Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2011 16:07 - Култът
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 2992 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 15.07.2011 19:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  "Култ към личността“ възниква, когато даден индивид използва масмедиите, пропаганда или други методи, за да създаде идеализиран или героичен публичен образ, често чрез безвъпросно ласкателство и венцехваление. 

 Култовете към личността са обикновено асоциирани с диктаторските режими

image


image 

image

image

image

image

image

image

image




 



Гласувай:
8



1. antikom - Едиповият комплекс е конце...
15.07.2011 17:09

Едиповият комплекс е концепция в психоаналитичната теория, която се отнася до психо сексуалното развитие, при което детето без значение на пола разглежда родителят от същия на него пол като противник и конкурент за ексклузивната любов на родителя от другия пол. Името идва от Гръцката митология, конкретно мита за Едип, който несъзнателно убива баща си и се оженва за майка си.
В българските партии изобилства от хора, които страдат. Страдат от това, че не им е обърнато внимание. Страдат от това, че любовта на председателя не е разпределена и достигнала до тях. Страдат, когато той не им казва какво да правят с живота си.
Зигмунд Фройд разглежда успешната развръзка от Едиповия комплекс като ключ в развитието на половата роля и идентичност. Негативното развитие на комплекса може да причини неврози ихомосексуалност.
В партийния живот неврозите водят до тежки политически кризи. Иначе разумни хора действат ирационално. Неврозата в българската ни реалност може да накара човек да престъпи възприети вярвания и принципи, но на всяка цена достигне до вниманието на партийния лидер. Борбата за любовта на лидера е ожесточена с компроматнивойни, интриги, а основния мотиватор е омразата към конкурента за вниманието на лидера.
Естествено някои политически същества стигат до хомосексуалност. Тя се изразява в лицемерни актове със себеподобни и предателства. Тя замества любовта на лидера. Лицемерието замества ухажването, а предателството замества задоволяването.
Още едно понятие, свързано с ролята на бащата, заслужава внимание – патернализъм. Патернализмът се свързва обикновено с поведение или политика, основана на йерархичнния модел напартиархалното семейство, при което главата на семейството /бащата, pater на Латински/ взима решенията от името на другите в семейството за тяхно добро, дори когато това противоречи с техните желания.
Предполага се, че бащинската фигура е по-мъдра и действа в интерес на защитаваните лица. Терминът се използва за да се характеризират поведения или политически системи, които лишават индивидите от свобода и отговорност, аргументирайки се, че обслужват техния интерес, а всъщност следващите друг дневен ред.
Очевидно в българското общество патриархалния модел е широко застъпен в партиите. ДПС си има своя Доган, ГЕРБ си има Борисов, АТАКА си има Сидеров, а ДСБ си има Костов. Какво си има БСП и другите? Пост-патерналистичен ефект!
Тоталитарната държава лишаваше българите от свободата им. Държавният глава изземваше функцията на главата на патриархалното семейство. В името на народа хората бяха лишавани от права и свободи. Социалната инерция от патернализма доведе до ефект, който е описан изключително добре от Херман Хесе. Той нарича този ефект – бягство от свободата. Пост-тоталитарните общества инертно очакват бащата на нацията, спасителя, държавния глава, държавата да реши всеки един техен проблем. Това кастрира обществото от инициативност, отговорност и предприемачество. Това води до среда, която не може да роди граждани, разчитащи на себе си при решаване на собствената си съдба.
Успешната развръзка на партийния Едипов комплекс е просто нещо за смели хора, а именно открито противопоставяне на лидера, а не лицемерния култ към личността му.
цитирай
2. valsodar - Удоволствие си бе да те прочета, ...
15.07.2011 19:30
Удоволствие си бе да те прочета, особенно в часта за доброволният отказ от свобода в постоталитарните общества, това е тема която отдавна ме вълнува и обяснява доста странни факти от новата ни история.

ПП Снимките наистина не се виждат, грешката е в постинга, а не в екрана, но... няма наистина кой знае каква загуба от това, както виждам идеята е правилно разбрана.
цитирай
3. ketcakuatl - ДОБРЕ
15.07.2011 21:26
Само снимката на царчето ме озадачи (всички се виждат отлично, не знам за какъв проблем пишеш по-горе) Той, лисицата, какво прави между лъвовете и хиените?
цитирай
4. valsodar - Царчето е преходното звено между ...
15.07.2011 22:00
Царчето е преходното звено между Тато и Батко.
Ако Симеончо навремето не бе вербуван от ДС, щеше ли Бойко да направи кариера при него и от мутра да застане начело в борбата с мутрите?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7410243
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив