Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2012 09:27 - Шедьоври на българският мутробарок
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4230 Коментари: 0 Гласове:
22

Последна промяна: 15.02.2012 09:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Може би не е никак случайно, че у нас изкуството се бърка с кича, който се наложи вследствие на това, че изключително прости хора в един момент се сдобиха с власт и пари и решиха да го демонстрират на всички с показният лукс, в който живеят.
 В следствие на това станахме свидетели как столицата ни наместо да расте и хубавее, рязко погрозня нацвъкана със сгради съперничещи помежду си, наместо да придадат заедно един общ хармоничен изглед, характерен за красивите европейски градове.
 Градове, в които понятието главен архитект е наситено със смисъл и идея за това, как те трябва да се развиват във времето. За разлика от София, която е застинала във времето на безвремието на първоначалното придобиване на капитала.
 Рядко може да се срещне по-грозен град наподобяващ циганска черга с грозните, осеяни с кръпки фасади на масовите си жилищни сгради, с нацвъкани между тях, супер-хипер-мега луксозни затворени комплекси за излюпените парвенюта и богаташи нискочели.
 Примери за това може да се видят навсякъде около нас - унищожени междублокови пространства с "ново" строителство, кални улици водещи до поредните затворени комплекси, зад чиито стени страхливо надничат виновниците за този хаос.
 Няма как човек да живее в София и да не срамува от това, виждайки масовата грозотия около себе си, отразяваща упадъкът на нравите и ценностната ни система.
 Не, няма да давам снимки на красиви европейски градове и да ги сравнявам с нашите. Всеки един който поне за кратко си е подал носа извън границите на страната ни може и сам да си направи нужните изводи, виждайки колко е важна за един град цялостна архитектурна политика за неговото развитие във времето.
 При нас, тя изчезна с навлизането на свободните капитали и свойството им също така свободно да преминават под масата, поради което се роди уродливото архитектурно явление  Мутробарок.
 Целящ да демонстрира богатство, блясък и величие, но наместо това показващ своят умствен, морален и естетически упадък. Същият този, който показахме и ние давайки цялата власт в ръцете на мафията превзела с мълчаливото ни съгласие държавата ни.
 За да стигнем до момента, в който ще си признаем, че ни е срам да сме българи.



Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. apostapostoloff - "Всяко обобщение е погрешно" са
15.02.2012 11:25
казвали древните. Не всеки, живящящ в затворен комплекс, е виновен за нещо.
цитирай
2. valsodar - Съгласявам се с теб.
15.02.2012 12:02
В случая си прав - не всеки е виновен и не всички виновни са там.
цитирай
3. silencemurmur - важна (е) за един град цялостна архитектурна политика за неговото развитие във времето
16.02.2012 00:42
казваш ти и то с право. Извън България тази политика е трябвало също да се узакони и развие, което може би един ден ще стане също и в България и то разбира се ако тя има належателни причини да се опитоми.

поздрав
цитирай
4. turb04 - Е, не :))) Облада ме люта завист, ...
16.02.2012 09:37
Е, не :))) Облада ме люта завист, Радо! :))
65535 коментара под един постинг - това е мега-рекорд, ама успокоителното е, че не си само ти :)))
цитирай
5. valsodar - Броят на коментарите към темата е ...
16.02.2012 11:37
Броят на коментарите към темата е равен на броят на бъговете в сайта и е обратнопропорционален на качеството му на поддръжка. :)))

С две думи - нищо ново под слънцето.

Разликата е единствено в това, че преди не се набиваше толкова на очи уязвимостта на статистиките и извадките от към манипулации с тях. Премахнат ли се мотивите за това ( извадки, класации, подреждания и т.н.) дори и да останат бъговете в сайта, никой няма да има интерес да се възползва от тях, за да получи своите 5 минути слава.
цитирай
6. turb04 - Абсолютно съгласен :) Тогава и ...
16.02.2012 15:40
Абсолютно съгласен :)
Тогава и Стефчо Творецът може да олаби хватката :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392218
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив