Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2010 19:24 - Днес бе Петльов ден!
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10565 Коментари: 32 Гласове:
10

Последна промяна: 05.02.2010 13:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Един чисто български празник, празник на мъжката рожба, ден напомнящ ни за черните времена, в които се е плащала кървава дан.  Но, защо ли да го напомням, след като този ден е така опорочен от простотията унищожила всичко българско и родно?

 Как да обясниш на хора прости, на хора отрекли се от историята си и непознаващи миналото си, какъв празник е това?
 Празник с кръв платен и с кръв запомнен.

image

 Как да им разкажеш, за онези далечни и забравени времена, през които еничарите са обикаляли от село на село и са взимали първородният син. Късайки плът от плътта, вяра от корена й, син от баща му, за да го направят това, което в днешни времена наричаме фанатик.
 На кого ли да обяснявам и от къде произлиза името на празника?
За това, че на всяка една врата, през която са влизали  поробителите е оставала кървава диря.
 За това, как за да бъдат подминати от злото, дедите ни са колели петел, с чиято кръв са мамели злостната си участ. Да ги зло пожали.
Защото, кой ли баща би се без битка отрекъл от сина си и чия ли майка би дала безропотно чедото си на чужда вяра и в робство?

 На кои роби това да го разкажа?

 На тези, чийто идол е Биг Брадър или на тези отрекли се от род и родина в търсене на големият шанс в живота си?

 Или на тези, ехидно поздравяващи се днес с денят на педераста?

 Колко ниско трябва да изпадне една нация, за да превърне денят на първородната мъжка рожба в ден на педераста?
Може би до там, да чака педераси  и психопати да й определят  бъдещето пред нея?

И в дни като този, се радвам, че предците ни не могат да ни видят.
Не могат да ни видят и не могат да ни чуят.
Защото ако можеха, сами биха се отрекли от племето си, наместо да дават живота си за хора, които не си заслужават и плюнката по тях.

 Какво биха видели те в наши дни?
Един народ приел доброволно робството, прегърнал вярата на безверниците, поздравяващ се с денят на педераса.

 Та и затова, вече не честитя този ден.
image
Почти не остана на кого, в една държава, в която педераст е символ на просперитет, а българин да си е посмешище.

ПП И ако на някой все още му е смешно на този ден, от тази дата нека да види през какво е минал народът ни, за да се роди той!

Кръвният десятък е най-тежката тегоба за християните под османски гнет
Стотици хиляди български деца са откъснати от семействата и народността им между ХІV и ХVІІІ в., за да бъдат превърнати в ударна сила на исляма и османската държава
Иван Петрински
Етническите българи в края на Руско-турската освободителна война се изчисляват на около 2.5 млн. Тежката стопанска криза от втората половина на ХIV в., чудовищното изтребление до средата на ХV в., ислямизирането, отвличането и робството през следващите няколко века довеждат до тежко обезбългаряване на цели области по нашите земи в началото на ХIХ в. Само българската "победа в леглото" от втората и третата четвърт на ХIХ в. и развитието на новобългарската просвета спасяват от изчезване нацията ни.

Наследници на някога могъща империя, българите през ХV-ХVII в. са напълно обезправени. Предвидливо лишена от водачи - средновековната ни аристокрация и интелигенция бързо емигрират, претопяват се или даже приемат исляма, останала без пример за подражание и без пастири, на българската народност ще й трябват три века, за да се съвземе.

Огромните загуби за българската народност през ХV-ХIХ в. са не толкова от ислямизирането на християнско население без преселването му - голямата част от това население остава с българско народностно самосъзнание и днес. Непоправимите загуби за България са ислямизираните българи, преселени в чужда, небългарска среда. Основната част от тези българи са ислямизирани и преселени в резултат на варварския кръвен данък, наричан още, твърде условно, кръвен десятък. Събирането и ислямизирането на момчета е най-тежката тегоба за християнското население под османски гнет.

Първото сведение в османските извори за събиране на кръвен данък са от 1395 г., а последното такова известие - от 1705 г. Повече от три века на 3, 5 или 7 години стотици хиляди български деца са откъснати от семействата си, насилствено ислямизирани, отдадени на робски труд или пратени по бойните полета в еничарския корпус. По-подробни сведения в изворите са запазени за събирането на кръвния данък през 1567, 1601, 1610, 1622, 1646 и 1705 г. За мащабите на тези ужасяващи процеси е достатъчно да се отбележи, че по данните за първото масово ислямизиране на християнско население на Балканите през 1515 г. от целия полуостров са отведени в Цариград и в Мала Азия общо 325 000 момчета.

Основен проблем за османските турци, които стъпват на европейския бряг при крепостта Цимпе на Галиполския полуостров през 1352 г., е острият недостиг на войници за непрекъснатите военни походи и за задържане на новозавладените земи. Този проблем се решава с различни военни, религиозни или фискални методи. Временно недостигът на войници османската администрация преодолява чрез създаването на еничарския корпус при управлението на султан Мурад I през 1365 г. Първоначално еничарите са християнски деца пленници (обикновено всяко пето), сравнително набързо пречупени чрез откъсване от семейната и верската си среда, брутално ислямизирани във военни лагери. Експериментът се оказва сполучлив и не след дълго е създадена стройна организация за едновременно обезкръвяване на християнските балкански народи, и за осигуряване на жизненоважни за османците войници.

Правилата за събирането на кръвния десятък още в средата на ХV в. са вече напълно сътворени. Събират се, на първо място, само най-здравите, най-силните и най-жизнеспособните момчета на възраст от 8 до 15 години. На практика обаче разбиранията за подходящата възраст са твърде размити, и се разширяват още повече всеки път, щом възникне по-значителна нужда от войници. В изворите съществуват данни за събиране както на 5-годишни деца, така и на 22-годишни младежи. Опитите да се укриват деца, или да се представят като подлежащи на събиране по кръвния десятък циганчета, безпризорни или нефелни момчета, се наказва жестоко от османската власт.

Първоначално от немюсюлманските народи в империята от кръвния десятък са освободени единствено евреите. До 1622 г. от кръвния данък са освободени също немюсюлманите от рударските селища и от вакъфските владения. По-късно от девширме се освобождават жителите на Цариград, владеещи турски език, физически и умствено непълноценните момчета, както и женените. Последното условие е от особена важност за силното намаляване на възрастта за женене при момчетата. Вероятно са много близо до историческата истина пресмятанията, че за периода 1395-1705 г. чрез кръвния данък са събрани не по-малко от 1/5 всички български деца.

Събраните от девширме деца, на групи от по 100-150, силно охранявани, се отвеждали първоначално в Одрин, Цариград и Бруса. В казармите на града децата най-първо били безпощадно ислямизирани. Обикновено най-красивите и умните от тях били предавани като прислуга в султанските конюшни, в двореца. Останалите прекарвали като домашна прислуга в Анадола, в крайно враждебна и фанатизирана среда. Когато асимилацията им била напълно завършена, най-способните младежи били зачислявани в еничарския корпус.

Кръвният данък е една от основните причини за доброволното приемане на исляма от българите. За родителите често това се оказва единственият начин за спасяване на децата им.

През 1403 г. еничарите все още наброяват едва 10 000 души, но в края на века нарастват до 35 000. След още век, в края на ХVI в., еничарите са вече 78 000, за да се удвоят още веднъж до началото на ХIХ в. От 1683 г. еничарският корпус се попълва и с мюсюлмани. Първоначално султанската власт не вярва особено на новоислямизираните си бойци, което става ясно от забраната те да създават семейства (и да се възпроизвеждат). Забраната пада чак в средата на ХVI в. Еничарският корпус бързо започва да поема участия в дворцовите и въобще в политическите игри. Еничарите, които отдавна са анахронизъм и досадна пречка за султанската власт, са безмилостно унищожени на 14 юни 1826 г. По заповед на султан Махмуд II столичната артилерия открива огън по еничарските казарми в Цариград. Тези, които не загинали в развалините, били изклани по еничарски.

Втора страшна форма за масово ислямизиране с преселване е заробването, предимно на девойки и жени. Само по време на Априлското въстание, и само през пролетта и лятото на 1876 г., от Пловдивско са отвлечени в робство повече от 20 000 жени. Такива заробвания имат всъщност масов характер още от края на ХIV в. Тяхната съдба е същата, както на момчетата - пращани са като домашна прислуга в Анадола и в Цариград, попълвали харемите или служили в тях.

Известни и добре документирани в изворите са случаите на масови преселвания на българи в съвършено чужда за тях етническа среда. Това била съдбата на по-голямата част от населението на Търновград, на Поморие, Охрид, Скопие. Особено добре е документиран този процес при похода на Мехмед II през 1467 г. Минавайки през Охрид, по негова заповед всички по-първи граждани, както и всички свещеници, били отведени в робство или на ново местожителство в и около Цариград. Същата съдба имали пак през 1467 г. 15 семейства от Скопие, преселени в чисто ислямска среда в албанския град Конюх, както и населението на Дебър. "Дойде цар Мехмед бек в дебърската земя и пороби и посече."





Гласувай:
10



1. gothic - Радо, в държава, където турските ...
02.02.2010 19:33
Радо, в държава, където турските сериали са култ, а един изрусен циганин-педераст е наравно в съзнанието на масите с Апостола, в такава държава не очаквай постинга ти да бъде разбран от много хора. Амин. И Боже, пази това, което е останало (все още) от България!!!
цитирай
2. valsodar - Прав си Пламене
02.02.2010 19:38
Прав си, но ми е тъжно, като видя за какви отрепки са си давали живота предците ни.
цитирай
3. gothic - Братко, все едно е писано за края на ...
02.02.2010 19:41
Братко, все едно е писано за края на XX и началото на XXI век. Само където сега си даваме кръвния данък доброволно. История? На кой му дреме като има "Перла". И цели предавания по "централните" телевизии, където пратени клакьори кудкудякат каква важна социална и образователна роля имат тези бълвочи. А Историята....виж историческите ми постинги, включително и тези, в които пишеше за същите тези събития, виж броя на прочитанията и коментарите и ще разбереш сам за какво говоря.
цитирай
4. valsodar - Знам, знам и ...
02.02.2010 19:48
И понявга ми се ще да не се бях раждал в страната на слепците, където е тегоба да си зрящ.

Но, има нещо сбъркано в нас, нещо дълбоко сбъркано, щом въпреки всичко което ни заобикаля, не сме загубили напълно надежда.

До кога ли?
Може би до времето, в което тези наричащи себе си българи ще се знаем поименно?

А останалите ще се наричат гордо Европейци?!!
цитирай
5. gothic - Ебал съм го, и сам да съм, пак ще го ...
02.02.2010 19:53
Ебал съм го, и сам да съм, пак ще го казвам силно и с изправена глава....
цитирай
6. анонимен - Определено има нещо сбъркано... Валсо
02.02.2010 20:19
valsodar написа:
И понявга ми се ще да не се бях раждал в страната на слепците, където е тегоба да си зрящ.

Но, има нещо сбъркано в нас, нещо дълбоко сбъркано, щом въпреки всичко което ни заобикаля, не сме загубили напълно надежда.

До кога ли?
Може би до времето, в което тези наричащи себе си българи ще се знаем поименно?

А останалите ще се наричат гордо Европейци?!!

цитирай
7. irka66 - Поздравления за постинга валсодар!
02.02.2010 20:32
Жалко, че всичко, което споделяш е една кървяща истина!
цитирай
8. evchet0 - Поздрави за чудесния постинг!
02.02.2010 20:39
Поздрави за чудесния постинг!
цитирай
9. magnoliya - Браво,
02.02.2010 21:22
това трябва да се прочете от по-голяма част от българското носеление, намери му медия за по-широка изява, защото българския народ не си знае историята, не знае откъде идва, а още по-малко накъде отива. Някой беше казал /мисля, че Б.Димитров в едно предаване/, че много империи са живели на земята и са загинали, може така да стане и с България, която също е била империя. И както върви, сигурно така ще стане. Само ще се унищожим.
цитирай
10. lado - Тежко....
02.02.2010 21:41
Тежко....
цитирай
11. mamas - Благодаря ти, че напомняш!
02.02.2010 22:57
Има ли още нещо неомърсено?
А тези, дето цапат, тях майка не ги ли е раждала?
Да, ако всичко беше нормално, и аз бих празнувала днес като майка на момчета... Но не е!
цитирай
12. evrazol - Радо бе,
02.02.2010 23:07
Да те попитам,
Ако някой ти даде едно знаме с петел под който пише "Свобода, или смърт юнашка" и 100 евро, ще минеш ли по Витошка с тоя байрак, баш на тоя ден???
цитирай
13. valsodar - Така ли си представяш почитта ми към предците?
02.02.2010 23:12
С байрак и за 100 евро цирк по Витошка?
Аз не.

За мен, уважението ми към тях може да се изрази единствено, чрез продължаване на делото им.

Останалото е фарс, суета и глупост човешка.
цитирай
14. анонимен - Еваллата, Хафторе!
03.02.2010 03:37
http://www.pravoslavieto.com/calendar/feasts/02.02_Sretenie_Gospodne.htm
Един линк, напомнящ за това, колко е хубаво да се попрегледат достоверни източници, преди да се пише напосоки... А защо ли да го напомням, ако досега не е бил познат?
Статията ти лежи на произволна интерпретация и цели антагонизъм, а върху стила и нямам никакъв ищах да се докосна.
Догодина ще намина пак, да проверя готов ли си за поправителния!
цитирай
15. valsodar - Достоверни източници?
03.02.2010 07:54
Единствено църковният календар ли е той?
Народната памет не се изчерпва само с църковният календар.
цитирай
16. kosara2008 - !!! навременен, дишан с болка и разочарование, граждаска позиция и преди всичко българска, следа и белег от нея!!!
03.02.2010 10:31
изключително силен постинг...поздравление! поздравление!поздравление!
цитирай
17. sevdabg - Винаги си ме смайвал
03.02.2010 13:22
Сега, оставам мълчалива
Тъга, тъга, тъга...
Много силен постинг
много...
цитирай
18. gothic - Единствено църковният календар ли ...
03.02.2010 14:16
valsodar написа:
Единствено църковният календар ли е той?
Народната памет не се изчерпва само с църковният календар.



Народната памет е най-малко в църковния календар. Тя по-скоро е в ръждясалата сабя, намерена в дувара на старата къща на село. сабя с трийсетина резки по тъпата част...
цитирай
19. анонимен - @ valsodar - къса памет е тая...
03.02.2010 15:20
Къса памет е тая, която не помни всичко, а и отхвърля каквото не знае или е забравила!
Защо отричаш, че имаш пропуски в познанията относно "празника", който така... кха-кхааа... поетично си оплакал? Кавичките са специално за тебе и за другите дето ти пригласят в скръбен тон, аз скрупули да го нарека празник нямам.
Имай малко уважение към чуждото мнение, колкото и да не ти допада! Допълнителния източник ти се предлага, за да се обогатиш малко, не за да се хващаш за него и да отричаш напосоки!
Колко прочете от статията така, рано сабалъм преди работа, кажи честно?
цитирай
20. анонимен - @ gothic - в дувара???
03.02.2010 15:32
"в дувара" освен хоросан и тухли друго няма да намериш, мечателю поетични!
Ти къде си криеш сабята, например? Или си служиш с нея, да я размяташ по форуми и в интернет-дискусии, стига съотношението на силите да е поне 5:1 в твоя подкрепа?
Защо намираш, че църковният календар е навредил с нещо на народната памет?
И ми отговори - кой е помагал на българите да запазят народностен дух и съзнание "в периода от края на 14-ти до края на 19 век"?
цитирай
21. gothic - Приятелю анонимни! Къде казах че ...
03.02.2010 21:07
Приятелю анонимни! Къде казах че църковния календар е навредил с нещо на народната памет? Особено в периода, който ти посочваш? Обаче имам един въпрос към теб. Дали само вярата е запазила българщината? Или и тия, които не са приели поговорката "Преклонена главица сабя не я сече" за свое кредо? И втори - къде е църквата днес и какво представлява тя в момента? И като финал да те просветля. Съотношение 5:1 не ми е нужно, защото най-комфортно се чувствам при обратното съотношение...
цитирай
22. анонимен - @ gothic - Приятели не сме все още!
03.02.2010 21:17
"Народната памет е най-малко в църковния календар." - дали е добро предположение за отговор на твоя въпрос No 1
Въпроса ти "Дали само вярата е запазила българщината?" не мога да си обясня...
Да, църквата МНОГО е допринесла за запазването на българщината. Кратък пример - в тези тъмни векове предимно духовниците са можели да четат и пишат, и съответно - да пазят паметта българска. Всеки друг принос не отричам също.
На втория ти въпрос ("къде е църквата днес и какво представлява тя в момента?") нямам намерение да отговарям. Полемизирай си сам на воля!
цитирай
23. gothic - За приятелството - нямам и намер...
03.02.2010 22:00
За приятелството - нямам и намерение....По въпрос номер едно виждам бягство от отговор. За втория - отговор пак с поговорка, от онези времена. "Лозето не ще молитва, а иска мотика." Откъде ли е дошла се питам? Така че въпроса какво е запазило българщината има комплексен отговор. А на последния въпрос нямаш намерение да отговаряш, защото вероятно не можеш. Полемиката приключи. Бъди щастлив.
цитирай
24. анонимен - Очаквано!
03.02.2010 22:20
Очаквано!
Пооплете се в игричката си, виждам.
Хайде да ти разясня, накратичко:
1. Ти пишеш - "Народната памет е най-малко в църковния календар."
2. Забравяш какво си написал, и после питаш - "Къде казах че църковния календар е навредил с нещо на народната памет?"
Изненадан ли си? Би трябвало! Де е моето бягство от отговора???
Поговорките си ги консумирай сам, не ми ги сервирай като деликатес. Би трябвало да знаеш, че всяко изречение, изведено от контекста си губи смисъл. Така че - поговорката сама за себе си не доказва нищо.
3. На въпроса ти "Дали само вярата е запазила българщината? " не приемаш моя отговор, защото не ти изнася...
4. ...и си отговаряш сам "Така че въпроса какво е запазило българщината има комплексен отговор." Явно е - не желаеш да че чуеш, предпочиташ сам със себе си да си хортуваш!
5. За ВТОРИ път - на въпроса ти "къде е църквата днес и какво представлява тя в момента?" не желая да отговарям, ЗАЩОТО той няма отношение нито към статията, нито към моята позиция и мнение.
Не ме вкарвай в твоя филм насила, да не разпартушиним накрая декора!
цитирай
25. valsodar - Спорът си е спор, но...
03.02.2010 22:35
Нямам нищо против спора, който се е заформил тук, само искам да се спазва малко по-спокоен тон.

Относно линка, който си дал - да на този ден се празнува от църквата и Сретение Господне - всеки, който има църковно календарче може да го види.

Но не видях в линка, с какво искаш да се включиш в полемиката по темата, с някой църковен тропар ли?

Далеч съм от идеята , че си свещенник, въпреки че би ти мязало, доколкото те познавам - и там се следва само канона и всичко извън него е погрешно.

А за Петльов ден, явно ще ти се наложи сам да си осъвремениш знанията, нямам намерение на свой ред да те замерям с линкове, че е по детински някак си на това да се изражда темата.

цитирай
26. анонимен - извън канона...
03.02.2010 22:58
Да обобщя накратко - по смисъла си празникът е това, което явно не си прочел. На втори февруари се празнува Сретение Господне. Българският Петльов ден е пряк наследник на празника и не отива по далече от него. Не те виня, че не си чел внимателно описанието - статията е дълга...
За последен път в твоето лично блогопространство ще се обърна с призив да не си позволяваш да анализираш толкова детайлно коментиращите те!
Не ме ли послушаш е твърде възможно да стане смешно :)
цитирай
27. valsodar - Добре, толкова ли трудно бе да за...
03.02.2010 23:53
Добре, толкова ли трудно бе да започнеш с това, което си казал накрая "На втори февруари се празнува Сретение Господне. Българският Петльов ден е пряк наследник на празника и не отива по далече от него."?

За какво бе цялата патаклама в случая?

Това е изходна точка за диалог и не мога да разбера, защо почваш диалог,едва когато хората вече нямат желание за него?
цитирай
28. gothic - Оплитане ли? Я пак? Аз казвам &qu...
04.02.2010 01:15
Оплитане ли? Я пак? Аз казвам "Народната памет е най-малко в църковния календар." И следва въпросче: "Защо намираш, че църковният календар е навредил с нещо на народната памет?" Стоп кадър! Аз да ти говоря за навреждане? Така че с оплитането решихме проблема, не съм аз. А отговора ти не го приемам, защото не вярата, ами и сам Бог не би могъл да съхрани българщината, ако ги нямаше коравите българи, които покрай молитвите и азбуката са владеели не зле и въртенето на гореспоменатата сабя и точната стрелба. Защото в църква се каляват духа и вярата, а в патакламата - характера и десницата. А те са не по-малко важни за оцеляването. Даже и днес...
цитирай
29. анонимен - valsodar-e, много си плодовит...
04.02.2010 02:16
Много си плодовит на въпроси, все риторични хем. Аз от диалога не бягам, нито се оплаквам, че някой няма желание за такъв.
Имай го предвид следващия път, като ти се прище да диалогизираш, само дето се съмнявам баш мен да поканиш!
Ха остани си със здраве и поработи върху стила си!
цитирай
30. анонимен - За последно, специално за теб!
04.02.2010 02:32
Виждам, че най-накрая си прогледнал какви глупости си наредил, и опитваш измъкване, като отклоняваш въпроса. Очаквах го!
Също така очаквах да не приемеш моите доводи. От всичко казано дотук ми стана ясно, че темата се следи само от мен, в качеството ми на външен елемент, и от вашия си постоянен контингент, с който много хубаво си пригласяте.
Оставям ви, прочие, насаме - да си жалите заедно за Нероден Петко и коравите българи.
За "точната стрелба" те поздравявам - перфектен изстрел в тъмното. Сещаш ли се, че поне до края на 17 век не е било масово употребявано?
цитирай
31. valsodar - А защо пък, да не те поканя?
04.02.2010 07:57
Винаги си добре дошъл като коментиращ в блога ми.
Само един не е добре дошъл и то е, заради злобните си реплики по адрес на трети лица и ти го познаваш много добре от едно познато ти място - Меир.

За хора имащи лична гледна точка и способни да я аргументират, блогът ми винаги е бил отворен за свободен коментар, без каквато й да е форма на
цензура.

Знаеш мнението ми за цензурата на всяка една цена и какво показва тя.

анонимен написа:
Много си плодовит на въпроси, все риторични хем. Аз от диалога не бягам, нито се оплаквам, че някой няма желание за такъв.
Имай го предвид следващия път, като ти се прище да диалогизираш, само дето се съмнявам баш мен да поканиш!
Ха остани си със здраве и поработи върху стила си!

цитирай
32. gothic - Хм. . измъкването го стори ти. И то ...
04.02.2010 10:31
Хм..измъкването го стори ти. И то далеч не по най-елегантния начин. Психологическите похвати, които се опитваш да използваш, са ми до болка познати. За изстрела в тъмното - благодаря, наистина го владея добре, можеш да опиташ и ти. Стига да поогледаш още веднъж текста и да ми кажеш къде видя написано "огнестрелно оръжие" и дали единствено с него е можело да се стреля точно? Жокер - провери с производството на какво точно оръжие се е славел град Сливен точно докъм края на 17-ти век. И следващия път се опитай да влезеш в дискусия регистриран. Няма нищо страшно...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7413112
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив