Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2010 20:08 - Пътят към просветлението - пътят към Ада.
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1507 Коментари: 6 Гласове:
22

Последна промяна: 03.08.2010 20:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Не знам защо или... може би много добре знам, но с годините все по-голяма неприязън у мен предизвикват хора, поставили пред себе си пътят към Просветлението, като върховна самоцел, без да са наясно горките, нито с това, какво всъщност е Просветлението, нито какво ще постигнат чрез него, а още по-малко пък, за какво ще им върши работа, когато някой ден се сдобият с него!
 Подобни лапнишарани винаги е имало във времето и историята.
Дали под формата на фарисеи в храма, дали като продавачи на индулгенции и мощи от Светите земи или просто като съвременната им версия на носителите на идеите на Новата Ера, тези хор  и поклонниците им просто не свършват да се множат и мултиплицират.
 По една много проста причина.
 Мързел.
Когато, човек го мързи да мисли, той иска да вземе нечии чужди мисли наготово. Какво от това, че извадени от подтекста на казаното те губят своя смисъл - та нали звучат добре и мъдро в устите на глупаците повтарящи ги безспирно, като мантра за поумняване.
 Когато, човек го мързи да живее, обвит в ленноста си, той иска да вземе на готово чуждият опит. Какво от това, че ако не е лично преживян, то той не е никакъв опит, а просто една добра рецепта за повтаряне на чуждите грешки?
 Когато, човек го мързи, той е готов на всякакви тарикатлъци, само и само да не се наложи той да свърши нещо сам - ако има нещо някъде на готово, а ако може и без пари - това е идеалният път за него.
 А пътят към Просветлението, така добре рекламиран в булевардната литература, за Йоги, Адепти, Магове или просто съвременната им версия на преуспели в обществото хора е именно това - едно огромно "знание" на цената на едни жълти стотинки.
 Само дето нито е знание, нито цената му е толкова нищожна, колкото им се чини на безахберниците.
 Цената е смисълът на техният живот.
По една пак много проста причина - опитвайки се да пресъживееш живота на другите, ти спираш да живееш твоят. Отказваш се от мързел, ленност, глупост, страх и суета от това, за което всъщност си се родил. Загърбваш изпитанията, които биха те направили по-силен, по-мъдър и с по-ясен взор към живота, за сметка на пресъздаването на нечий чужд живот, от който я научиш нещо полезно, я не.
 Гонещите просветление, са далеч по-безпросветни и от най-големият идиот!
Защото идиотът съзнава неволно, че е идиот и се радва на света по неговият си наивен начин, а те цял един живот се разпиляват по неща илюзорни и безсмислени сами по себе си.
 Пак по една много проста причина.
Да си Просветлен, не означава, че си нещо повече от другите, че имаш повече права, че си със запазено място в Рая или някоя друга гарантирана екстра от медийните гурута. Не. Да си просветлен, означава просто да виждаш ясно своят път в Живота и смело да вървиш по него. Независимо от случващото се, а нерядко и напук на него - просто така, защото ясно знаеш какво те чака зад хоризонта и че не всичко е това, което виждат очите ти, чуват ушите ти и усеща кожата ти по теб. Измамни са сетивата човешки, измамен е и Умът с вменената му логика по която да разсъждава, когато с тях се опитваме да гоним нещо, което винаги е било в нас и просто е искало да спрем да се опитваме да бъдем някой друг, защото така било модерно и най-вече правилно според Авторитетите.



Гласувай:
23



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Отличен текст...
03.08.2010 20:31
Сещам се за ,,просветлени,, масони и тамплиери,които се пръкнаха и у нас.Дори и рицарски ордени си раздават(пров.Овчаров и К.Тренчев)за мними заслуги.Винаги съм ненавиждал пазителите на тайни!Такива тайни просто няма!Добре си го написал!Поздрави!
цитирай
2. анонимен - Аз прочетох "Изкуството да бъдеш Бог"
04.08.2010 03:48
и се възвиших много :-D
цитирай
3. avangardi - Животът е най-добрият учител,
04.08.2010 12:30
но неговите уроци струват твърде скъпо.
цитирай
4. valsodar - Мда, така е - животът учи на всичко, ...
07.08.2010 00:07
Мда, така е - животът учи на всичко, стига човек да е с отворени очи и съзнание за уроците. По-схватливите усещат намеците му и действат спрямо предначертаното, а по-дебелокорите уроците, с които ги наказва да изправят грешките си и действат според ситуацията. :)
В това са в общи линии разликите между просветлените и останалите - едните променят, спрямо това което искат да се случи, а другите се променят, спрямо това, което се е вече случило.
цитирай
5. анонимен - Всеки избира пътя си
25.08.2010 16:37
Да вършиш онова,което обичаш и да бъдеш себе си- за съжаление това в България в момента е по-трудно и от пътя на Исус към Голгота,но аз се стремя да го правя. А иначе, има и мъдри мисли от велики умове с общочовешко значение. Лично аз много харесвам мисълта на Конфуций : " Пред човек има три пътя да постъпва разумно: най-благородния- на анализа,най-лесния- на подражанието и най-горчивия- на опита." Всеки избира своя.
цитирай
6. lz1gogov - За да дадеш оценка на нещо - каквото и ...
27.11.2011 21:07
За да дадеш оценка на нещо - каквото и да било то - задължително трябва да го познаваш много добре. Да си го преживял, да си го изпитал. Как иначе би могъл да знаеш за какво става въпрос? Бих казал на valsodar - много смело и интелигентно развито разсъждение, но за жалост на човек /вероятно типичен материалист/ явно неподготвен в тънката същност на духовната област.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392764
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив