Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2012 23:11 - Интериорен дизайн
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3666 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 10.02.2012 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Подочух, колко искат на мой познат за интериорен проект и се втрещих - 13000 евро за площ около 160м2 ? 
 Услугата включвала проектиране на ел и ВиК инсталации, проект за обзавеждане ( кухня, бани ) и надзор над довършителните работи.
 Естествено не включва стойноста на самите работи, материали и т.н. , което ме накара да се запитам, кой може да си позволи подобна услуга и има ли смисъл от нея, при положение, че...

 С програма от рода на Sweet Home 3D, дори и пълен лаик в триизмерното проектиране, може да си направи скица на апартамента и да си мести мебели до изнемога в него, докато ги натъмъни на най-подходящите за целта места? Самата програма освен триизмерна графика позволява и виртуална разходка на наблюдателя, така че разхождайки се между поставените в проекта мебели да си видите сами в кой ръб ще се блъскате най-често и от кое със сигурност ще трябва да се отървете още на ниво идеи. Програмата е напълно безплатна, достъпна в интернет, като за нея има също така много богати библиотеки от мебели ( пак безплатни ), които може да се добавят към нея, както и да се посочват размери отговарящи на реалните.

 Друга една програмка, която пак е безплатна и напълно достъпна в Интернет е Alno AG Kitchen Planer , създадена с цел за проектиране на кухня с готови кухненски модули на Alno. Като нейн голям плюс може да се посочи много доброто й качество на графично изображение, лекота за работа, а като единствен минус, липсата на възможност за допълване на библиотеката и от мебели с тези на друг производител, което е разбираемо за една търговска програма. Отново безплатна, достъпна и напълно достатъчна за началната фаза на проектиране на кухня.

 Стигаме и до платените програми, чиито безплатни версии също могат да се намерят в торент сайтовете.
 Една от които си заслужава да се спомене е определено ViSoft насочена предимно към проектирането на бани. Изключително добра графика, лесна за работа, с огромен набор от няколко хиляди плочки за под и стена, даваща не само добра представа, но и пълен краен чертеж на това, коя плочка на кое точно място ще отиде, къде ще се разположи санитарният фаянс, че и дори обща калкулация на проекта.

 При това положение, след като с минимални усилия от наша страна, можем сами да се справим с интериорното проектиране на жилищата си, наистина много се чудя, защо не се прави?
 Минимум усилия дават наистина голям краен резултат. Човек си спестява нерви, време и най-вече пари, защото ако имаш поне малко усет за цветове, форма и пространство, за какъв ли чеп ти е интериорен дизайнер?
 Още повече, че една голяма част от проектите им, които разгледах в дизайнерските им сайтове не дават никакво усещане за уют, каквато е целта на един дом, а само едно подражание на една безлична, студена и лишена от смисъл и прагматичност идея. Идея за това, че докато има балами да си плащат, ще има тарикати да взимат.

 :)



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pumona - Valsodar
10.02.2012 23:54
Подкрепям това което си написал! Безспорно, докато има кой да плаща, ще има и кой да работи! Нужно е да е така! Парите трябва да се разпределят някак си! :)))
цитирай
2. анонимен - Ще се отбия в тези сайтове да хвърля ...
11.02.2012 00:03
Ще се отбия в тези сайтове да хвърля едно око.Благодаря за полезната информация.
цитирай
3. valsodar - Да така е
11.02.2012 09:37
pumona написа:
Подкрепям това което си написал! Безспорно, докато има кой да плаща, ще има и кой да работи! Нужно е да е така! Парите трябва да се разпределят някак си! :)))


Парите вървят в посока от глупавите към умните, но се питам защо след като с нещо можеш да се справиш добре сам, трябва да прибягваш до "услуга" на други?
Още повече, че за нашият стандарт на живот, подобно заплащане е неоправдано, отчитайки качеството на работата, за която се плаща?
цитирай
4. alexs - Ако има хора с повече пари и по-малко ...
11.02.2012 10:19
Ако има хора с повече пари и по-малко ум тези услуги ще вървят!
цитирай
5. valsodar - Лесни са програмките за работа с тях
11.02.2012 10:22
ponicka написа:
Ще се отбия в тези сайтове да хвърля едно око.Благодаря за полезната информация.


За по-специализираните, като например Woody ( за проектиране на мебели - насочена към мебелното производство ) си има добри форуми, в които може да получиш допълнителна помощ и съдействие.

Един от най-добрите български форуми е този на сайта на "Направи си сам" - там повечето потребители ползват подобни програми в началният етап, за да оформят цялостната си идея за ремонт и преустройство. Сайта на бгмама също не е лош, но там спамът е твърде много - потребителките му отделят 90% от времето си за хвалби, отколкото за полезни съвети. :)
цитирай
6. pumona - 3. valsodar
11.02.2012 22:51
Съгласна съм с тебе! Бих казала, че тези хора, които си позволяват да плащат, без да се ориентират в цените, мислят повече в посока - "да се поглезя, някой да работи за мен" - подобни им размишления...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392921
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив