Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2009 08:50 - Кой е по-опасен – гъбарят или гласуващото зомби?
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 6875 Коментари: 84 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2009 08:52


Статията, копирана по-долу е предназначена за всички политически пропагандатори в сайта, призоваващи да се гласува на всяка една цена.

 Авторът на материала, е изразил изцяло моята гледна точка по този въпрос, за това и си позволявам да "открадна" материалът му и да го прехвърля в блога си.


Кой е по-опасен – гъбарят или гласуващото зомби? Бюлетината е сила, но не единствената форма за гражданска позиция. Едното гласуване нищо не оправя Диян Божидаров 02 юли 2009 / СЕГА “Гласувайте на инат“, ни призоваха тези дни изявени интелектуалци, сред които и известният с творчеството си Део. Но и без тази високохуманна загриженост публичното пространство е оглушено от подобни апели. “Гласувайте, гласувайте, гласувайте...“, пропагандира какофонията и агресивно морализаторства, че вотът е най-висша гражданска ценност и отказът от него е безотговорна демократична разсипия.

image  

В Иран - държава, която по нашите критерии е несвободна, хората протестираха, а ние тук седим на топличко пред телевизора и сме наясно, че политиците ни лъжат нагло.

Снимка: РОЙТЕРС


Долните редове не са призив да не се гласува
Те са опит да се повдигне въпросът дали негласуващите българи извършват престъпление срещу България и демокрацията. Защото в подтекста на апелите се крият и такива обвинения. “Ами така става, когато хората не гласуват...“, “Негласуващите дадоха властта на ДПС“, “Защо не гласувахте бе, нали заради вас навремето скачахме по площадите“, обичат да казват след вота политици, интелектуалци и други морални прокурори, обединени в разочарованието от недостига на любимите бюлетини.
Двигателят на демокрацията, безспорно, са бюлетините. Както казва
Ахмед Доган - “Урната дава, но и взема власт“. Но кой извършва престъпление срещу обществото? Гласът, който не попада в урната, или този, който отива при поредната еднодневка, прочула се в модно риалити? Гъбарят ли изкривява демокрацията, или неграмотният циганин и платеният застъпник? А не е ли зомбираният, нечетящ и непомнещ българин, който, нека признаем, си го има в големи популации и пред урните, и в живота? Обикновено се казва, че високата избирателна активност е лек срещу купения, манипулирания, етническия и всякакъв друг недемократичен вот. Математически е така, но на практика е химера. Просто защото урната не може да се напълни. След като живеем по стандартите на демокрацията, е редно да отчитаме и жилото й. Винаги и навсякъде, за разлика от тоталитарните режими,
демокрацията “жили“
с неголяма избирателна активност. В България тя е около средната. Традиционно гласуват около 50% от избирателите, 30-40% от тях са етнически българи. Това е една нормална за свободните общества избирателна активност. Да търсим чрез нейното увеличаване решение на изконните проблеми, е все едно на болния човек да предпишем жива вода. Ако говорим конкретно за ДПС, то кой я уреди в тройната коалиция? Вотът ли? И 10 депутати да имаше Доган, те щяха да са част от мнозинството, защото Първанов бе капарирал мястото им доста преди изборите.
Проблемът не е в математиката. Все повече не и в апатията. Страшно много българи искат да гласуват, но със свещ не могат да открият за кого. Тъй силно прокламираният избор на “по-малкото зло“ в повечето случаи е в услуга на една и съща олигархия, хитро залагаща стръв с различни политически проекти. Много хора знаят това, но гласуват, “за да изпълнят гражданския си дълг“. Но граждански ли е този дълг? Не се ли иска от нас да сме граждани веднъж на 4 години, а през останалото време бездушно да търпим селски изпълнения на гърба на държавата?
В България всекидневно се случват безобразия, изискващи бурна гражданска реакция - властта краде милиони от бюджета и ЕС, съдът е сляпо корумпиран дори за елементарната битова престъпност, здравният геноцид помита и млади хора... Опозицията вкарва в листите откровени престъпници и презарежда незабравеното старо. Но няма политик или интелектуалец, който да се погнуси от това ежедневие и да призове хората да отстояват активно демократичните си права, които не се изчерпват само с бюлетината.
Кой повежда хората да протестират?

Кой им помага, кой смее да разтърси клона от основи...? Никой. Няма граждански лидери, но май няма и кой знае колко мераклии да ги последват. “Гражданското общество“ обикновено си трае, търпи, свело е глава и в един хубав момент през 4 години се събужда “да упражнява дълга си“. Какъв дълг си изпълнил, човеко, след като дори и в Иран хората протестират срещу лъжата, а тук те лъжат перманентно, нагло, а ти стоиш на топличко пред телевизора?
Изключение правят стотина млади зелени и още няколко социални групи, протестиращи периодично за пари. Засега те са малцинство и едва лекичко разкрасяват общата сива картинка. Бюлетината е най-важното демократично право, но не единствено. Когато само тя е “средство за натиск“, демокрацията е неефективна, най-много да измие съвестта за пасивността, проявявана през останалото време. Хайде на бас, че България ще просперира не след като 95% от българите гласуват през 4 години, а след като поне половината от тях излизат на площадите четири пъти в годината. Да се обвиняват негласуващите при всеобщата гражданска заспалост е просто намиране на виновник.
В България все още няма задълбочено изследване, което да провери причините за отказа от вот. Обикновено се констатират проценти, а после
негласуващите биват заклеймявани

Със сигурност сред тях има безотговорни хора, тъй както има и отговорни червени и сини другари, които и магаре да издигне любимата им партия, ще го подкрепят мажоритарно и пропорционално. Но в огромната си част отказът от вот е осъзнат протест. Да, той може да е неефективен, може би по-добре тези хора да пускат невалидна бюлетина, но това все пак е протест. И със сигурност е много по-гражданска реакция от гласоподаването, основано на някои от следните мотиви: “Ще гласувам за голяма партия, че да не ми се изгуби гласът“, “Бе и тия са зле, ама поне не са били на власт“, “А, и ония са зле, накрадоха се, затуй вече няма да го правят“.
Едва ли някой знае точната рецепта как да стане така, че болежките на българската демокрация да намалеят. Току-тъй на сергията няма как да се появят
нови политици, това със сигурност ще стане след граждански натиск. Но като че ли проблемът не е в количеството на бюлетините, а в качеството им. Месиите, все пак, не ги качват на власт негласуващите. А морализаторите, които се смятат за граждански активни и имат тежест в обществото, вместо кампанийно да произвеждат призиви за гласуване, би следвало постоянно да просвещават хората в правата и възможностите, които им дава демокрацията. И сами да бъдат за пример. Едното гласуване нищо не оправя. Бюлетината е сила, може би и задължение, но още по-голяма сила са митингът, стачката, подписката и въобще всяка законна активност, която ще държи елита нащрек не само по време на избори.
Кой е по-опасен – гъбарят или гласуващото зомби?



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Здравей!
02.07.2009 09:01
И гъбарят и гласуващото зомби са еднакво опасни!Единият с безхаберието и незаинтересоваността си,другият с промитият си мозък и липсата но собствена мисъл!В края на краищата,щом живееш в дадена Държава,би трябвало да те е еня какво се случва с нея,защото може така да стане,че и децата ти да теглят заради неблагоразумието на родителя си!Простичко е и не е пропаганда.Онзи,който не гласува,оставя друг(и)да решават вместо него.В резултат на това има пълно несъответствие между т.нар.,,масови нагласи,,и крайният резултат.Поздрави!
цитирай
2. valsodar - А морализаторите, които се смятат ...
02.07.2009 09:05
Диян Божидаров написа:
А морализаторите, които се смятат за граждански активни и имат тежест в обществото, вместо кампанийно да произвеждат призиви за гласуване, би следвало постоянно да просвещават хората в правата и възможностите, които им дава демокрацията.


- От тук се започва. Това е началото на демокрацията.
И никой не може да ме убеди, че гласуването е важно за демокрацията, щом нашата гражданска позиция ще се изразява само веднъж на 4 години, а през останалото място ще си мълчим и ще си траем, защото сме роби на максимата че сме си заслужили управниците.

Власт се дава, но власт се и взема - в това е основният принцип на демокрацията - отнемането на властта от тези, които са се компроментирали, чрез прилагането й!

А това не се прави!

цитирай
3. buket - Реките в една се сливат
02.07.2009 09:09
Създават езеро. За хората това е Обществото.
Прoсто почнете да го правите. Веднага.
Защо не?
цитирай
4. haralanov - Да и нещо друго...
02.07.2009 09:12
Ако гласуваш за някого и по време на неговият мандат виждаш какви ги върши,има два варианта.Единият,чрез натиск от съмишленици,бързо му давате да разбере какви ги е говорил преди Изборите.Вторият-ако тази ваша инициатива не успее и той се държи като гьон,на следващите Избори просто не му обръщате абсолютно никакво внимание.Друго Демокрацията не е измислила!
цитирай
5. анонимен - това е най-смисления анализ
02.07.2009 09:16
за изборите,който съм чела! Но знаеш ли, мисля си,че олигархията вече толкова дълбоко е пуснала корени,че е отрязала проводящите тъкани на обществото. До хората стига само това,което трябва да чуят - другото заглъхва...
цитирай
6. valsodar - Измислила е и още как!
02.07.2009 09:16
haralanov написа:
Друго Демокрацията не е измислила!


- Измислено си е и това е гражданският натиск върху власта!
Именно благодарение на него, се провежда демократично управление в някои държави и властниците се пазят да не стъпят накриво!

За разлика от нашите географски ширини, където е прието за нормално политиците да се считат за недосегаеми и безнаказани за срока от избора до краят на мандата им.

Изключително порочна и погрешна практика опошлевила цялата ни политика за последните 20 години, изцяло по причина на отсъстващо съзнание и воля за промени, сред всички които са гласували и с това са приспали съвестта си за изпълнен граждански дълг!
цитирай
7. valsodar - Тоя път няма да заглъхне!
02.07.2009 09:20
анонимен написа:
за изборите,който съм чела! Но знаеш ли, мисля си,че олигархията вече толкова дълбоко е пуснала корени,че е отрязала проводящите тъкани на обществото. До хората стига само това,което трябва да чуят - другото заглъхва...


По простата причина, че за последните 5 години се роди петата власт - блоговете на хората, които не искат и не могат да мълчат!
цитирай
8. flyco - ...
02.07.2009 09:23
Гласувайте убедено или въобще не гласувайте!
Не знам за кой път го пиша, няма значение, турен акъл не седи.
цитирай
9. haralanov - Съгласен съм...
02.07.2009 09:27
Нямам си на представа,колко ли е голямо блог пространството и,колко е четено но е Абсолютно Свободно!Крадливата Тройна Коалиция е най-губеща от подобна свободна изява на мнения.Че в телевизиите има несвобода,го знаят вече и малките деца!
цитирай
10. valsodar - Абсослютно съм съгласен с това!
02.07.2009 09:34
flyco написа:
Гласувайте убедено или въобще не гласувайте!
Не знам за кой път го пиша, няма значение, турен акъл не седи.

- Но може да се дава подкрепа на хора, в които нямаш доверие!
цитирай
11. анонимен - може и да си прав за блоговете,
02.07.2009 09:36
но нали помниш какво се случи с футболните агитки на предишния протест...може би трябва натрупване и познания за ползването на този вид медия и нейните възможности...сигурно има потенциал щом репресивния апарат се ориентира към нейното контролиране... А за гласуването flyco e прав - това да гласуваш по други причини освен идейна убеденост е опорочаване на идеята- все едно да ядеш без да си гладен или да правиш секс без любов- пак е един вид продажност, но за без пари.
цитирай
12. анонимен - Кой е по-полезен - говорещия или гласуващия ?
02.07.2009 09:37
Риторично задавам въпросът в позитивен аспект. Нека всеки помисли и даде отговор сам на себе си : По-полезен е този, който умува, пише, критикува и БЕЗДЕЙСТВА, или този, който понякога дори и с риск, но и с поета лична отговорност и гражданска позиция ГЛАСУВА. С последващо право да търси отчет и отговорност от избрания от него ??? Второто е доста по-трудно, но така постъпват хората със самочувствие и отговорност.
цитирай
13. valsodar - Това се видя ясно за последните 20 години!
02.07.2009 09:58
andreshko написа:
Риторично задавам въпросът в позитивен аспект. Нека всеки помисли и даде отговор сам на себе си : По-полезен е този, който умува, пише, критикува и БЕЗДЕЙСТВА, или този, който понякога дори и с риск, но и с поета лична отговорност и гражданска позиция ГЛАСУВА. С последващо право да търси отчет и отговорност от избрания от него ??? Второто е доста по-трудно, но така постъпват хората със самочувствие и отговорност.


- И отговорът е елементарно прост - по-полезни за обществото са хората, които не си мълчат пред неправдите, отколкото овцете които приспиват съвестта си за 4 години с единият акт на удостоверена подкрепа.

Овчата логика по която се строи демокрацията у нас, може и води единствено до диктатура на олигарсите в политиката!

Точно по тази и причина сме най-зле управляваната държава за последните 20 години и то по преценка на външни наблюдатели!!!

Сега, ти като отидеш до урната, смяташ ли, че с това се изчерпват задълженията като гражданин на тази държава?!

Не е ли точно това, цитираното в статия Зомбирано поведение на избирателя ?!
цитирай
14. valsodar - Всяко начало е трудно !
02.07.2009 10:02
анонимен написа:
но нали помниш какво се случи с футболните агитки на предишния протест...може би трябва натрупване и познания за ползването на този вид медия и нейните възможности...сигурно има потенциал щом репресивния апарат се ориентира към нейното контролиране... А за гласуването flyco e прав - това да гласуваш по други причини освен идейна убеденост е опорочаване на идеята- все едно да ядеш без да си гладен или да правиш секс без любов- пак е един вид продажност, но за без пари.


Но най-важното е, че това е единствената медия, в която авторът стои зад думите си и изразява личната си позиция!

Позиция, която не може да бъде купена толкова лесно и контролирана от собствениците на електронните медии независимо от опитите им за натиск, като цензура над определени блогове и ограничаване на достъпът до тях!

Всяко едно начало е трудно, но мечтал ли е някой преди 10 години за толкова много съмишлениеци и такъв уникален начин да ги открие?!
цитирай
15. valsodar - Все пак сме пионери в нещо
02.07.2009 10:10
haralanov написа:
Нямам си на представа,колко ли е голямо блог пространството и,колко е четено но е Абсолютно Свободно!Крадливата Тройна Коалиция е най-губеща от подобна свободна изява на мнения.Че в телевизиите има несвобода,го знаят вече и малките деца!

- И то сме пионери в област, която може много да ти даде и много да ти вземе.

От една страна ти дава правото на свободно изразяване на личната гледна точка, на твоят глас и гражданска позиция, но от друга страна е репресивният апарат на държавата ( олигарсите ) способен да пребие всеки един независим журналист и да закрие всяка една независима медия.

Опити за цензура над блоговете има - още повече в сайтове собственост на местни олигарси.
Всекидневно съм свидетел на това, а изтеклата година доказа по един безпрекословен начин, че властта я е страх от инакомислещите!
цитирай
16. анонимен - абе виж сега,
02.07.2009 10:34
стадото си е стадо-черната овца си е черна овца/нали знаеш песничката на Ахат/. Както си цитирал/ и е верно/ поне 50% ще гласуват поради някакви основания-останалите т.н. инакомислещи обикновено са точно такива и не се поддават на организация, и не признават лидери или авторитети. Нали се сещаш, че каквото и да мислят то си е само за собствена употреба и едва ли ще може да разбие една здрава организация на бивши ченгета./ Не знам дали си се сблъсквал, но да знаеш те са майстори на манипулацията и са абсолютно безскрупулни , освен това имат здрава организация и йрархия, където за малките отклонения се заплаща със сърт за надзидание/
цитирай
17. valsodar - Да, съгласен съм с казаното!
02.07.2009 10:43
Никой не е обещавал, че ще е лесно.
Напротив, ако има някой, който да го каже, то със сигурност ще ни лъже, с цел изгода.

Но, нали все от някъде трябва да започнат нещата?
Чакането на Месия е доказано неефективно начинание, доказват го и гледките които виждаш всеки ден.

20 години си повтаряме като мантра - Ще дойдат свестни хора да ни управляват.

Е, няма да дойдат, ако ние самите не ги създадем и не сме коректор на действията им.

Основният принцип на всяко едно демократично общество е прозрачност в управлението - прозрачност, от която крадливите ни продажни популисти, наречени не знам защо български политици , бягат като дявол от тамян.

Ще може ли да се краде така безогледно, ако обществото изисква отчетност за всеки един похарчен лев в тази държава.

Не е достатъчно да си гражданин на тази държава само един ден на хиляда, а после да роптаеш, че нещата в нея не вървят.

Иска се да си такъв, всеки един ден!
цитирай
18. lado - Духът е изпуснат от бутилката - имам ...
02.07.2009 10:45
Духът е изпуснат от бутилката - имам предвид нета и връщане назад няма - откакто съм в блога и нета не пускам телевизор и не купувам вестници
цитирай
19. valsodar - Именно!
02.07.2009 10:51
lado написа:
Духът е изпуснат от бутилката - имам предвид нета и връщане назад няма - откакто съм в блога и нета не пускам телевизор и не купувам вестници

На мнозина им се ще да си бяхме останали в миналото - разединени, страхливи и без право на глас.

Духът на свободното слово е отърван.
То може да съгражда новото, може и да руши старото , в зависимост от ръката, която го държи и духът пропит в него.
цитирай
20. анонимен - това което пишеш е супер оптимистично,
02.07.2009 12:08
красиво и идеалистично, но да знаеш,че словото никъде и никога няма да е наистина свободно докато ченгетата са свободни! Търпимостта на обществото към тях е дълбока трагедия за нашата държава. Хората трябва да разберат,че това да си ченге не е само работа, то е въпрос на самодисциплина и дълбоко вкоренен начин на мислене, при който човека,личността не е от значение. Докато 50% от населението е готово да зареже почивката си за да гласува за ченгета и хора с неизяснени качества и произход, с неясни идеи за бъдещето на нацията/ бъдеще поне за 100 години-не за четири/... До тогава каквото и да си говорим то ще е само поезия/ дори и в проза/
цитирай
21. valsodar - Свободата е на върха на копието, Санчо!
02.07.2009 12:18
Думи изречени от един мечтател, но валидни и днес.
Няма ли хора, които да търсят свободата си, няма да има и такива, които да я заслужат.

А това, да си свободен, означава преди всичко да си отговорен!
Към себе си, недопускайки мисълта, че си безгрешен и всезнаещ.
Към околните, приемайки че имат право на свои лични убеждения, но и най-светлите умове, също могат да грешат.
Към времето в което живееш, променяйки го в тази му посока, която считаш за по-добра.

Свободата е отговорност във всяка една изказана мисъл, във всяко едно действие и постъпка.
И точно, истински свободните хора променят света в който живеем, а не търгашите и блюдолизците, които постоянно се стремят към властта.
Променят го чрез себе си, чрез идеите си, чрез мечтите си.

Левски увисна на бесилото като свободен човек, за да ни види като свободен народ.
Днес, всички ние доброволно сме си сложили робските окови чрез избора си, друг да мисли и да решава наместо нас.
Не може да проявяваш гражданска съвест и съзнание един ден на четири години и да твърдиш, че си свободен човек - това е психологията на роба, приел че друг е отговорен за животът му.

И точно за тези роби са предназначени тежките години, които ни предстои да преживеем.
За да ги извадят извън комата на съвестта им.
цитирай
22. raylight - Естествено, че гъбарят,
02.07.2009 12:52

защото той се отказва доброволно от граждански права, докато зомбито макар и да не ги упражнява рационално, все пак съзнава колко важни са те. Невежеството е много по - опасно от фанатизма
цитирай
23. valsodar - Точно обратното!
02.07.2009 13:08
raylight написа:

защото той се отказва доброволно от граждански права, докато зомбито макар и да не ги упражнява рационално, все пак съзнава колко важни са те. Невежеството е много по - опасно от фанатизма

Отказалият се от право за глас упражнява Осъзната Гражданска Позиция, изразявайки ясно и безпрекословно да не подкрепя овластяването на хора и партии загубили трайно доверието му.

Докато Зомбито ( каквито и тук има немалко ) е готово да направи всичко което му се вменява, като акт на достойно за стадото поведение!

Гласувай за да не дойдат турците, Бойко, Станишката - това са внушенията под които стадото масово изблява - Избор-и-и-и, Де-е-емокра-а-ация-а-а !

Точно това стадно съзнание на една огромна част от българските гласоподаватели е причината за 20 години у нас абсолютно нищо да не се промени към по-добро, а полиелита да се укрепи здраво във властта, елиминирайки всеки един опит за създаване на гражданско общество, единственото което може да застраши властта му.

И именно осъзнатите негласуващи поставят основата на това общество.

Защото малцина осъзнават разликата между свободия и свобода.

А свободата винаги изисква повече от тебе, от колкото ти дава.
цитирай
24. valsodar - И тук става въпрос най-вече за едно
02.07.2009 13:14
И то е за осъзнатият информиран Избор!

Ако имаш доверие някому, подкрепи го с доверието си, но не спирай да изискваш от него доказателства, че го заслужава през целият си мандат във властта.

Крайно време е да се спре с порочното мислене, че след като сме си избрали народни представители да ни представляват в управлението на страната ни, как ще си я управляват след приключване на изборите до новите си е чисто тяхна работа!

Това не е така!
Това е основната грешка в мисленето ни, която позволява корупцията по етажите на властта, раждането на безумни закони, с още по-безумни поправки в тях, които обслужват интересите не на гласоподавателите, а на точно определени мафиотски и икономически групировки.

Докато не се осъзнае, че дълг на всеки един гражданин в тази държава е да изисква от държавата същото това спазване на закона, към което и той е принуден да се придържа в поведението си - ще се въртим в един и същ омагьосан кръг на мизерия, духовна и морална нищета и безизходица!
цитирай
25. анонимен - Санчо!!
02.07.2009 13:25
Свободата е на върха на копието наистина но трябва здрава ръка за него.
цитирай
26. valsodar - Свободата е на върха на копието н...
02.07.2009 13:42
анонимен написа:
Свободата е на върха на копието наистина но трябва здрава ръка за него.
- мнението бе дублирано, махнал съм повторенията.

За допълнението съм съгласен - не може да искаш от човек възпитаван цял живот да е Роб да се стреми към свободата си - за него тя е плашеща и пълна с неизвестни.

Точно по тази причина е и залитането на избирателя в посока на популизма.

Наивниците искат да чуят как някой ще махне с магическа пръчица и животът им ще тръгне по мед и масло с поколения напред.

До сега, двама са обещавали това - Сталин и Хитлер.
Какво се е случило след това с живота на лековерните им поддръжници е лесно да се провери в историята на предният век.
цитирай
27. анонимен - ...не магическа пръчица,
02.07.2009 14:23
оказва се според социологически проучване,че хората искат "управление с твърда ръка" , това показва, колко малко от нас са склонни всъщност да се задълбочават и да търсят истинската причина за проблемите. Това желание на масовия избирател прилича на лечение на главоболие чрез отсичане на главата. Вместо стремеж към прозрачност, която правилно си забелязал липсва, стадото се е упътило към гласуване на доверие на тоталитаризма и безотговорността.
цитирай
28. tweenky - Определено по-виновно е зомбито. ...
02.07.2009 14:48
Определено по-виновно е зомбито. Затова нашата държава е на тоз хал. За какво трябва да отида да гласувам за нея, като тя се интересува от мен само по време на избори? И за която и да е партия реша да гласувам-резултата ще е същият. Сегашните предизборни кампании се основават на това, не какво добро може да направи А, а на това, колко лошо може да стане, ако изберем Б. Все същите муцуни, които гледаме през последните години, само че групирани по друг начин. В един момент се оказва, че наистина няма значение за кой ще гласуваш.
цитирай
29. valsodar - оказва се според социологически ...
02.07.2009 15:06
анонимен написа:
оказва се според социологически проучване,че хората искат "управление с твърда ръка" , това показва, колко малко от нас са склонни всъщност да се задълбочават и да търсят истинската причина за проблемите. Това желание на масовия избирател прилича на лечение на главоболие чрез отсичане на главата. Вместо стремеж към прозрачност, която правилно си забелязал липсва, стадото се е упътило към гласуване на доверие на тоталитаризма и безотговорността.


- Преди доста време, когато от едното любопитство и желание за знание прочетох библията, много се чудих защо Мойдей е обикалял с Избраният народ в пустинята в продължение на 40 години, а не го е завел директно в обетованата земя.

Отговорът се оказа много прост, отговор касаещ до болка и нас.
Мойсей е избягал от Египет с народ от Роби.
И са били нужни близо 40 години, докато от народа се изтрие робското мислене и съзнание.

Сега... ние сме изправени в същата ситуация!
За близо 50 години комунистическо управление, българинът е приучен да не мисли, да не решава нишо важно сам в живота си, а да чака отгоре какво ще му кажат, да го поведе силната и справедлива десница на Водача (БКП).

С това наследство, с тази инертност в мисленето и с преобладаването й в близо 70% от населението, не можем да искаме за 20 години преход постигането на развита демокрация, крепяща се на гражданското си общество и прозрачност продиктувана от него в управлението!

За тези години ние все пак научихме едно много важно нещо - Нашето бъдеще зависи изцяло от нас, а не от волята на политиците ни!

Нашата воля, нашият избор е определящ за нашето бъдеще.

Изберем ли да мълчим, да си траем, да чакаме друг да реши - избрали сме съдбата на роба, комуто е съдено да умре в пустинята на илюзиите.
цитирай
30. krotalka - Няма да взимам отношение по въпроса,
02.07.2009 15:15
само искам да споделя, че в Белгия(за нея знам със сигурност) и в някои други европейски страни, гласуването е задължително! Ако не гласуваш, плащаш глоба!
цитирай
31. valsodar - За какво трябва да отида да гласувам ...
02.07.2009 15:16
tweenky написа:
За какво трябва да отида да гласувам за нея, като тя се интересува от мен само по време на избори?

Държавата ни, това не са политиците ни срамещи я пред света.
Не е и сбор от държавните ни институции доказващи постоянно пълната си неефективност за справяне със задачите за които са създадени.

Държавата ни, това сме аз, ти, хората които срещаш, тези милиони непознати българи, които днес тревожно си задават въпроса - А сега на къде?

Това е най-ценното и скъпото в държавата ни, хората които я населяват и потенциала за промяна, който носят в себе си.

А не лъскава табелка, флаг или герб!
И едва в момента, в който всички осъзнаем, че трябва да търсим общото между нас, а не това което ни разделя, едва след това наше народно осъзнаване ще имаме правото да прекрачим в бъдещето си, без да се срамуваме от себе си.
цитирай
32. valsodar - О-о-о-о Кроталке, какво те води насам!
02.07.2009 15:19
krotalka написа:
само искам да споделя, че в Белгия(за нея знам със сигурност) и в някои други европейски страни, гласуването е задължително! Ако не гласуваш, плащаш глоба!

- О-о-о-о Кроталке, какво те води насам!
Ако ще ме плашиш с едната глоба - нямам нищо против да я плащам всеки един път, ако това ще е цената, която ще платя за съвеста си.

Защото, за мен е крайно неморално, да подкрепяш партия или личност, на които нямаш пълното доверие и не изразяват твоите виждания за управление на държавата!

Ако глобата е цената за да бъда човек, то с радост ще я плащам всеки един път, докато не срещна или не спомогна да се създаде този политик, който не само ще заслужи доверието ми, но и ще го оправдаее след като влезе в структурите на власта !
цитирай
33. bogolubie - valsodar,
02.07.2009 15:30
две неща не ми харесаха в прехвърления в блога ти текст. Първото е подигравката със селяните. Имам пред вид това"...бездушно да търпим СЕЛСКИ изпълнения на гърба на държавата." Селяните са благословени от Бога, защото те са съпричастни на Божиите дела, на живота, който непрекъснато се подновява.Благодарение на връзката им с небето и земята, те са по-мъдри и по-достойни от хора, които не са видяли как се заражда живот от наглед безжизнените семенца, да се грижат неуморно, за да берат с радост плодовете на труда си, благословен от Всемогъщия Бог. Ето, липсата на тази съпричастност с истинския живот в природата, под закрилата на Бога, е нещото, което прави управниците ни безсилни да се справят с проблемите, които възникват в живота на този народ.Второто, което ме изумява, защо тази истина не се каза в друг момент, а точно сега, когато се мобилизират всички сили в един съдбоносен момент. Картите са разкрити и борбата е " на нож", образно казано. Знаеш ли, че в Стария завет такива хора, които дезорганизират в най-важния момент, Бог поучава да бъдат отстранени от първите редици, също и малодушните, за да не провалят победата. Но ти правиш точно обратното, ти разпространяваш демотивиращият материал, колкото и истина да съдържа той. СЕГА ПРЕД НАС САМО СЛЕД 2-3 ДНИ ПРЕДСТОИ ГЛАСУВАНЕ, ОТ КОЕТО ЗАВИСИ СЪДБАТА НИ, НА КАРТА НИ Е ЗАЛОЖЕНО СЪЩЕСТВУВАНИЕТО НИ КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА!НЕ СЕ СЛАГА КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ. НЕ МОЖЕМ ДА УРЕЖДАМЕ ЖИВОТА СИ, ТЕРИТОРИЯТА СИ, И КАКВОТО И ДА БИЛО ОЩЕ ОТ НАШИЯ ЖИВОТ, ПРЕДИ ДА СМЕ ОСИГУРИЛИ СВОБОДАТА СИ И ТЕРИТОРИЯТА СИ. МНОГО ЛИ Е ТРУДНО ДА СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ЗА ВСЯКО НЕЩО ИМА ВРЕМЕ И МЯСТО? СЕГА Е ВРЕМЕТО ДА СЕ ГЛАСУВА. НЕ ЗАБИВАЙТЕ НОЖ В ГЪРБОВЕТЕ НА ПРОБУДЕНИТЕ ХОРА. НЕ ГИ ДЕМОБИЛИЗИРАЙТЕ! А ЗАЩО ТЪРСИТЕ ВИНАТА В ДРУГИТЕ? ЗАЩО НЕ СТЕ ОРГАНИЗИРАЛИ МИТИНГИ, КОГАТО Е БИЛО НУЖНО, СПОРЕД ВАС? ЗАЩО СЪДИТЕ ДРУГИТЕ, СЛЕД КАТО ВИЕ НЯМАТЕ ЗДРАВИ ГАЩИ, ЗА ДА НАПРАВИТЕ ТОВА, КОЕТО СМЯТАТЕ ЗА ДОСТОЙНО И НАВРЕМЕННО?
В моя блог ще цитирам нещо от библията, но ще мога да го направя по-късно. С поздрав:ЕСТИР!
цитирай
34. krotalka - Ти може и да платиш,
02.07.2009 15:33
но доста от "гъбарите" нямат тази възможност. Какво става тогава? Отговори си сам.
цитирай
35. valsodar - Добре, ако изключим забележката със селяните
02.07.2009 15:38
която считам за донякъде уместна, не можах да разбера от къде е дошла логиката за останалите ти твърдения?!

Кажи ми, с какво точно аз ще ти забия нож в гърба?!

С това, че имам дадена от Бога свободна воля за свободен избор и съгласно осъзнатото си възприемане на света, съм решил да се откажа от правото си на псевдоизбор ли?!

Или с това, че не влизам в схемите на демоагозите, позволявайки си да мисля самостоятелно и сам да стигам до истините в живота си?

Кое толкова много те плаши в бъдещето си, че считаш мен виновен за него?

Аз много добре съзнавам какво постигам с избора които правя в момента да не гласувам.
Изборът ми е мотивиран и е в следствие на мои наблюдения, анализ и размисъл в продължение на повече от 20 годишен богат житейски опит, а не е в следствие на емоционална прищявка от медийна пропаганда.
цитирай
36. valsodar - Хайде да задълбаем малко повече, а?
02.07.2009 15:41
krotalka написа:
но доста от "гъбарите" нямат тази възможност. Какво става тогава? Отговори си сам.

- След като искаш да се глобяват негласувалите, защо тогава да не се въведе изричното условие, че всеки има право на глас единствено и само, ако е пребивавал в страната в последните 5 години и си е плащал съвестно данъците през тях?!

Искаш да имаш право на глас?
Чудесно!
Докажи, че си бил лоялен поданик на държавата си, а не емигрант дезертирал в чужда държава!!!
цитирай
37. анонимен - Друг съществем проблем, е че огр...
02.07.2009 15:44
Друг съществем проблем, е че огромна част от хората се занимават с последствията, а не с причините за проблемите. Много им тежи мисленето..А и това ежедневно облъчване което се прави от медиите тотално обърква 'мисловния процес' на тълпата.

И съм съгласна за Робът. Българите обичат да са роби. Може да не го признават, да отричат, но го потвърждават с действията и изборът си.
Не е ли ирония, че сме единствената държава от бившият соц-блок, която още изпитва носталгия по соца?! Аз лично се срамувам от това.
А когато пожелаят да станат свободни, това ще си проличи, уверявам те. Само че преди това трябва да са готови на всичко.
цитирай
38. krotalka - Ако визираш лично мен,
02.07.2009 16:15
си сбъркал. Не издребнявай в нападките си! Колкото и чудно да ти звучи, плащам данъци и в България.
Прави ми впечетление, че в последно време, много от постингите ти са на тема негласуване. Опитваш се да се оправдаеш ли стях, що ли?! Съгласна съм с това, човек да има собствено мнение, но твоето афиширане на него ми прилича на агитация.
цитирай
39. rustam - И в Русия
02.07.2009 16:26
преди Путин имаше задължително гласуване.
Само че имаше бюлетина " Против всички".
При 50 процента такива бюлетини - изборите се повтарят!
Гласуването е право! Никой не може да бъде глобяван, че отказва да ползва права!
За когото и да се гласува в БГ, победителят е 1 -
Лукойл, Валентин Златев.
цитирай
40. анонимен - все повече в мен се оформя едно,
02.07.2009 16:28
да кажем соломоновско решение;) Понеже имам право да гласувам-тъпо е да се отказвам доброволно от него/ако ще само от уважение към саможертвата Левски, когото ти бе тъй добър да споменеш/ От друга страна никой не ми предлага политиката която искам да се провежда и ще изневеря на себе си и на убежденията си ако направя компромис/ продажно е /. Затова ще гласувам с невалидна бюлетина - това е някакво действие, макар и непродуктивно- все пак е израз на моето мнение.
цитирай
41. valsodar - си сбъркал. Не издребнявай в нап...
02.07.2009 16:40
krotalka написа:
си сбъркал. Не издребнявай в нападките си! Колкото и чудно да ти звучи, плащам данъци и в България.
Прави ми впечетление, че в последно време, много от постингите ти са на тема негласуване. Опитваш се да се оправдаеш ли стях, що ли?! Съгласна съм с това, човек да има собствено мнение, но твоето афиширане на него ми прилича на агитация.


- В моят блог съм в правото си да изразявам личната си гледна точка!
Не виждам някой насила да е доведен в него, за да роптае срещу нея!

Лични нападки няма, има изразяване на лични принципни позиции.
След като в този сайт се дава право на пропагандата да се гласува на всяка една цена, то трябва да се даде и правото за изразяване на противоположната гледна точка, каквато е и моята.
цитирай
42. valsodar - Рустам и 40 :)))
02.07.2009 16:45
анонимен написа:
да кажем соломоновско решение;)


- Примерът даден от Рустам е наистина соломоново решение, но трябва да се въведе със закон у нас!
Едва тогава бих отишъл да гласувам, единствено заради удоволствието да гласувам с бюлетината "Против всички лумпени кандидати за власт" и изборите да се обявят за невалидни порадни недостойни претенденти на тях!
цитирай
43. finbel - да споделя
02.07.2009 16:53
човек на първо място трябва да уважава себе си, да се цени и да има изисквания, но и трябва да дава. това е нещо много дълбоко свързано с това дали трябва да се гласува или не, за кой трябва да се гласява на 5 юли. колкото до интелеклуалците само ще споделя, че даването на акъл е нещо, което се извършва често в тази държава, което, ако питате мен, е признак на доста лошо възпитание.
любете се и мислете, но след това!
а на теб Радо,
желая здраве!
цитирай
44. анонимен - представи си
02.07.2009 16:59
Ами представи си, че всички българи се съгласят с великото ти прозрение и отидат за гъби. Познай тогава кой ще отиде да гласува: ясно, че тези, които го правят под строй, а кои са те също е ясно. Драги приятелю, за разлика от другите европейски нации, българите в България са много малко. И кой ще излезе по площадите да протестира след това - пенсионерите ли? Чувал ли си онази приказка за бития и за е .... ния? Всъщност, ясно е кой може пропагандира такива "мъдри" решения - този, който непременно ще отиде да гласува и непременно с червена бюлетина. /или в краен случай за Ахмед Доган/. Не ми разправяй, че не съм познал!
цитирай
45. анонимен - Непременно гласувайте!
02.07.2009 17:15
Твърдо съм убеден, че само червените и Догановците пропагандират да не се участва в изборите. Това ще им даде преимущество, защото те непременно ще участват под строй. Те просто ви заблуждават по най-елементарен начин.Така че помислете си още веднъж, помислете за децата си и гласувайте; ако не го направите и ако им дадете още един мандат, България ще продължи да затъва, заедно с всички нас. Крайно време е да се изрине тази мафия.
цитирай
46. valsodar - И какво се променя в двата случая!
02.07.2009 17:16
Властта още от ноември 89-та е в ръцете на бандокрацията, с гласуване или не, тя си е там и там ще си остане!

И много трудно можеш да ме убедиш, че днешните демократи и борци срещу БКП не са нейни чада.

Казано е - По делата им ще ги познаете! -, а делата на всички до тук са едни и същи.

На думи са различни, но на дела са едни.
Което в превод означава само едно - целият цирк наречен демократични избори е само за прах в очите на избирателя и за узаконяване на беззаконието у нас!

Не това е начинът.
Избирателната ни ситема, начина на преброяване на гласове, правата за избор, ... всичко свързано с делегирането на права за влизане в органите на управление на държавата ни е до толкова компроментирано, че просто няма вече накъде.

И констатациите на външните експерти, че България е най-лошо управляваната държава за последните десет години, само доказват това !!!
цитирай
47. valsodar - Твърдо съм убеден, че само черве...
02.07.2009 17:18
анонимен написа:
Твърдо съм убеден, че само червените и Догановците пропагандират да не се участва в изборите.
- Всеки има право на свои лични убеждения, но никой няма правото да ги налага над останалите.

Да ги споделя - Да!
Да ги налага, като единствено верни - НЕ !
цитирай
48. darktales - Зомбитата са много по-опасни от ...
02.07.2009 17:26
Зомбитата са много по-опасни от гъбарите, това и децата го знаят.
цитирай
49. анонимен - ГЛАСУВАЙТЕ,
02.07.2009 17:45
ЗА ДА НЕ ИЗКАРВАТЕ ДРУГИТЕ ВИНОВНИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ!!!!!!

ГАСУВАЙТЕ!!!!!!!!!!! ВЪВ ВАШ ИНТЕРЕС Е!!!!!!!!!!!

БЪЛГАРИ, СЪБУДЕТЕ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
50. valsodar - И кое по-точно ще е в мой интерес?
02.07.2009 17:50
Хайде, обясни ми с думи простички, как като гласувам ще се защити моят интерес?

Кой точно ще го гарантира?!

Кой, как и с какво ?
цитирай
51. gothic - Моето мнение:
02.07.2009 17:50
Ако гъбарят е човек с позиция, която е готов до отстоява на всяка цена - ТВЪРДО ДА

Ако е плужек, негласуващ на принципа "сите са маскари" - АБСОЛЮТНО НЕ


Гласуващ папагал, повтарящ до втръсване мантрите на партийните централи и повличащ се след всеки нов "месия" - В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ

Човек, който гласува, след като се е запознал детайлно с всички подробности от "пейзажа", пречупил ги е през СВОЕТО мнение и решил да даде вота си за дадена политическа сила - ВИНАГИ

Така мисля аз....
цитирай
52. valsodar - Така мисля аз. . . . - Да, съгласен съм ...
02.07.2009 17:53
gothic написа:
Така мисля аз....

- Да, съгласен съм с тебе!

Всеки един избор трябва да е осмислен, мотивиран и осъзнат от правещият го, с готовност да си понесе пълните последствия от него и да не търси други виновни, за последствията от направеният избор.

Второ на ръка, че трябва да имаш из между какво да избираш.

А не от ляво и от дясно все лайна и да те питат - А ти що не ядеш, да не си болен нещо? :)))
цитирай
53. ka4ak - това беше за 7.06,мисля,че сега за 5.07 е още по актуално!
02.07.2009 20:02
06.06 19:05 - Аз се чуствам,гражданин на България!

Мой дълг пред Родината е да гласувам!
Мое право е да потърся сметка,ако са злоупотребили с гласът ми!
И ще я потърся!
А Вие!

Автор: ka4ak Категория: Политика
Прочетен: 2498 Коментари: 121
Тагове: свобода, граждански права, не се страхувай

цитирай
54. tweenky - ами да...
02.07.2009 20:17
valsodar написа:

Държавата ни, това не са политиците ни срамещи я пред света.
Не е и сбор от държавните ни институции доказващи постоянно пълната си неефективност за справяне със задачите за които са създадени.

Държавата ни, това сме аз, ти, хората които срещаш, тези милиони непознати българи, които днес тревожно си задават въпроса - А сега на къде?

Това е най-ценното и скъпото в държавата ни, хората които я населяват и потенциала за промяна, който носят в себе си.

А не лъскава табелка, флаг или герб!
И едва в момента, в който всички осъзнаем, че трябва да търсим общото между нас, а не това което ни разделя, едва след това наше народно осъзнаване ще имаме правото да прекрачим в бъдещето си, без да се срамуваме от себе си.

Ами да, принципно си прав. Уж за себе си и държавата си, а пък винаги се получва така, че пълним нечий джоб. То не бяха зелени, жълти, лилави и какви ли още не. Може държавата да сме аз и ти, но нашето лице пред света са точно политиците. Те ни докараха до това положение. И колкото и да се опитват обикновените хора да променят нещо, това няма как да стане ако точно тези лица не се постараят. Освен ако не се вдигнем на бунт. А пък те си имат други приоритети. И в един момент се получава един омагьосан кръг.

Поне на този етап не виждам някой от така предложилите се, който да помогне да прекрача в "бъдещето си, без да се срамувам". И реално за мен е все едно кой ще спечели на тези или на които и да било други избори, поне докато нещо не се промени.
цитирай
55. tweenky - До Krotalka - №30
02.07.2009 20:21
Да - в Белгия гласуването е задължително, но там са на милиони светлинни години от нас и поне знаят за какво гласуват.
цитирай
56. drakulla - Най-опасни
02.07.2009 20:24
са подобните на автора на този материал!
цитирай
57. lado - Човекът има три пътя за да постъпва ...
02.07.2009 20:48
Човекът има три пътя за да постъпва разумно: първия, най-благородния - размишлението, втория, най-лекия - подражанието, третия, най-горчивия - опитът.
Конфуций
цитирай
58. lado - Две неща на този свят са безкрайни - ...
02.07.2009 21:01
Две неща на този свят са безкрайни - човешката глупост и вселената. За второто не съм съвсем сигурен. Айнщайн
цитирай
59. evrazol - За близо 50 години комунистическо ...
02.07.2009 21:10
За близо 50 години комунистическо управление, българинът е приучен да не мисли, да не решава нишо важно сам в живота си, а да чака отгоре какво ще му кажат, да го поведе силната и справедлива десница на Водача (БКП).

Така е. Това са зомбитата. Резултата от техния вот, позиция, гражданско съзнание е ясен. Те винаги си гласуват. Какво обаче прави "гъбарят" докато те гласуват? Гъбарят е извисен над простотията и недосегаем за нея. Гъбаря ЧАКА ЕСТЕСТВЕНИЯ ХОД НА НЕЩАТА. Това което се предлага не го устройва и той се оттегля достолепно ... извън обществото на зомбитата. Дали остава там за следващите четири години обаче. Дали зомбитата няма да се увеличат по тази технология.
Чудесно е да не гласуваш, ако не си убеден, НО КОГАТО ЗОМБИТАТА СТАНАТ МАЛЦИНСТВО. ОТ тук, поне на мен ми изглежда логично да се предпочита по-малкото зло и това предпочитание да получи подкрепа. Така с времето все по малко ще става злото. Докато се появи нещо стойностно. Когато това се случи, ако съм още жив, ще приема мнението ти за разумно.
цитирай
60. lado - Гласувайки за по-малкото зло, х...
02.07.2009 21:19
Гласувайки за по-малкото зло, хората си мислят, че правят прагматичен избор, но това което правят е, че лишават от шанс онова, което е наистина добро и всъщност чисто прагматично унищожават възможността за промяна
Това е начин да убиеш съвестта си.
Твърдението, че гласуваш за онези, които не разсейват гласовете, спасява мафията
цитирай
61. svetlo - От цялата тази полемика не разбрах ...
02.07.2009 21:19
От цялата тази полемика не разбрах какво пречи хем да отидеш да гласуваш, хем да пишеш по блоговете, хем да излизаш по площадите на протести? Това е правилното. Според мен въпросът за или против гласуването не стои, стои истинският въпрос за липсата на граждански натиск върху властта.
цитирай
62. lado - Ето, отивам в магазина да си купя ...
02.07.2009 21:23
Ето, отивам в магазина да си купя домати за моята любима шопска салата. Доматите от два лева са загнили, доматите от три лева са загнили и доматите от четири лева са загнили. Аз не си купувам никакви домати. Не си купувам дори евтини загнили домати, просто защото не искам загнили домати. Ако разсъждавам по логиката за най-малкото зло, би трябвало да си взема килограм евтини загнили домати...
цитирай
63. lado - 1. Защо изобщо трябва да подкрепяме ...
02.07.2009 21:27
1. Защо изобщо трябва да подкрепяме злото, било то и дребно? Ако на едни хипотетични избори кандидати са покойните Саддам Хюсеин и Слободан Милошевич, за втория ли трябва да гласуваме, тъй като той е убил по-малко хора? Този въпрос е наистина сложен..

2. Господинът твърди (вярно), че е по-малкото зло. Значи той различава добро и зло. Питаме се тогава: защо господинът е избрал тъмната страна на силата? Та нали всички ние имаме избор на коя страна да застанем? И този избор е винаги личен и доброволен.
цитирай
64. анонимен - няма логика
02.07.2009 21:29
статията:
"Кой е по-опасен – гъбарят или гласуващото зомби?
...
Долните редове не са призив да не се гласува
...
Винаги и навсякъде, за разлика от тоталитарните режими,
демокрацията “жили“
с неголяма избирателна активност.
...
Ако говорим конкретно за ДПС, то кой я уреди в тройната коалиция?
...
Опозицията вкарва в листите откровени престъпници и презарежда незабравеното старо.
...
Но в огромната си част отказът от вот е осъзнат протест."

Откровенно манипулативна статия - горните цитати нямат нужда от коментар.
Но ... Неправилен въпрос, примерът с "истинските" демокрации?!,
откровено неверни обвинения, странен и недоказан извод.

Гъбарите са около 40%
зомбитата, приблизително:
БСП - 14,
ДПС - 14,
сините - 4+4,
НДСВ - 4 процента, или общо 40%.
Това са "твърдите" партийни ядра. За останалите партии тепърва ще видим.
Останалите 20% да не би да са цвете за мирисане?
Защото гласуват за текущия "Жорж Ганчев"?

valsodar:
Тезата негласуващите да се изправят в граждански протест?!
Как да стане тая работа?
Не харесваме никоя партия, затова да се изправим срещу тях?
Нарича се анархия, пробвано е и е неефективно.
Пример от близкото минало - някои искания на зелените бяха
ГЛАСУВАНИ в пленарна зала. От гадните депутати.
Резултатът е партия "Зелените".
Сега пак кажи че няма да гласуваш защото осъзнато протестираш.
ivhigh
цитирай
65. lado - Какво значи избор на ПО МАЛКОТО ЗЛО. ...
02.07.2009 21:33
Какво значи избор на ПО МАЛКОТО ЗЛО.
На първо място означава НАТРАПЕН ИЗБОР , натрапен защото не се предлага нищо добро.
На второ място означава ПРИНУДИТЕЛЕН избор , принуден си да избираш по малкото зло.Отиваш да избираш за да се пазиш , а не за да си дадеш вота като носител на суверенитета.
цитирай
66. lado - Думата „анархия“ реално означава ...
02.07.2009 21:38
Думата „анархия“ реално означава общество на свободни личности без управление. Философско-анархистическата мисъл не се бори за хаос както в последно време масово се тълкува неправилно този термин— под термина „анархия“ се има предвид едно желано общество без държава. Анархия буквално се превежда като безвластие. Анархизмът има много школи, от които тук са представени само европейските, леви подразделения. Класическият анархизъм е индивидуализъм, развит близо век по-рано в САЩ.
цитирай
67. evrazol - Гласувайки за по-малкото зло, х...
02.07.2009 21:45
Гласувайки за по-малкото зло, хората си мислят, че правят прагматичен избор, но това което правят е, че лишават от шанс онова, което е наистина добро и всъщност чисто прагматично унищожават възможността за промяна

Никой не лишава от шанс наистина доброто. То не присъства в листата въобще, че да има шанс. А примерът с доматите въобще не е адекватен. Има друга зарзаватчииница. Има друго меню. Но политиците остават цял мандат. Много е важно до каква степен на разложение е стигнал "победителят". И има значение дали ще избереш Саддам или Милошевич. Все пак бих предпочел милошевич, ако единствената алтернатива е Саддам. Негласуващите не разбират че в същност чакат Годо. Че на тая гара техния влак въобще не минава и ако искат да стигнат целта е нужно да сменят няколко "влака". Че даже и да си купят билет. Е могат да пътуват и гратис в конския вагон, или да изберат втора класа във "влака за Кардам". Но струва ми се нелогично от всички неприемливи налични алтернативи да предпочетеш несъществуващата. Каквото има да се прави се прави преди да се е стигнало до избор. И както е направено, такива ще са и възможностите. Не се копае кладенец, когато ожаднее човек. Но когато вече е жаден, ще трябва да се примири и със сок от кактус.
цитирай
68. анонимен - хм
02.07.2009 21:55
Този Valsоdar не казва всъщност нищо. Неговата логика е приблизително следната: "така или иначе ще те клецат, но по-добре сам се надупи; приготви си и вазелин." Извинявайте за изразите, но от такава инфантилна философия ми се гади.
цитирай
69. lado - ако оставим настрана притчите, ...
02.07.2009 22:00
ако оставим настрана притчите, алегориите, метафорите,сравненията и сетим за това, как гласуваха закони без кворум и противозаконно с чужди карти - и сега да си дам безценния глас за подобни партийно организирани или закупили си място в листите.НИКОГА.Не че някой ми дава и 10 лева за да гласувам ,но съм сигурен , че и за 100 000 няма да гласувам и го декларирам - а отскоро съм безработен...
цитирай
70. анонимен - нищо против анархията
02.07.2009 22:00
lado написа:
Думата „анархия“ реално означава общество на свободни личности без управление. Философско-анархистическата мисъл не се бори за хаос както в последно време масово се тълкува неправилно този термин— под термина „анархия“ се има предвид едно желано общество без държава. Анархия буквално се превежда като безвластие. Анархизмът има много школи, от които тук са представени само европейските, леви подразделения. Класическият анархизъм е индивидуализъм, развит близо век по-рано в САЩ.


даже е по-красиво от комунизма.
Но ако слезем тук и сега 40% зомбита определят дневния ред защото имат активна позиция.
От позицията на гъбар не можеш да убедиш никого и в нищо.
Това е положението.
ivhigh
цитирай
71. lado - Eltimir написа: 14. 06 11:29 - ...
02.07.2009 22:41
Eltimir написа:
14.06 11:29 - Гласувайте, роби!
Гласувайте роби, за да покажете пред целия свят колко силно мечтаете да сте роби. Гласувайте роби, за да покажете пред целия свят колко много искате тези сегашните управници да си останат ваши господари. Всъщност за какво гласувате, роби?
Гласувайте за Бойко, за да не спечели Сер Гей. Гласувайте за Костов, за да не спечели Доган. Гласувайте за Сер Гей, за да не спечели Костов. Гласувайте за Яни, за да не спечели Бойко. Гласувайте за Волен, за да не спечели Яни.
Замисляли ли сте се с какво и от какво гласувате? С доверие или от недоверие? С обич или от омраза? С надежда или от безнадеждност? С вяра или от отчаяние? Гласувайте за по-малкото зло, гласувайте за по-малко злия – и вие гласувате. А мислите ли, че можеше да не е така? Мислите ли, че е възможно да дойде един и да каже: аз не съм зло, аз не съм зъл? Аз не ви нося по-малко страдания, аз искам да ви освободя от страданието. Аз не ви обещавам по-бавна и по-малко мъчителна смърт, аз ви нося Живот. Защо измежду политиците няма такъв?
Няма, защото гласувате. Защото им оказвате доверие. На тях, на злите. На грабителите и измамниците. Няма, защото сте безразлични към участта на съвестните, на читавите, на идеалистите. Накрая какво остава? Остава това, което виждат очите ви. Остава шепата грабители, шепата убийци, шепата професионални унищожители на Българската нация. Остават робовладелците. Остават моралните изроди, които ви превърнаха в роби, а себе си издигнаха в ранг на доживотни ваши господари. Нима това искате?
Не? Не искате това? В такъв случай защо гласувате
цитирай
72. анонимен - Господи, прости тази злоба елтимирева!
03.07.2009 00:25
И напътствай го!
Защото е казано - нека пръв хвърли камък ...
ivhigh
... този, който се страхува да се нарече человек,
а одеждите на идеалист навлича, та да измами жертвите на комунизъма!
цитирай
73. discusionenclub - Гъбарят или зомбито? Кой е по-опасен?
03.07.2009 05:48
Истинската опасност е, че "гражданинът" у нас всъщност си е постоянно за гъби. И затова политиците постоянно имат мегдан да се гъбаркат с него. Все пак моето мнение е, че упражнението "Да уцелим процепчето на урничката" е важна стъпчица. Убеден съм, че е по-добре да се чувстваш излъган от някой,отколкото предварително да си се изолирал от всичко.
Л. Стефанов
цитирай
74. lado - Големият проблем с тъпите копелета ...
03.07.2009 08:29
Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен.
Кърт Вонегът
цитирай
75. anlov - Позицията на едно "гласуващо зомби"
03.07.2009 08:33
На 5-ти юли, господа умници, аз ще послушам съвестта си, която никога не ме е подвеждала, за разлика от великомъдрите интелектуалци, които системно имат навика - наред с мъдростта си, да трупат и много униние, нихилизъм и печал.

И моята съвест ми казва: аз имам право и трябва да избера.

И ако се откажа от него, все едно че съм се върнал двайсет века назад, продаден съм бил и съм бил купен на някой римски пазар, след което съм бил превърнат в един анонимен роб на някоя си там незнайна галера.

А в същото време, робовладелците от 21-ви век ме купуват на цената на две кебапчета... или пък гардовете на тяхното статукво ме наричат "зомби", което не вижда в мрака абсолютно нищо, освен една безкрааааааайна нощ от неизбежност и пропадане.

Смятате ни за глупави ли, че не можем да видим кое е явното зло за нас?

Айде стига с тая байганювщина, че всички са маскари (освен, може би, вас:)!

Има стара библейска максима, че за нечистия всичко е нечисто. Убедил съм се отдавна, че е вярна, просто защото за тия хора няма друга камбанария, освен тяхната.

Грешките на едни не могат да бъдат приравнявани с престъпленията на други. Един обещал, че ще отвори досиетата, но не го направил, пък друг направо отишъл в турското посолство и предал целия списък с нашите резиденти по света. Според мен, има разлика, не е ли така?

Докато някои си пишеха мили писма с военопрестъпника Милошевич, други се опънаха на организираната престъпност у нас, че дори и на всемогъщите Съединени Американски Щати, като отказаха да приемат хиляди косоварски главорези и наркопласьори, препоръчвани ни лично от човека с хлабавия цип Бил Клинтън.

Ааааааааааааа... значи можело! Ама трябва здраво да си стегнат в кръста, а не да си с меки китки като някои левундери от Левицата!

А за последната изцепка на пияния Доган в Гоцеделчевско не искам хич да наливам масло в огъня, понеже и на безхаберника му стана ясно колко много се е самозабравил тоя.

И аз да съм пинтия за собствения си глас, че да не ударя едно рамо на тези, които трябва да му забият такъв здрав шут отзад, че да го изпратят на заточение в Диарбекир, а не в български затвор (в какъвто вече е бил, но само за да стане шестак)?!

Преди време ми се наложи да търся едни измамници, които бяха завлекли тъща ми, докато най-доволно и безпарично си живуркали в нея. Знаех, че мога да попадна на мутрогенни и сблъсъкът ни да се окаже ожесточен повече, отколкото трябва, но несправедливостта ме нервира и просто не мога да я търпя. Смятам, че горе-долу такива типове са и тройнокоалиционите персонажи, които имат връзки повече с Москва, Анкара и Мадрид, отколкото с българските си домакини. Дойдоха, намърдаха се, видяха, че има луди, които им дават зелника, и ето, взеха, че го ометоха целия.

Как няма да са на наша страна тогава?

Къде другаде ще си намерят такъв народ?

Затова, братя и сестри: НАКАЗАТЕЛЕН ВОТ!!!

Ние, "зомбитата", знаем срещу кого.
цитирай
76. valsodar - Торбалан прави избори
03.07.2009 10:54



вот, доминиран от страха

- Страх, че ще загубиш работата си. (Питайте работниците в предприятията на Ковачки, най-известния "симпатизант" на ЛИДЕР. А също и командированите чиновници от министерствата, чиито началници водят листи в провинцията.)

- Страх, че ще ти се случи неприятна случка. ("Феновете" на прочутите дупнишки "братя" - кандидати от Кюстендил и Перник, биха дали повече подробности.)

- Страх от нов "възродителен процес". (Запазената марка на Доган.)

- Страх от турцизация. (Мъжете Волен и Яне "знаят защо" и са специално селектирани да го "знаят".)

- Страх да пропуснеш редкия шанс да продадеш гласа си. (Как иначе в ромската махала на Пазарджик щяха да си платят водата за предишните 10 години?!)

- Страх да не останат "тези" и от знанието за това, което беше.

- Страх да не дойдат "онези" и от неяснотата, която предстои.



http://www.dnevnik.bg/izbori2009/2009/07/02/748228_torbalan_pravi_izbori/
цитирай
77. lado - Глупакът има голямо предимство ...
03.07.2009 11:19
Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.
цитирай
78. sowhat - ладо въпрос
03.07.2009 11:24
мислиш ли, че със готови и заучени клишета, ще помогнеш на един глупак да се осъзнае като такъв?
цитирай
79. анонимен - Народа моисеев не са роби.
03.07.2009 11:28

В момента, в който са тръгнали към Обетована земя,
вече са били свободни.
А тези, които са останали и са отишли за гъби, са си останали роби.
За 40 години моисеевите хора не са си сменили водача.
Не са се разбунтували. Яли са камъни и пясък.
Всекидневно са ИЗБИРАЛИ да се изправят и да вървят.
Каквото и да им коства това. И са вярвали.
Вярвали са не в Моисей или в Обетованата зема.
Вярвали са в хората около себе си. В тяхната подкрепа и единство.
В оцеляването имено като общност. 2000 години по-късно те
пак вярват в това. И не само оцеляват, а и просперират.
И никой от тези хора няма да каже "Всички са маскари".
Или да агитира другите против съседа, който е по-умен.
lado написа:
Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен.
Кърт Вонегът

Или да нарича тези, които не му харесват "зомбита".
ivhigh
цитирай
80. valsodar - Тук спасение няма!
03.07.2009 11:54
sowhat написа:
мислиш ли, че със готови и заучени клишета, ще помогнеш на един глупак да се осъзнае като такъв?

- Най-глупавото нещо, което човек може да направи в живота си е да се опита да вразуми глупак!
цитирай
81. анонимен - стар виц:
03.07.2009 12:48
един луд казал:"Целият свят е луд!"
блогърите-зомбита имат по-голяма влияние в обществото от блогърите-гъбари.
информация к размышлению:
Защо гъбарите нямат аргументи за пасивността си и предпочитат личните, злобни нападки?
ivhigh
цитирай
82. анонимен - Xfire
03.07.2009 13:05
Вал, ти спомена "По делата им ще ги познаете"...Нямам време да следя всичко и всички, но сред тези, които виждам тиражирани от медиите няма /или поне аз не съм видяла/ един честен човек със сигурност, няма човек с нормална ценностна система, идеали, ясни цели, за мотивация да не говорим. Патологични лъжци, които гледат на политиката като доходен бизнес и не мислят за "народа", заради класовите си предразсъдъци, да не говорим, че народ за тях е абстрактно понятие, а не реален сбор от достойни за уважение човешки същества, с потребности и желания. Затова хората не гласуват, защото въпреки усилията на медиите и тяхната информационна власт хората имат способността несъзнателно да разпознават лъжата донякъде, да я усещат, разпознавайки разминаването на вербални и невербални послания. A и непрекъснато се изнасят компромати/фалшиви или не/ за всеки един участник в играта "Играй и спечели", наречена за благозвучие 'Избори", които допълнително объркват хората и ги видят до извода "всички са маскари". Фаталното за БГ е , че индивидуализмът е на мода /всеки да се спасява поединично/ и се създаде масова нагласа, че в политиката си е бизнес и далаверите са част от нея и е така на всякъде по света...един вид, "знаем, че не е редно, ама какво да правим, така е навсякъде.." Аз лично също съм затруднена за кого да гласувам, няма да ходя за риба и гъби в неделя, ще мисля "стратегически" кое е най-малкото зло:)))) Четейки този блог виждам ясни позициии, активност,искрена заинтересованост от обществени проблеми, твърдост и желание да се обоснове собствената позиция, широта и нерегидност на възгледите и т.н. Е, то няма бг политик от тази порода... Започвам да мисля, че една грайданска война, с купонна система, с глад и болести би се отразила добре на съзнанието на хората, за да се сетят кои и откъде са и кои неша са важни, защото в този презадоволен и консуматорски модел те се самозабравиха. Това е, нищо ново не казвам, sry za spam-a.

"Техномаркет! Толкова много техника!"
цитирай
83. анонимен - Гъбаря е по опасен
03.07.2009 13:07
Сметнете ме за глупак драги ми интелигенти, но смятам че е редно да се гласува. Подкрепям становището на блогера anlov който вие наричате зомби. Щом няма да гласувате господа,какво ви интересува политиката тогава?!? После като сте недоволни от управляващите да не се жалвате и да не правите експертни коментари. Ходете за гъбки и рибка и да ви е вкусно!!!
цитирай
84. valsodar - Нямам време да следя всичко и вси...
03.07.2009 13:13
анонимен написа:
Нямам време да следя всичко и всички....

И аз за съжаление днес няма да имам време да отговоря на всичките интересни мнения по темата, но в общи линии очакванията са ми, че ако ще и Бог да слезе да ни управлява в понеделник, пак нищо няма да може да направи, защото момента за спасяване на държавата ни е отърван преди 8 месеца.

Просто, м.Септември ще се отвори кутията на Пандора и ще настане всеобща веселба по нашите места.

Има си нужда от това, след като нищо друго не е помогнало да се промени мисленето на хората, поне Неволята може да извикаме на помощ.

На всички гласуващи им пожелавам късмет в играта на тотото "Политик-Спасител 2009", а на останалите - един спокоен и приятен уикенд.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7395950
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив