Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 12:09 - День Победы
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1280 Коментари: 1 Гласове:
4



 Днес, годишнината от края на Втората Световна Война в Европа ще бъде отбелязана в Москва без портретите на Сталин.

 Наглед странно решение на руското правителство, но вглеждайки се в изстраданата история на руският народ - обосновано.

image

 Защото Победата не бе извоювана от Ставката, от заградителните отряди на НКВД и от кавказецът с лулата в ръка, а от милионите незнайни хора като нас, оставили костите си по полетата на войната.
   И в ден като днешният, всеки един от нас може да помисли поне минута над въпроса - Какво доведе до тази война и как да не допуснем никога следваща като нея?
 Има много книги изписани по въпросът за ВСВ, има и много филми заснети.
Едни величаещи Сталин и Жуков, други разобличаващи ги като национални предатели и тирани. Все някога истината ще излезе наяве, независимо от трудностите и съпротивата която ще срещне по пътя си.
 С всяка една година, с която се отдалечаваме от тези паметни събития, с всеки един техен очевидец в по-малко, излизат все повече и повече факти от разсекретените архиви преобръщащи из основи вменяваните ни с години на пропаганда "истини" за нея.

 Няма как човек да не се сблъска с тях и да не си даде сметка за силата на една държавна пропагандна машина имаща за основна цел, да остави след себе си немислещо и покорно население.image
 Днес, илюзорно мислейки си, че сме свободни ние отново сме жертва на същата тази пропагандна машина вменяваща ни, че войната в Ирак е била в името на демокрацията, а отцепването на Косово е било в името на стабилноста на Европа.
 Днес ние сме далеч по-податливи на медийни влияния поради пристрастеноста си към ежедневна информираност за случващото се в национален и световена мащаб.
 И нашата отговорност е не по малка, от отговорноста на всички тези подкрепили Хитлер и Сталин в пътят до власта им. Дори и напротив, с всяко едно наше действие или бездействие, с нежелание да знаем истината и да се борим за нея, ние се приближаваме все по-близо до следващата световна война, война която е започнала отдавна и война за която все още си мислим, че е локална.
 
 Да помълчим пред паметта на десетките милиони невинни жертви в една жестока и
безсмислена война.

image

 И да се надяваме, че днес сме малко по-умни от уроците извлечени от нея, за да не мълчат други след време в наша памет.
 



Гласувай:
4



1. gothic - Амин!
10.05.2010 10:21
Амин!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7432105
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив