Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2012 13:26 - Досието "Борисов"
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 3768 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"ШВЕЙЦАРСКИЯТ ДОКЛАД" ЗА КРИМИНАЛНОТО МИНАЛО НА БОЙКО БОРИСОВ - ЧАСТ I 
.
.
.

  Биволъ публикува части от поверителния доклад, който американският журналист Джеф Щайн използва като основа за статията си за Бойко Борисов в авторитетното американско издание "Конгрешънал Куотърли" през 2007 г. Статията предизвика скандал в България, тъй като представя тогавашния кмет на София като фигура свързана с организираната престъпност.
Според Щайн докладът съдържа 200 страници и е изготвен от частна разузнавателна агенция по поръчка на швейцарска финансова институция, проучваща възможна инвестиция в България. След като се запознават с доклада швейцарците се отказват от инвестицията.
Американският журналист, считан за един от най-добрите познавачи на американския сектор за сигурност твърди, че е потвърдил изложеното в доклада чрез свои източници в ЦРУ и други американски служби.
Джеф Щайн изрично потвърди за Биволъ, че страниците, с които разполагаме се съдържат в пълната версия на доклада. В тях обаче няма никакви сведения нито за автора, нито за неговия клиент. Прави впечатление обаче, че изводите и обобщенията са формулирани не като препоръки за инвестиционна политика на частна фирма, а като препоръки към американски политици да внимават с българската организирана престъпност.
През юли т.г. Джеф Щайн даде интервю за Биволъ, в което сподели, че през 2007 г. е изпратил няколко десетки страници от доклада по факс на българска журналистка, която според думите му е била "с доста добра репутация". Нейният вестник обаче така и не ги използва, цитира или публикува.
В доклада могат да се идентифицират два тома с няколко големи раздела. Първият том съдържа аналитични справки за Бойко Борисов и Цветелина Бориславова (12 страници от 17), справка за "престъпната група" ИПОН (5 страници) и справка за поръчковите убийства в България за периода 2001-2005 когато Борисов е главен секретар на МВР (5 страници). В приложение от 26 страници са дадени извадки от Булстат за всички фирми и лица, споменати в документите.
В обобщаващ, вероятно встъпителен текст е споменато, че в доклада има справки на базата на публични източници за трите най-големи престъпни групировки: СИК, ВИС, ТИМ, с които обаче не разполагаме.
Авторите на доклада уточняват, че са използвали многобройни източници, някои от които са конфиденциални. Източниците са номерирани от 1 до 83. Вторият том съдържа статии и извадки от българската и чуждестранна преса.
Съдейки по датите на отпечатване, които са различни за различните части, проучването е отнело най-малко 6 месеца: от януари 2005 до юни 2005 г.
Биволъ проведе собствено проучване за достоверността на този текст. Според авторите на доклада в анализа за Борисов е използван документ, за който те вярват, че представлява "поверително персонално досие на Борисов и Бориславова, изготвено през 2002 г. като част от разследване за Борисов от българските специални служби". Използвани са и други документи предоставени от поверителни източници.
Текст с много сходно съдържание на това в американския доклад циркулира в интернет от 2003 г. Той не е датиран, но от събитията описани в него става ясно, че е изготвен през втората половина на 2002 г. Справката има същата структура на изложението, следва същата хронология на събитията и съдържа всички имена, споменати в американския доклад с много редки изключения. В американския текст обаче са пропуснати повечето оценъчни разсъждения, изчистени са много определения, характеристики и интерпретации, като е запазена важната фактология, допълнена на места с други данни.
Различни източници на Биволъ от тогавашните български специални служби потвърдиха, че справката, циркулираща в Мрежата от 2003 г. е дело на служител от НСС. Мненията им са поляризирани относно ролята на споменати трети лица и политическите оценки за тях. Забележително е обаче, че никой не оспорва написаното за криминалното минало на Борисов.
Биволъ провери всички цитирани в доклада имена на фирми и лица в информационните масиви на Търговския регистър, Булстат и Държавен вестник. Отбелязахме малък брой неточности, които не променят смисъла и значението на написаното. Данните от публично достъпни източници и констатираните разминавания с изложението ще публикуваме като коментари под линия.
============================================


Поверително
В България има три основни криминални „групировки" за които се предполага, че се радват на протекцията на Бойко Борисов, Главния секретар на Вътрешното министерство. Тези криминални групи за познати като ВИС, СИК, и ТИМ. Имената обаче са в известна степен поовехтели поради това, че тези криминални банди са в състояние на непрекъснат преход опитвайки се да оставят на повърхността лустро на почтеност като основават „законен" бизнес, особено в секторите на застраховането, охранителните услуги (бодигардове), банките и индустриалното производство. В действителност, под тази повърхност, те се занимават с изнудване, проституция, трафик на наркотици, залагания, търговия с оръжие, и други незаконни и монополистични действия. Те са и на предната линия на корупцията, подкупването на политици и полицаи и/или поставянето на техни хора и дела в полицейските структури. Най-яркият пример за тази форма на корупция е случаят с Бойко Борисов, който е бивш бизнес партньор на един от криминалните босове на СИК, а в момента е началник на всички правоприлагащи органи и всички разследвания за организирана престъпност в България. Докато той се занимава с ПР за излъскване на образа си на ефективен борец срещу престъпността, фактите ясно показват, че големите криминални босове на СИК, ВИС, и ТИМ остават неприкосновени. Престъпността, корупцията и честите поръчкови убийства са очебийни, а сериозни престъпения остават неразрешени под началството на Борисов.
Досиетата на криминалните групи СИК, ВИС, и ТИМ са приложени за преглед и се основават на документи с публичен произход. Важно е да се отбележи, че организираната престъпност в България съществено се отличава по история, структура и традиции от сицилианската мафия, Коза ностра и други престъпни синдикати, които са добре познати на САЩ.
Съвременната организирана престъпност в България е всъщност резултат от падането на комунизма и последвалия го мъчителен преход.
Още преди падането на комунизма България е била корумпирано общество, ръководено от политикани, тайни служби, полиция, и преди всичко фаворити спортисти, борци, експерти по карате, и бандити, които са в основата на проблема с настоящата организирана престъпност. Тези престъпници се домогват до властта и станаха продължители на корупцията, която е преобладавала в комунистическата система. Успяха да надживеят няколко последователни правителствени промени и се внедриха в така-наречения законен бизнес, натрупвайки богатство чрез придобиване на бивша държавна собственост и избрани недвижими имоти.
Тъй като САЩ се стремят да установят по-добри отношения с България заради стратегическото й положение в Източна Европа и като ценен съюзник, налага се да дадем съвет за изключителна предпазливост и вземане под внимание тази непрозрачна сила в страната, която е в сърцевината на проблема с организираната престъпност и корупцията.


Привилегирована и поверителна информация
Доклад за проучването за Борисов
 
Анализ
Бойко БОРИСОВ
Генерал Бойко БОРИСОВ е Главен секретар на Министерството на вътрешните работи на България.
Той е роден на 13 юни 1959 год. в Банкя, предградие на София, столицата на България.
Баща му, Методи БОРИСОВ, до 1987 год. е служител на Софийско градско управление – МВР. Бил е началник на 2-ри сектор в столичната противопожарна охрана. Членувал в БКП. Уволнен заради подозрения в извънбрачна връзка (това се е третирало като неприемливо поведение срещу правилата, нарушаващо комунистическия етичен кодекс).
Майката на Бойко БОРИСОВ, Венета БОРИСОВА е починала преди няколко години. Била е начална учителка.
Сестрата на Бойко БОРИСОВ, Красимира Методиева ИВАНОВА е родена през 1956 год. В момента живее в София, кв. Княжево. Работи като лекар-педиатър в бившата ІІІ АГ-болница, Княжево. Има данни, че тя има участие в акционерното дружество, което е приватизирала болницата. Съпругът й е адвокат. Имат син, студент по право.
Бойко БОРИСОВ има дъщеря от разтрогнат брак – Венета, която учи в САЩ, Лос Анджелис. В момента Бойко БОРИСОВ съжителства (без брак) с приятелката си Цветелина БОРИСЛАВОВА.
Бойко Борисов завършва средно образование в гр. Банкя. Бил е секретар на комсомолската организация в училището. (бележка под линия: Членството в организацията на младите комунисти (или "Комсомол") е било считано като начална точка за бъдещо членство в комунистическата партия). През 1977 год. кандидатства във Висшата специална школа на МВР в Симеоново, факултет "Държавна сигурност", но e пренасочен и приет във факултет "Противопожарна охрана", тъй като е считан за неблагонадежден от комунистическата партия с оглед миналото на дядо му - той е разстрелян на 22.09.1944 год. (13 дни след държавния преврат въздигнал на власт спонсорираната от Съветите комунистическа партия). Редовната си военна служба отбива в ШЗО-Плевен през периода 1977-1978 год. През 1982 г. Бойко БОРИСОВ се дипломира във Висшата специална школа на МВР в Симеоново като инженер по специалността "Противопожарна техника и безопасност" и полицейски чин младши лейтенант.
Бойко БОРИСОВ е активен състезател по карате и е бил треньор на националния отбор по карате.
Бойко БОРИСОВ започва кариерата си в системата на МВР като командир на взвод в СГУ-МВР - "Противопожарна охрана". По-късно е произведен командир на рота . Впоследствие Бойко БОРИСОВ е преназначен в ЦУПО (Централно управление на противопожарната охрана). В периода 1985-90 г. е преподавател и завеждащ катедра във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. През този период защитава докторска дисертация.

През 1989 год. е командирован с курсантски взвод в района на Каолиново, Дулово и района на Разград във връзка с масовите изселвания на местните жители в Турция. (Неговите твърдения в интервюта от 2001 г., че в този период е командвал батальон не отговарят на истината.)
През 1990 год., след падането на комунистически режим, отказва да подпише декларацията за деполитизиране, напуска системата на МВР и започва частен бизнес. Първите сведения за контакти, сътрудничество и общ бизнес с публично компрометирани лица и фирми са от този период.
През ранните 90, Бойко БОРИСОВ запозва общ бизнес (с ползването на общ офис в парк хотел "Москва"), с Младен МИХАЛЕВ (известен като Маджо), Румен НИКОЛОВ (известен като Пашата), босове на известната криминална групировка СИК.
Налични са данни, че охранителната фирма ИПОН, създадена от Бойко БОРИСОВ в началото на 90-те също е съпричастна към криминални деяния още от самото си създаване. Пример: Убито лице на 05 декември 1994 г. в района Зона Б5 (София). ИПОН е била наета за възстановяване на средствата, която убитият дължал на голяма българска корпорация. Случаят не е разкрит. Друг случай от същия период е кражбата на 500 000 лв. от касата в офис на ИПОН. Заподозреният автор на кражбата и неговата приятелка са намерени убити в района на Враца. Убиецът не е открит.
Предвид връзките на Бойко БОРИСОВ с организираната престъпност през 1998-2000 г. той е изучаван от Националната служба за сигурност (НСС), с цел привличането му за нащатен сътрудник на НСС. През този период Бойко БОРИСОВ редовно дава информация на НСС за действията на лидери на организираната престъпност в България. Трябва да се отчете, обаче, че е често срещана практика българските служби за сигурност да рекрутират (като агенти или нещатни сътрудници) на някои лица единствено за осигуряване на политически чадър в замяна на предоставяне на сенчести услуги в полза на конкретни управленски и/или корпоративни кръгове. Пример – Поли ПАНТЕВ, Косьо САМОКОВЕЦА, Славчо ХРИСТОВ и т.н.) Папката със събраните за Бойко БОРИСОВ материали и постъпилите от него доклади е била връчена на тогавашния директор на НСС ген. Атанас АТАНАСОВ и той е одобрил вербовката на Бойко БОРИСОВ. Тя обаче никога не се осъществява поради промените в НСС след парламентарните избори през 2001 г.
Понастоящем ИПОН е една от най-големите охранителни фирми в България (персонал: 800-900 гардове). Фирмата охранява важни клиенти в България - МОБИЛТЕЛ (най-големият мобилен оператор в България), тръбопроводите на рафинерията Нефтохим на ЛУКОЙЛ, хазартната фирма АЙ ДЖИ ЕМ, Първа източна международна банка (ПИМБ), известна като "банката на организираната престъпност", застрахователя БУЛ ИНС (за когото се счита, че е контролиран от гореспоменатата криминална група СИК), къщите и вилите на Славчо ХРИСТОВ (бившият шеф на СИБАНК, считан за посредник на бившия премиер КОСТОВ в бизнес делата му), Николай МАРИНОВ (Маргина), Младен Михалев (Маджо) (и двамата известни като ключови ръководни фигури в криминалната групировка СИК).
През лятото на 2000 год. ИПОН поема охраната (физическа защита) на Общинска банка (София) след като е препоръчана от кмета на София Стефан СОФИЯНСКИ и бившия високопоставен офицер от службите  генерал Сава ДЖЕНДОВ (б.ред. бивш началник на УБО). От 2001 год. ИПОН охранява и голямата фирма за производство на алкохол СИНХРОН ИНВЕСТ.
ИПОН охранява и бившия комунистически диктатор Тодор ЖИВКОВ от изхвърлянето му до смъртта му.
След като Бойко БОРИСОВ е назначен за Главен секретар на МВР, той прехвърля акциите си от ИПОН на своя приятел Добромир БАДЪНКОВ (бивш началник на направление "Охранителна полиция" към СДВР, чийто син е служител на ГКПП-Аерогара София).
Новият премиер, бившият цар Симеон Сакс-Кобург ГОТА e охраняван от ИПОН и персонално от БОРИСОВ при частните му визите в България през 90-те.
Налични са данни, че Бойко БОРИСОВ е бил препоръчан за поста Главен секретар от бизнесмени и политици, заинтересовани да осигурят плавен преход на политическата власт към Симеон, запазвайки техния контрола и запазвайки структурите за криминални дейности, свързани с редица политици и установени по време на правителството на КОСТОВ.
Вярва се, че следните кръговете и лица са издигнали Бойко БОРИСОВ:
- о. з. ген. Любен ГОЦЕВ, о. з. ген. Бригадир АСПАРУХОВ (преди няколко месеца предложението той да бъде назначен като съветник на премиера предизвика скандал с оглед на възможния му достъп до класифицирана информация на НАТО и след ожесточен публичен дебат назначението му беше оттеглено).
- кръга БАНКЯ, имащ силни позиции в някои правителствени структури (МВР, МФ, Президенството) и с близки връзки с организираната престъпност - Чавдар ЧЕРНЕВ, Димитър СЪБЕВ, Максим ДИМОВ, Виктор ВЪЛКОВ, Ивайло ТРИФОНОВ, Славчо ХРИСТОВ.
За кратък период Бойко БОРИСОВ се налага като ключова ръководна фигура в МВР и публично акламиран харизматичен лидер (според изследванията на общественото мнение, той е най-популярният политик в България от последните години), въпреки липсата на професионална квалификация и опит, противоречивите му действия и популистките изказвания.
Вярва се, че бързото му развитие е улесенено от:
- атрактивно публично поведение на БОРИСОВ, представящо го като енергичен, силен и решителен човек, с воля и възможности да се бори с престъпността, противопоставен на невзрачната личност на министър Георги ПЕТКАНОВ;
- подкрепата от широк кръг политици, бизнесмени, собственици на медии и на организираната престъпност, които смятат, че той е правилният човек за запазването на статуквото, осигуряването на плавен преход на икономическата власт след изборите през 2001 г., и запазването на криминалните структури, създадени и/или процъфтяващи при правителството на КОСТОВ.
Бойко БОРИСОВ направи редица ходове, за да изпълни списък с противоречащи си задачи: да увеличи властта си в Министерството и влиянието си върху премиера, за да удовлетвори спонсорите си, да увеличи икономическата си мощ (счита се, че Бойко БОРИСОВ и неговите спонсори контролират значителна част от проституцията и каналите за трафик на дрога в България) и да постигне високо публично доверие и признание:
- Бойко БОРИСОВ не предизвика (или блокира вече започнати) разследвания за сегашни и предишни служители в Министерството на вътрешните работи (Генерал АТАНАСОВ, Славчо БОСИЛКОВ), за които има данни, че редовно са отклонявали средства от контрабандни канали, за да подкрепят кабинета и управляващата партия на КОСТОВ. За тези офицери се вярва, че имат съпричастност към мрежи, които систематично поддържат с вътрешна информация за дейности като наркотрафик, кражби на коли и трансфера им извън България - дейности практически неосъществими без информационна и техническа подкрепа от страна на полицейските и специалните служби. Още повече, че в някои случаи генерал БОРИСОВ публично поддържа такива компрометирани офицери, както и престъпници на високо ниво. Примери: възпрепятстваното разследване на НСС и НСБОП за Константин САМОКОВЕЦА; игнорираните сигнали, че генерал Атанас АТАНАСОВ контролира контрабандни канали през ГКПП-Русе. Бойко БОРИСОВ или негови близки са се срещали на няколко пъти с лидери на организираната престъпност - Младен МИХАЛЕВ (Маджо), Константин САМОКОВЕЦА (няколко срещи в неговия хотел в планинския курорт Боровец с близки на генерал БОРИСОВ), Георги ИЛИЕВ (бос на главния конкурент на СИК, наречената ВИС-2 криминална група, като има данни, че тяхната среща през януари 2002 завършва с жесток скандал). Въпреки, че Бойко БОРИСОВ редовно прави публични изявления, че министерството ще смачка организираните престъпни групи, неговите реални действия показват обратното.
- Бойко БОРИСОВ повиши или преназначи уволнени служители на Министерството, за които се вярва, че са замесени в престъпни дейности. Примери: Красимир ПЕТРОВ (директор на РДВР-Бургас), Стоян ВЕЛЧЕВ (зам.-началник на СДВР – МВР), Веселин ПАВЛОВ (зам.-началник на НСГП), Венцислав ВЕЛИКОВ (зам.-началник НСБОП), Николай НАЧЕВ (началник на икономическото направление в НСС), Янчо СТАНЧЕВ, Николай ГРИГОРОВ (началник служба "Полиция" - СДВР), Васил ВАСИЛЕВ (бивш директор на Национална служба "Полиция").
- Бойко БОРИСОВ успешно дискредитира и отстрани от политическата сцена началника на кабинета на премиера Стоян Ганев. Данните са, че той е предоставил на премиера компрометиращи материали за ГАНЕВ, подадена му от генерал АТАНАСОВ. Желанието му е било да неутрализира ГАНЕВ, който беше близък съветник на премиера с голямо влияние върху неговото мнение. Така генерал БОРИСОВ става най-близкият съветник на премиера и едновременно с това частично неутрализира Васил БОЖКОВ (известен като Черепа), бос на организираната престъпност, един от най-богатите хора в България, за когото има данни, че е свързан с БСП и е конкурент на бизнес групировката СИК и спонсор на ГАНЕВ. Има данни, че в момента БОЖКОВ се крие в Аржентина #1. Бойко БОРИСОВ открито каза в пресата, че няма амбиция за по-висок пост в правителството (прочит: "Като Стоян ГАНЕВ") и признава единствено премиера като авторитет над себе си. Различни слухове са пуснати в обръщение, за да дискредитират напълно Стоян ГАНЕВ, включително слух, че Стоян ГАНЕВ е уволнен заради завършила с разрив хомосексуална връзка между него и премиера.
- Бойко БОРИСОВ систематично и публично надхвърля своите права и отговорности като главен секретар на МВР, като по този начин дискредитира вътрешния министър Георги ПЕТКАНОВ и установява два...властови центъра и модел на двойно подчинение в министерството. Той също така редовно атакува съдебната система и прокуратурата, карайки публиката да вярва, че съдебната система (а не МВР) е отговорна за нарастващата криминална активност в страната, като също така подобрява собствения си образ на решителен борец срещу престъпността, чиито инициативи са блокирани от скованата съдебна система.

- Бойко БОРИСОВ решително опитва да неутрализира конкурентните престъпни групи (Васил БОЖКОВ Черепа, ВИС-2, "бившите барети"). Данните са, че отдавнашната остра непрязън между боса на ВИС #2 Алексей ПЕТРОВ и Бойко БОРИСОВ (респективно между свързаните с тях Младен МИХАЛЕВ (Маджо) и Румен Николов (Пашата)) прераства в открит конфликт когато Бойко БОРИСОВ е назначен за главен секретар на МВР. Причините: страхът на Бойко БОРИСОВ, че Алексей ПЕТРОВ държи компрометираща информация за него; подкрепата на влиятелни еврейски бизнесмени за Алексей ПЕТРОВ (близка връзка с бившия посланик на Израел Давид КОЕН); силните позиции на Алексей ПЕТРОВ в Главна прокуратура (Никола ФИЛЧЕВ) и във Военна прокуратура, както и в някои служби на МВР (Филко СЛАВОВ), и политически партии. (Надежда МИХАЙЛОВА, бивш външен министър и настоящ лидер на опозиционния Съюз на демократичните сили). Има данни, че Алексей ПЕТРОВ (бивш командос от отряда за специални операции) е имал реални шансове да бъде назначен за шеф на НСБОП. Следва опит за убийство на Алексей ПЕТРОВ, последван от координирана медийна атака срешу структурите свързани с ПЕТРОВ, довела до временната му неутрализация. Паралелния резултат е отклоняване на общественото внимание от развиващия се скандал с подозирано участие на генерал БОРИСОВ в корупционна схема свързана с приватизацията на тютюневия монополит БУЛГАРТАБАК, разкрита когато медиите публикуват запис от среща между Майкъл ЧОРНИ с Георг ЦВЕТАНСКИ, инвестиционен капиталист и съветник по сделката.
- Активен пиар, насочен към създаване на силен образ на Бойко БОРИСОВ като успешен правителствен служител, за улесняване на политическата му кариера и неутрализиране на потенциална опозиция от страна на Президента, парламентарните партии и други социални кръгове. Тряба да отбележим много публикации в иначе сериозни и достоверни медии, които непристойно игнорират или изкривяват публично известни факти за генерала и неговите дейности. Въпреки това, има голям брой български интелектуалци и представители на горния сегмент на средната класа, които не вярват на тези медийни кампании. Трябва да се отбележи, че докато над 80% от медийните публикаии са позитивни за генерал БОРИСОВ, около 80% от анонимните постинги в интернет форумите са негативни.
- Когато други възможности не са налични, генерал Бойко БОРИСОВ директно оказва натиск над журналисти и собственици на медии. Пример: На 2-ри февруари 2002, известната разследваща радиожурналистка Виза НЕДЯЛКОВА анонсира компрометиращи факти за генерал БОРИСОВ в редовната си седмична рубрика по РАДИО НЕТ. В края на програмата тя обеща да разкрие още компрометиращи данни за действията на генерал БОРИСОВ следващата седмица. След излъчването генерал БОРИСОВ лично е говорил с Андрей РАЙЧЕВ, известен социолог и медиен собственик, съпруг на НЕДЯЛКОВА. Следващата емисия на програмата не разкри никакви допълнителни  факти за генерал БОРИСОВ, както беше обещано преди това. Нещо повече, по-късно НЕДЯЛКОВА беше уволнена от радиото, където беше програмен директор.
- Изграждането на добри персонални контакти с премиера, президента, лидерите на всички големи политически партии и социални групи. Пример: Бойко БОРИСОВ персонално е настоявал пред шефа на Националната служба охрана (НСО) да не се снема персоналната охрана от НСО на Надежда Михайлова, въпреки че тя не е имала право на такава след като нейната партия загуби изборите.
- Изграждане на добри персонални контакти с представителите на чужди държави и оказване на неразрешени услуги. Пример: през м. май 2002 американски представител е посетил генерал БОРИСОВ в неговия кабинет в МВР и е попитал дали българските специални служби могат да подслушват комуникациите на посолството на Иран. Нарушавайки вътрешните правила, генерал БОРИСОВ лично завел американския представител в командния център на СОТИ и открито попитал служителите дали е технически възможно да се подслушват комуникациите на иранското посолство. Достъпът до този център е стриктно ограничен за малък брой оторизирани служители.
- Изграждане на публичен образ на човек, който има доверието и уважението на ключови американски и европейски официални лица от полицията и службите, както и от членове на Дипломатически корпус в България (пример: широко рекламираните благотворителни тенис мачове с чужди дипломати). Това се реализира и чрез многобройни визити и срещи с официални лица (пример: новият директор на ЦРУ MCLAUGHLIN, директора на ФБР, високопоставени германски полицаи и т.н. - вижте статиите в Приложение C), които са широко отразени (понякога тяхното значение е силно преувеличено) от българските медии. Пример - статия в ежедневника СТАНДАРТНЮЗ (б.ред. електронната версия на в. Стандарт) за посещението на Бойко БОРИСОВ в САЩ (17 юни 2004): "Въпреки обичайната дискретност на такива визити във Вашингтон, говореше се, че покрай главния секретар на МВР генерал Бойко БОРИСОВ е имало необичайна активност. БОРИСОВ беше приет от всички зам.-директори и се снима с тях. По-късно към тях се присъедини и действащият директор на ЦРУ Джон MCLAUGHLIN. Много необичайно за ЦРУ е всички тези хора да се събират заедно, разкриха източници на СТАНДАРТНЮЗ. По пътя към вечерята маршрутът на колите е бил леко променен, за да могат гостите да покажат на генерал БОРИСОВ нов магазин, продаващ български вина. Отговаряйки на въпрос на СТАНДАРТНЮЗ: какво да се очаква след такива необичайни прояви, беше ни отговорено: следете внимателно събитията."
Цветелина БОРИСЛАВОВА
Приятелката и близка бизнес партньорка на генерал БОРИСОВ, Цветелина БОРИСЛАВОВА Карагьозова (известна като "Цеца Секса") е родена на 27 септември 1958 г. в София. Баща и Борислав КАРАГЬОЗОВ е бил офицер от тайните служби в различни български посолства (САЩ, Индонезия и Румъния) до 1989 г. Майка и Веселина КАРАГЬОЗОВА е родена на 29 юни 1929 г. Преди комунистическия преврат от 1944 г. тя е мажоритарен акционер в CHEMISOL, компания за търговия с химически продукти, базирана в Стара Загора.

 Цветелина БОРИСЛАВОВА има две дъщери от предишния и брак със Стефан АБАДЖИЕВ, син на високопоставени комунистически функционер и посланик в Румъния Иван АБАДЖИЕВ.
До 18-я си рожден ден Цветелина БОРИСЛАВОВА живее със семейството си основно в чужбина. Завършва средно образование в училището в руското посолство в Румъния. Започва да изучава философия в Румъния, но напуска поради преместването на баща и в България. Дипломира се в Софийския Университет, в специалности английска и испанска филология. След дипломирането си работи в компанията за външна търговия ИНКО, свързана с тайните служби и според някои данни, занимаваща се с промишлен шпионаж. Едновременно с това изучава Международни икономически отношения в УНСС в София. След това е регионален представител за Балканите на международен производител на автоматични системи. След това работи в държавната компания ГЪВКАВИ АВТОМАТИЗИРАНИ ПРОИЗВОДСТВЕНИ СИСТЕМИ (ГАПС). През 1989 г. напуска компанията и започва частен бизнес.
На 23 март 1977 Цветелина БОРИСЛАВОВА е тежко ранена при опит за убийство.
В момента Цветелина БОРИСЛАВОВА е председател на Надзорния съвет и голям акционер в СИБАНК (Стопанска и Инвестиционна Банка, бившата Българо-Руска Инвестиционна банка - БРИБАНК), известна като "банката на КОСТОВ" при предишното правителство. Цветелина БОРИСЛАВОВА беше назначена за Председател на Надзорния съвет на СИБАНК през октомври 2001, след споразумение постигнато с преговори (с участието на Бойко БОРИСОВ) със Славчо ХРИСТОВ в Гърция по-рано през същата година.
 




Следва: Част II Бизнес партньори и свързани фирми
#1 Информацията за укриването на Васил Божков в Аржентина не може да се потвърди от публични източник.
#2 Алексей Петров е посочен на различни места като бос на ВИС и на СИК.
Коментарите преди...
След публикацията на статията в "Конгрешънал Куотърли" Бойко Борисов я определи като поръчков материал за злепоставяне на партията му ГЕРБ. Той посочи, че зад нея стоят лидерът на ДСБ Иван Костов и депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, както и министър Румен Овчаров от БСП.
Вътрешният министър Румен Петков от БСП обаче опроверга написаното в публикацията и каза, че МВР няма да разследва твърденията.
Прокуратурата също заяви, че няма да се самосезира, защото няма ясен източник на информацията.
Президентът Георги Първанов нарече публикацията "антибългарска" и "обидна".
ДСБ излезе със становище, в което се настоява прокуратурата, президентът и Комисията по вътрешен ред и сигурност да реагират и да проверят информацията за криминалното минало на Бойко Борисов.
... И сега.
Пред Биволъ генерал Атанасов отрече компрометиращата информация за него в доклада. Според него Борисов никога не е бил разработван от НСС. "Нито едно от тези лица не е било на вниманието на контраразузнаването, защото е нямало причина" - каза той. Според него внушението, че Поли Пантев е бил негов агент е пуснато от покойния Цвятко Цветков. "Аз му чух името като го убиха" - каза още Атанасов и уточни, че впоследствие официално е било обявено, че Пантев е бил сътрудник на криминална полиция в Софийско градско управление.
Иван Костов каза за Биволъ, че в ДСБ са запознати с доклада. Той потвърди още, че становището на ДСБ, публикувано на сайта на партията преди 5 години още е актуално и призивът към институциите за проверка на данните в доклада важи и сега. Попитан защо след като не са видяли реакция на институциите от ДСБ не са дали доклада на пресата Иван Костов отговори, че в ДСБ има принцип "да даваме на медиите становища и коментари, които са само на ДСБ".
Биволъ се свърза с Виза Недялкова по повод изнесеното в доклада, че Борисов е оказал натиск за спиране на поредицата предавания чрез съпруга и Андрей Райчев. Виза Недялкова категорично отрече, че и е оказван натиск. "Борисов ми се обади лично на мен и ми говореше на "ти" - спомня си тя. Главният секретар бил недоволен, че Недялкова не го е потърсила, макар че тя на три пъти пробвала да получи коментар от него чрез пресцентъра на МВР. Оказало се, че от пресцентъра не предали нейното запитване на Боросов. Недялкова отрече също, че е била уволнена заради този случай. "Радио НЕТ спря по икономически причини" - каза тя.
На вниманието на CRIM
Този доклад е част от станалите публични данни за криминалното минало на настоящия български премиер Бойко Борисов и ще бъде предоставен на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари в Европейския парламент. Другите документи предоставени до момента са следните:
- доклад на посланик Джон Байърли с най-висок гриф на секретност, изтекъл в Уикилийкс, в който се твърди, че ЦРУ е потвърдило данни за участието на Борисов в мащабен трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари през банката на Цветелина Бориславова.
- доклад на посланик Джон Байърли за българската банкова система, в който се твърди, че банката на Цветелина Бориславова СИБАНК е "гнила ябълка", замесена в пране на пари от престъпната дейност на Бойко Борисов.
- обяснения на бившия охранител на Бай Миле - Васил Костов - Кеца, протоколирани в заседание на Шуменския окръжен съд по делото "Килърите", в които той твърди, че постът на главен секретар за Борисов е купен от български престъпни босове от СИК и Сретен Йосич.
- доклад на западна разузнавателна служба, разпространен от БГНЕС, в който се твърди, че Бойко Борисов е осъществил контакти през посредници с известен сръбски контрабандист.



Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. idealist - Както е казано:
26.10.2012 14:03
"По делата им ще ги познаете!"
цитирай
2. theeconomist - И както е видно:
26.10.2012 18:56
"По дипломите им ще ги познаете!"
цитирай
3. hotblooded - Притоплянето на стари манджи и и...
27.10.2012 12:49
Притоплянето на стари манджи и изтичането на инфо за делата на Цървул (Боко) и все по честото им публикуване (до сега беше "табу" да се задават неудобни въпроси, камо ли да се публикува някои компромат) - означава само едно: Срока на годност на ГЕРБ и Цървул изтича! Само трябва да внимаваме кой ще ги бракува, че винаги може и по зле!
цитирай
4. valsodar - Mога да приема факта, че начело на ...
27.10.2012 13:06
Mога да приема факта, че начело на държавата е отявлен мафиот и бандит.
Не мога да преглътна факта, че той е избран по демократичен път от българският народ, като най-достойният от всички в държавата, да ни бъде премиер.
цитирай
5. анонимен - te ti bilka novo dviase be 20,
28.10.2012 00:25
mejduli4nostni otnosenia ima samo mejdu dve ili pove4e ot dve lica!

ako licata sa zadnici, otnoseniata sa pederaski
ako licata sa zadnici i pederasi, togava otnoseniata sa homosexsulani,

ako baba ti e myjka stese da ima dryjka,

jalko za ubitototo dete lezbe mangale.

kak li ste napisat na grobnata plo4a tuk po4iva edno lise koeto spre da lije pute, maina

mnogo tragi4na istoria, naprosto 4ovek da mu se skasa i srce i 4eren drob i nekoi drug bubrek

umrelia si e umrel, umrelata e mrtva i tolkz
цитирай
6. анонимен - не се чуди защо ??
31.10.2012 09:33
Така трябваше да стане,за да разбере българския народ много истини.Само с такъв глупак и с такава глупава еврейка може да настъпи истинската демокрация.Дано хората вече да са разбрали много истини и БОГОРАВНИТЕ да бъдата наказани според законите на РБ.Защото те бяха скритите мишки и чрез тях ни манипулираха и ограбваха.
цитирай
7. valsodar - Честно казано - съмнявам се. Осн...
01.11.2012 15:50
Честно казано - съмнявам се.
Основно по две причини.
1. Тези, които проумяват ставащото или емигрират или се примиряват с него.
2. Останалите, те просто се доверяват на масовите медии, каквото им се каже от екрана - това е истината за тях. Вегетирали са до състояние на зомбита, които ако не умират от глад и студ са винаги покорни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7394122
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив