Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2013 20:45 - МАРИХУАНА ИЛИ ТЮТЮН – ПОМИСЛЕТЕ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАТЕ
Автор: valsodar Категория: Новини   
Прочетен: 2041 Коментари: 2 Гласове:
11

Последна промяна: 14.12.2013 20:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

МАРИХУАНА ИЛИ ТЮТЮН – ПОМИСЛЕТЕ КАКВО СИ ПОЖЕЛАВАТЕ 


Доцент д-р Христо Бозуков 


Директор на Институт по тютюна и тютюневите изделия – Пловдив


Вредата от пушенето е безспорна. Едва ли ще се намери някой да оспори този факт. В дима от горящи растителни и други биологични или синтетични материи се съдържат хиляди токсични вещества. Така, независимо от това какъв е произходът на дима, който се вдишва, той е токсичен за човека. А съвременните хора дишат въздух наситен с дим от автомобилно гориво, емисии отделяни при работата на промишлени предприятия, ТЕЦ-ове и парни централи, битово отопление с твърдо и течно гориво. Тези емисии са многократно по-високи и не по-малко вредни от тези на дима на цигарите, но за сега като че ли тревожат хората по-малко от тютюневия дим.

Напоследък у нас се заговори за легализиране употребата на марихуана, като алтернатива на тютюна.

Най-съществената разлика в състава на дима от цигара тютюн и цигара марихуана е в съдържащия се в него алкалоид. При тютюна това е никотин, а при марихуаната канабинол. Именно това са веществата, които водят до пристрастяване у пушачите на едното и другото. Те обаче не са най-вредните в дима. Многократно и доказано по-вредни, включително и канцерогенни в състава на дима са карбонилните групи (ацеталдехид, формалдехид, ацетон и др.), бензпирените, нитрозамините, и др. Въпреки това, докато тютюна все повече се сатанизира, марихуаната вече се легализира в някои страни на Северна и Южна Америка (Уругвай, САЩ) и Европа (Холандия, Швейцария). 

Според изследвания, публикувани в авторитетното британско медицинско списание Lancet, марихуаната заема 11-о място по вредност в списъка на вредни наркотични вещества, тютюнът заема 9-о, а алкохолът 5-о място, тоест вредността на тютюна и марихуаната е почти еднаква и по-малка от тази на алкохола. Данни за това дали тютюнопушенето води към употреба на по-силни наркотични вещества няма, но за марихуаната е доказано! 

Привържениците на марихуаната я представят за безвредна и „полезна” дори и за медицинска употреба. Но и привържениците на тютюна сочат поне пет медицински доказани случая, в които тютюна е „полезен” – намалява риска от Паркинсон, риска от затлъстяване, от смърт след инфаркт, от остеопороза и засилва действието на някои медикаменти като клопидогрел.

По принцип стереотипът на потребителя на марихуана е сходен на този на употребяващия алкохол т.е. физиологическото им въздействие върху човешката психика е близко. След „напушване” с марихуаната човек може да извърши нарушения на законите или катастрофа, докато не е известно дори едно провинение извършено под въздействие пушене на тютюн.

Продължителната употреба на марихуана води до негативни настроения и нагласи, намалена способност за концентрация, нарушени волеви процеси, формиране на психическа зависимост.

За разлика от тютюнопушенето, марихуаната не предизвиква физиологическа зависимост, но води до психическо пристрастяване. Голяма част от пристрастените имат проблеми и с употребата на други препарати и/или вещества.

В едно от последните проучвания на Центъра Kaiser Permanente са открили, че редовните пушачи, които употребяват само марихуана имат 19% по-високо ниво на оплаквания относно дишането за разлика от непушачите. Тези открития нe са били неочаквани, тъй като отдавна се знае, че, освен своите психоактивни съставки, пушекът на марихуаната фактически съдържа същите токсични газове и канцерогенни катрани и смоли като тютюнът. Пушачите на марихуана страдат от подобни заболявания на дихателната система като пушачите на тютюн, поставяйки ги пред огромната заплаха от бронхит, възпалено гърло, дихателни възпаления и инфекции.

Въпреки, че не са проведени достатъчно епидемиологични изследвания, които да установят материалните щети, се подозира, че пушенето на трева води до рак. Учени са открили клетки, които очевидно са приличали на предракови образувания у пушачите на марихуана. Някои специалисти съобщават за по-високи от очакваното случаи на рак на гърлото и езика у младите пушачи, които употребяват само трева. Някои от случаите са били фатални. Но докато със сигурност не се докаже, че пушенето на марихуана води до рак на белия дроб, това както и при тютюнопушенето е само предположение. Според д-р Donald Tashkin от UCLA, водещият експерт в пушенето на марихуана: “Въпреки че се нуждаем от повече изследвания, основната информация относно здравословните ефекти на марихуаната вече е извлечена – пушенето представлява сериозна опасност за здравето.” 

Познато ли ви е всичко това, съобщавано и за тютюнопушенето?!

Привържениците на марихуаната (конопа) изтъкват голям брой нейни „достойнства” и приложения – в индустрията, медицината, енергетиката, но същото може да се каже и за тютюна. Това обаче няма общо с ползването им за пушене и от там вредата им за здравето на човека. Въпросът е не да заменим едно „зло” с друго „по-малко зло” (дали е така?), а да се подходи разумно и адекватно към проблема с пушенето, независимо на какво. 

От тук се налага и извода, че легализирането на марихуаната за сметка на тютюна не е решение на проблема с пушенето и вредата от него, а отклоняване общественото внимание и прокарване на нечии картелни интереси. 



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. f873 - Ох братче, пушач съм но надрусан или ...
15.12.2013 02:25
Ох братче, пушач съм но надрусан или не, непушач ако ми мине път ...
цитирай
2. joysii - Да пуши кой каквото си ще, само да не ...
15.12.2013 09:48
Да пуши кой каквото си ще, само да не ми дими наоколо.:):)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7391725
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив