Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2012 19:05 - Ще има ли атентат на Хизбула в София?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5239 Коментари: 13 Гласове:
7

Последна промяна: 05.01.2012 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Съзнавам, че е непрепоръчително да се пише на подобна тема, във връзка с паниката, която може да възникне по този въпрос, но една интересна новина за пореден път ме накара да се замисля над мерките за сигурност, които би следвало да гарантират сигурноста ни.
 Преди няколко години, десетина може би, един пиян руснак бе решил да догони излитащият си самолет с личната си кола и се оказа, че няма какво да го спре да го направи. Отзова се човека чак на пистата с колата си и едва след този инцидент сложиха пропусквателни бариери и започнаха да изискват пропуски на влизащи в карго-зоната на летище София. А до този момент, тя си бе просто един напълно разграден двор, в който всяко едно външно лице можеше да си влезе и с малко повечко находчивост от негова страна да свърши недотам добри неща.
 Ако се опитам да разсъждавам като терорист, бих открил немалко пропуски в системата за сигурност, от които да се възползвам.
 Неохраняван паркинг лишен от системи за видео-наблюдение, безконтролен достъп до зоните за пътници, липса на скенери ( а когато ги има - тоталното им заобикаляне ) за оръжие и взривни вещества - направо да се чуди човек,- Какво ли ни е опазило досега, та не са ни гръмнали летището по подобие на Московското?
 Някой ще рече, че не сме примамлива цел за терористите, поради отколешната ни братска любов към арабският свят, но аз бих се запитал - А защо му е на един терорист да атакува силно охраняеми обекти, когато би постигнал целта си на по-лесни за достъп места? В крайна сметка, ако целта наистина е да се убият пристигащи и заминаващи граждани на Израел, какво по-лесно от това то да се направи у нас, където мерките за сигурност са много по-ниски и далеч по-лесно преодолими, отколкото тези в Тел Авив да речем?
 Да, някой ще каже - Ама те терористите се знаят, има им физиономиите и паспорният контрол ще ги спре!
 Едва ли, при положение, че за граждани на ЕС тази бариера я няма, а терористи имаше сред гражданите на Великобритания и други членки на ЕС. Какво пречи на един симпатизант гражданин на подобна държава да дойде безпроблемно у нас?
 Друг ще каже, че има сериозен контрол по границите ни над влизащите товари, ангажимент, който съвестно изпълняваме за членството си в Шенген.
 Аз бих запитал - на колко от външните ни митници, има монтирани детектори за взривни вещества и какво пречи на този, който подкупва митничаря да му вкара един-два или десет камиона без контрол, да вкара в тях и нужните му материали?
 Подкупността е всенародно известна ( не говоря за тези митничари на вътрешните ни митници, а за граничните, където има най-добри условия за това).
 Ето че и човекът, ето че и нужните му за целта средства са вече у нас.
 Какво ще ги спре?
 Молитвите и упованието ни във "факта", че Бог е българин и бди над нас ли?
 А е казано - Помогни си, за да мога и аз да ти помогна!

 Дали трябва да дочакаме момента на една голяма трагедия или ще можем да реагираме преди нея?
 Времето единствено ще отговори на този въпрос, защото аз поне за себе си отговор на въпроса - Защитени ли са от терористичен акт пасажерите на Летище София? - не намерих.



Гласувай:
7



1. ketcakuatl - АБЕ
05.01.2012 23:19
Нас никой ни няма и за две стотинки, дори и терористите! Какви ти слаби точки и прочие. Би ли гръмнал жабите в едно блато, щото крякали? Това е положението.
цитирай
2. valsodar - Не се уповавай на това. Може би им...
06.01.2012 00:26
Не се уповавай на това.
Може би именно поради факта, че сме лесна за поразяване мишена една терористична групировка би атакувал чужди обекти на наша територия, а не на тяхна. А ние сме предоставили немалко такива, сред които и военни полигони ползвани от НАТО.
Да оставим това настрани, както и приказките на Боко Тиквата, как дюнерджиите бранели България от атентати, а да акцентираме над въпроса доколко е сигурна националната ни сигурност?

Собственият ни разузнавателен апарат е унищожен безвъзвратно по времето на Филип Димитров, когато той предаде пълният ни агентурен списък на американското разузнаване.
Разузнавателна информация набираме от структурите на НАТО, доколкото тя ни се отпуска ( във връзка с изтичането на информация от българска страна ) и от Интерпол, пак в същото оскъдно филтрирано количество, т.е. дори и да има заплахи за националната ни сигурност от рода на планирани терористични акции, ние ще сме от последните, които ще научат за тях.

А за една трористична група на първо място стои постигане на целите, мястото е без значение.
Кой луд ще тръгне да атакува в Израел или в САЩ където граничните мерки за филтриране са драконовски, докато тук са през пръсти, което е една от основните причини да не искат да ни приемат в Шенген?

ПП Засилените мерки за сигурност от страна на росаджиите цитирани днес в новините изобщо не ми се коментират - пълен блъф и прах в очите на обществото са, за успокояване на общественото мнение.
Не всички експлозиви могат да бъдат надушени от кучета и не всички кучета могат да бъдат обучени да надушват част от използваните експлозиви.
Бинарните експлозиви, както и течните ( заради които влезе забраната за свободно внасяне на напитки в самолетите ) са далеч по-трудни за откриване от стандартните пластични експлозиви и тротил, надушвани от кучетата.
Хората по света ползват доста напреднали технологии, които ние по финансови причини не можем да си позволим, но и мислят най-вече как да затруднят максимално всеки един опит за терористичен акт.

По тази и причина така силно се акцентира над граничният контрол и над този за взривните вещества. А у нас мутрите все още разполагат с няколко тона експлозиви, за които нищо не им пречи да ги продадат при добра цена на добър купувач.
цитирай
3. wonder - Естествено, че няма да има. Иначе не ...
06.01.2012 14:08
Естествено, че няма да има. Иначе не бихме го узнали. ;)))
цитирай
4. valsodar - :)))
06.01.2012 19:24
И какво ти гарантира тази ти увереност?
Фактът, че не знаеш за нещо, не отрича правото му на съществуване. :)
цитирай
5. анонимен - 666! СУПЕР
19.07.2012 10:40
...ЧАКАИТЕ СИ РЕДА...!
цитирай
6. анонимен - МММ
19.07.2012 12:31
НЕВЕРОЯТНО ! 6 МЕСЕЦА ПО-КЪСНО.....
цитирай
7. анонимен - Готин си!
19.07.2012 15:00
Сега се прекръсти на Нострадамус (черната котка вече си я имаш) и почни да правиш предсказания за бъдещето. Под пари ще останеш, ако някой ти се върже де.
цитирай
8. kostadin - Е, и какво от това, че си го казълТо се ...
19.07.2012 16:58
Е, и какво от това ,че си го казълТо се знае ,че ще се случи някога
цитирай
9. valsodar - Смисълът на човешкото знание е и в ...
19.07.2012 18:11
Смисълът на човешкото знание е и в това, да можеш да моделираш бъдещето си.
цитирай
10. анонимен - смятай, че компютъра ти вече, е з...
19.07.2012 19:11
смятай, че компютъра ти вече, е закачен
цитирай
11. kostadin - Смисълът на човешкото знание е и в ...
19.07.2012 23:06
valsodar написа:
Смисълът на човешкото знание е и в това, да можеш да моделираш бъдещето си.

Това е естеството на всяко разумно същество.
За сега не съм сигурен за хората
цитирай
12. atil - Пропуснал съм тогава този пост, но ...
20.07.2012 09:52
Пропуснал съм тогава този пост, но войната е факт отдавна! А тия тука докато не им се подпали чергата няма да се сетят за какво става въпрос (Става въпрос за творците на системата ,републиката и българската демокрация и бизнес...)Отново. Някои неща при определени същества никога не се променят. Това отново доказва - наследственоста е решаващ фактор и сред човешката популация. Тук парите,службите, властта и дипломите не решават проблемите. Колкото повече - толкова повече!
цитирай
13. valsodar - Трагичното не е в това, че управл...
21.07.2012 09:15
Трагичното не е в това, че управляващите са надменни, прости и дебелокожи същества, а в това, че на тях се разчита, да управляват добре и хората вярват в това, когато им делегират правата си по време на избори.
Реално - каквито са били преди да дойдат на власт, такива са си и останали, когато сме им я дали.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7393608
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив