Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2014 22:08 - Вижте мечтата на Манол Глишев за България
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 11771 Коментари: 35 Гласове:
26

Последна промяна: 20.02.2014 22:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Ето, по-долу ясно е описано, за какво точно бе платено на Манол Глишев и на другите национални предатели като него. Ето я мечтата му, в момента тя се реализира в Украйна - това искаше той да се случи в България!  А прокуратурата спи.
 Както обикновено. На кой за каквото му се плаща.


Янукович в последен опит да опази гражданския мир и целостта на страната

            Горящи сгради и автомобили, обгорели и окървавени трупове без ръце и глави, барикади и оръжейни изстрели – това е картината днес в Киев, столицата на Украйна. Кой би предполагал такъв зловещ развой на събитията – особено след отстъпките, които властите направиха към опозицията с оставката на премиера Азаров, отмяната на пакета закони, приет на 16 януари, обявената амнистия за вандалстващите протестиращи и готовността за диалог относно промени в Конституцията.

Уви, желанието на президента Янукович за мирно урегулиране на ситуацията бе възприето от опозиционните лидери като слабост и отстъпчивост. Кличко и Яценюк обаче не са сами в похода си по трупове към властта. Както стана ясно от изтеклия разговор между зам.-държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд и американския посланик в Киев, зад двамата опозиционери плътно стои Вашингтон, който отдавна е преценил кой трябва да застане начело на Украйна и каква политика той трябва да провежда. Няма избори, няма демокрация. imageРазбира се, презокеанската империя действа в Европа и чрез своите сателитни организации и държави, които не се свени презрително да ругае с изрази като „F*ck the EU”, изречен от Нуланд. Още в понеделник двамата украински лидери се озоваха на спявка в Берлин, за да просят от своята гаулайтерка – канцлерката на окупираната от САЩ Германия Ангела Меркел, пари за себе си и санкции за страната си. Случайно или не, още на следващия ден екстремистите от Майдана опитаха щурм на парламента и атакуваха централата на управляващата Партия на регионите, където убиха двама служители и отвлякоха други. Заловени в хода на сблъсъците милиционери пък бяха принуждавани на протестната сцена на колене да молят „евроинтеграторите” за милост. „Мирно протестиращ” „активист” загуби ръката си, след като по погрешка взривил конструираната от него бомба. И докато насилието вземаше своите жертви, компетентните органи най-после решиха да действат. imageСлужбата за безопасност и МВР на Украйна поставиха ултиматум на екстремистите до 18 ч на 18 февруари да опразнят центъра на Киев. Вместо това обаче, последните заеха позиции по барикадите, нахъсвани от проповедите на униатски духовници, докарани от западните региони на страната, и зовящи към убийства и атентати. Метрото на града затвори заради надвисналата терористична заплаха. Достъпът до Киев беше ограничен, за което двама транспортни полицаи заплатиха с живота си. В 20 ч започна настъплението на спецчастите „Беркут” и Вътрешните войски, по които беше открита стрелба с огнестрелно оръжие. Не е ясна съдбата на попадналия в плен милиционер, на когото „проевропейците“ избодоха очите и ..откъснаха едната ръка. БТР бе подпален с коктейли „Молотов”, а Профсъюзният дом изгоря до основи. Числото на загиналите достигна до няколко десетки, много от които милиционери.

 

image

„Проевропейци“ раздават правосъдие

И докато терористите бяха изтласкани в една част от Площада на независимостта, в западните униатски области на Украйна като по зададена команда тълпи от озверели бандеровци (фенове на Степан Бандера – униат, русофоб и съюзник на Хитлер, извършили геноцид над поляци, руснаци и евреи в днешна Западна Украйна) щурмуваха местните прокуратури, полицейски участъци и казарми. Стотици затворници и престъпници са вече на свобода, докато в ръцете на метежниците са попаднали 1500 единици оръжие със 100 хиляди патрона! От прозорците на прокуратурата в Лвов бяха разхвърляни хиляди страници документация, а някаква самозвана Народна Рада обяви, че поема областта под свой контрол. Губернаторът на Волинска област бе прикован с белезници на сцената в град Луцк с цел да бъде принуден да подпише оставката си, докато група бандеровци издирваше семейството му, за да се разправи с неговите близки! Да не повярва човек, че годината е 2014-та, а арената на конфликта е в Европа!

image

Литовското знаме се вее гордо над барикадите

В отговор на ескалацията, на 19 февруари службите и силовите министерства обявиха началото на мащабна антитерористична операция, докато в същото време президентът Янукович даде последен шанс на вилнеещата опозиция чрез постигнатото в сряда вечерта примирие. Последен шанс за единството и териториалната цялост на Украйна, както и за гражданския мир, който вероятно ще бъде провален от радикализма на жадните за кръв майдановци. А кои са те? Налице са данни, че рамо до рамо с ултрасите и неонацистките групи се сражават стотици чужденци, емисари на външни сили – от поляци и литовци до израелци и чеченци, както и около 350 завърнали се от Сирия украинци, воювали на страната на ислямистите там! Тези хора няма как да се съобразят с каквото и да било примирие. Те са там, за да убиват. С тях не може да се преговаря. С терористи никой никъде не преговаря.

image

Снайперистите. Кои са те?

В момента органите на реда са изтеглени, а появили се като от нищото снайперисти стрелят на месо по всичко живо в центъра на Киев, с цел да предизвикат безпорядък и международен натиск върху президента. Същите тайнствени снайперисти, които действаха и и във Венецуела през 2002 г., и в Либия, и в Сирия. Оттук нататък в случай, че Янукович не въведе извънредно положение и не разчисти окончателно центъра на Киев, съществува реален риск стоящите до момента зад него южни и източни региони на страната да потърсят свой собствен път за излизане от кризата. Търпението им се изчерпва: Крим вече заплаши да напусне състава на Украйна и да се присъедини към Русия. Подобни гласове се надигат и в Харков. Дали в конфликта между централната власт в Киев и бандеровския Запад ще се появи трети фактор в лицето на рускоезичните региони, ще видим през следващите дни. Едно е ясно – конфликтът в Украйна придобива все по-осезаемо измеренията на гражданска война с привкуса на цивилизационен сблъсък и с глобален геополитически отзвук. Линията на конфронтация по различни фронтове между Запада в лицето на САЩ, НАТО, ЕС и стоящия зад тях транснационален капитал, и въздигащата се Русия на Путин с нейните съюзници и партниращи независими държави, става все по-видима. imageЕдни и същи размирици и дирижирани протести, целящи хаос и анархия, в момента тресат редица не дотам ”послушни” държави освен Украйна – като се започне от нашата България, през Венецуела, Аржентина и Бразилия, та се стигне до Тайланд и Бангладеш. По всичко личи обаче, че механизмът на „мирните” „цветни революции” вече не сработва. Затова се стигна и до конфликта в Сирия, паралелите между който и гражданската война в Испания са достатъчно очевидни. А както знаем от историята на Втората световна война, след Испания следва нахлуването в Полша, за да се стигне в крайна сметка до нападението над Съветския съюз на 22 юни 1941 г. Е, 7 десетилетия по-късно Хитлер го няма, но Европа отново е скована от една идеология – този път това е либерализмът с „евроатлантическите ценности” и догмата за „свободния пазар”. Европа, както и преди малко повече от 70 години, отново е „обединена” в един субект и се командва от един център, и отново гледа на изток. Остава ни да се молим Украйна да не се превърне в Полша от 1939 г., поделена между Изтока и Запада. Защото по-нататък всички знаем какво следва.

Георги Сенгалевич


 



Гласувай:
28



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tit - респект!
20.02.2014 22:16
цитирай
2. mt46 - https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202692580348478&set=a.2122620917921.114445.1617806512&type=1&theater
20.02.2014 22:25
"Да съсипеш и разрушиш една независима държава и да разединиш народа и в името на мира и демокрацията е все едно да изнасилиш девствена девойка в името на непорочността!
Пикая върху демокрацията на ЕС, САЩ, ООН и всякакви демократични организании."
цитирай
3. rustam - Интересен текст,
20.02.2014 22:46
но мисля, че авторът не е споменал най-важното. Жестоката истина е, че противопоставянето в Украйна дълбоко в себе си не е просто политическо, а национално. Украйна в този си вид е изкуствено образувание, държава на глинени крака. Половината от нея исторически, етнически и всякак си е чисто руска. Колкото и всичките десетелетия след ВСВ да потискаха враждата между двете части, огънят на противопоставянето си стоеше.

По всичко личи, Украйна е пред своя "Виа дела Роса".
цитирай
4. valsodar - В момента върви скрита мобилизация ...
20.02.2014 22:58
В момента върви скрита мобилизация на запаса.
Ако до седмица най-много две опита за въоръжен преврат не бъде потушен, Украйна ще се разцепи от гражданска война, а разпадът й ще е страшен и ще положи началото на поредица от войни, които осезаемо ще засегнат не само Европа, която си позволи за пореден път да е маша за интересите на САЩ но и други части на света.
Изкуствено предизвиканата нестабилност в един момент се обръща срещу предизвикалите я.
цитирай
5. rustam - Няма да се съглася с теб,
20.02.2014 23:14
че се обръща към "предизвикалите я". Вторият дипломат на САЩ отлично си го каза в записания разговор: "Фак дъ ЕС". От цялата работа големият печеливш са си САЩ. Губеща като цяло е Европа. Русия също. Дори и да успее да приобщи руските части на Украйна.
цитирай
6. valsodar - ramone - историята ми е слабост
20.02.2014 23:16
И поне за себе си аз виждам връзките с гражданската война в Испания, знам кой е Степан Бандера ( знам и за другите преди него и за брилянтната акция на Судоплатов) , с две думи на мен историческите знания и интереси в тая област са ми напълно достатъчни, за да е статията разбираема за мен.
Да, нормално е други хора да видят други неща в нея, в което няма нищо лошо - добре е критично да се подхожда към всяка една информация, все пак живеем във време на невероятно ожесточена информационна война.
Но също така е нормално човек да притежава аналитично мислене, да помни, да сравнава и да си вади изводите, нали?
цитирай
7. tera - Доколкото видях по нета, Георги Сенгалевич е атакист
20.02.2014 23:29
и се подвизава по телевизия ALFA.
На вид прилича на косомолски натегач от времето на соца.
Честно казано прочетох му дрънканиците на верев, защото ми приличат на журналистическо бръщолевене, а не на сериозен анализ.
Трупа актив момчето. Оказа се, че бил археолог-медиевист. Незнайно защо се ръчка с политически анализи, а не с медиевистика.
цитирай
8. tit - на фона на тоталното облъчавне на телевизионите революции "на живо",
21.02.2014 00:26
постингът е един ракурс, за да се замислим!
"Телевизионите" протести ме изнервят, а в Киев ситуацията е много сериозна.
...щото "Когато Империите се ритат, страдат провинциите"!:(

цитирай
9. tit - и за всеки, комуто е интересно, но не му се рови в гуглето /хай, Тера/ - последния коментар под оригиналния постинг. Грешим, като се джавкаме в такъв момент, ми
21.02.2014 00:28
АЗ
3 1 Rate This
Наистина конфликтът в Украйна придоби изключително глобален мащаб, много по-глобален от колкото този в Сирия. И е много по-сериозен, защото този път Русия за нищо на света няма да отстъпи Украйна. Сега вече наистина Русия е готова, ако трябва с война да спечели Украйна, защото Киев е под носа на Москва. И Запада си дава сметка за това и именно поради тази причина е по-склонен да отстъпи. На Запада Украйна е нужна до толкова, че да не бъде в руската сфера на влияние, докато за Русия Украйна е от жизнено важно значение. Без Украйна, която се намира до сърцето на Русия, руснаците са много по-уязвими.
Но не мисля, че Украйна ще бъде Полша 1939. По-скоро се получава нещо като Втора Студена война. И двете страни-и Русия и САЩ си дават сметка, че една световна война би унищожила света заради ядрени бомби, които биха използвали и двете държави. Има много примери в историята, в които в дадена точка отношенията между две велики сили ескалират до краен предел, достигайки до прага на война. Така например Кубинската ракетна криза създаде предпоставка за избухването на световна война между СССР и САЩ и техните сателити. Но нямаше такава. Така че бих казал, че днес Украйна наподобява на Куба. До Трета световна война не знам дали ще се стигне, но едно е сигурно-Втора студена война наистина има.
Мен ме притеснява друго. Русия към момента е единствената държава, която се противопоставя на агресивната експанзионистична политика на САЩ. Поради което тя ще се стреми към привличане на колкото се може повече държави на своя страна, превръщайки ги в свои съюзници срещу САЩ. Същата стратегия като тази през Първата Студена война- война чрез локални конфликти (Виетнам, Корея и т.н). И една от тези държави може да сме и ние. В Балканите Русия не само, че има вековни имперски, но и чисто прагматични търговски интереси. Ако Русия наистина иска да е достатъчно силна империя, която да може да се противопостави на САЩ във всяко отношение, то на мен ми се струва, че след Украйна тя вероятно би насочила усилията си насам. И ако това стане, то аз съм убеден, че изместването на американското влияние в България и замяната му с руско би се предшествало от големи политически катаклизми. Мислите ли, че Западът би ни дал толкова лесно (отнася се и за другите балкански държави) на Русия, която за него е враг №1? Много е вероятно след около 5-6 години България да наподобява на Украйна сега. Но при нас го има друг, много по-сериозен проблем. Срещу налагането на руското влияние в България, сред българите би имало много малка съпротива (поради русофилските настроения сред българския народ). Но пък за сметка на това американците (както обикновено правят, когато някой не им се подчинява) могат да ни спретнат такъв етнически конфликт, че свят ще ни се извие. Примери, в които малките държави стават жертви на противоречията между великите сили в историята има много (погледнете конфликтите от Първата Студена война, пък и сегашните) и ние надали ще сме изключение. Не знам, може и да греша. Дано все пак предположенията ми се окажат грешни. Но все си мисля, че на Балканите и въобще в цяла Европа ще настъпят големи кръвопролития. За да ги избегнем, просто трябва да премахнем един общ враг-САЩ, защото американците в момента се държат като типични фашисти и комунисти. Окупираха целия свят, защото се борят за „демокрация“, „човешки права“ и „либерализъм“ (така както комунистите се бореха за „свобода“ и за „братство“).
цитирай
10. valsodar - Честно казано името на автора на ...
21.02.2014 00:57
Честно казано името на автора на статията нищо не ми говори, а и не то за мен е важното, а казаното в нея.
В случаят, в по-голямата си част, особнено касаещата хронологията и същината на събитията тя е вярна. И какво значение има тогава, какви са партийните му пристрастия? Бил от Атака? Че ако ще и от Марс да е, това е последното което ме интересува когато чета статия в нета - съдържанието винаги е било водещо, никога не съм си позволявал репутацията на автора й да замъглява преценката ми.
Изводите всеки сам може да си ги прави. Надявам се да може!
Историческата аналогия тоже.

Апропо, ще отплеснем темата много встрани, но аналогията в последния абзац е по-скоро в посока укрепването на Фашизма. Със Западна и със Съветска помощ, че и с полска даже. Полша е водела преговори с фашистка Германия за съвместна война срещу СССР. Историческите факти са си исторически факти - харесват ли или не, ами такива са си.

ПП Утре ще ти дам едни интересни линкове. Не само биографията на Судоплатов е интересна за прочит ( в интерес на истината акцията, в която той е участник и чрез която разцепват ОУН в надвечерието на ВСВ е в учебниците на повечето спецслужби - ювелирна е! )

Историята трябва да се знае и помни. Най-малкото за да не повтаряме едни и същи грешки до безкрай. Обидно тъпо е някак си.

А за Украйна - вижда се ... ясно се вижда какво и защо се случва там.
цитирай
11. valsodar - Тит - силна реплика в темата, бла...
21.02.2014 01:15
Тит - силна реплика в темата, благодарности!
Дай боже повече такива по темата и по същество.
Инак, не че ще я тролим, ама ще се осере. Нищо ново, но в случая темата е съществена и важна за осъзнаване. Гори къщата на комшията, а ние сме седнали да му гледаме сеира, наместо да помислим за това, че може и нашата да пламне.
цитирай
12. анонимен - Западноукраинските националисти ...
21.02.2014 07:46
Западноукраинските националисти и католици се смятат за наследници на Австроунгарската империя, за специални хора и отдавна искат автономия. Те бяха най-усърдните помощници на Хитлер и му позволиха да напредва с 200 км дневно, оказвайки му пълна логистика. Една от най-свирепите дивизии Нахтигал, която безпощадно е клала сноите сънародници от източните райони на Укройна е била именно от тия националистически банди, чиито синове и внуци са сега в центъра на Киев. Това е историческата истина и тук приказките за демокрация и подобни простотии са абсолютно неуместни.

На 30.06.41 год. във Лвов е провъзгласена следната декларация. Изводите си правете сами.

"Новата украинска държава се базира на основата на пълен суверенитет на своята власт, установен доброволно в рамките на един нов ред в Европа, което се създава от лидера на Вермахта и немския народ - Адолф Хитлер. Ние получихме възможността да провъзгласим акта за създаване на нашата държава именно благодарение на победата на славния Вермахт, който под ръководството на своя фюрер поведе борба за този нов порядък."
цитирай
13. zaw12929 - МЕЧТИ ВСЯКАКВИ, НО ТОВА, КОЕТО С...
21.02.2014 08:53
МЕЧТИ ВСЯКАКВИ, НО ТОВА, КОЕТО СТАВА В КИЕВ Е АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА

„Мирно протестиращ” „активист” загуби ръката си, след като по погрешка взривил конструираната от него бомба. И докато насилието вземаше своите жертви, компетентните органи най-после решиха да действат.
цитирай
14. theeconomist - А, Бандера е бил даже антифашист...
21.02.2014 09:03
Понеже съм живял в Киев, та да ви кажа, че на Бабий яр, даже немците ги е било гнус да събличат и разстрелват евреите и мирните жители, та са го правили хората на антифашиста Бандера...
https://www.google.bg/search?q=%D0%B1%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%B9+%D1%8F%D1%80&tbm=isch&imgil=j4z0kComaKQ4nM%253A%253Bhttps%253A%252F%252Fencrypted-tbn0.gstatic.com%252Fimages%253Fq%253Dtbn%253AANd9GcQYQKniDlTip33-B54MC3JvNLewWXBh8wTXJMSe-Ih3LDeQ5wXU%253B831%253B454%253BVoC2FamXX0oXSM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fbabiyarkiev.blogspot.com%25252F2011%25252F09%25252Fblog-post_6629.html&source=iu&usg=__mAF-GnRl4WOj_XDJVun_AA9DUXY%3D&sa=X&ei=OfYGU-_ECqeBywPc_IDoAQ&ved=0CD0Q9QEwBA&biw=1366&bih=661#facrc=_&imgdii=j4z0kComaKQ4nM%3A%3BGRi5ySasxeVCmM%3Bj4z0kComaKQ4nM%3A&imgrc=j4z0kComaKQ4nM%253A%3BVoC2FamXX0oXSM%3Bhttp%253A%252F%252F2.bp.blogspot.com%252F-AeOXDGp0rFY%252FUkXKMZaCiiI%252FAAAAAAAAA3M%252FwX1XBOZLJWY%252Fs1600%252F%2525D0%252591%2525D0%2525B0%2525D0%2525B1%2525D0%2525B8%2525D0%2525B9%252B%2525D1%25258F%2525D1%252580%252B%2525D0%2525BB%2525D0%2525BE%2525D0%2525B6%2525D1%25258C.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fbabiyarkiev.blogspot.com%252F2011%252F09%252Fblog-post_6629.html%3B831%3B454

А иначе името му идвало от "бандера роса"!

А и си мисля, че си е редно, Украйна да се дефедерализира, като Сърбия. И там мюсюлманският народ, мирно и без оръжие поиска свободата си и я получи...

Та Европа да си вземе Западна Украйна и Западна Буковина, а Русия Донбас, Крим и Новоруските райони.

Така едните ще си имат истинска хохолска държава, която ще управляват полските жупани, а другата руските кафтани.
И да се свършва тая драма, че я колко още страни чакат демокрацията...
цитирай
15. анонимен - Хаха, Панчо, уби ме. Иначе плана ти е ...
21.02.2014 09:19
Хаха, Панчо, уби ме. Иначе плана ти е сериозен и осъществим. Но това, че още много държави очакват демократизиране...неам думи. Страшен лаф.

цитирай
16. theeconomist - ramone, моето Уики е комунистическо и го списват в Москва...
21.02.2014 09:41
Чудно при толково рушняци в Кипър, как не го ползвате него...:-)))

Снимчиците от адреса дето ти дадох, видя ли ги или.....може и те да са монтаж на ком. пропаганда?
цитирай
17. анонимен - http://translate. google. bg/...
21.02.2014 10:06
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=ru&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fwww.otechestvo.org.ua%2Fmain%2F20074%2F3024.htm&anno=2&sandbox=1

Я чети тук, бе пикльо Рамонски. Абе ... дървени философи и ти като оня гнусен сопол. Срали сте си в устата.
цитирай
18. theeconomist - Понеже си начетен, като мен...
21.02.2014 10:24
ramone написа:
theeconomist написа:
Чудно при толково рушняци в Кипър, как не го ползвате него...:-)))

Снимчиците от адреса дето ти дадох, видя ли ги или.....може и те да са монтаж на ком. пропаганда?

Руското ползваме де, ма ако дадеш линк за комунистическото, може и то да ми влезе в употреба :)
Не отворих снимчиците, не от неуважение към труда ти, а защото не обичам да гледам такива неща. Извинявай.
Приемам че са истински, но пък, сам знаеш че заигравките на украинците (и на поляците впрочем) с евреите са си още отпреди ВОСР даже.
(и Как се каляваше стоманата сме чели :))


..надявам се си чел и Сенкевич, да речем трилогията "С огън и меч", "Потоп" и "Пан Володьовски", или "Тарас Булба".

Ляхи и хохли Речпосполита, Жечпосполита...едни лайна! По омразни от полските картофари нямам в цяла Европа.
Тях Хитлер и Сталин, правилно са си ги разделили....
цитирай
19. ramone - Виж сега,
21.02.2014 10:46
kushel написа:
http://translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=ru&tl=bg&u=http%3A%2F%2Fwww.otechestvo.org.ua%2Fmain%2F20074%2F3024.htm&anno=2&sandbox=1

Я чети тук, бе пикльо Рамонски. Абе ... дървени философи и ти като оня гнусен сопол. Срали сте си в устата.

аз съм прочел толкова, колкото и за три живота няма да прочетеш, тъй че не си ти човека, дето ще ми препоръчва четива.
Тебе отдавна съм те премерил и съм те намерил за лек.
Мери си приказките, щото аз не винаги съм кротък и възпитан!
цитирай
20. valsodar - Нека, ако е възможно да се успокои ...
21.02.2014 11:00
Нека, ако е възможно да се успокои тона в темата.
Ясно е, че всеки един от нас вижда случващото се под различен ъгъл, но идеята все пак е да обменяме мнения, а не да си вдигаме кръвното взаимно, нали?

Мен лично ме интересува развоят на събитията, който за момента е напълно непредвидим. Не изключвам варианта и за разцепление на Украйна като държава, на проруско ориентирана част и на прополско-западна, на база историческо наследство, културни и религиозни различия, подобно на разпада на бивша Югославия.
Не бива да се подценява и ролята на Русия в случая, която за момента е напълно неутрална ( на повърхността ). Този разпад сериозно би засегнал и Беларус, където руската сфера на интереси и влияние сериозно би била засегната, така че няма да се учудя на една по-сериозна намеса от страна на Русия в региона. А това определено ще повлече след себе си и други държави.

Нас ни спасява единствено това, че сме в ролята на следвоенна държава разграбена и унищожена напълно, в която освен евтин човешки ресурс и налични природни богатства вече няма какво да се вземе. Тук битката ще е повече за трасета и добив на шистов газ. Не случайно Шеврон открито правят опити да наложат своя марионетка ( Бареков ) във властта. Тоест има сериозно поле за размисъл на база случващо се и спрямо реакцията към него да се прогнозира, какво ни предствои на нас самите. С това масово зомбиране чрез медийната пропаганда, едва ли много хора се замислят над процесите, които протичат в момента.
цитирай
21. apostapostoloff - Ей, политиканите! За Манол става дума, бе!
21.02.2014 14:20
За Манол Глишев иде реч бе, шашкъни. Оня Манол, дето е лайно и половина. Не се занимавайте с Украйна, защото най- накрая ще ви наебат в гъзовете! ДАНС много внимателно следи такива идиотчета като вас! За да не стане и у нас като в Украйна!
цитирай
22. mt46 - Ето ви едно по-обективно мнение - http://www.segabg.com/article.php?id=686885
21.02.2014 14:26
В Украйна Евросъюзът копира най-лошото от американската дипломация
Брюксел залага на манталитета „кой кого“, което вещае конфликти и съперничество с Русия
Джеймс Кардън , „Америкън кънсърватив“
Джеймс Кардън
Администрацията на Джордж Буш-младши редовно, понякога и справедливо, бе обвинявана в имперска самоувереност заради злополучната иракска кампания. Надеждите за отказ от политиката на интервенция не се оправдаха, след като администрацията на Барак Обама пое властта през 2009 година. Кампанията в Афганистан и необявената война с безпилотните самолети, която се води от равнините на Магреба (Мароко, Алжир, Тунис, Либия - бел.ред.) до южната част на Централна Азия, сложи кръст на тези надежди.

Европа също не бе имунизирана от пристъпите на имперска надменност, което нагледно бе демонстрирано с намесата в Либия през 2011 г. Така или иначе, след като интервенционистът Никола Саркози напусна Елисейския дворец през 2012 г., мнозина се надяваха, че Европа ще се върне към онази външна политика, която



може да бъде едновременно и разумна, и етична



Но продължаващата криза в Киев показва, че европейските лидери отново се отказаха от разума и желанието за компромис в полза на манталитета "кой кого", който ни вещае епоха на конфликти и съперничество с Русия заради държавите от бившия съветски блок.

Кризата по улиците на Киев се корени в дипломатическите маневри на европейските лидери през 2008 година. Тогава през май външните министри на Полша и Швеция Радослав Сикорски и Карл Билд предложиха т.нар. Източно партньорство, което трябваше да стане форум за обсъждане на свободната търговия и визовите споразумения (заедно с други въпроси) между страните от Евросъюза и онези държави, които се намират по югоизточната му граница, и се предполага, че искат да станат негови членове. Партньорството говореше за "споделени ценности" като зачитане на правата на човека и върховенството на закона и за насърчаване на "добро управление" и "устойчиво развитие" в региона. По думите на Карл Билд източното партньорство не е имало никакво отношение към "сферите на интереси", което изглежда твърде любопитно изказване в светлината на събитията от последните няколко месеца.

Да разгледаме изявленията на председателя на Еврокомисията Жозе Барозу. По време на пресконфренция в Милано на 9 ноември м.г. Барозу два пъти се обърна към украинците с призива "да съберат кураж и да излязат на борба". Коментарите на високопоставените европейски служители (да не говорим за изявленията на американските официални лица) бяха чинно цитирани от европейската преса, която представяше кризата в Киев като сблъсък на две цивилизации, руската и европейската, в онова място, което вече е прието да се нарича "сърцето на Европа".

Подобен род риторика е отстъпление от идеите на следвоенната европейска дипломация, която култивираше съгласието, сближаването и установяването на приятелски отношения с най-близките съседи. Европейската дипломация (с изключение на Великобритания)



се стараеше да играе ролята на спирачка



спрямо най-кръвопролитни насоки на американската външна политика. Сега обаче изглежда, че Евросъюзът започва да взема от САЩ някои от най-лошите навици за водене на външна политика.

Неотдавна един от авторите на Източното партньорство Сикорски бе принуден да признае, че "Евросъюзът сериозно е надценил привлекателността на своето предложение". Въпреки това, вместо да оставят Украйна на мира, американските и европейските дипломати планират да контрират руския пакет финансова помощ, докато олимпийските игри отвличат вниманието на Владимир Путин.

Тези дипломати са стъпили върху две изключително съмнителни предположения. Първо, те очевидно смятат, че въпреки историческите, икономическите и други свидетелства украинският народ е единен в желанието си да влезе в Евросъюза. Според Жозе Барозу не може да е истина, че протести срещу режима на президента Виктор Янукович има само в западната част на Украйна. Несъмнено Украйна е една държава, но тя се състои от две цивилизации, една от които е обърната към Русия, а другата към Запада. Те говорят различни езици и имат различен исторически опит.

Да вземем например градовете Харков в източната част и Лвов в западната част на страната. В навечерието на Първата световна война Харков е влизал в Руската империя, а Лвов е бил част от Австро-Унгарската империя. След това между двете световни войни Лвов е бил част от Втората Полска република, а Харков е влязъл в наскоро образувания СССР (официално СССР е провъзгласен през 1922 г., дотогава страната се е наричала Съветска Русия - бел.ред.). По време на Втората световна война Лвов е станал Лемберг и е изпитал целия ужас на хитлеристкия режим, а Харков е бил на два пъти превземан от хитлеристките окупатори и също толкова пъти освобождаван от Червената армия. И едва с установяването на съветската хегемония в Източна Европа двата града бяха обединени под флага на СССР.

Второ, идеята, че Путин ще бъде дотолкова погълнат от олимпиадата, че новият европейски подход по украинския въпрос ще остане незабелязан, показва дълбоки заблуди относно това с какво ще е готов да се примири руският политически елит и с какво - не. За Русия оставането на Украйна в нейната сфера на влияние е въпрос



не просто на икономика, а и на безопасност



Програмата за асоцииране на ЕС и Украйна, която бе задействана миналото лято, включва особен Протокол за външна политика и сигурност. Съгласно този документ ЕС и Украйна трябва "да засилват сътрудничеството по въпросите на регионалната и международната политика, предотвратяването на конфликти и антикризисното управление". Те трябва да работят заедно, за да "повишат степента на взаимодействие" и "да намерят начини да постигнат по-високо ниво на сближаване във външната политика и безопасността". С други думи, Евросъюзът подготвя Украйна за влизането в неговите редици.

Ако идеята за доближаването на предната линия на НАТО до самото сърце на славянската цивилизация ви изглежда изключително беразсъдна, вие ще бъдете прави. В книгата си "Съветските съдби и изпуснатите алтернативи" (Soviet Fates and Lost Alternatives) историкът Стивън Коен пише, че ако успее неоконсервативният проект за влизането на Украйна в НАТО, отношенията между Русия и Запада ще бъдат развалени веднъж завинаги, за което Кремъл публично е предупредил. Съответно цената, която ще трябва да се плати, ще бъде много висока". Неофициално Кремъл казва, че това



ще бъде прието като "обявяване на война"





Що се отнася до възторжените поклонници на Евросъюза, които твърдят, че след войната Европа е успяла да изгради процъфтяващо и социално справедливо общество чрез преговори и компромиси, сегашният стремеж да се разширят границите му на Изток всява у тях недоумение и безпокойство. Толкова ли е невъзможно да си представим , че в дългосрочен план Евросъюзът може да постигне временно споразумение с Евроазиатския митнически съюз? Очевидно Путин вижда в това една възможност, защо тогава лидерите на европейските държави напълно изключват такъв изход? Има ли сериозни причини да се смята, че Евросъюзът ще западне, ако не продължи да приема в своите редици бивши съветски републики?

Европейците не трябва да заимстват експанзионистичните външнополитически навици на върхушката във Вашингтон, подлагайки на риск мира, процъфтяването и сигурността си. Преди няколко години именитият учен по европейските въпроси Дейвид Калео написа, че "съвременният Евросъюз се нуждае от институции, които биха му позволили да живее мирно със своя гигантски източен роднина. Иначе не може да се надяваме на щастливо европейско бъдеще". Това изявление бе вярно тогава, вярно е и сега.



*----------------------------------

Джеймс Кардън бе съветник на американско-руската президентска комисия към Държавния департамент през 2011-2012 година.
цитирай
23. valsodar - Апостоле, шансовете за това не са никак малки
21.02.2014 14:30
В момента етническата бомба си цъка.
Тя ще избухне най-късно до 15-20 години, ако циганската популация продължи да нараства в геометрична прогресия. Заплаха за българите не са турците и българо-мохамеданите живеещи у нас, защото това са едни изключително трудолюбиви хора, които не са по-малко патриоти от нас и обичат България като своя родина.
Заплаха за България са циганите с паразитният си начин на живот, с куража който набраха поради пълната безнаказаност за престъпленията им за последните 20 години и толерирането им от политици и държава, форма на расова дискриминация и геноцид спрямо българите.

Това, редом с взриво-опасните имперски интереси проявявани от страна на Турция и властващите уахабити на ОАЕ е истинската опасност пред която сме изправени!

Не се ли вземат мерки за обуздаване на циганската престъпност, не се ли пресекат из корен опитите за насаждането на радикален ислям сред изповядващите исляма, то в страната ни ще се повтори със сигурност случилото се в съседна Югославия и случващото се в Украйна.

Като голяма вина за това ще имат продажниците като Глишев и други мекерета продали се на чужди държави за една паница с леща.
цитирай
24. valsodar - mt46 - статията е много добра
21.02.2014 14:41
Благодаря за прочита й, на мен той ми бе полезен.
цитирай
25. blackpredator - Хаха,
21.02.2014 15:10
четох някъде в историята, че в края на 1922 г предстои обединяването на всички съветски републики в една държава. Категоричната позиция на дядя Сталин е, че всички съветски републики извън российската федерация следва да влезнат като автономни републики в РСФСР. И така е щяло да стане. Ако не е била острата реакция на Ленин. По повода той пише "К вопросу о национальностях или об "автономизации", в който се противопоставя на идеята. Единствено авторитета на плешивия е причината да има УССР. Ако не беше той, Украйна щеше да бъде сбор от няколко Комита и Чукотки и Киев нямаше да има мейдан а площадь...
И братя Кличко щяха да величаят дядя Путин.
Чудя се тогава нашите агенти на свещоливницата, на кой мейдан щяха да палят свещи.
У Банкя или Драгалевци?!
цитирай
26. ramone - ...
21.02.2014 16:19
Аз пак не съм разбрал целта на седянката.
И тук било да плювнеме Манол Глишев, Банкя и Драгалевци.
Време е да се трийваме начи, че да не разваляме хармонията...
аре бай бай
цитирай
27. danailvdimitrov - за мен нашата Украйна, ще бъде съсипана понеже е православна.
21.02.2014 16:48
Друга причина няма!

Затова беше разрушена през 7 век ,когато още се казваше Велика България понеже Кубрат беше съюзник на Ираклий и върна от персийски плен Честния и Животворящ Кръст Господен в Цариград. Това хазарите не му простиха и само чакаха удобен момент. Също като и днес -предизвикаха братоубийствена гражданска война...

Затова бе унищожена и от юдео-комунистите с Голодомор, защото не можаха да простят на "украинеца" с българското име Богдан от гр.Хмел,задето натири Синедриона чак в Полша и Холандия,и изтреби де що имаше юдеи-хазари.

Не простиха и на Донските казаци че не станаха жълти ешкеназита, а войни на Православието и служиха на Всерусийския цар и самодържец, докато на султанаха пишеха "колоритни" писма вместо заедно с него да нападат Русия.

Мразят я и днес, понеже докато я има Киевска Русь,(на български Урус Кий), вске ще има трън в петата на световния сатанизъм.

Богъ да я пази!
цитирай
28. valsodar - Не знам кой доколко е в течение на ...
21.02.2014 17:48
Не знам кой доколко е в течение на информационната война водена през различните канали, но тя се вихри и в ютуба дори. Украинската версия на ранобудните кретени е пуснала едно клипче сълзливо срещу Беркут, а отговора на него мнозина българи вече са изпитали на свой гръб и биха го разбрали без превод.
Клипа няма да го качвам, за да не става темата тотална шарения, но виж стихчето може, защото то много ясно описва нашата действителност, това вече ние го изминахме и скачахме за него по площадите като гламави с лозунга "Кой не скача е червен". Да, тук народа се наскача и отдавна изтрезня, предстои и на украинците да изтрезнеят след като прозрат истината скрита зад лака на европейската демокрация, но... явно някои грешки трябва се изживеят, за да се извлече нужният опит от тях!

Здравствуй девочка, на говномайдане,
Получили мы твой привет.
Не задерживайся в вражьем стане
Вот такой тебе наш совет.
Что ж ты ересь несешь дочурка,
Ты пьяна чтоль или под кайфом!?
Иль тебя надоумила "дурка",
Что с тобою связалась скайпом?
Не считай мои деньги малыш,
Ты свои посчитай с майдана.
Потому ты наверно не спишь
Что не смыла с них кровь Нигояна!?
Если вступишь в гейропу вдруг,
Не дай Бог, конечно, но все же,
Не забудь оглядеться вокруг
Вдруг и ты проклята тоже.
А когда захочешь назад,
Волочась едва, голодая,
Вспомни камнепламенный ад,
Что устроила на майдане
Коль попросят сын или дочь -
«Мам, дай хоть хлеба покушать»,
Не забудь рассказать им про ночь
Когда стала Америку слушать.
А когда без жилья останешься,
Ведь в Европе таких очень много,
Вспомни Киев морозный и трактор,
Что катился на нас строго.
Дочка - дочка, к утру протрезвеешь,
Майдан кончится - жизнь продлится
И когда наконец ты прозреешь -
Словом Беркут ты будешь гордиться.
цитирай
29. demograph - По време на залисията около олимпиадата в Сеул, Путин смачка Грузия
21.02.2014 18:02
Сега му се връща. После ще да загуби и "спечелената" Сирия. И "в кърпа вързаните му" България, Сърбия и Македония. Махалото се обръща.
цитирай
30. valsodar - Грузия се върза да играе по свирката ...
21.02.2014 18:35
Грузия се върза да играе по свирката на САЩ, нападна Абхазия, като обстреля руски сини каски със система за залпов огън ГРАД. На което съответно бе много подобаващо и отговорено, като прехвалените американски инструктори насрани от бой и страх се прибраха там, от където ги бяха пратили. Така че, не бързай да злорадстваш по адрес на Русия, там все още има достатъчно патриоти, които да милеят за страната си и да не се продават за жълти стотинки, за разлика от изобилието от посерковци при нас драпащи да се предложат!
Русия успя да излезе от пепелището, в което я вкараха предателят Горбачов и алкохолика Елцин. Дали това е можело да стане по начин различен от този, по който се случи, това могат да го кажат единствено хора великолепно запознати с историята й и особенностите на националният й манталитет.
цитирай
31. danailvdimitrov - demograph ти нещо си "позабравил"
21.02.2014 19:51
demograph написа:
Сега му се връща. После ще да загуби и "спечелената" Сирия. И "в кърпа вързаните му" България, Сърбия и Македония. Махалото се обръща.


Не Русия нападна Абхазия а Грузия....но карай
цитирай
32. valsodar - :)
21.02.2014 20:09
Демограф чете историята както Дяволът евангелието, но... за това си му плащат, с това си и коментира. Все пак малцина биха се навили така отявлено да рекламират американската хегемония като единствено възможен път към световен мир.
Обикновено с тази роля се нагърбват блондинките по конкурсите за красота, но след като си го влече човека...
цитирай
33. mikolaj - Западна Украйна и Полша
22.02.2014 01:03
Всъщност западноукраиници и поляци не се харесват много-много. Причината са ужасяващите кланета на УПА през 1943 г., за които Украйна още не се е извинила официално. Нещо повече- издигат се паметници на Бандера. Полските форумисти са бесни от факта, че на Майдана се веят знамената на УПА (червено-черни). Като цяло, смята се, че идването на националисти на власт е заплаха за сигурността на Полша. Така че вариант като "про-полска Западна Украйна" не съществува.

Иначе правителството на Полша се стреми да бъде активно и да подкрепя опозицията в Украйна, но без гръмки слова. Лично според мен, в интерес на Полша е запазването на цялостна Украйна, защото това е един голям пазар за полските фирми, които между другото имат износ в целия ЕС, че и извън него.
цитирай
34. danailvdimitrov - звучи логично- всички искат да глътнат Украйна цяла
22.02.2014 16:04
mikolaj написа:
Всъщност западноукраиници и поляци не се харесват много-много. Причината са ужасяващите кланета на УПА през 1943 г., за които Украйна още не се е извинила официално. Нещо повече- издигат се паметници на Бандера. Полските форумисти са бесни от факта, че на Майдана се веят знамената на УПА (червено-черни). Като цяло, смята се, че идването на националисти на власт е заплаха за сигурността на Полша. Така че вариант като "про-полска Западна Украйна" не съществува.

Иначе правителството на Полша се стреми да бъде активно и да подкрепя опозицията в Украйна, но без гръмки слова. Лично според мен, в интерес на Полша е запазването на цялостна Украйна, защото това е един голям пазар за полските фирми, които между другото имат износ в целия ЕС, че и извън него.


Само,че е много голяма-ще е трудна.Голяма е и за Полша и за ЕС и за САЩ,дори и за Русия.
цитирай
35. nikikm - Яценюк,
05.03.2014 09:39
Кличко и Меркел са евреи,както и еврейският съюз е доминиран от тях,както и еврейското лоби в сащ!Всъщност и бараката е евреин!Това обяснява всичко!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392134
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив