Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2010 08:11 - Повод за размисъл
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 2699 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 28.01.2010 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
И една идея по-близо до отговорът на въпроса, защо Меркел създаде ГЕРБ.

"В България обикновено не оцеляват качествените, а тези, които са близки до властимащите. Затова и цялостното ни състояние е такова - защото хора, които в нормална икономика няма да бъдат допуснати дори до най-простите дейности, у нас управляват икономически империи. По силата на тази логика ще трябва да оцелеят именно тези хора. Тук обаче ще се види, че има седем фундаментални фактора, които ще доведат до приключване на прехода през 2010 г. и съпровождащото го преразпределение на пазара, а именно:

1. Начина на действие на «назначените капиталисти» и неспособността им да се справят в новите икономически условия – поради факта, че те са получили наготово бизнеса си, те не могат да се спасят, защото не са го създали сами, нито могат да назначат кадърни хора. Това се дължи на факта, че са неизлечимо завистливи и страхливи и умират от ужас някой от тези кадърни хора да не ги засенчи. Което пак ги отвежда на гилотината. Междуфирмената задлъжнялост края на 2009 г. е била близо 200 млрд. лв. Това означава, че болшинството от фирмите вече «хъркат» предсмъртно, а фалитите ще са ежедневие.

2. Загубата на политическата власт – тази загуба ще бъде един от най-решителните фактори за преразпределението на собствеността и пазара. Тъй като от доста време у нас политика = бизнес, то изхвърлянето от властта ще постави основите на изхвърлянето от икономиката. Първи, естествено, ще загубят бизнеса си тези, които и сега са в затруднено положение, а тогава съвсем няма да има кого да потърсят за помощ. Властта ще е достатъчно заета да вкарва бившите управници в затвора, а последните – прекалено уплашени, за да окажат особена съпротива, защото няма кой да им помогне. След това, по реда на кризисната ситуация и липсата на политически връзки, ще започнат да фалират или да се продават и други компании, най-вече от «обръчите» на бившите управляващи партии.

3. Икономическата криза е ясна като ситуация и начин на действие. В подобна обстановка на криза или продаваш перфектна като цена и полезност стока или услуга, или затваряш, а ако ти се усмихне щастието – продаваш бизнеса. Никой не пуска аванта на никого, никой не протяга ръка за помощ, освен ако това не му е бизнеса. Всеки се е втренчил в собствената си фирма и изобщо не се интересува какво става с фирмите на другите, ако ще да са му братя. Икономическата криза понастоящем има такова измерение, че почти целия свят се е свил в очакване за още по-лоши новини и «отникъде взорът надежда не види».

4. Липсата на помощ от Русия – това ще бъде един от най-решителните фактори за преразпределението на собствеността и пазара. Досега някои от главните играчи в икономиката разчитаха на руска помощ и капитали, за да си «плетат кошницата» в България и да бъдат недосегаеми. Русия и Украйна вече доказаха, че не са стабилни и предсказуеми партньори на пазарните икономики, нито пък на тези, от които могат да поискат пари. Ето защо нашите тарикати, които досега разчитаха на Русия, ще бъдат безкрайно разочаровани. Ако искат тя да им помогне, то тя просто ще им вземе бизнеса.

5. Навлизането на нови икономически играчи – в тези условия постепенно, с отслабването на старите играчи поради по-горе изброените причини, ще започнат да се настаняват нови играчи от чужбина, безскрупулни и с доста повече пари от местните мушмороци. Почти всички «бизнесмени», свикнали на разточителни харчения и самозалъгване, че клиенти винаги ще има, няма да ограничат потреблението си и ще продължат да парадират с коли, яхти и имоти. Това ще ги вкара в дългове, а тези, които печелят от различни видове трафик, ще бъдат затруднени да го правят и да перат парите си, още повече, че ЕС няма да спре да настоява, че тези престъпници трябва да влязат в затвора заедно с политическите си покровители. В чужбина също ще им бъде трудно да избягат, защото вече има прецедент с един петрички тарикат – Коце Маца. С две думи – приходите им секнаха или ще секнат в най-скоро време, а разходите не намаляват, а дори се и увеличават, защото покрай изборите бяха хвърлени прекалено много пари, които не получиха никаква възвръщаемост.

6. Затягането на съдебната система и полицията – макар и с голяма съпротива и скърцане на зъби съдебната система и полицията щат-не щат ще започнат да влизат в изпълнение на задълженията си. Първо ще бъдат разчистени каналите за контрабанда – като се започне със селскостопанска продукция и се свърши с тази на хора и наркотици. По този начин ще си отидат и бивши политици, които са направили твърде много золуми срещу България и се опитват да продължават злокобното си дело и днес. Днес обаче времената са други. Полицията вече започна успешни атаки срещу престъпността и няма да се спре, още повече, че от ЕС има пълна подкрепа.

7. Нови правила за водене на бизнес – които ще вкарат в действие европейските практики и ще сведат до минимум партийната подкрепа на „нашите” момчета и „обръчи». В момента, в който се изчистят правилата за възлагане на държавни поръчки, приемане на проекти за европейски програми, разчистване на междуфирмените задължения и отхвърляне на нелоялната конкуренция и рекета върху другите участници в икономическия живот, бизнеса в България ще потръгне. Това пак означава неминуемо прерапределение на пазара и собствеността, като досегашните собственици или ще трябва да емигрират там, където няма правила, или да отидат там, където има правила, но те са неспособни да ги спазват и конкуренцията ще ги смачка, или да останат тук и тихомълком да си харчат парите.

Ето защо не само смяната, но и загубата на собствеността ще стане факт. Това обаче няма да стане бързо и изведнъж. Съпротивата ще бъде упорита и отчаяна. Независимо от резултата от изборите, „обръчите” и техните покровители няма да се стреснат особено. Те знаят, че с пари и връзки ще се оправят и че дори и да изгубят политическия чадър, много от техните хора няма да бъдат изтикани толкова бързо от властовите позиции и все ще се намери кой да прибере подкупа и да ги оттърве. Само че дори с подкупи и връзки няма кой да ти напълни хотела или да продаде безразборно построените апартаменти и ваканционни имоти. "
- публикувано от budala

И един прелюбопитен материал по темата ГЕРБ ;)
Меркел взе страха на Борисов




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. lubopitstvo - С тъга пиша,
28.01.2010 10:36
че българските политици не знам как успяват винаги да застанат на грешната страна и да не спестят нито една национална грешка от векове насам.
цитирай
2. valsodar - За мен причината това да ни се случва ...
28.01.2010 12:03
За мен причината това да ни се случва постоянно е само една - те просто никога не са били български.
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Това е толкова хубаво, че
28.01.2010 12:18
ми звучи като материал, годен за медитация, еваларка на автора, както и за това, че го публикуваш, много ме изкефи. Този безкраен преход да свърши най-после, това си е направо мечта и до колкото разбрах, краят му е обусловен от това, че сме влезнали в Европейския съюз, срещу което толкова хора плюха. Нека да е бавно, ама да стане реалност, че не издържам вече....
цитирай
4. valsodar - Цитата го пускам и в една друга връзка
28.01.2010 12:36
А именно, че ГЕРБ не се е пръкнала от нищото, само защото на един бивш пожарникар и един бивш полицай им е щукнала идеята да оправят държавата.

За мен ГЕРБ е рожба на едрият европейски капитал, който иска подходящи условия за печалби в страната ни.
А за да ги има тях се искат няколко неща:
- послушно население
- овладяна престъпност, най-вече в сектора на тежките престъпления като отвличания и показни разстрели
- намаляване на корупцията
- премахване на шапката над отрочетата на ДС

И още доста, но все в тази посока.

Любопитното за мен е, как ГЕРБ ще успее да защити интересите на Старата госпожа и на Руската мечка едновремено, съдейки по лобито на Лукойл в редиците му.
Начина по който бързо-бързо се клекна под руският натиск по енергийните ни проекти, ми говори единствено, че заговорят ли големите пари, замлъква гласът на националният ни интерес, а именно гарантиране на суверинитета ни, чрез достъп до алтернативни енергийни източници.

Апетите на Сименс и други сериозни фирми към енергийните проекти в страната ни не са никак малки, а Меркел и компания са на власт именно благодарение на тях.(News.bg - Бивш шеф на Сименс ще съветва Меркел при победа)
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Знаеш, че има и друга версия,
28.01.2010 13:04
за причината да сме на този хал-извънземните рептили, илюминатите и техните производни, които са в правителствата на всички големи държави, включително и в европейските. В целия блог на misbis има много постинги за това, а този е първият й постинг:

http://misbis.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/12/22/goliamata-lyja.459895

Видях те между коментиращите там и мисля, че си наясно за какво ти говоря. Не че го приемам на 100%, но ми е повод за размисъл, както и твоя постинг, а може би нещата са свързани?

цитирай
6. boristodorov56 - От твоя блог - в божиите уши!
28.01.2010 15:13
Дори веднага бих запалил свещ в първата изпречела ми се църква - това да се случи.

Много от казаното е логично и повече от естествено да се случи, ако забравим, че става въпрос за България.
Тук нешата са бамбашка и истината е някъде наоколо, но не точно тук.
Ако другите пророчества неминуемо ще се случат - това в т.6 - нама как да стане, ако не се промени `и съдебната система и, `народната милиция. Това са двете институции, които не са мръднали от 09.09`47 год., и ако не се променят - другите пророчества не биха се сбъднали.

Но някой трябва да стимулира процеса.

Нали не мислиш, че това ще е д-р Б. Борисов - хаджията?
цитирай
7. valsodar - Бойко си е една кукла на Супермен на конци
28.01.2010 16:16
Това се вижда и без да си пророк библейски.
По-трудно е да се видят, до чия ръка водят конците на марионетката. Защото една марионетка дърпа конците на другата под нея, а истинският кукловод е в дълбоката сянка на сенководите в Давос.
цитирай
8. анонимен - ББ е създаденне от Меркел, а от българската олигархия
29.01.2010 00:40
Казвате, че ББ е създаден от Меркел ,дълбоко грешите!
ББ е създаден от олигархията на България, лично под съдействието на партийната олигархия на БСП и СДС двете заедно-интересите са преплетени в клана СИ Банка и бизнес кръга около нея-Хелиос, Олимп.
ББ е проект на българската олигархия -един клон от нея, на мръсните изнесени капитали в САЩ, специално съсредоточени в Чикаго.
Дори сега, на последните парламентарни избори, БСП и ДПС съзнателно предадоха властта на ГЕРБ, използвайки владеенето на ЦИК
А Меркел го поддържа, каквато е била лицемерна германската политика към нас целия 20 век, винаги са искали да имаме слаби политици за да си провеждат чрез тях имперската си политика. Не забравяте, че САЩ не позволи на Европа да има обединена външна политика в лицето на ЕС след Втората световна война и всяка една страна от тогава сама гради външната си политика като се съобразява от ляво и дясна с военните хегемони в света. В началото поради огромната си разруха Германия имаше слабо влияние в геополитическата сфера, след като се възстанови и стана моторът на ЕС, особено в последното десетилетия, в Германия възроди имперското чувство във външната си политика. А и в Германия има най-много от останалите страни съсредоточени американски капитали, германската икономика допусна най много неолибералния икономически американски модел ,внесен в Европа след след 1985 г.ideyazabulgaria.org
цитирай
9. krassko - Радо, това е България и всичко е "побългарено" :)))
29.01.2010 05:37
За съжаление икономистите и журналистите се плъзгат по повърхността и не правят анализи и въз основа на тях да обобщават и правят изводи.

Ще ти дам един пример. По Нова година всички скочиха да пишат за магистратите от ВСС, че ще вземат по 5 000 лв, но никой не обърна внимание, че съдебната с-ма има икономия на фонд работна заплата 60 милиона лв и не си зададе въпроса откъде са дошли.
Като поразрових се оказа, че 30-40 % от местата не са заети и принуждават служителите да работят почти всяка събота, а често и в неделя и разбира се това не се заплаща като извънреден труд. Деловодителки работят и като шофьори, карат със служебните коли магистратита на работа и това също не се заплаща, а на който не му харесва си заминава... Днес е петък, а в събота и неделя съдебната система почти в цяла България ще работи, но не и магистратите, а "пчеличките" и естествено отново без пари.
Мисля ,че примерът е достатъчен да се убедиш колко смрад има в "независимата" ни съдебна система.

В Министерство на Земеделието, ще ти дам още един пример - Природен Парк Витоша. От 10 г няколко души се "гушат" по един "Проект за възстановяване на дивите кози на Витоша". Уловиха няколко диви кози в Пирин и ги докараха, но това ли им е работата. Повече от 20 г алеите не се поддържат и на места от ерозията са станали непроходими и опасни.

Познай и кои от Министерство на Здравеопазването печатат болничните листове и прословутите "Здравни книжки" които сега са задължителни при пътувания в чужбина. Единственото което можеш да получиш срещу тях е "Преглед и рецепта при настинка".

И в заключение: Пет пари не давам кой ме управлява, но искам да живея в нормална страна като приятелките ми от блога в Холандия, Финландия, Канада и Испания. Но както вървят нещата... май няма да го доживеем.
цитирай
10. valsodar - Великолепни коментари
29.01.2010 11:02
Радвам им се от сърце :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392404
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив