Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2013 11:37 - Психология на "протеста" -> психология на Тълпата
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 1672 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 29.07.2013 11:38


  •  В обкръжението на тълпите тъпакът, невежата и завистникът са освободени от чувството за своето нищожество и безпомощност, заместено от представата за груба, временна, ала огромна сила.
  • При тълпите преувеличението се отразява само на чувствата и по никакъв начин на интелигентността. Така че единствено в областта на чувствата те са в състояние да стигнат много далече или, обратно, да слязат много ниско.Без да изпитва никакво съмнение към това, което смята за истина или за грешка, и въоръжена, от друга страна, с ясното съзнание за силата си, тълпата е не само нетолерантна, но и властна. Отделният човек може да приеме противоречието и спора, тълпата не ги понася никога.
  • Понеже е податлива само на крайни чувства, ораторът, който иска да съблазни тълпата, трябва да злоупотребява със силните твърдения. Преувеличавай, твърди, повтаряй и никога не се опитвай да доказваш каквото и да било по разумен път — такива са любимите средства за обосноваване на ораторите от народните сборища. .
  • Искаш ли да завладееш тълпите, трябва първо добре да си прозрял вълнуващите ги чувства, да се преструваш, че ги споделяш, след това да се опиташ да ги измениш, като с помощта на най-елементарни асоциации предизвикаш някои сугестивии образи; да можеш да се върнеш назад, ако се налага, и най-вече да отгатваш във всеки момент какви чувства си породил. Тази нужда от промяна на езика според произведения ефект в хода на речта предварително обезсилва всяко научено или подготвено слово. Само това стига, за да изгуби всякакво влияние ораторът, следващ своята мисъл, а не тази на слушателите си.
  • Логичните умове, приучени на малко стегнатите разсъдъчни вериги, не могат да се въздържат да не прибегнат към тази форма на убеждение, обръщайки се към тълпите, и винаги се изненадват от това, че доводите им остават без въздействие.
  • На тълпите никога не са липсвали водачи: само че не всички са надарени, липсват им силните убеждения, които правят апостолите. Много пъти това са изкусни ритори, преследващи само личните си интереси и стремящи се да убеждават чрез ласкаене на низки инстинкти. - от  Густав Льобон — Психология на тълпите



Гласувай:
5



1. evrazol - Логичните умове, приучени на малко ...
29.07.2013 12:39
Логичните умове, приучени на малко стегнатите разсъдъчни вериги, не могат да се въздържат да не прибегнат към тази форма на убеждение, обръщайки се към тълпите, и винаги се изненадват от това, че доводите им остават без въздействие.
цитирай
2. valsodar - И това определено е така - за пример ...
29.07.2013 13:34
И това определено е така - за пример интервютата с Лицата на протеста.
цитирай
3. zaw12929 - Животът е това, което се случва. . .
29.07.2013 18:12
Животът е това, което се случва...
цитирай
4. sevgenieva - Не се избира най-умният за лидер, ...
28.08.2013 22:20
Не се избира най-умният за лидер, нито най-образованият, а най-харизматичният, онзи с когото ще се разпознаят мнозина. И рядко лидерът избира хората, с които ще работи, а те избират него, в зависимост от необходимостта им от субект с точно зададени характеристики.
"В обкръжението на тълпите тъпакът, невежата и завистникът са освободени от чувството за своето нищожество и безпомощност, заместено от представата за груба, временна, ала огромна сила."- страшно е когато тази сила избира...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392126
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив