Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 10:18 - Нов постинг няма
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5400 Коментари: 15 Гласове:
13

Последна промяна: 20.10.2011 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Няма смисъл да чакате за такъв - в момента не искам да пиша каквото и да е, след като мога да чета това, което са написали по-добрите от мен.
 Не визирам тукашните недоразумения претендиращи за писатели, а истинските такива.
 Качил съм си над 300 книги на таблета, седмично си минавам по 5-6 от тях и честно казано, на техният фон написаното тук силно бледнее.
 Да, хвърлям по едно око на любимите си блогове, но както виждам отегчението е обзело повечето от тях.
 Така че, скоро едва ли ще се видим :)




Гласувай:
14



1. malchaniaotnadejda7 - :) Здравей!
20.10.2011 10:34
Моля те, не се заяждам, чистосърдечно те питам, кои са "истинските такива" тук, та и аз да ги прочета. "Въртя се в кръг" от любимите ми блогове и там има истинки, за мен, но ако споделиш твоите, ще погледна. Какво те впечатли най-много от тези 300 книги? Аз не чета нобелисти, цялата история с Нобел ми е малко... Както и да е. Но последният носител на Нобел е невероятен поет.:) Поздрави!
цитирай
2. valsodar - Книгите си ги подбирам според вк...
20.10.2011 10:44
Книгите си ги подбирам според вкусовите си предпочитания относно авторите и стилът им. Харесвам основно тези автори, които имат стегнат стил на писане, с добро чувство за хумор и водене на сюжета в посока различна от очакваното от прочетеното до момента.
С две думи - уча се от тях.
Уча се как да подбирам героите си, как те могат да се развиват с времето, уча за времева и сюжетна линия, уча с всеки ред прочетен от тях.
Има развитие в тая посока, виждам интересни неща които се стремя да запомня и усвоя - един ден ще са ми в полза. Едва ли ще е скоро, просто си затвърдих убеждението, че ако човек иска да напише книга, първо трябва да стане майстор на късият разказ, да премине после през новелата и едва след това да се хвърля в дълбоките води, ако не иска да се излага пред аудиторията си ( както сториха някои Писатели тук ).
И още едно много важно правило - пиши за нещата които познаваш. Къде ще разположиш във времето и пространството героите си е напълно без значение, стига да можеш да наситиш образите им с живот и те да са не по-малко живи, отколкото се чувстваш ти самият.
Има още много интересни изводи, до които си достигнах, но... едва ли ще представляват интерес, за да ги споделям тук. Все пак, не съм си поставял за цел писането на наръчник от рода на "Как да станете добър писател."

:)
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - :)
20.10.2011 11:00
Напротив, ще представляват интерес, защо не.
Краткият разказ е най-трудният жанр според мен. "Коткта в дъжда" на Хемингуей е "песен на песните". Аз пък тръгвам от стиха - първо, един ред. После - втори..:) И така. Стих след стих... После - краткият разказ. Успех!
А за четенето - като каза хумор, спомних си не за Бърнард Шоу, а за Удхаус...:)
цитирай
4. valsodar - Едва ли си заслужава да се казва на ...
20.10.2011 16:41
Едва ли си заслужава да се казва на хора, които не искат да чуят, как да го направят.
Просто, тези изводи си ги събирам основно за мен - не виждам човек тук, на който са му в нужда. Чета , постоянно си задавам въпросът "А това, с какво ми хареса?", запаметявам добрите приоми използвани от добрите автори и с всеки следващ научавам нещо ново за мен, което не съм знаел до момента.
Едно от нещата, които ми направиха впечатление е, че на 99% от писателите хич и не им дреме дали историята им е с нещо нова и различна. Директно си правят компилации от прочетеното от тях без да им пука, просто си хващат един сюжет и си я карат както си могат по него.
Тези, които наистина са оригинални като стил и креативни като идеи те се броят почти на пръсти. От там насетне, всеки се мъчи да ги интерпретира според собствените си възможности и речник. Което, поне за мен си бе разочароващо да го видя - много автори, малко стойностни и оригинални неща сред творбите им.
Може би, точно и по тази причина неведнъж, когато съм виждал нескопосано развит сюжет съм си казвал наум - това мога да го напиша по-добре.
Не съм го правил, защото... има много хляб човек да изяде, дорде седне и напише една добра книга. Написването на една Лоша и посредствена книга е по силите на всеки един олигофрен, примери за което има достатъчно и в тоя сайт :)
цитирай
5. valsodar - Да ги направим 10 за сега :))
20.10.2011 16:58
1. Минимално начално описание на героят - той трябва да се изгражда с течение на времето в сюжета, а не да се дава готов такъв.
2. Прости и ясни изречения. Дългите описателни фермани могат да отблъснат и най-ревностният читател.
3. Къси диалози поддържащи темпото на сюжета - безкрайните лирични отклонения просто правят героите малоумни и безсъдържателни.
4. Темпо, Темпо, Темпо - отмина времето, в което читателят би изчакал до средата на книгата преди да се заформи някаква завръзка в нея. Темпо от начало до края.
5. Изненадващи обрати. Никой не иска да чете за това, което очаква да се случи.
6. Философска идея - има много такива, но до нея трябва да се стига по пътят, който са изминали героите в сюжета, а не да се дава директно като постулат в час по вероучение.
7. Отрицателните герои не може да са изцяло с отрицателни качества, както и положителните с положителни. Човек е сложно същество, в което се преплитат и Добро, и Зло, като само изборът който той прави може да даде превес на едното или на другото в него. А именно това определя и доколко читателят би се отъждествил с един или с друг герой от книгата, която чете. Никой не обича тези герои, които са идеализирани и безпогрешни.
8. Не изпадай в излишни подробности - ако нещо не можеш да си го представиш добре или не го познаваш за да го опишеш в цялост - просто го прескочи или само го щрихирай. Читателят има достатъчно въображение, за да завърши започнатото от теб.
9. Остави героите си да живеят собственият си живот, дори и на моменти да те изненадват в недотам добра посока.
10. Пиши и се радвай на изписаното. Изчезне ли тръпката, изчезне ли удоволстието, изчезне ли моментът в който действието се развива пред теб, а ти само го следваш на листа - това е момента, в който да спреш с писането.
цитирай
6. pcelata - Знеш ли,
20.10.2011 18:23
не претендирам за нищо.Оставих хората като теб,и всички останали да ме оценят.
Но,защо си мисля,че си по скоро обиден отколкото-да няма ,за какво да пишеш.И
ако е така,това ли е начина да се отдръпнеш?Беше риторичен въпрос.И не ми,
дължиш никакво обяснение.Ако с нещо съм ви засегнала,моля за извинение.А в този
смисъл,нека ви кажа,че не ви се кланям-просто изразявам позицията си.Хубава
вечер.
цитирай
7. valsodar - Не знам защо си решила, че с нещо т...
20.10.2011 19:30
Не знам защо си решила, че с нещо точно теб те визирам, ако не бе репликирала, надали бих забелязъл блога ти. :) Така че, точно пък на теб, не виждам за какво мога да съм ти обиден - повод не е имало, не виждам и сега да има. :)
Да съм се отдръпнал - от какво? От скуката тук, от повторението безспир на едни и същи дрязги и глупости ли? Ако е това, да, определено съм се отдръпнал. Не си заслужават да ги регистрира човек с вниманието си. Има определено по-интересни неща от тях, едно от които определено са книгите. По-добре за мен е, ако имам излишно време да си го отделя за добър автор, който ми носи удоволстие с прочита си, отколкото да го пилея за нечии напъни тук :)
цитирай
8. atil - Аз отдавна имам библиотека, но п...
20.10.2011 20:57
Аз отдавна имам библиотека, но препрочетох само някои стари заглавия като "Фондацията" на А.Азимов, която за мене е едно от най-великите произведения на 20-век...По - нататък повече защото и аз съм по този път, но имам още малко да пиша докато свърша мунициите като Ташука -Витко. Когато има нещо ,което да е от полза за другите то това не са само блогерите,четат и други хора,нещата влизат във виртуалната система и може да свършат работа на някой за който дори не си подозирал..! Затуй ако ти дойде вдъхновение или научиш нещо интересно то няма нищо лошо да го споделиш с другите. Пък кой разбрал,неразбрал ,оценил или не това не е най-важното. Стига да си убеден , че си казал нещо ,което може да е от полза.
цитирай
9. valsodar - "Фондацията" на А. А...
20.10.2011 23:27
"Фондацията" на А.Азимов e наистина сред едни от най-добрите поредици писани някога, до която могат достойно да се нареди Светът на нивата на Филип Хосе Фармър, както и сагата за Белгарад на Дейвид Едингс. Но, усещам, че започна ли да изреждам добрите автори, няма да ми стигне мястото за реплика :)
Единственото по-добро от писането на нещо добро, е четенето на нещо още по-добро. :)
цитирай
10. анонимен - Анаболические стероиды,продажа стероидов,купить стероиды,balkanshop.md
03.11.2011 09:09
Доброго времени суток!


Многие хотят выглядеть сексуально,всем нравится спортивное накаченное тело.
И наверное сейчас уже не для кого не секрет что самому без применения специальных препаратов(анаболических стероидов)
таких результатов добиться невозможно.
Вот тут на помощь и приходит спортивная фармакология.
В сети множество сайтов предлагающих приобрести у них стероиды,но 95 % из них,попросту обман,
а остальные 5 % предлагают некачественный товар,подделку,неизвестно где и кем произведенную,
в лучшем случае результат будет нулевой в худшем будут серьезные последствия для здоровья.
Мы же предлагаем Вашему вниманию магазин<a href=http://balkanshop.md> BalkanShop.md</a> c оригинальной продукцией
фармакологического завода Balkan Pharmaceuticals

Весь товар является оригинальной продукцией Balkan Pharmaceuticals. Высочайшего качества и изготовлен по строгим европейским стандартам ,на европейском оборудовании.
Подробней о заводе можно прочитать на сайте производителя (www.balkanpharmaceuticals.com)
цитирай
11. анонимен - Деревянные дома строительство
18.12.2011 15:06
Брус - основной материал строительства компании "КО-брус".

Mы строим <b><a href=http://ko-brus.ru/sruby-domov>Срубы домов</a>
</b> бани и коттеджи в Москве и Московской области. В производстве только стройматериалы из высококачественного северного леса Костромской области.

На сайте присутствует каталог, в котором представлены типовые проекты деревянных домов и бань.

Если у Вас нет на участке готового фундамента <b><a href=http://ko-brus.ru/tseny/tseny-na-otdelku-domov-i-ban>Цены на отделку бань</a>
</b> мы с радостью возведем его Вам за короткий срок любой формы и сложности.
цитирай
12. анонимен - Статьи по строительству домов
19.12.2011 15:29
Брус - основной материал строительства компании "КО-брус".

Mы строим <b><a href=http://ko-brus.ru/galereya-foto/doma-iz-brevna-foto>Дома из бревна фото</a>
</b> бани и коттеджи в Москве и Московской области. В производстве только стройматериалы из высококачественного северного леса Костромской области.

На сайте присутствует каталог, в котором представлены типовые проекты деревянных домов и бань.

Если у Вас нет на участке готового фундамента <b><a href=http://ko-brus.ru>дома деревянные недорого купить</a>
</b> мы с радостью возведем его Вам за короткий срок любой формы и сложности.
цитирай
13. анонимен - www.kuzovbmw.ru
20.12.2011 17:31
Запчасти для всех моделей BMW http://www.kuzovbmw.ru/ - детали bmw
цитирай
14. анонимен - Деревянные дома
20.01.2012 06:14
<b><a href=http://xn----7sbcgjwhg5bnhe.xn--p1ai/fundament-lentochny.html>Ленточный фундамент</a>
</b>
цитирай
15. анонимен - Thanks
20.01.2012 15:55
<img>http://www.kolobok.us/smiles/he_and_she/girl_smile.gif</img> <img>http://www.kolobok.us/smiles/he_and_she/girl_wink.gif</img>
--
<a href=http://ficd.ru/songtext.html>тексты песен</a> <a href=http://onlinevse.ru/>видео приколы</a>
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392806
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив