне някой да пуска постингите си един след друг,направо задръства пространството.Твърде често с копиране на новини от новинарски сайтове.Такива ми ти работи...
цитирай
11. valsodar - Ами то и за това си има лек. При това ...
07.01.2010 15:34
Ами то и за това си има лек.
При това успешно прилаган в други сайтове.

Броят на новите постингите да е фиксиран в определени рамки (за час, ден, седмица.)

От там нагоре, да се визуализират в страницата на потребителя, но не и в общата страница за деня.

От една страна някои ще ревнат, че това е форма на цензура, но какво пречи на пишещите да дописват тематично в стари постинги, ако чак пък толкоз искат да са видими на челна в сайта ?

И второ, ако знаеш че една твоя свобода се простира в определени рамки, то много ще внимаваш с какво и как ще изпълниш пространството между рамките.

Нямам нищо против новинарските блогове, стига те да създават новини, а не да ги копират от други.
цитирай
12. drill - :-)
07.01.2010 15:36
ПОКРЕПЯМ ВЕДНАГА И АЗ!
цитирай
13. haralanov - Не вярвам на очите си!
07.01.2010 15:49
В същия този момент в ,,Препоръчани публикации, се мъдри копиран постинг ,,Полицай прави секс в църква,,.Няма какво да коментирам!
цитирай
14. valsodar - Е, именно заради подобни примери
07.01.2010 16:03
не трябва да се допуска модераторска намеса в изборът на постинги за тази рубрика!

Не ми се коментира подобен чалгарски вкус! :)))

Вторият куриоз е, че има само анонимни коментари под "Новината" и всичките те са отчетени като реални коментари, въпреки "Промените" в сайта??!
цитирай
15. teachme - "един потребител, една реплика"
07.01.2010 19:02
да се брои, нали:) а не говорилнята, която понякога сами си правим:) хубаво, но едва ли може технически да се направи...защото гледам, че обявеното "В общата статистика вече няма да влизат анонимните коментари, нито тези направени от автора на постинга." все още не работи!
Друго да добавя - защо трябва най-ком. да стоят по 24 часа...нека се обновяват както и препоръчани на по-кратък период от време.
Поздрави!
цитирай
16. valsodar - Това също е добра идея. В Горещи теми ...
07.01.2010 19:21
Това също е добра идея.
В Горещи теми да влизат тези събрали най-много различни потребители като коментиращи - това да е критерият. Това ще рече, че темата наистина е гореща след като е заинтригувала по-голям брой хора с проблематиката си.

И престоят там да не е с дни, а с часове, не повече от 12 часа да речем.
цитирай
17. анонимен - Не е първият, за съжаление.
07.01.2010 19:45
Не е първият, за съжаление. Непрекъснато има препоръчани глупости от роботчетата.
haralanov написа:
В същия този момент в ,,Препоръчани публикации, се мъдри копиран постинг ,,Полицай прави секс в църква,,.Няма какво да коментирам!


Стигам до извода, че някой си е поставил за цел да опразни блога или да останат само модераторите с родата си и сами да си четат и пишат.
цитирай
18. allbi - говорилнята и спам-лафката се избягва
07.01.2010 22:07
с чат :)
няма нищо по лесно от това
да се направи чат канал
цитирай
19. valsodar - Да, защо не?
07.01.2010 22:37
Който си иска моабет в реално време, по-лесно ще го постигне така, а и спамът ще намалее рязко.
Второ на ръка, че теми с чат-моабет, няма да влизат ненужно в горещи и да предизвикват гнева на околните. :)
цитирай
20. valsodar - Още няколко добри идеи!
08.01.2010 14:27
http://jdeel.blog.bg/kompiutri-i-internet/2010/01/04/preporyki-za-quot-blog-bg-quot.465832

http://kass.blog.bg/zabavlenie/2010/01/07/kakvo-mislia-za-blog-bg.468138
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7428527
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив