Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2010 14:55 - Размисли на кушетката :)
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5100 Коментари: 30 Гласове:
13

Последна промяна: 27.01.2010 19:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Да бях психолог, докторантура щях да защитя от наблюденията си в сайта! Всеки си го бие сачмата в посока всевъзможна и всеки избива от туй, де си му е в излишък.
 Кой комплекси, кой самотност, а трети просто жажда за интриги.
Да, интригата тук никога не стихва, но любима като сюжет ми е основно тази от типа на "како Сийке, аз не съм от тях!".

 Но.. има и един безспорно явен факт.

 И той е, че всеки един регистрирал си блог тук, го е направил от потребноста маймуна свят да види и свят маймун да види.

 Няма какво да се заблуждаваме, желанието за себеизразяване си върви ръка с ръка с желанието да бъдем оценявани.

 Да сравняваме оценката, която получаваме от другите с тази, която даваме сами на себе си.
 И точно, в начина по който сравняваме получената оценка и си вадим изводите по нея, си проличава разликата от тестото, с което сме замесени.
 Тия с по-клисавата и рехава закваска, отказват всячески да възприемат каквато и да е форма на негативна оценка за себе си.
  Защо?
 Какво ги плаши?
 Факта, че ще трябва да живеят с една истина в повече за себе си или нежеланието им  да се разделят с мита за собствената си безпогрешност? Човек прави първата си крачка в развитието си, едва когато осъзнае, че може да греши и животът му е невъзможен без грешки.
 Защо в такъв случай да се страхуваме от грешките си?
 Не е ли по-страшно от тях  собственото ни нежелание  да ги видим, за да можем да внесем нужните корекции в себе си, в мирогледа и поведението ни, които да не допуснат повторната им поява?  Да не станат грешките ни навик и модел на поведение?!
 Та нали точно в това е и смисълът на прогреса, по пътя на опита да оцелее най-прогресивното от нас, което да премине през изпитанията на времето.

 Да, Злото също оцелява, но оцелява най-вече поради своята борбеност и приспособимост към ситуацията. Оцелява и поради още един факт - поради невежеството ни, заради което приемаме, че всичко случващо се обратно на нагласите ни е Зло и всичко случващо се спрямо тях е Добро.
 Така и приемаме за себе си, че едни наши черти са добри , а същевремено в очите на другите е напълно възможно те да изглеждат по противоположният си начин.


 Та, за какво започнах този ферман ли?


 Може би поради едничката причина, че този сайт е също и една социална лаборатория. Място в което се срещат понявга с трясък, вик и гръм  противоречащи си гледни точки, нагласи и емоции.

 Място, в което можем да научим повече за себе си, чрез реакцията на другите към действията ни, но и място в което можем да променим другите, чрез реакцията си спрямо тях.

 Всичко тече, всичко се променя и няма как да сме цялостни, ако гледаме само отвътре на себе си, уплашени от възможноста да сме различни от вмененото ни за вярно и правилно.
 Нека да допуснем поне за миг, че представата която имаме за самите себе си е изкривена през призмата на очакванията ни спрямо нас за това какви искаме да се видим.

 И всеки един различен поглед към нас, може да ни помогне да видим това, което е убягнало от зрителното ни поле, приближавайки ни с една крачка по-близо до цялостната картина за отраженията които хвърля духът ни около нас.



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - много на място казано!!!
27.01.2010 14:58
Поздравления!
цитирай
2. gothic - Разни хора - разни идеали. Но много ...
27.01.2010 15:14
Разни хора - разни идеали. Но много рядко може да се намери човек, които обективно и точно разсъждава за себе си...
цитирай
3. valsodar - Интересно предположение
27.01.2010 16:03
С една малка забележка - хамелеонът се променя за да се слее напълно със заобикалящата го среда и по този начин да стане невидим на нейният фон.

В случая, това поведение може да се определи към нежелание за конфронтиране на всяка една цена, абсолютна мекушавост в характера и на пълно отсъствие на собствено мнение, подчинявайки се изцяло на общоприетите норми и клишета.

Казано в по-директен аспект - лицемерство и притворство поради страх от възможноста да ти се посочат конкретни твои недостатъци.

Как мислиш - мен страх ли ме е от това, а? :)
цитирай
4. lubopitstvo - Добре де!
27.01.2010 16:38
Искаш лично мнение - малко ли са ни кахърите в реала, че да тръгваме и тука да се дърлим за щяло и нещяло и то дори без да се познаваме наистина?! Мен така ме е стегнала душата от едни съвсем реални проблеми, че ако ще и най-голямата лицемерка да ме изкараш, а също и притворена, а също и страхливка - все ми е тая.
Освен това, ти какво ще си мислиш, аз какво ще си мисля, а то какво ще е в действителност, са точно три различни неща.
Спомняш ли си като се бяхме хванали за гушите с тебе преди не помня колко време, но помня за какво. Колко нерви потроших само...Сега да ме пита човек - защо ми е било, не мога да му отговоря смислено :)
цитирай
5. valsodar - Съвети и напътствия?
27.01.2010 16:39
Е, щом сте решили да приемате размислите ми на глас за съвети и напътствие, освен да взема и аз една тояга като Мойсей, то какъв ли избор ми оставяте? :)))

Толкова ли е трудно, човек да се опита да разсъждава самостоятелно, че все трябва да гледа другите какво казват по въпроса?

Спокойно, авторитетите също грешат, дори грешат повече от останалите, поради простичкия факт, че са си задали много повече въпроси, с много повече възможни грешни отговори към тях :)))
цитирай
6. valsodar - Колко нерви потроших само. . . Сега ...
27.01.2010 16:41
lubopitstvo написа:
Колко нерви потроших само...Сега да ме пита човек - защо ми е било, не мога да му отговоря смислено :)


И аз я помня случката, но си мисля , че е имало защо и си е дошла в момента, в който е трябвало да си я изживеем пълноценно.

В крайна сметка, въпреки емоциите с които бе наситен диалога ни, си мисля че и двамата излязохме с някакъв нов опит от него, нали?
цитирай
7. lubopitstvo - :)
27.01.2010 16:44
Да, имаше нов опит - за мен беше следния - не спори с valsodar, не спори и с други. Няма смисъл - всеки си мисли, че е е прав, а ти, моето момиче, само си хабиш нервите.
Пази си ги, ще ти трябват за реални битки :)
Е, после пак спорих с други, но вече съм уморена от тези виртуални крамоли. Много изморена.
цитирай
8. valsodar - Значи, все пак имаш нови преживявания
27.01.2010 16:49
и съответно по-богат опит от тях?

Ако имахме наготово всички отговори на въпросите, които си задаваме всеки един ден, то какъв ли би бил смисълът от това да сме живи?

В това е тръпката от живота, да придобиваш нови усещания, знания, опит - да променяш света около себе си чрез себе си и да позволиш на себе си да се променяш, съгласно предизвикателствата на света около тебе. Да търсиш тази точка, в която ще си във съзвучие със света.

Сложно за разбиране?
Може и да е така, до момента в който човек не го осъзнае за самият себе си.

Апропо, търся спора основн не заради това, че мога да се поразтъпча по нервната система на другият, а основна поради това, че мога да проверя правилноста на изводите до които съм стигнал към него момент. :)
цитирай
9. lubopitstvo - Точката я търся, валсодаре,
27.01.2010 16:53
точката на съзвучие. За мен това е точката на спокойствието, при което ще се разбирам с целия свят.
С караници няма да стане обаче, нито пък с лъжливи и помпозно-лигави коментари по сайтовете.
Но я търся и може и да я намеря. Кой знае...
цитирай
10. lubopitstvo - Допълнение към горния коментар,
27.01.2010 16:58
след като прочетох продължението на твоя коментар.

"Гледните точки може и да са полезни, когато глутница специалисти ги споделят един на друг в областта на знанието си, но що се отнася до ежедневието ни, до разговорите ни на маса или където и да е другаде, гледните ни точки би трябвало да са меродавни само и единствено по отношение на собствената ни личност и преживявания (което предполага споделяне, а не налагане на мнение) и по отношение на собствената ни сфера на знание, където можем и да си позволим лукса да спорим, но само с хора, които имат адекватно на нашето познание или които са склонни да чуят нещо казано от нас."

Това го е писал друг, но много ми допадна и ми се стори, че има вкус на истина :)
цитирай
11. анонимен - точно такива мисли ми се въртяха из главата вчера
27.01.2010 17:03
но ти призновом таланта до се изразяваш точно и категорично и нищичко не мога да кажа в допълнение освин едно: Наблюдението ти показва още веднъж,че за повечето хора ИСТИНАТА НЕ СТРУВА АБСОЛЮТНО НИЩО.Както и свободата.
цитирай
12. valsodar - Кога нещо има цена?
27.01.2010 17:22
Не е ли само и единствено тогава, когато се нуждаем от него и сме готови да я платим?

За какво им е на хората истина?
Истината често е травмираща, поради простичкият факт, че няма как да я вместим в себе си без да ни поразтърси с обема на новите знания които носи със себе си. За какво ни е тогава, зорлем мъки да си правим? Нормално е, хората в тоя случай да приемат за истина най-вече това, което би им свършило работа. Какво значение има изобщо тогава истина или неистина е то, работи ли - работи! Това им е напълно достатъчно.

За да не се задоволиш с първият възможен отговор и да продължиш да подлагаш достигнатото под съмнение, за мен означава само едно - това до което си стигнал, просто не ти върши работа във всички аспекти, в които искаш да го приложиш, т.е. приемаш го за неистина, поради ограниченоста му.

За свободата пак са аналогични нещата.
Да не се лъжем и за нея - почти никой не иска свобода. Повечето търсим спокойствие, сигурност, предвидимост и кой знае защо ги оприличаваме на Свобода??!

Не, за мен поне Свободата е правото да вървиш по пътя си, да грешиш и да носиш отговорноста за всяка една твоя грешка, за всеки един твой избор.
Ако щеш го наречи и право на страдание :))
цитирай
13. zaw12929 - Приемам, трябва
27.01.2010 17:24
да се разделят с мита за собствената си безпогрешност
цитирай
14. анонимен - Днес си се подал на размишления адаш!!!
27.01.2010 18:13
:)
цитирай
15. valsodar - И това се случва понякога. За радост ...
27.01.2010 18:46
И това се случва понякога.
За радост на влизащите в блога - сравнително рядко.

Как си ме виждаш в ролята на Мойсей с тояга в ръка да разделям влизащите в сайта на праведни и неправедни? :)
цитирай
16. lubopitstvo - Неспокойните натури
27.01.2010 19:40
искат спокойствие, спокойните - красиви драми. Всеки търси това, което не му достига.
Няма как да си се родил с неспокойна душа и да се задоволиш с първото приемливо обяснение на нещата.
Рано или късно, по-скоро рано, ще осъзнаеш, че това което си приел за истина не е най-истинското и ще се втурнеш напред - към нови открития.
Това е абсолютно неизбежно.
Но не това е предмет на диалога ни, а правото на всеки да върви по своя път и да открива нещата тогава, когато вече е готов за тях.
Насила дори и истина на никого не можеш да дадеш. Всеки сам си носи кръста. Всеки сам търси пътя, към който се върви по различни пътеки. А ние, поне според мен, е добре да проявяваме толерантност към различните траектории на пътеките.
цитирай
17. valsodar - Толерантност - да, овчедушие - не.
27.01.2010 19:54
За съжаление, почти не се прави разлика между двете.
цитирай
18. lubopitstvo - Да,
27.01.2010 20:27
това е така и води към задънени, лъжливи пътеки. Това, което звучи най-добре, почти винаги е илюзия.
цитирай
19. valsodar - А най-голямата и трайна илюзия е
27.01.2010 22:43
... че си се преборил с илюзиите и си на единствено верният път.

Няма единствен път.
Няма една истина.

Единствено илюзията е една единствена.
И нейното име е... Битие.
цитирай
20. анонимен - ЕЙ,ДОБРЕ,ЧЕ ТИ СИ НОРМАЛЕН.УСПОКОИХ СЕ ЗА СВЕТА
28.01.2010 08:51
"Да бях психолог, докторантура щях да защитя от наблюденията си в сайта! Всеки си го бие сачмата в посока всевъзможна и всеки избива от туй, де си му е в излишък.
Кой комплекси, кой самотност, а трети просто жажда за интриги. "
цитирай
21. анонимен - ЧЕТИ ПОВЕЧЕ НАУЧНА ЛИТЕРАТУРА ПРЕДИ ДА СЕ ВТУРНЕШ ДА ПИШЕШ ТАКИВА ГРЪМКИ ПРЕЦЕНКИ
28.01.2010 08:55
ИНАЧЕ СЕ ИЗЛАГАШ.
АКО БЕШЕ ПЛИХОЛОГ ЩЕШЕ ДА ЗНАЕШ,ЧЕ ВСЕКИ СУБЕКТИВНО ПРЕЧУПВА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА,КОЯТО ГО ЗАОБИКАЛЯ. ТОВА Е ТВОЕТО ВЪЗПРИЯТИЕ ЗА ДРУГИТЕ, И НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТГОВАРЯ НА НЯКАКВА УНИВЕРСАЛНА ИСТИНА,ЗАЩОТО ТАКАВА НЯМА.
ПРОВЕТРЯВАЙ СЕ,И ТИ СИ ЧОВЕК,НО ЧЕТИ,МОЛЯ ТЕ ПРЕДИ ДА ПОЧНИШЕ ДА СЕ ИЗЛАГАШ ПУБЛИЧНО.
цитирай
22. valsodar - И без да съм психолог по начинът ти на ...
28.01.2010 09:03
И без да съм психолог по начинът ти на писане мога да си извадя достатъчно изводи за писалият.

Писането само с главни букви е равносилно на крещене. А това, човек да се разкрещи безпричнинно говори за истеричност и невъзможност да се държат емоциите под контрол :))

Що не си направиш едно чайче от мащерка, с малко мед и мляко за успокояване на нервата и след него да се пробваш пак, а? :))
цитирай
23. анонимен - ако си мъж ....и с този аватар ?!?!
28.01.2010 11:31
действително ще да са те налегнали размисли психологически !
инфантилизъм или двойнствена сексуалност от детинство , фрустрация от незадволени планове житейски....може би държавен чиновник с излишно време за нищотворене по блоговете.

всъщност самата идея за блог / блогване и пр. производни цели точно това - един груб маркетинг под маската на идеята за соц.комуникация (израз без съдържание)..........в общи линии хора ,нямащи какво и на кого да го кажат , но с МЯСТО да го кажат - изпитващи удоволствие от което - равно на удоволствието от мастурбация с два пръста
-------------
обобщението е: посредствен примитивизъм с щипка ексхибиционизъм - отговарящ на претенцията за постстадна елитарност , базирана на житие от миналото с преобладавала консумация на боб,чушки,армея (зелева чорба) и др. основополагащи благородническия произход деликатеси !
----------
финал за успокоение - всички сме такива
цитирай
24. benra - здравей!
28.01.2010 11:43
определено всички ние сме тук, водени от желанието, както да изявим себе си пред себе си, така и да се видим в очите на околните.
Нормално е всеки да очаква само положителна оценка. Дори, когато личната му самопреценка не е никак ласкава.
Добрите отзиви не само ласкаят, те са и стимул и носят удовлетворение. Така е във всяко нещо, което правим.
Но никога не можем да бъдем сигурни дали аплодисментите и критиките са обективно отразяващи качеството на това, което сме. Защото всеки субeкт субективно гледа, вижда-респективно чете- и преценява. Т.е. всичко се случва през субективна призма.
Така едновременно можем да разберем,че сме велики и нищожества.
Аз мога да кажа лично за себе си как приемам критиките .Защото е ясно,че добрите отзиви ме ласкаят. Всяка критика ме кара да се погледна и да се замисля на какво е плод-на конструктивна и градивна забележка или на откровена злоба.Защото,знаеш,че тук е пълно с виртуални личности, които само и единствено изливат негативната си енергия.
Всъщност-затова и не трия отрицателните коментари.Защото и те са поглед към мен
цитирай
25. анонимен - BENRA
28.01.2010 11:52
benra написа:
Всяка критика ме кара да се погледна и да се замисля на какво е плод-на конструктивна и градивна забележка или на откровена злоба.Защото,знаеш,че тук е пълно с виртуални личности, които само и единствено изливат негативната си енергия.
Всъщност-затова и не трия отрицателните коментари.Защото и те са поглед към мен

----------------
Драга Банра ,
с този пост изби рибата , поздравления !

високо ти е числото , признавам ....... тази самокритичност вършеше работа по време на безвремието , сега , когато е доброволна е безценна !
Чорбаджията на този блог има какво да научи от теб - пиши му редовно и бъди откровенна с него , дано го преживее !
цитирай
26. valsodar - Добрите отзиви задължават, а кр...
28.01.2010 11:56
Добрите отзиви задължават, а критичните показват - та и за това, винаги съм гледал с особенно внимание повече на тези отзиви, които ще ми помогнат да видя нещо, което е убегнало от вниманието ми, непълнота в познанията ми и няма как да не се сетя за една много точна приказка по този въпрос - Дръж приятелите си близо, но враговете си още по-близо до теб.

И си има своята логика това - един приятел би се въздържал от критичен коментар и забележка, за да не би да те засегне с критиката си.
А от критиката винаги може да се извлече полза, стига тя да е по същество и да е акцентирана върху конкретен проблем.
Но, с критика или без, най-важна си остава нашата преценка, защото тя е плод на опита и мирогледа ни. Ще е точно толкова вярна и правилна - колкото ние сме по-безкомпромисни към себе си.

Щадим ли себе си, няма да ни пощадят противниците ни! :)
цитирай
27. анонимен - разбираш ли смисъла на това ?
28.01.2010 12:03
valsodar написа:

Щадим ли себе си, няма да ни пощадят противниците ни! :)

---------------

много добре е казано , още по-ползотворно е разибрането му

късмет !
цитирай
28. valsodar - За себе си съм го разбрал отдавна
28.01.2010 12:07
За другите - те сами да си решат дали е вярно и дали ще им е в полза! :)
цитирай
29. kasnaprolet9999 - Заставам изцяло зад казаното
28.01.2010 12:42
от Бенра и считам, че критиката към теб, отправена от анонимен 25 е деградивна. Естествено е мнението ти да е субективно, тук е твоя блог и това е мястото за твоята гледна точка, място където да споделиш с останалите своите усещания, не си тръгнал да пишеш научен трактат.
Неградивната критика е лесно познаваема, използва епитети, целящи да унижат човешката личност като- "инфантилизъм или двойнствена сексуалност от детинство , фрустрация от незадволени планове житейски". Аз също не трия критиките, само не издържам, кагато понякога получавам псувни, до сега за година се е случвало на два пъти от тролчета. Благодарна съм им, че не ме посещават често.
цитирай
30. valsodar - Да де, ама виж колко хубаво си ме е ...
28.01.2010 12:56
Да де, ама виж колко хубаво си ме е нарекъл - Чорбаджията на блога - без да иска, комплимент ми е направил човека, как да му се сърдиш в такъв случай, а?

Всеки си има право на свое лично мнение. Напълно нормално и естествено за мен е факта, че ще има хора, на които няма да им харесва личноста и поведението ми.
Но честно казано, за какво ми е да се харесвам на всички?
Не съм чул за личност в човешката история, която да е стигнала до такова ниво в развитието си, което си ми говори, че не това е целта му. :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392936
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив