Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2013 13:17 - На битка с Мафията, но как?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1759 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 16.07.2013 13:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  В последната година е на мода да се скандира "Долу Мафията!", но малцина от скандиращите си дават сметка за това, какво точно представлява тази Мафия, на какво се крепи нейната сила и кое е слабото й място, по което безкомпромисно да се удари.
 Няма да ви вадя цитати от Укипедията за тълкуване на понятията, а просто ще се опитам да резюмирам моите виждания, основаващи се на световният опит.
 Водеща страна в битката с Мафията е Италия. Да се спрем над нейния опит.
 Какво направиха италианците за тази цел?
1. Проследиха източниците на доходи за мафията. Локализираха сферите в които тя е най-активна, както и начините по които изпира и легализира доходите си.
2. Проведоха операция "Чисти ръце" и по този начин си прочистиха правосъдната и политическа система от лица свързани с нея. Така те отрязаха в голяма степен възможността Мафията да подкупва лица в администрацията,  за получаване на обществено поръчки, от чиято реализация тя прибираше немалко печалби. / За пример у нас няма прозрачност над обществените поръчки, а това създава сериозен корупционен риск и възможности за незаконно обогатяване!/
3. Отнеха капиталите и активите на Мафията. Последният пример е свързан с разкритията за един от начините за пране на пари - фотоволтаичните електроцентрали. Отнеха ги. / Какво се случи у нас? За по-малко от 4-5 години преизпълнихме 20 годишният план. Тук малко не ви ли понамирисва на Мафия?/
4. Прекъснаха връзката й с държавата, вкарвайки подкупните си и нечестни политици в затвора ( Споменете си какво се случи с Берлускони например!)

 Какво може да се направи у нас?

1.На първо място отделяне на правосъдието от политическата му зависимост от Парламента! По този начин то няма да обслужва интересите на една или друга партия дошла на власт и да разиграва цирка "Днес ще съдим тия, а утре ония".

2. На второ място - създаване на условия за пълна прозрачност над обществените поръчки. Именно там е най-високият корупционен натиск над фирмите участващи в тях. За никой не е тайна, че обществени поръчки не се печелят от този предложил най-добрата оферта, а от този платил си най-добре. Спирайки тази възможност за корупция, спираме и един от финансовите потоци към Мафията.

3. Изграждане на Правова държава, в която Законът е за всички и над всички. Възстановяване на доверието в правосъдната ни система, а оттам и реална конкуренция в икономиката ни, базираща се на основното правило в пазарната икономика "По-добрият печели!", което от своя страна ще доведе до разбиване на основните монополи ( в които немалко участи има Мафията), както и до снижаване на огромна част от цените надути до небесата вследствие на олигополни и монополни сдружения.

4. Премахване на 4% -та бариера за влизане в Парламента и преминаване на принципа - Набрани реални гласове - реални депутатски места. Да, някои веднага ще ревнат "Ама при толкова много партии няма да имаме правителство", на което аз ще ги запитам " А какво пречи то да е експертно?" Колкото повече партии и граждански сдружения има представени в парламента, толкова по-голяма ще е мотивацията да се гласува и толкова по-слаба ще е възможността за задкулисни уговорки, предаващи гласовете на участвалите в изборите.

5. Нещо, което едва ли скоро ще се случи, ако изобщо е възможно да се направи е въвеждане на ценз за гласоподавателите. Навършването на пълнолетие не може да е единственият критерий, спрямо който да се получава правото на глас. Правото на глас не трябва да е право по даденост, а право по заслуга.

Всичко до тук е изброено на прима-виста, защото това са все неща, които за мен са очевадно належащи да се случат. И докато ние самите не станем непримирими към корупцията, ще имаме ли основание да скандираме срещу Мафията? А непримиримост означава дори и това, когато те спрат с нарушение на пътя да не предлагаш подкуп на катаджията, а да си понесеш отговорността. Защото няма как да изискваш от другите отговорност, ако ти самият не притежаваш такава.
 И няма как да изискваш от политиците ни да се променят, ако за теб самият участието в политиката се изразява в пускането на една бюлетина веднъж на 4 години или не.
 Време е хората да осъзнаят своята лична отговорност за бъдещето си. Време е да започнат да мислят, да търсят сами отговорите на въпросите, които толкова трудно си задават сега. Просто вече е време. Съзряхме най-сетне и за това. 

 :)






Гласувай:
7



1. rustam - Политическата зависимост
16.07.2013 13:25
на съдебната система въобще не е най-страшният й недъг. Основната зависимост на съда и прокуратурата м България е чисто криминална. В огромното си болшинство съдии, следователи и прокурори отдавна са се продали на организираната престъпност и са в зависимост от нея. Не само чисто икономически, но и компроматно. дори да се срещне някой разкаял се грешник - съдия, решил да тръгне по "десния път", той ше бъде "сгънат" с компромати на същия ден. Всеобщо е признанието, включително на независими чуждестранни институции, че най-корумпираната част от социалната система у нас е правораздавателната.

Политическото влияние върхпу не я е нищожна част от разядената й структура.

На практика няма институция в сега действащата Конституция, която би могла да изчисти съдебната система. Хваната е в желязната хватка на рушветите.
цитирай
2. valsodar - Напълно си прав! Именно процеси от ...
16.07.2013 14:21
Напълно си прав! Именно процеси от рода на този срещу Стависки сринаха доверието в правосъдната ни система. Друг пример - случаят Лечков. Абсолютен престъпник в очите на всички сливналии станали свидетели на съсипването на града им, но оправдан в Пловдив. Защо чак там ли? Ами защото там е намерил нужните хора, на които да си плати.

Операция "Чисти ръце" е напълно възможно да се проведе и у нас, но само с широка обществена подкрепа и натиск от страна на обществото ни над провеждащите я. Защото инак пак ще се окажат осъдени ( евентуално) само тези, които не са на власт към момента и са изгубили покровителството си Отгоре.

Особенно пък по отношение на магистратите, трябва силен контрол - имущество, сметки, начини на придобиване. До девето коляно! Няма как с подкупни съдии, прокурори или следователи да се проведе справедлив процес.

Но, както с всяко едно нещо водещо до радикални промени, така и с това се изисква време. Време за да бъде осъзната необходимостта от него, време за да бъде проведено, време за да даде траен резултат. Проблема ни е основно в това, че нямаме търпение, искаме всичко сега и всичко на момента, като основно от тази ни слабост се възползват популистите - обещаващи желаното, правейки грешното. :)

цитирай
3. demograph - Добре казано
17.07.2013 01:15
За да се случи поне това трябва да ги махнем от властта и с масова разумна антимафотска избирателна активност, да изберем парламент с повече почтени хора, кото да реализират казаното от теб. Поне това. Поздрав.
цитирай
4. valsodar - Парламент с почтенни хора - звучи ...
25.07.2013 16:57
Парламент с почтенни хора - звучи прекрасно, но как хора с неразвита морална ценностна система, ще могат да преценят правилно моралните качества на тези, сред които ще избират?
В това е Въпросът - слаби избиратели избират слаби политици.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392284
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив