Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2012 10:28 - Днес не мога да скърбя
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4278 Коментари: 13 Гласове:
17

Последна промяна: 09.11.2012 17:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Вече няколко дена медиите ни облъчват с внушението, как днес трябва да скърбим за "патриарха" на Българската православна "църква", дядо ти Максим.
 Но, аз не усещам скръб в сърцето си за него.
 Честно казано, той винаги ми е бил напълно безразличен, така както е била и водената от него църква в годините на преход, занимаваща се повече с това, как да извлече възможно най-големи печалби от имотите, които й бяха върнати, отколкото да се погрижи за паството си.
 Наместо стожер на духовността и обител на състраданието, българската православна църква се изроди в една чисто бюрократична структура, в която не битката за душите, а битката за кокала бе водеща в последните й години на "преход".
 Именно благодарение на нейното активно бездействие навлязоха и много пагубни за психиката  секстанстски "учения", като тези на йеховистите, на сциентолозите и ред други, забранени във всяка една държава пазеща гражданите си.
 Къде бе църквата, в ролята й на духовен стожер?

 Колко приюта и кухни за бедни е открила тя, след като проповядва открито христовото учение, в което именно грижата за ближния е водеща като идея? Колко гладни нахрани, колко бездомни приюти, колко от имането си жертва за бедните?
  
 Фарс, фарс и лицемерие се крият зад фасадата.

 И точно затова, днес не мога да скърбя.


image

image
imageimage




Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. muerte - Абсолютно съгласен.
09.11.2012 10:58
Няма как да не се съглася с написаното от теб. Само да уточня, че църквата стана чисто търговско дружество, което преразпределяше капитала си както им е угодно, но задължително в услуга на собствените си членове.

А църковните приюти и кухни е страшно нужно, но надали ще стане в НАШАТА църква. Не и скоро. Не, че няма пари или възможности - не. Просто това е НАШАТА църква.
цитирай
2. gabar4eto - zdr Valsodar
09.11.2012 12:52
Az ne bi trqbvalo da vzimam otnoshenie po vaprosa -tai kato sam musiolmanin , no sam dosta zapoznat s neshtata , kakto v carkvata taka i v miuftistvoto i sam napalno saglasen s napisanoto ot tebe ,zashtoto tova se otnasq v palna sila i s nashite duhovni vodachi
цитирай
3. valsodar - Привет
09.11.2012 13:44
Много ми е интересно, дали един ден като почине главният Мюфтия, пак ще се обяви ден за национален траур?
Все пак, той също е духовен водач, нали?
И ако, наистина сме страна с верска и етническа толерантност и равнопоставеност, като граждани на тази държава, то не би следвало, настоящият акт, да се окаже акт на политическо лицемерие.

Не би трябвало според мен да се смесват проблемите на Вярата, с проблемите на държавата, чрез взаимна намеса на едните в делата на другите, но не би трябвало и да те да се премълчават - нито при едните, нито при другите.

За мен лично БПЦ сега изживява най-големият си упадък, от самото си създаване насам. Това, което не успяха да постигнат други, "пастирите" сами го направиха, прекъсвайки връзката между тях и паството им, попадайки в плен на разкоша и охолството.

А рибата, както се знае се вмирисва винаги от главата.
цитирай
4. andrei - Абсолютно си прав !
09.11.2012 14:22
Българската църква е атеистична из основи.Днес слушам изказванията и на политици,и на духовни лица,и на журналисти,и на всякакви хора добрали се до микрофон-но всички до един говореха за православие,като на нито един не се отрони от устата думата християнска църква и след това да я свържат с православието.Едно към едно по руски образец;приемат православието,като заместител на християнството,или като някаква друга вяра.В храма Ал.Невси бе пълно с комунистически безбожници и ченгета,които някак бързо забравиха,как гонеха хората от църквите,а днес с безочието си се изтъпаниха в първите редици за оплаквачи на верният си слуга Максим.Сега на ход е да ръкоположат за патриарх и един психопат,наречен митрополит Николай.То май ръководството на БПЦ е свърталище единствено за психопати и безбожници,за които християнството е мръсна дума.
цитирай
5. анонимен - Съвсем резонни въпроси.
09.11.2012 14:27
Съвсем резонни въпроси.
цитирай
6. blackpredator - Аз, като убеден агностик, споделям мнението ти.
09.11.2012 15:06
Но освен от лицемерието на клира, се възмущавам от некрофилския ПР на управляващите ни двуличници.
Егати, на Максим ще му срежат и лентата на крепа, само да са...

Са ли са?
цитирай
7. tani4ka73 - Същото си го мислех сутринта,
09.11.2012 16:02
три дни вече само това е по всички новини.Вярата по принцип няма нищо общо с църквата.Църквата си е бизнес в чист вид.А сега,опасявам се, ще бъдем свидетели на дворцови интриги като в роман на Дюма.Битката за това,кой да заеме мястото ще е епична.
цитирай
8. muerte - До andrei
09.11.2012 16:25
Няма да предложат Лудото Коле. Няма 50 г. а това е задължително условие. Иначе наистина ще я втасаме ако тоя хахо стане патриарх.
цитирай
9. valsodar - Жалкото в цялата история е, че ще ...
09.11.2012 16:54
Жалкото в цялата история е, че ще изберат за патриарх сред тези, които са най-недостойни да я водят.
Защото, както си е казано "със стари курви нов бардак се не прави". т.е. за да има реформи, за да има обновление и бъдеще пред БПЦ, то начело й трябва да застанат хора честни и достойни, неомърсени от властта в нея.

За съжаление, тези хора са обречени на мизерия и забвение.
Да, има и такива, но на фона на всеобщата тенденция към поквара и развала, на фона на пълната загуба на връзка с реалността от страна на висшият клир, то ...

А преди много, много години, всичко е започнало с една чиста идея - Да помогнеш според силите си. Днес тя е мутирала до това, да вземеш според възможностите си.

Ще потърся нещо онагледяващо мнението ми и ще го добавя към постинга :)
цитирай
10. ka4ak - Радо,все пак конституционните съдии,са за трепане и тогава няма да скърбя като теб,а траура-виж чл.4 -(1).!!!:)))
09.11.2012 19:42
КОНСТИТУЦИЯ

Глава първа
ОСНОВНИ НАЧАЛА



Чл. 1.
(1) България е република с парламентарно управление.
(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.
(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.
Чл. 2.
(1) Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания.
(2) Териториалната цялост на Република България е неприкосновена.
Чл. 3.
Официалният език в републиката е българският.
Чл. 4.
(1) Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.
(2) Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека и на гражданското общество.
(3) (Нова - ДВ, бр. 18 от 2005 г.) Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз.
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.
(4) Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат.
(5) Всички нормативни актове се публикуват. Те влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок.
Чл. 6.
(1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.
(2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.
Чл. 7.
Държавата отговаря за вреди, причинени от незаконни актове или действия на нейни органи и длъжностни лица.
Чл. 8.
Държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна.
Чл. 9.
(1) (Предишен текст на чл. 9 - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 1 януари 2008 г.) Въоръжените сили гарантират суверенитета, сигурността и независимостта на страната и защитават нейната териториална цялост.
(2) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2007 г., в сила от 1 януари 2008 г.) Дейността на въоръжените сили се урежда със закон.
Чл. 10.
Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.
Чл. 11.
(1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.
(3) Партиите съдействуват за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите. Редът за образуване и прекратяване на политически партии, както и условията за тяхната дейност се уреждат със закон.
(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.
цитирай
11. ka4ak - А иначе фатала,пак е ясен!:)))
09.11.2012 19:49
Чл. 13.
(1) Вероизповеданията са свободни.
(2) Религиозните институции са отделени от държавата.
(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.
(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.
цитирай
12. valsodar - Прав си.
09.11.2012 20:30
Но за съжаление, конституцията е изцяло без значение, когато някой всячески се пъне да задържи властта, та дори и с цената на евтин и безочлив популизъм.
цитирай
13. valsodar - Да благодарим на троловете за минусите - тяхното неодобрение е плюс за мен
10.11.2012 08:41
02:11 - jabokrek21
01:46 - shao22
01:19 - pin
01:01 - nivela
00:43 - kretenka
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392082
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив