Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2010 02:14 - Гражданско общество ли? Кауза пердута!
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 5406 Коментари: 20 Гласове:
16

Последна промяна: 20.08.2010 02:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Да, знам кой въпрос ще ми зададете  - Защо гражданското общество, за което всички ние говорим, че искаме да го създадем и у нас, е една изгубена кауза?
 Ще се опитам да отговоря с думи прости.

Първо, какво се иска за да има гражданско общество в една държава? Основно три неща, нали? Граждани, държава и общество. Добре, нека тогава да видим, кое от трите имаме налице?

 Граждани.
Да си гражданин на една държава, не означава да си роден в града, както мнозина у нас все още смятат. Да си гражданин на една държава означава преди всичко да се съобразяваш с писаните й закони, да ги спазваш, да помагаш на държавата като си плащаш данъците си, чрез които тя може да функционира като такава и да си непримирим, към всички, които не спазват закона в нея? До тук, ясно ли е?
 Да, да си гражданин означава също и да се съобразяваш с другите, с техните права, до толкова, до колкото те не нарушават твоите дадени ти по закон. И в случай на конфликт, да търсиш закона, а не правото на по-силният, което в наши дни е правото на по-богатият.
 До тук, къде са гражданите на тази държава? Къде са хората, които искат да помогнат на държавата си изпълнявайки съвестно дългът си към нея, явявайки се стожерът на който тя се крепи? Къде?
 Как може да искаме да променим държавата си, ако не можем да променим себе си и отношението си към нея? Ще можем ли да възприемаме държавата като майка която да браним, а не като мащеха която да мразим? Едва след като си отговорим на този въпрос и съберем силата да променим самите себе си, едва тогава ще можем да кажем, че в тази държава има и граждани!

 Общество.
В какво се състои едно общество, ако не в сплотяването на една група хора около идеите които ги сближават, загърбили различията, които ги делят. Имаме ли идеали, които да ни сближат? Имаме ли поне един общ идеал, мечта зад която да застанем. Не се сещам за такива, а вие?
 Сещам се за нещата, които ни делят. Изкуствено вбити клинове в плътта на нацията ни, разделящи ни на червени, сини, жълти и пембени, на граждани срещу селяни, на българи срещу турци, на бедни срещу богати, на тарикати срещу наивници, на умни срещу прости. Неизброими са различията вклинени между нас, които можем да превъзмогнем единствено когато осъзнаем, че и другите около нас имат право на своят избор, но никой от нас няма правото да налага насила изборът си над другите около него!

 Държава.
Всеки в наши дни пита къде е държавата, очакваща тя да се спусне над него, закриляйки го от неправдата, от недоимъка, от лошият късмет, от всичко което не искаме да ни се случи и да ни даде всичко, което считаме, че по право ни се полага - ред, законност, справедливост. Право на образование, здравеопазване, работа, живот с достойни старини.
 А колцина от нас, в същият този момент съзнават, че държавата е едно сборно понятие от всички нас, че държавата е огледало на всички нас. Несправедливи ли сме ние към по-слабият, несправедлива ще е и държавата към нас. Затваряме ли си очите пред посегателствата на силните, ще си ги затваря и държавата, когато по-силни посягат над нас. Не даваме ли на другите в нужда и на нас няма да има кой да ни даде. Държавата - това сме ние! Всички ние! И няма как, да искаме да има държава, когато нас ни няма в нея, а стоим отстрани в ролята си на пасивни наблюдатели и искаме нещо да се случи.
 Какво да се случи? Чудо?!
Не се ли нагледахме вече на достатъчно чудеса? Изборни и следизборни? Не посрещахме ли възторжено поредният месия и не го ли изпращахме с ругатни видели, че е само шарлатанин, обещал ни това, в което и ние не вярваме вече?
 Обещания за това, как ей така, по чудо изведнъж държавата ни ще тръгне напред, а ние отстрани ще седим и ще се радваме в очакване на манната небесна, така щедро обещана?

 Ето, това са трите прости неща от които се нуждае едно гражданско общество.
Има ли ги?
Ще ги има ли?
Зависи от нас.
От всички нас!

Кога?
Когато сме готови и с трите съставки, за да ги съберем в едно неделимо цяло.



Тагове:   общество,   кауза,


Гласувай:
16



1. анонимен - Соресес бе, бате?
20.08.2010 02:27
(rofl)
цитирай
2. анонимен - nikoga
20.08.2010 09:03
никога няма да го има. Баба пресича с внучето си на нерегламентирано място - на 20 метра от светофар и на още 15 от пешеходна пътека. Правя и забележка - на какво учи детето, тя се извинява и казва, че съм прав. На следващия ден - отново пресича там. Други ме псуват. Ако направя забележка на шофьор минал на червено или в насрещното - скача на бой. Или на някой хвърлил фас през прозореца. Даже оръжие ми вади. Продавачка продава цигари и водка на 13 годишен - никой от опашката не и прави забележка. След като и направих забележка - не било моя работа. Кой съм бил аз да и се меся в работата. Тя си знаела.
Група мангли събарят постройки и товарят в каруците желязо и тухли. Това става към 20:30 в сумрак. Звъня на 166 - от там дежурния ми заявява - в момента няма кой да пратя. 3 километра по нагоре 2-ма полицаи пият кафе на крайпътно кафене и свалят някаква мацка с не много културни изрази.
Проститутки палят гуми в гората край околувръстното. Обадам се на пожарната - не им било работа докато не се запалела гората. Спирам на караулката на МВР и сигнализирам като съвестен гражданин - от там ми казват - нищо не можем да направим. Те пожарната дойдат, изгонят ги и след 2 часа пак идват. Въпросните проститутки са с протекции.
Като отидеш за пари в еврофонд някой (тук в БГ) пак ти казват намигайки - даваш 50-60% за нас под масата и ти уреждаме проекта. Смяна на властта ли... смяна на джоба в който се прибират парите.
Властта НЯМА ЖЕЛАНИЕ да промени нищо, освен да пренасочи парите. За 1 седмица може да изчезне целия наркопазар у нас. Да се спре продажбата на алкохол и цигари и наркотици на малолетни. Но хората гледат личният си интерес перд обществения и предпочитат 500 кинта в джоба под масата отколкото 500 000 в бюджета за благото на всички.
цитирай
3. valsodar - То, точно по тази причина се плъзгаме към ликвидацията си като народ, като държава
20.08.2010 09:17
Интересно ми е само едно - всичко с което си се сблъсквал, съм се сблъсквал и аз, мога да разкажа немалко подобни случаи, но как така изведнъж се пръкна това масово безхаберие към безобразията около нас?
Моите наблюдения са, че то бе напълно целенасочено и изкуствено създадено, в продължение на близо 20 години, за да може да се достигне пълният разпад на държавата при който ще може да се краде с милиони и милиарди.
Имаше наченки на гражданско общество, имаше надежда и желание в народа за него. За да се ликвидира тази опасност, по изкуствен път бяха създадени Мутрите у нас, които чрез всяваният страх и оказваната им подкрепа от страна на силовите и правораздаващи органи, направиха така, че всеки да остане сам за себе си.
И точно по тази причина, нямаме основание да очакваме да се промени държавата ни, ако повечето от нас не променят самите себе си и отношението което имат към личната си отговорност спрямо нея, спрямо околните, спрямо идващите след тях! :))

( благодаря за коментара )
цитирай
4. gothic - Радо,
20.08.2010 09:34
след коментар № 2 едва ли може да се каже нещо. Примери много. Виждал съм как около мястото където работа, от камионетки на една шумнорекламирана организация с "благородни" цели, се стоварят бездомни кучета. Събрани на друго място. В тъмните часове на деня. На другия ден като им звъннах, на второто обаждане вече спряха да вдигат телефоните. Та...граждани няма. Няма и общество. Държавата съществува само и единствено в юридически смисъл. Въпрос на време е да изчезне и като такава....Вчера четох, че някакъв американски умник се изрязал, че границите на Балканите съвсем не са окончателни. Многозначително.....
цитирай
5. анонимен - Трябва ни Пол Пот за изгради граж...
20.08.2010 10:14
Трябва ни Пол Пот за изгради гражданско общество. Другото е илюзии по неосъществимото.
цитирай
6. valsodar - Пламене :)
20.08.2010 10:33
Не е случаен факторът Граждани.
Докато те са в крайно ограничено количество, нищо няма да започне да се променя.
Ролята на по-будните в държавата ни е именно в това, чрез себе си, да увлекат и другите. Ти няма да си замълчиш, аз няма да се примиря, той няма да се спре - така започва всичко. И знаеш ли, защо съм сигурен в това?
От няколко години си отстъпвам предимството доброволно видя ли шофьор в затруднение, който не може да се влее в трафика. И след време, жестът започна да се връща и към мене.
Винаги се започва с нещо дребно, с нещо на което до сега не сме обръщали внимание и сме го считали за незначително и маловажно.
цитирай
7. анонимен - Съгласен !!!
20.08.2010 10:52
Напълно съгласен с написаното и също толковапесимистично настроен. Не е чудно, защо я докарахме до тук !! По-възрастните спазвиха правилата и живееха по-добре!! Ние сме поколенето на много лъганите, свидетели как тези, които трябва да ни бъдат пример / имам предвид виповете въ всички области/ не спазват нищо и работят единствено и само за себе си, като прецакват всички и всичко около себе си. Така, че.....няма начин. Всичси сме хора и общата настройка се променя къмо лошо. Реглажът зависи в голяма степен, но не само от репресивните органи - съд, прокуратура,полиция, местна власт. Доброволно няма да се променим към по-добро !!
цитирай
8. анонимен - наблюдения
20.08.2010 11:12
valsodar написа:
Интересно ми е само едно - всичко с което си се сблъсквал, съм се сблъсквал и аз, мога да разкажа немалко подобни случаи, но как така изведнъж се пръкна това масово безхаберие към безобразията около нас?
Моите наблюдения са, че то бе напълно целенасочено и изкуствено създадено, в продължение на близо 20 години, за да може да се достигне пълният разпад на държавата при който ще може да се краде с милиони и милиарди.
Имаше наченки на гражданско общество, имаше надежда и желание в народа за него. За да се ликвидира тази опасност, по изкуствен път бяха създадени Мутрите у нас, които чрез всяваният страх и оказваната им подкрепа от страна на силовите и правораздаващи органи, направиха така, че всеки да остане сам за себе си.
И точно по тази причина, нямаме основание да очакваме да се промени държавата ни, ако повечето от нас не променят самите себе си и отношението което имат към личната си отговорност спрямо нея, спрямо околните, спрямо идващите след тях! :))

( благодаря за коментара )


А ПЪК МОИТЕ "НАБЛЮДЕНИЯ" СА, ЧЕ РАЗПАДЪТ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧВА НА 05.09.1944 г. С ВЛИЗАНЕТО НА СЪВЕТСКИТЕ ОРДИ, А ОТТОГАВА Я ДОВЪРШВАТ МЕСТНИТЕ КОМУНЯГИ И ТОВА - ДНЕШНОТО, Е ЧУДНИЯТ РЕЗУЛТАТ ОТ ТЯХНАТА ДЕЯТЕЛНОСТ "НА ПОЛЬЗУ РОДУ"! ПРЕДИ ТАЗИ ДАТА, В БЪЛГАРИЯ ИМА ПОДАНИЦИ, ОБЩЕСТВО И ДЪРЖАВА. ТОГАВАШНИТЕ ПОДАНИЦИ СА МНОГО ПО-МОРАЛНИ И ОРГАНИЗИРАНИ ОТ ДНЕШНИТЕ ПИШМАН ГРАЖДАНИ. ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1940 Г. Е ЦВЕТУЩА ДЪРЖАВА. ТОЛКОВА ПО-ЖАЛКО, ЧЕ СИНЪТ И ДЪЩЕРЯТА НА ТОГАВАШНИЯ ЦАР ДОЙДОХА ТУК, В КОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ, КАТО КОМУНИСТИЧЕСКИ ПОДЛОГИ, НА КОИТО Е ОБЕЩАНО ДА СЕ НАГРАБЯТ ОТ ПРОСТИТЕ "ГРАЖДАНИ" В ЧЕРВЕНАТА "ДЪРЖАВА".
цитирай
9. razkazvachka - Докато не се запали гората - пожарната не иде
20.08.2010 11:19
а после всичко е изгоряло и няма защо да дойде: и как става така, че нация, която винаги знае всичко и всичко й е ясно, не може да си направи общност и да предотврати пожарите - образно казано...
цитирай
10. valsodar - 8 - да, точно така е
20.08.2010 11:31
Малко хора знаят, какви социални придобивки са имали хората преди 9-ти, какво е било обществото ни тогава. Просто, тези които могат да разкажат вече ги няма.
На мен поне са ми разказвали, чел съм и нечии записки, спомени, та имам отчасти сглобена картина, за това което сме изгубили след насилственото завземане на властта от комунистите с помощта на великите сили и Ялтенската спогодба.
Може, в икономическо отношение за тези 45 години диктатура да е построено много, може да са решени много социални проблеми и т.н. но основната вреда - промяната в манталитета на нацията ни, ще ни тежи и в близките 20 години!
цитирай
11. valsodar - И като допълнение към основният текст
20.08.2010 11:51
За да започне каквато и да е било промяна в света около нас, ние първо трябва да променим светът вътре в нас - да преразгледаме ценностната си система, да преподредим приоритетите в личният си живот.
Не можем сляпо да копираме чуждите модели от държавите на които сега завиждаме, без да си зададем основният въпрос - Това, защо работи при тях?
Видим ли, поне веднъж, как променяйки себе си, успяваме да променим и средата в която се намираме, ще разберем и простата истина, че когато тази вътрешна промяна засегне достатъчен брой от населението на тази държава, ще се промени из основи и самата държава.
Да, иска ни се тези 20 години да не бяха така изгубени във времето, виждайки в историята назад как опустошени до основи от войни държави, за по-къс период излязоха с високо вдигната глава от пепелищата в които бяха. Но... за да се случи това възраждане, първо трябва да има пробуждане. :)
цитирай
12. анонимен - допълнения,продължения....
20.08.2010 11:58
ЧЕТА МАТЕРИАЛА,ЧЕТА КОМЕНТАРИТЕ....ВСИЧКО Е ТОЧНО! НИЕ СМЕ НАРОД НА КОМЕНТАРИТЕ И НЕ БЕЗКРАЙНИЯ СЛОВЕСЕН ПИНГ-ПОНГ... И КАКВО ОТ ТОВА?! ВИЖДАМ ЕДНА ОСНОВНА ГРЕШКА - ЗА ВСИЧКО БИВАТ ОБВИНЯВАНИ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ... ХМ!... А ДРУГИТЕ ПРЕДИ ТЯХ? НЕ СА ЛИ ТЕЗИ 20 ГОДИНИ ПРЯКО СЛЕДСТВИЕ НА ПРЕДХОДНИТЕ 45? А ЕПОХИТЕ ПРЕДИ ТОВА??? ЧИЙ ГЕРОЙ Е БАЙ ГАНЬО,КОГА Е СЪЗДАДЕН?! ЧИЙ ГЕРОЙ Е АНДРЕШКО,КОЙТО В СОЦ-ОБРАЗОВАНИЕТО НИ БЕШЕ НАТРАПВАН КАТО АБСОЛЮТНО ПОЛОЖИТЕЛЕН ПЕРСОНАЖ???? ПОРАДИ ТОВА ДНЕС НЕ СМЕ ЛИ НАЦИЯ ОТ АНДРЕШКОВЦИ? ЧИЙ Е ИЗРАЗЪТ "НЕ НАРОД,А МЪРША...."?? НА 2.ЮНИ СЛАВИМ БОТЕВ И ГЕРОЙСКАТА МУ СМЪРТ,ПЕЕМ ПЕСНИ ЗА КОЗЛОДУЙ,А ИСКАМЕ ЛИ ДА ЗНАЕМ КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО ВСЪЩНОСТ МЕЖДУ ДУНАВА И ВРЪХ ВОЛА? НЕ-Е-Е - НИКОГА НЕ СЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА!!! ЗА ТОВА,КАК БОТЕВ Е БИЛ ИЗОСТАВЕН И ПРЕДАДЕН ПОЧТИ ОТ ВСИЧКИ,ПРЕДИ ТОВА ЗАКЛЕТИ, ОТ ВЕРНИ- ПО-ВЕРНИ..... СТАМБОЛОВ?!? КОЛКО МОЖЕМ ДА ИЗБРОЯВАМЕ ОЩЕ??? ДО УТРЕ СУТРИНТА??? ДАЛИ ИМА ШАНС МЯКОГА ДА СИ ИЗВАДИМ ГЛАВИТЕ ОТ ПЯСЪКА И ДА СПРЕМ ДА ЧАКАМЕ ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ ДА НИ "ОПРАВЯ"???? ДА БЪДЕМ ЕДИННИ?!?!?!? КАКВО ЛИ ЗНАЧИ ТОВА,ВСЪЩНОСТ?.......
цитирай
13. tony1969 - относно пробуждането
20.08.2010 14:12
всичко написано е вярно, но - не трябва ли българския гражданин да има самочувствие че е данъкоплатец и че може ,трябва да търси сметка къде се харчат парите му, в другите страни министри подават оставка под натиска на гражданите-данъкоплатци?!
и за да има такова самочувствие че е гражданин на тази страна не трябва ли да усеща че държавните институции защитават човешките и гражданските му права?
аз досега не съм устила такова нещо- да длъжна съм да си плащам данъците и осигуровките, да, спазвам законите и правилата- и до тук, аз имам само задължения, а когато стане въпрос за правата ни - всяка една институция отговаря - при всеки един проблем - не можем нищо да направим...
цитирай
14. valsodar - Римляните имат една много красива поговорка за този случай
20.08.2010 14:17
и тя гласи следното "Правото е за зрящите, а не за спящите!"

Не знаеш ли, как да си потърсиш правата, не държиш ли на тях, не се ли бориш за тях.... няма и да ги имаш! :)
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Прав си,
20.08.2010 16:47
но колко ли хора ще го направят, всеки търси вината извън себе си и смята че е съвестен гражданин, платил данъци и такси и чака да има адекватно отношение към него от страна на държавата, но не го получава. Адекватното отношение може да има, ако на възлови държавни длъжности има компетентни хора, но там обикновено се назначават връзкари, без необходимите знания, но с високо самочувствие, че всичко започва от тях. Така се завъртва колелото и някой трябва да го спре, за да се започне отново, някой който има власт и проявява разбиране към това, как да постигне желаната цел. А сега какво, цели колкото искаш, но начините за постигането им в повечето случаи са смешно архаични и неадекватни на целите.
цитирай
16. valsodar - :))
20.08.2010 22:12
Повечето са свикнали да търсят вината извън себе си:
Ех, ако се бях родил в Америка, вече да съм милионер, като гледам, колко тъпи са американците по филмите.
Ех, дядо да бе купувал имоти на Витошка, наместо фабрика да прави, сега колко наеми щях да дера.
Ех, да ми бяха дали оня изпит на времето, сега щях да съм

Почти всички вариации са в минало неосъществително време :)

А много малко си казват - моят живот е плод на моите усилия, грешки и неуспехи, радости и тревоги, болка и тъга. Аз съм господарят на своят живот, защото никой не може да ми отнеме това, което нося в себе си, а то винаги ще ми е достатъчно, за да ме кара да продължа напред.

Да бъде волята твоя и грешките мои!
Амин!
:)
цитирай
17. ketcakuatl - бях като вас
20.08.2010 23:22
говориме си, пишеме си, възмущаваме се, Е..И. кучетата си лаят-кервана си върви!!! това е жалката истина. емигрант съм защото ми писна да разбивам стени с глава. И сега съм 100 пъти по-добре! за тоя лош човешки материал и тая шибана държава казвам-АМИН. наричайте ме предател, родоотстъпник и др. но това е положението. проблема е че сме много вече, а и се увеличаваме. емигрирайте бе хора, тая държава няма бъдаще, просто е въпрос на време!
цитирай
18. sezoni - Има няколко вида хора .
20.08.2010 23:51
Хора които мислят и които са отговорни към задълженията си - това са хората които си знаят правата и ги отстояват . Има хора които пренебрегват задълженията си , но са претенциозни за правата си . Превес имат тези ,които са немърливи към задълженията си и към правата си .
цитирай
19. анонимен - ИДИОТСКИ СИ ПРАВ...17
21.08.2010 10:35
ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО, БЕШЕ СЪЗНАТЕЛНО ЛИКВИДИРАНО И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ ПОДТИСКА НЕГОВОТО ВЪЗРАЖДАНЕ, ПОРАДИ СТРАХ ОТ ХОРАТА И РАЗУМА!
ТУК ,УМНИТЕ И РАЗУМНИТЕ ХИЧ НЕ СА ЖЕЛАНИ.
ТЕ ДАЖЕ ПРЕЧАТ!
НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ,НЕ ЧУВСТВАТЕ ЛИ КАК ВИ РАЗВОДНЯВАТ МОЗЪЦИТЕ С РАЗНИ "ПСЕВДОПРОБЛЕМИ"?????
ЦЕЛТА Е ДА НЕ МИСЛИТЕ, ВЪРХУ СЪЩНОСТТА НА НЕЩАТА!
ЦЕЛТА Е ДА СТЕ БЕЗОТГОВОРНИ И БЕЗКРИТИЧНИ ,КЪМ ЗАОБИКАЛЯЩАТА ВИ ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!
ЦЕЛТА Е ......ДА ИМАТЕ НЕДОСТАТЪЦИ И ПОРОЦИ:......МНОГО И НАЙ-РАЗНОБРАЗНИ!!!!!!
ВАШИТЕ ПОРОЦИ, СА---- БИЗНЕС ЗА НЕГОДНИЦИТЕ!
ВАШИЯТ МЪРЗЕЛ---РАЙ ЗА МОШЕНИЦИТЕ!
ВАШЕТА НЕЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ---ЯМА ЗА КОМБИНАТОРИТЕ И ДАЛАВЕРДЖИЙТЕ!
ВАШЕТА НАИВНОСТ---МАНА НЕБЕСНА ЗА ИЗМАМНИЦИТЕ!
ВАШЕТА ГЛУПОСТ---ПЪЛЕН "КОМУНИЗЪМ", ЗА АЛЧНИТЕ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ!

ЕТО ВИ ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ НА ДНЕШНАТА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА И ТЯ НЕ Е
ОТ ВЧЕРА И ОНЗИ ДЕН.....!
ВСИЧКО ЗАПОЧНА ОТ "НАРОДНАТА ВЛАСТ", НА 9.09.44г., КОГАТО СЕ ИЗБИ И ЗАТРИ БЪЛГАРСКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ И РАЗУМА НА НАЦИЯТА И ВЛАСТТА СЕ ЗАВЗЕ ОТ ЛУМПЕНИТЕ И ПРИМИТИВИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО!
ВЕЧЕ 70-год., ...ТОВА СА .....ПОСЛЕДСТВИЯТА!!!!!
ЩЕ МИНАТ ГОДИНИ ЗА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ НОРМАЛНИЯ ЖИВОТ В СТРАНАТА!!!
....АКО СЕ ВЪЗСТАНОВИ , ИЗОБЩО ...ЗАЩОТО ВЛИЯНИЕТО НА РУСКИЯ ПРИМИТИВИЗЪМ, Е КАТО ЛЕДЕНИЯ ВЯТЪР ,КОЙТО ПОПАРВА ВСИЧКИ НАДЕЖДИ НА БАЛКАНИТЕ!
ЗАТОВА,...СПАСЯВАЙТЕ СЕ!
СЪХРАНЕТЕ СЕБЕ СИ И ПОТОМСТВОТО СИ--ТЕ СА ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ!
цитирай
20. vanya70 - Не е загубена кауза,но е нужно много време още - казва оптимистично едно малко зъбно колелце :)
21.08.2010 13:43
Трудно се обединяваме,защото щом се случи все се намира някой,който да придаде някаква политическа окраска на подобно обединение...все някакъв цвят...Разбира се,казвам това според личните си наблюдения и опит,осъществени в съвсем малък отрязък от време.

И без претенции да съм специалист по исторически,политически или социологически науки,си обяснявам ширещия се масов песимизъм на тази тема с нещо като този модел на взаимодействието държавна политическа власт-държавни институции-гражданско общесво (представете си,че са зъбни колелца с различни размери):

1-> О
.... ОО
....000
оооооо<-- 2

Ако има действащо гражданско общество,началното задвижване би трябвало да започва от посока "2", но в България реално задвижването на целия механизъм става и дълго време е ставало от посока "1"... Така че,ако искаме да има гражданско общество (т.е да сменим посоката на предаване на движението) много усилия трябват от всеки от нас...Едно е безспорно - докато се смени посоката на задвижване.... на малките колелца ще им се "завие свят" от въртене,ще се разпадат места в механизма,ще се подменят... но все в един момент "голямото колело" ще се износи и ако в момент на смяна малките колелца се движат в синхрон... може би ще има шанс да е сменена посоката на задвижване :)

И през последните години,въпреки повечето истини в коментарите дотук,ми се струва,че не всичко е загубено.Все по-често хората осъзнават и какво зависи от тях, и как да си търсят правата – преди да сте чували някой да е осъдил община,институция или държавата успешно? Вярно,че всичко се случва трудно,но май все повече малки колелца осъзнаваме,че дори нашите усилия да са почти нищо в нашето си време,са нещо,което няма да се изгуби във времето…Просто не трябва да се отказваме и да спираме да се опитваме.

Ако искате ме наречете идеалист,но вярвам,че ще дойде момент,в който хората ще осъзнаят,че могат да се обединяват и в същото време да не позволяват това да се използва срещу тях :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392367
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив