Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2012 09:06 - Ще се промени ли обликът на blog.bg след АКТА?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 10555 Коментари: 38 Гласове:
31

Последна промяна: 31.01.2012 17:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Какво ще се случи тук?

1. Няма да има нито един клип от Ютуб или друг сайт за видеосподеляне в постингите.
2. Няма да има нито една картинка на амурче, сладурче или нещо розовичко и захаросано свалено от Интернет.
3. Ще спрат RSS емисиите пълнещи сайта с копи-пейст постинги на електронни новинарски медии.
4. Ще спре всяка една дейност на тези блогъри, които нямат собствена авторска мисъл, а разчитат за популярността си на чужди статии и труд.

  В крайна сметка започвам да се питам, а дали това наистина ще е толкова лошо, че да протестирам срещу него?


image








Гласувай:
32



1. balevi4 - Ще се промени!
31.01.2012 09:29
От АСТА са пратили декрет да те баннат по айпи доживот!
цитирай
2. valsodar - Мда-а-а, само че преди мен в списъка ...
31.01.2012 09:38
Мда-а-а, само че преди мен в списъка са поне още стотина "блогъри" тук, в чийто блогове няма нито един авторски материал.
Така че, не бери грижа за мен - аз мога да се справя с воденето на един блог без за това да разчитам на чужд труд. Имам достатъчно собствени идеи и знания, за да крада чуждите. И не изпадам в амок, ако някой някъде ме е цитирал.

Жална им майка на модераторите, ако страната ни ратифицира споразумението и промени законите си - от наблюдатели ще станат съучастници! :)
цитирай
3. balevi4 - Аз също имам страхотни авторски неща!
31.01.2012 09:47
Много съм креативен.
цитирай
4. valsodar - Не се и съмнявам в това! :) Но, ...
31.01.2012 09:54
Не се и съмнявам в това! :)

Но, нека да бъдем реалисти.
Знанието е сила и като такава е важно да се внимава, в чии ръце точно ще попадне то! Това е основният мотив, за пълна цензура над Интернет.
Влизаме във времето на информационното разделение между хората, което ще гарантира класовото статукво.
цитирай
5. syrmaepon - и какво му е лошото на това,
31.01.2012 10:37
човек да сподели какво му е харесало.А ако никой не преписваше Паисий ?

Е ,аз пък не съм гений,но реших да споделя това

http://syrmaepon.blog.bg/drugi/2012/01/31/tova-se-sluchva-dnes.892965
цитирай
6. magicktarot - Радо, според мен няма да се стигне чак дотам -
31.01.2012 10:44
да не може да се сподели нищичко. Много хора ще продължават да споделят съвсем безвъзмездно свои творения. Много сайтове ще продължават да пускат безплатни за потребителите клипове, филми, предавания - просто самите сайтове ще плащат авторско право, а как те самите ще се издържат - си е тяхна работа - от реклами, от трафик и т.н. Възможно е интернетът за всички потребители да стане по-скъп - ние и сега го плащаме, но когато трябва да покрием разходите за авторско право на доставчиците - ще ни дойде по-голяма сметка - но и това не е сигурно...

Иначе наистина е неприятно, когато едно и също нещо се копира и копира, и копира - но и в човешкия мозък е така - създават се необозрим брой връзки. така и в Мрежата. Лошо няма!
Поздрави!:)
цитирай
7. valsodar - Едва ли който и да е сайт, ще има фи...
31.01.2012 11:55
Едва ли който и да е сайт, ще има финансовият ресурс да откупи скъпоструващите авторски права, държани от музикални и филмови компании, за да пуска произведенията им безплатно. Целта е не знанието, изкуството и идеите да станат достъпни до всички, а точно обратното - колкото пари имаш, толкова информация ще можеш да получиш за тях.
А какво се получава в момента?
Всеки един може безплатно да прочете книга, да чуе песен или симф.пиеса, да види филм, който да го разтърси и промени - опасно е това! Опасно, защото така светът може да се промени към нещо различно от това, което е сега.
Тенденцията която трябва да се установи е следната:
Богатите да имат:
- право на по-добро образование, което да ги поставя в по-добра позиция спрямо останалите
- достъп до качествена информация - за бедните ще остава единствено медийната помия за зомбиране на масите.
- право на по-добро здраве ( вкл. и безсмъртие ако се разреши клонирането за резерени органи )

Вървим към епохата на идиокрацията, в която една много малка част от хората ще има статут на богове, а по-голямата част от човечеството на роби. При това роби, които ще са напълно доволни от робският си живот, защото няма да знаят какво са изгубили, докато предците им са си чешели езиците пред монитора, безпристрастно наблюдавали, как ги лишават и от последните им права.
цитирай
8. evrazol - Влизаме във времето на информационното разделение между хората, което ще гарантира класовото статукво
31.01.2012 11:55
На това изречение малцина ще обърнат внимание. Ама карай!
От друга страна подобна инициатива стана причина да се измислят торентите. Така че сега трябва да очакваме още по-сериозен технологичен бум. Нали помниш времето, когато куките дебнеха на пазара за пиратски касети:))) E, вече не дебнат. А пиратството, мисля винаги е съществувало.

Чудя се дали някой се е сетил да патентова кирилицата. Ха-ах. Абсурдите са нашите ускорители! Напред! Всеки българин със собствен шрифт...
цитирай
9. valsodar - То, кирилицата и да я патентоват, ...
31.01.2012 12:10
То, кирилицата и да я патентоват, вече я измести чатерицата на неграмотното поколение, което я приложи навсякъде в ежедневието си.
Поискай от десет души да ти кажат азбуката и ще чуеш поне десет нейни грешни варианта - какво да говорим повече?

Тенденциите определено са мрачни и трябва да сме готови за най-лошото от тях, ако искаме да не сме в позицията на наведени и изненадани отзад!
Не вярвам в страната ни да се получат протести срещу готвеното ни безобразие, от рода на тези в Полша - там хората са излезли от нивото на скотското си оцеляване и имат по-високи потребности за лична свобода от нас.
Тук хората повече ги интересува, кой политик как ще го тури на останалите, без да се усещат, че всъщност им го слагат на тях.

Единственото, което донякъде може да тушира леко нещата е, малкото останало време, с което разполагаме за свободен интернет, да се изполва максимално ефективно. Кой, как - сам да си реши!След време няма да можем да го правим.

Погледни, дори и в този сайт е бъкано с доносници, които са готови и без да им се плаща за това да те злепоставят, да поискат цензура срещу теб, бан и изтриване на блога ти.
А какво ще се случи, когато това стане платена държавна професия?
Едва ли има друг народ, в който населението му да изпитва върховно задоволство от факта, че гори къщата на съседа? И докато се ядем едни други с дребните си крамоли подсилвайки разединението си на наши и ваши, на червени, сини и пембени, тарикатите зад кулисите такъв номер ще ни извъртят, че турското робство ще ни се види като Златен век.
цитирай
10. magicktarot - Радо, и аз мисля абсолютно по същия начин като тебе и в главата ми са само черни и-
31.01.2012 12:29
апокалиптични прогнози. Но има и друг момент. Вече в няколко блога повтарям едно и също - досега по някаква причина са дали на цивилизованата част от Земята една 20-30 годишна "творческа отпуска" - т.е. имали сме възможност да разполагаме с огромна информация. И сега тази информация ще ни бъде отнета. Нооо, надявам се, колкото и фантасмагорично да звучи, че тази отпуска може и да е било просто "суха тренировка" за нашето свързване с "Вселенския Информационен център" - дали ще се нарече той Акашови записи, дали по друг начин - няма значение...
Не забравяй, че огромна част от света е неграмотна и не е виждала компютър, също така. Огромна!
Ние, които сме ползвали т.нар. от мен "творчески отпуск", сме един вид елит спрямо тези милиарди неграмотни хора. За жалост.
цитирай
11. valsodar - То, добре ако сме акумулирали нещо, ...
31.01.2012 12:38
То, добре ако сме акумулирали нещо, което после да можем да отдадем под формата на статии или литературни творби, но мислиш ли, че ако това което правиш в Интернет бъде счетено за обществено опасно, няма да наложат пълна цензура над теб?
Ще станем досущ като лудите, които си говорят сами, а стените им отговарят.
За сметка на простаците и тъпанарите, които ще бъдат въздигнати в новите идоли на нашият век, защото целта не е хората да станат по-умни и по-добри, а по-лесно управляеми, като първото определено противоречи на целите на второто.

Хората най-лесно се манипулират чрез техните предрасъдъци и невежество, пороци които достъпът до световната банка от знания, можеше да притъпи.
Точно по тази причина, достъпът до нея ще бъде силно ограничен.
цитирай
12. ketcakuatl - АБЕ
31.01.2012 12:53
Дали, ако си престъпник, и нашето МВР ти изпрати имена, пръстови отпечатъци и прочие на интерпол, можеш ги осъди за 'авторско' право? Ще има и такива казуси, ще видите. Монетата винаги има две страни. А, иначе, прогнозирам партизанска война срещу ограниченията. Хакерите измислят и вирусите, и антивирусните програми после. Империята ще отвърне на удара - убеден съм!
цитирай
13. magicktarot - Не е възможно вече да се спре информацията - казват, че към края на
31.01.2012 12:58
2012 година информацията ще се удвоява на всяка секунда. Знаеш я тази постановка - не помня на кой учен беше. От писаната история - първоначално информацията се е удвоила от времето на Платон до раждането на Иисус, след това се скъсява този период - удвоява се от Иисус до Средновековието (Кръстоносните походи), после още повече се скъсява - от Средновековие до Ренесанса, след това още повече - до 16 век, после до 19, после в 20 век на няколко пъти се удвоява инфото на все по-къси интервали. Сега се удвоява вече на дни, скоро ще започне на часове - та докато стигнем до секунди!
Никой идиот не може да спре този процес, колкото и да се пъне...

Пак повтарям - помисли обаче колко хора по света имат достъп до информация и колко въобще са грамотни? Изключително малък процент!

Така че и без това повечето хора са лишени от инфо и са лесно манипулируеми и лесно подлежат на уплаха - съответно лесно могат да бъдат накарани да унищожат който им бъде посочен като заплаха за тях. За тази цел никой няма сметка да отнема достъпа до информация на една шепа хора - каквито се явяваме ние...
цитирай
14. valsodar - Достатъчно е да се спрат сайтове от ...
31.01.2012 13:01
Достатъчно е да се спрат сайтове от рода на Гугъл или Укипедия, с чиято помощ може да попълваш празнотите си от знания, останалото всеобщата деградация сама ще го свърши.
След по-малко от 20 години химнът ни ще е песен на Азис, на мястото на Ботев в училищата ще е снимката на Слави Трифонов, а в народното ни събрание ще влизат единствено непоправими рецидивисти.
Идиокрация.
цитирай
15. magicktarot - Радо, според мен това с преекспонирането на тази Акта е ченгеджийска работа -
31.01.2012 13:25
пускат фитилите на народа - не само у нас, навсякъде - за да не виждаме зулумите на управляващите. И докато ние се бунтуваме срещу това, че няма да можем да сваляме безплатно сапунки или чалга-клипове (защото основно повечето хора точно това свалят от Нета - а не Теорията за Относителността, Квантовата теория или Ръководство - Как да овладеем силата на атома), та докато се бунтуваме за виртуални тъпотии - властниците продължават да си разпределят земята - единствения ресурс, който е в ограничени количества.

Мигар преди да можем да сваляме файлове от Интернет човечеството не се е развивало? Нима не е имало библиотеки? Всичко, което е постигнала цивилизацията до този момент НЕ СЕ ДЪЛЖИ НА ИНТЕРНЕТ - нито на свалянето на филмчета, игри, пошли клипчета и т.н. - а и те, забележи - водят до затъпяване...
цитирай
16. valsodar - Трудно ще свалиш информация от с...
31.01.2012 13:26
Трудно ще свалиш информация от сайт, пред който провайдърите са сложили преграда. Ще си цъкаш само на страничка, която няма да ти се отваря, а на нейно място ще ти излиза съобщение, че ако искаш достъп до нея, следва да попълниш определена анкетна форма - кой си и защо го искаш.
Попадал съм на подобни бариери и там незаключените мрежи не ти вършат никаква работа, защото просто капаните са вътре в тях.
цитирай
17. beckslover - Прав си.
31.01.2012 13:30
valsodar написа:
Хората най-лесно се манипулират чрез техните предрасъдъци и невежество, пороци които достъпът до световната банка от знания, можеше да притъпи.
Точно по тази причина, достъпът до нея ще бъде силно ограничен.

Очаква ни информационен шериат, с мюфтия-председател на държавата и ходжи ала Явор Колев и Цветанов...
цитирай
18. valsodar - Маги, това което се подготвя днес, ...
31.01.2012 13:31
Маги, това което се подготвя днес, ще удари най-силно по тези след нас, които ще гледат на нас самите като на странни изкопаеми, с неразбираем мироглед и изцяло непригодна ценностна система.
Освен с проблеми в национален мащаб, ние сме изправени и пред такива в глобален. Нищо не пречи да сме будни и да си държим очите отворени, за да не казваме после - "Извините нас, мы не знали!" (култова реплика от "Ние Шпионите" изречена в момента, а който по невнимание се изстрелва ядрена ракета )
цитирай
19. valsodar - Нещата не опират единствено до с...
31.01.2012 13:39
Нещата не опират единствено до споделянето на файлове, а до това, че ще се наложи пълен контрол над сърфиращите в Интернет. Доставчиците ще трябва да те рапортуват всеки един път, когато си посетил забранен сайт.
За пет кутии цигари задействаха 20 командоса, а за пет филма или книги, колко - цяла дивизия ли?
Достатъчно е просто, както в Китай или в Северна Корея да се наложи забрана върху определени сайтове и социални мрежи и иди после ми говори отново за свобода на словото и свобода на информираността! :)

Чака ни епоха на мрак и невежество, последен гърч на една умираща цивилизация изживяваща последните си дни.
цитирай
20. predpriemach - Ехоо
31.01.2012 13:40
Ако един закон не се спазва от 99% от хората, как останалия 1% ще го наложи?
цитирай
21. magicktarot - Варсо, повтарям, и мен ме е страх от тия мрачни предсказания,
31.01.2012 13:47
но мисля, че прекалено мрачни ги рисуваме.
А и не си прав за следващите поколения... Сегашните деца са много "по-хакери" от нас - и най-вероятно няма да може да им се опре някаква мижава междудържавна цензурираща политика... :)
цитирай
22. pantaleev - Хах
31.01.2012 13:47
Абе пиши го blog.bg бегал и направо закрит. Админите остава да въведат глупавата идея за блокирване и кьорав потребител няма да остане в този сайт. Иначе като цяло искат да ни накарат да кажем АСТА ла Виста на нета като цяло!
цитирай
23. valsodar - Много лесно ще го наложи
31.01.2012 13:52
На принципа "Разделяй и владей".
Още повече, че самите компании със засегнати интереси ще си водят делата.

Примерно, аз съм представител на Сони Пикчърс Ентъртейнмънт и съм нает, да следя за опазването на авторските й права в Интернет. Предлагам щедра комисионна от спечелените дела на провайдърите и те не само, че ще ми рапортуват за всяко едно пиратско копие, но ще си счупят и краката от мерак за съдействие. Същото ще го правят и отделни хора, които с огромна охота ще издават тези, за които знаят, че имат пиратски копия на филми, музика, софтуер и други носители на авторски права

До този момент, действащият у нас закон за Авторското право, не преследваше потребителите, които не извличат търговска печалба от споделянето на файлове. В най-скоро време именно този закон ще бъде променен, за да се криминализира изцяло свободното споделянето на защитени носители на авторски права ?
цитирай
24. valsodar - Може и да не им се опре
31.01.2012 13:54
но най-малкото ще бъдат съдени, като ги хванат.

Защото ще се криминализира споделянето на файлове в Интернет.

magicktarot написа:
но мисля, че прекалено мрачни ги рисуваме.
А и не си прав за следващите поколения... Сегашните деца са много "по-хакери" от нас - и най-вероятно няма да може да им се опре някаква мижава междудържавна цензурираща политика... :)

цитирай
25. valsodar - Пoстинг, който е добре да се прочете! :)
31.01.2012 14:10
http://sulla.blog.bg/zabavlenie/2012/01/31/shte-si-objalvate-li-akta.893076

В него, авторът му е успял много добре да изрази това, което аз не успях до тук в намеренията си.
цитирай
26. joysii - Хаха! Ако премахнат копи пейста, ...
31.01.2012 14:36
Хаха! Ако премахнат копи пейста, нашата "Първа" и "Най-" много ще се променят.
Аз съм твърдо"ЗА".
Да можеха да забранят и Цефула.....:):)
цитирай
27. ran - АСТА атакува основите на цивилизацията ни,
31.01.2012 14:38
такава каквато я познаваме. Законовата база, която ни държи в общност на съжителстващи си и съдействащи си, е под въпрос когато отпадне презумпцията за невинност. Приватизирането на съдебния процес пък поставя под въпрос въобще легитимността на държавата като трета, сравнително безпристрастна страна в правилника престъпление/наказание.
Когато няма правила, обществото се разпада - за българите това стана за 20 години. Колко време ще трябва за човечеството - някои може би ще го видят.
цитирай
28. allvin - !!!
31.01.2012 14:44
В коментарите дотук най-силно ми направи впечатление изказването за новия ,,информационен шериат" (тоест това е прелюдия към прословутия ,,нов световен ред" на ,,богоизбраните");а също така и че огромната маса от хора ще станат още по-невежи и ще могат да бъдат лесно насъсквани срещу последните ,,мохикани" от свободомислещи хора(това вече се е правило в най-големи размери - узаконена държавна политика - през мрачното и тъмно Средновековие). С една дума сегашната ситуация ми прилича на носещия се с пълна скорост напред ,,Титаник"(стремящите се към свободно развитие хора), и идващият насреща айсберг(новият световен ред); или казано още по-накратко с култовата фраза - ,,Късно е вече,чадо - резето щракна!!!"
цитирай
29. balevi4 - Къде изчезна уарелеса?!
31.01.2012 16:08
Емзеперикс, пълна тяга и активирай уарелеса!
цитирай
30. gocho52 - Почти си прав...
31.01.2012 16:41
Но за Ютубата не си.
цитирай
31. men - Струва ми се - малко си се преексп...
31.01.2012 16:43
Струва ми се - малко си се преекспонирал.
Де да бяха толкоз прости нещата и блог.бг да беше кахъра!
цитирай
32. valsodar - Спокойно, него ще го изучават в училищата на мястото на Йовков и Пелин.
31.01.2012 16:47
Деградация :)

joysii написа:
Хаха! Ако премахнат копи пейста, нашата "Първа" и "Най-" много ще се промени.
Аз съм твърдо"ЗА".
Да можеха да забранят и Цефула.....:):)

цитирай
33. valsodar - Преекспонирането не е случайно
31.01.2012 16:53
Преекспонирането не е случайно, а изцяло с конкретна цел - засилване на контраста за да изпъкне общата картина.

За много от нещата, които дискутираме сега и дума няма да се отрони в медиите, ще ни успокоят мъдрите ни управители, как всичко се прави в наш интерес и няма от какво да се страхуваме. Както ще го правят всеки един път, когато отнемат част от нашата свобода, до момента в който няма да се страхуват от нас и ще се разпореждат с нас, както с роби.

А до робството, крачката е само една и тя е именно в отказа да се възпротивиш на събитие като това. В примирението, в апатията, в очакването друг да свърши това, което е отредено на нас.

Стъпка по стъпка, движим се изцяло в тази посока.
Достатъчно е да си спомним само:
- как приехме мутрите, като част от ежедневието си.
- как допуснахме политическите хамелеони винаги да са във властта
- как дадохме на Мафията безропотно да заграби държавата ни, ресурсите ни, бъдещето ни.
- как приехме да властва правото на Силният изоставяйки силата на Правото.
- и още... и още хиляди дребни неща, с които се примиряваме, съгласяваме и апатично приемаме да са част от нашият живот.

С чувството за обреченост.


men написа:
Струва ми се - малко си се преекспонирал.
Де да бяха толкоз прости нещата и блог.бг да беше кахъра!

цитирай
34. becksss - Не е толкова просто.
31.01.2012 16:59
От една страна, аз съм твърдо ЗА тоталния контрол над човечеството, защото хората красноречиво показаха какво предизвикват върху себе си и света, когато им дадат свобода - хаос, кризи и пълен интелектуален упадък. А и защото станахме твърде много - 7 милиарда пъплещи по майката Земя двуноги твари, по-голямата част от които изобщо нямат представа какво да правят със себе си и са обречени на пълна липса на перспектива. Съгласен съм с magicktarot за "творческата отпуска" - досегашното състояние на нещата беше нещо като генерална репетиция, като проверка докъде могат да стигнат човеците, използвайки безконтролно Интернет. Ами... май доникъде.
Така че, що се отнася до КОНТРОЛА и ОТНЕМАНЕТО НА СВОБОДАТА, съм съгласен.

От друга страна, обаче, всичко ми се струва пресилено, съмнително и някак... защитаващо "определени корпоративни интереси" - някой някъде решил, че адски го ощетяват откъм авторски права и ХОП!!! - АСТА или к’вото е там. И ,естествено, всичко това идва от братските САЩ, които явно си нямат никаква друга работа, че да мисля подобни дивотии. Чудно ми е защо чак сега се сетиха, че някой ги ограбва интелектуално - Интернет не е от вчера. Толкова години вече съществува Мрежата, пиратството, хакерите, кражбите на самоличности, ботове, спамове и какво ли още не - защо изобщо беше допуснато!? Прилича ми малко на онзи лаф - сетила се Мара да се побара.

Тъй че - хич, ама хич не е толкова просто.
цитирай
35. valsodar - Ако в това точно е проблема, той се ...
31.01.2012 17:00
Ако в това точно е проблема, той се решава много лесно. С натискането само на едно копче. Червено.
цитирай
36. ka4ak - Радо,щот съм си мързел,а си е и по лесно,ето нещо от преди 3 години!:)
31.01.2012 17:23
28.03.2009 19:20 - Интернет е богатство и не трябва да ...
Интернет е богатство и не трябва да посягаме на тази свободна зона,за комуникация!Ако искаш си сложи и камера и микрофон,ако искаш бъди със своето име,прякор или под чуждо име или анонимен,това е твоята свобода и никой не бива да посяга на нея!В твоя блог прави каквото си искаш,но не посягай на свободата!Никога не съм си позволил да изтрия и един коментар,независимо колко грозни,обидни или лъжливи,да са те!Който чете ще може да отсее истината от лъжата и фалша,ако се страхуваш,просто не участваш или отиваш там където има ограничения и влизаш в рамката!
Това иска Паси да ни сложи рамка
Постинг: паси ни прати да пасем
Автор на постинга: sowhat

28.03.2009 20:16 - @82
това го казах по повод,за или против анонимноста,но то важи и за желанието на Паси да ограничи информацията.Интернет е страшно неудобен,защото хората се чустват освободени и започват да не се страхуват!Властта иска да има контрол над комуникациите и да не можеш да мътиш главите на хората,защото като не знаеш,по лесно ще бъдеш манипулиран.И затова се появават такива блогери,които ни провокират и искат,по този начин от нас да тръгне желанието за ограничение на свободата!
Постинг: паси ни прати да пасем
Автор на постинга: sowhat
цитирай
37. анонимен - Моето менние е:
31.01.2012 18:00
общите човешки права срещу личните човешки права. Изберете сами!
цитирай
38. valsodar - В случая не се защитават правата на ...
31.01.2012 18:16
В случая не се защитават правата на авторите на творбите, а на тези, които са ги откупили - те печелят в случая, а не конкретните писатели, сценаристи, актьори, музиканти. Проблемът не е в това - с всеки един закупен диск ( празен ) ние плащаме и за авторски права, които се отчисляват от продажната му цена.
Проблемът е в това, че покрай една кауза, се налага цензура и диктатура.
Най-големите страдания човечеството е понесло именно от тези, които са се обявявали за негови спасители.
Торквемада, Хитлер, Сталин, Ленин, Мао - личностите се изместиха от корпорациите, не по-малко жестоки и безскрупулни от тях.
А в конкретният казус, с приемането на АКТИ се защитават най-вече интересите на американските музикални и филмови компании, както и на производителите на генно-модифицирани храни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392773
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив