Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2011 17:52 - Турист по неволя.
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3373 Коментари: 14 Гласове:
9

Последна промяна: 12.07.2011 20:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Тъй, дойде си времето отново да вляза в ролята си на къмпингарче.
Не, че някога преди години ми е минавала изобщо мисълта, че мога да се завра у пущиняка и това да ми хареса, не - аз съм човек на удобствата и комфорта, демек... разглезено дете на цивилизацията. Свикнало да има всички удобства под ръка и някак си, трудно примиряващо се с факта, че в пущиняка те често липсват.
 Може би и точно по тази причина, всяко едно мое тръгване на почивка ме кара да изглеждам като бежанец от гражданска война, нарамил всичко що е успял да вземе преди настъпването на вражеската войска.
 А то никак, никак не е малко.
 То, май ще е по-добре, ако ще разказвам да тръгна от самото му начало на разказа, а не от краят му, нали?
 Всичко започна с наивният ми мерак да си имам черен котарак. Не котка, не бяла, не и на петна дори ( въпреки че и такива съм имал немалко ), а именно черен котарак.
 Тя съдбата си няма друга работа и от скука често подслушва какво си пожелаваме. Наддава лекинко ушенце, усмихва се и - Хоп, ей ти на изненада! Желанието, дето сме си го имали мимоходом редом с другите, взело че станало! Ами сега?
 Не върви да си зарежеш животинката на нечии други грижи за седмица или две, колкото и доверие да ти вдъхва гувернатката му, в чиято роля е я милостив приятел, я добронамерена комшийка с афинитет към котките и задължително без алергия.
 Колкото и да ти се кълнат, че любовта им към животните надхвърля тази към хората, някак си не ти се вярва, че на душманчето ще му е добре, още повече като му зърнеш жалният поглед дорде си стягаш багажа и то ти промяуче жално.
 Та... казах сбогом на едни ведри родопски хазяи ( Илчо и Биляна ), махнах с ръка, минах през един от големите магазини и те ти на - палатка! Четириместна, сигнално оранжева на цвят. Тъй де, ми то се не знае, може и с хеликоптер да те издирват, оранжевото си е цвят добър, по всички филми, всички бедстващи все оранжевеят!
 Палатка налице. Да, ама нали се сещаш, че на земята ако директно се изпраскаш може и сетне да не станеш лесно, от секване в кръста или най-малкото синини да си направиш от бучките пръст, камъняк дребен, скрити шишарки в тревата и прочие много бодящи и буцести нещица, от които със сигурност ще караш нощна стража.
 Е, де пари за палатка, то там и пари за надуваем матрак. С него си върви и помпичка, и спални чували- багажа неусетно си нараства и гледайки към все по-малко оставащото място в багажника на колата си кълнеш акъла с който си я взел, наместо предвидливо да си вземеш бус или още по-добре камион. Колкото повече багаж притуряш, толкова повече се размечтаваш за нещо голямо, от рода на това де бръмчи по откритите мини и си виждал само на картинка, как гумата му е един човешки бой.
 Проблемът с нощувката е вече почти, почти решен. Има-няма половин кубик багаж, като добавим и нещата от първа необходимост, която обикновенно все не възниква.

   Първият път, човек отива на палатка с много малко багаж. Ако е сам, то и един спален чувал с експедиционен хамак си му стига. Ама я тръгни с котката и с половинката си така, едната ядосано да ти мяука, а другата все да ти мърмори какво си забравил да вземеш на тръгване. Та, от година на година, багажа все си расте, а сега ми е май петата, в която пак ще го стягам.

  Мисля си и сега, какво да взема и какво да оставя, вече воден от опита си и май ще се спра на следното:
 1. Палатката. - Вече няма нищо общо с оная първата, де всеки път когато я разпъна, колкото и ведро да бе небето, все се намираше по един облак, който да затрещи и загърми над нея. Ако някой има проблеми с трайното засушаване през лятото, мога да му го реша - разпъва си я и ей ти на - проливен дъжд с гръмотевици!
 Настоящата си е вече друга работа. Сънкамп, с големина на средно по размер бунгало 3/6/2 метра. Широка, просторна, висока и най-важното двуслойна.
 2. Матраците, де се оказаха доста уязвими от котка с извадени ноктенца разхождаща се върху тях са вече заменени от олекотени походни легла с алуминиева рамка.
3. Тънките спални чували, спомогнали за невероятно бързото заучаване на морзовата азбука и възпроизвеждането й чрез тракане със зъби, са вече  заменени с такива за планински условия. Добре е човек да добави и някое и друго поларено одеалце, което си служи много добре, ако го заметнеш като пончо привечер, кога си захладнее.

 Да продължавам ли да изреждам, или вече се изплашихте?

4. Всичи свещи и запалими неща са заменени със светодиодни лампи. Светят силно, икономични са и най-важното, не трепериш дали няма да се подпалиш по невнимание.
5. Всякакви джаджи що са на манивела и акумулаторна батерия към динамото за нея. Зарядни, лампи и що ти душа сака. 
6. Газов котлон, посуда, прибори и т.н. и т.н.

  Ето какво щях да забравя - най-важният проблем, когато човек тръгне за седмица на палатка. Хигиената. Странно, как може да се вмиришеш на осолена хамсия за по-малко от ден, ако няма къде, как и с какво да се изкъпеш? Но, дори и този стъписваш нежната част от човечеството проблем вече си има решение. Решението му се нарича соларен душ. Не се стъписвайте от името му, просто той е нещо напълно елементарно. Една торба от дебел полиетилен, черна от едната страна, която се пълни с вода, оставя се на слънце, а после само си я вдигаш на подходяща височина и се къпеш под нея. 
 Да, ама ако те види някой по гол гъз, а? 
 Знам бе, знам че това ще ме запитате, -как ще се къпеш, ми ако някой те види.
 То мен ако ме види с писък ще избяга, но виж, жените кой знае защо приемат това много на сериозно и си искат я подръчно направено параванче, я защо не направо една душ-палатка отделно? Има и такива, с изумление го разбрах. И... вече една такава също е част от багажа. Пак на Сънкамп. За съжаление, добро къмпинг оборудване у нас трудно се намира и ако някой минава през моите дертове, по-добе да се ориентира към британските сайтове за екипировка. Има всичко, даже и това, за което никога няма да му хрумне на нормален човек. И най-хубавото е, че вече в цената си влиза и доставка до вратата ти. Преди го нямаше, та дорде измолиш някой да ти я донесе - мъка, мъка и унижение невероятно!

 Разбрахте ли сега, защо ми трябва камионче? И то по-голямо, ако може!

  Всяка една следваща година багажът ми неусетно, но неизменно си расте.
Оборудване решаващо въпросът със спането, друго за хигиената, трето за храната и така неусетно до момента, в който като си дойде време отново да го преживееш леки тръпки си те побиват. Почесвайки се на всевъзможни места, чудейки се какво да вземеш и какво да оставиш? И дали после, когато си на 200-300 км от дома, няма да се окаже, че си взел точно това от което нямаш нужда, а си забравил това, без което не можеш?
  Е, донякъде и тоя проблем си го реших, но ще ви замоля едно - Когато си пожелавате черен котарак, преди да кажете наум - Искам го! - прочетете още веднъж до къде точно  ме докара това!
 :)



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Решението е каравана под наем. П...
12.07.2011 18:11
Решението е каравана под наем. Просто прекрасно.
цитирай
2. valsodar - Добро решение, но караваната си те ...
12.07.2011 18:16
Добро решение, но караваната си те ограничава с мястото за паркиране.
Обикновенно все си търся място за палатката, там де няма наблизо други хора и най-вече кучета - сещаш се защо. :)
Мрънкам си тихичко за кемпър, но... в близките години няма да се сбъдне, та и затова съм на този вариант - най-близко до комфорта на домашният уют, с всички възможни удобства, но сред природата с един щастлив котарак.
Никак не иска да си тръгва, кога си дойде време да се връщам на обратно, голям рев надава :)))
цитирай
3. ady - Ако не е тайна
12.07.2011 18:45
къде отиваш? И ние сме решили тази година да палаткуваме някъде за няколко дни.
цитирай
4. ady - А и колко
12.07.2011 18:46
струват душчето и параванчето? Имаме приятелка, която изпадаше в ужас ако си е забравила РЕШЕТЕСТАТА ЛЪЖИЦА.:)
цитирай
5. rustam - забравил си нещо важно
12.07.2011 18:53
защита срещу комари!
Миналата година пробвах една от тези "лампи", дето уж ги пържат...
уви!
Спрейовете също не спасяват.
Има едни зелени шнурове, които се палят и горят бавно...убедих се, че това е цаката!
цитирай
6. valsodar - струват душчето и параванчето? ...
12.07.2011 19:24
ady написа:
струват душчето и параванчето? Имаме приятелка, която изпадаше в ужас ако си е забравила РЕШЕТЕСТАТА ЛЪЖИЦА.:)


Душовете за първи път ги видях в ТСМ, пускаха ги и по големите вериги на разпродажби. Не бяха скъпи, около 20-тина лева не повече. Събират към 20 литра вода, достатъчно за да си вземе един бърз душ човек.

Снимка ( http://shopix.bg/Turisticheski-dush-VANGO )

А параван се правимного лесно - едно въже обикалящо три-четири близки дървета и на него с щипки за пране закачен я чаршаф, я нещо от тоя род.
Миналата година така си реших проблема.
Единственото неудобство е как да вдигнеш душа достатъчно високо над главата си, за да те полее по гравитачен път. Там ще трябва да помисля малко повече, за нещо като кука с макарка и въженце, да не се кривя всеки един път.
Сега с новата санитарна палатка проблемът е решен, тя е направена точно с тая цел.
цитирай
7. valsodar - Как ще забравя бре?
12.07.2011 19:27
rustam написа:
защита срещу комари!
Миналата година пробвах една от тези "лампи", дето уж ги пържат...
уви!
Спрейовете също не спасяват.
Има едни зелени шнурове, които се палят и горят бавно...убедих се, че това е цаката!


Спиралите които се палят са най-доброто решение, мисля че бяха на Райд??!
За около 4 часа една такава разгонва всичките мухи, нощни пеперуди, комари и прочие досадни ципокрили гадинки.
Репелентите стават, но само ако носиш постоянно в себе си и през половин час се препръскваш. На Дунава си има комари като врабчета направо.
цитирай
8. valsodar - Пак там :))
12.07.2011 19:29
ady написа:
къде отиваш? И ние сме решили тази година да палаткуваме някъде за няколко дни.


http://valsodar.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/07/26/na-palatka-s-kotka-iz-rodopite.582332

Паля свещи от сега, да имам късмета мястото да ми е свободно, че там е огромен проблем да си намериш празно място за палатка. Ако ли не, все ще намеря къде, но миналата година просто бях за седмица в Рая. Котьо и той.
Не ми даваше да прибера палатката, като почнах да я скатавам влезе вътре и не искаше да излезе.
цитирай
9. dorichela - Хахахаха, добре се посмях, изви...
12.07.2011 19:58
Хахахаха, добре се посмях, извинявай, че на твой гръб :) Желая ти весела почивка:)
цитирай
10. valsodar - Смешно, ама ще правя сухи тренир...
12.07.2011 20:09
Смешно, ама ще правя сухи тренировки тоя уикенд с душ-палатката, че не искам да имам изненади на място като отида. Уникални са тия англичани, до там са се разглезили, че и за това са помислили - да има табелка свободно-заето на нея :)))

Имам един два инженерни проблема над които да помисля, свързани с вдигането на пълният душ. Има и душове с педали, ама ако взема и това, наистина ще трябва да си търся вече камион за да ми пренесе багажа :))
цитирай
11. magnoliya - Браво!
12.07.2011 22:31
Решил си всички проблеми с летуването! И да не забравиш да напишеш постинг как е минала почивката.
Благодаря за интересния постинг!
цитирай
12. hoyden - Изчетох постинга с голям интерес и съвсем се убедих
13.07.2011 17:14
да не стъпвам на къмпинг :)
цитирай
13. gothic - Хм, Радо, решението се нарича UTV и ...
27.07.2011 16:29
Хм, Радо, решението се нарича UTV и представлява ъпдейтнато ATV. Доста по-комфортно и с невероятна проходимост. Ето ги най-отдолу.

http://www.sofiaauto.bg/bg/hisunmodels.html
цитирай
14. thedarkangel1977 - и аз имах мерак за черна котка ...
22.05.2012 18:25
и аз имах мерак за черна котка

ама само с мерака си останах :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392395
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив