Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 10:30 - Полит-проституция
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 3974 Коментари: 15 Гласове:
12

Последна промяна: 30.11.2013 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всички са маскари!
Констатацията е изцяло вярна, когато е насочена към политическият ни "елит", отдавна откъснал се от идеята за Ляво и Дясно в политиката, като роля на държавата в живота на хората и обединили се под идеята за лично облагодетелстване около хранилката на властта, към която така неистово се стремят да се докопат.
 В България за последните 24 години на "преход" се видя, при това от мнозина, че няма нито Леви нито Десни партии, защото те по нищо не могат да се припознаят като такива.
 По един изключително абсурден на идеята за социално управление начин, "левите" участваха изключително дейно в разграбването и унищожаването на националният капитал, в разпродажбата на безценица на цялата ни индустриална мощ, връщайки ни с повече от век назад, почти в епохата на феодализма и неразвитите индустриално страни.
 По един не по-малко абсурден начин, десните започнаха да се рекламират като леви, по пътя на демагогията, убеждавайки населението, че именно те ще се погрижат за социално слабите, ще гарантират по-висока минимална работна заплата и пенсии, т.е. все роля характерна за платформата на левите движения по света.
 Десните провеждат леви революции, левите провеждат дясна политика, за какви леви и за какви десни тогава говорим тогава у нас, след като и едните и другите са просто сбор от полит-проститутки надпреварващи се в надлъгването на електората, само и само да се докопат отново до властта?
 Реално в България няма политици, няма партии, а просто една имитация на политически живот, зад която се крият чисто финансовите интереси, на тези които с охота ги финансират, за да могат в условията на изцяло монополизиран от тях пазар да ограбват крайния потребител със спекулативно държаните от тях цени на стоки и услуги.
 Едва ли има друга държава по света, в която цените да са така несъпоставими спрямо дохопдите на населението и така дълго поддържани с помощта на държавата на едно подобно спекулативно ниво.
 Дори и в най-изостаналите бананови републики по света има някаква форма на конкуренция, наченки на свободен пазар, които у нас е немислимо да се появят поради кримниналния вид, по който се управлява държавата ни от ляво-десните продажници.
 Говори се, че имаме нужда от нови партии, от нови лидери, от нови лица.
 Това не е вярно.
 Имаме нужда от проглеждане.
 От осъзнаване на това, в каква точно държава живеем.
 От това, да видим ясно нещата и да спрем да се заблуждаваме, че едните са по-малко маскари от другите, че е добре да гласуваме за по-малкото Зло, за да не дойде на власт по-голямото от него. Да спрем да подкрепяме Злото, защото докато то има нашата гласна и негласна подкрепа, то ще определя начинът ни на живот в тази държава.
 Да намерим начина, по който да открием допирните и общи точки помежду си.
 Да открием хората, които не ги е страх да разсъждават, хора които имат визия и идеи за бъдещето ни, а те не са никак малко. Всеки един от нас има поне по една смислена и добра идея в главата си, за това, в каква държава иска да живее.
 Какво пречи тогава, тези идеи да започнат да се дискутират, обобщават и есенцията, най-доброто от тях да залегне в основата на една нова констируция?
 Какво пречи да се опитаме наистина да положим основите на държавата, в която искаме да живеем?
  
 Една малка държава показа пред света, че това е възможно да се направи и го направи.
 Нищо не пречи да го направим и ние.



Гласувай:
14



1. antikom - Менталните слепци нямат шанс да прогледнат. Особено пишещите!
30.11.2013 11:04
"няма нито Леви нито Десни партии" - щото са се пръкнали от хранителната среда на лабораториите на червеното гестапо, известно с евфеизма Държавна сигурност.
Това е незаровеният вонящ на комунал онанизъм пес.
Ако ще мъдруваме за изхода от глухата улица, в която ни вкараха комунал онанистите през 1989 год. първо да видим кой натвори демокрацията в този и вид, защо го направи и какво постигна. И после да псуем Иван Костов!
Допирни точки?
Нова държава!
Ала-бала ница - на гол кур - червена паница!
цитирай
2. evrazol - Нищо не пречи да го направим и ние
30.11.2013 11:16
Пречи Радо, пречи.
Пречи това, че победителите не ги съдят. То и няма кой да ги съди, въпреки че всички перманентно ги осъждаме.
Пречи това, че добрите идеи се дават с надеждата да ги реализира някой друг. Критикуват се институциите, а не оглавяващите ги персони. И отговорностите така се търсят. От институциите. Материалния просперитет подчинява морала, правото и други хуматитарни области на живота ни, при което се дехуманизираме. Това е следствие на упорита вековна селекция. Мат'ряла е лош и тъмния балкански субект, който си позволи да изрече това на глас е напълно прав. А първата стъпка в посока на подобряване на мат'ряла е неговото самопризнание, че наистина е лош.
Все по-големи низости минават метър, благодарение на безмозъчна привързаност и кастова вярност и безпардонността се превръща в стил и начин на живот. Какво тогава да спре най-безочливите проявления да стават още по-безочливи. Здраве, правосъдие и право на бизнес се продават за пари и в този пазар клиентите са много, да не кажа всички.
За какво ревем тогава? Или ревем само когато не сме се докопали до баницата? В основите на държавата стоят общи нематериални ценности, каквито всички декларираме, но в действителност не притежаваме в чисто личен план. Живеем като деца. Без задръжки пробваме всичко и пълним памперса. Виж колко израснахме. До скоро продавахме само гласовете си за кебапчета. Сега вече и протестираме срещу заплащане. До платената партизанщина остава една крачка. Скоро ще се превърнем в крепостни гейове :))
цитирай
3. valsodar - Колкото и да е лош Мат'риала, все още ...
30.11.2013 11:25
Колкото и да е лош Мат'риала, все още си мисля, че в тази държава са оцелели и са останали самостоятелно мислещи, незасегнати от медийните войни, които имат визия и идеи за бъдещето ни. И си мисля, че тези хора е време да започнат да търсят помежду си това, което ги обединява, ако наистина милят за родината си и са патриоти.
Няма как да сме еднакви във възгледите, мирогледа и убежденията си. Всеки върви по своя път и трупа сам своите убеждения и опит.
Но всички ние, имаме неща, които искаме еднакво силно.
Кои са те?
Как да ги направим реалност?
Това са условията на задачата.
цитирай
4. ka4ak - Радо,посочил съм в последния си пост,началото на изхода!!!:)))
30.11.2013 12:36
Кардиограмата ни е права линия,което един приятел,виж как е оприличил:
• Деян Енев: Писмо до Орешарски

• Текстът в публикуван в Портал “Култура”
Браво, Орешарски!
Ти победи.
Не трепна. Не се разколеба.
Срещу 50 лева коледна добавка на пенсионерите купи бъдещето на внуците им.
Пенсионерите още не знаят това, но ти го знаеш.
Дори като бонус им направи една разходка в София.
Показа на всички колко много полиция имаме – ей така, за всеки случай.
Лесно е да протестираш, когато е лято и когато шествието на протестиращите прилича на разходка, на карнавал в центъра на града.
Твоите съветници сигурно са ти казали – издръж до зимата, до снега. Протестът сам ще заглъхне.
Така и стана. Твоите съветници са умни хора.
Студентите, последната надежда на протеста, сигурно те смутиха малко в началото. Но твоите съветници те увериха, че те са неопитни и бързо ще им намерят цаката.
Така и стана. Твоите съветници и в това се оказаха прави. Те бързо им намериха цаката. Твоите съветници са умни хора. Сигурно ще получат много пъти по 50 лева за Коледа. Но това е справедливо. Те си свършиха работата.
Ти, Орешарски, постигна немислимото. Ти обезсмисли и нашите текстове тук. Поне за мен тези текстове, които пиша тук всяка сряда вече 70 седмици, са последното ми убежище. Тези текстове тук, моите и на моите колеги, къде по-слаби, къде по-силни, бяха една кардиограма на ставащото в България.
Една кардиограма, хвърлена в коша.
Една кардиограма, която никой не взе под внимание.
Калин Янакиев дори се сдоби с медал – на първа страница на вестник „Политика” бе изобразен като едно от лицата на омразата.
Ало, скъпи мои бивши колеги от вестник „Политика”, не кривнахте ли малко в хендека? Освен заплатата има и други неща. Нали утре ще се срещнем някъде на улицата. Как ще се гледаме в очите?
С една дума, ти победи, Орешарски!
Браво!
България сега е бледа и замръзнала.
Кардиограмата й е хвърлена в коша.
Ти победи, Орешарски!
Само веднъж съм те виждал на живо. Тъкмо беше напуснал поста си на финансов министър в кабинета на Тройната коалиция. Разхождахте се със жена ти по „Граф Игнатиев”. Спомням си, че тогава си помислих следното – гледай ти как спокойно се разхожда между хората. Значи добре си е вършил работата.
Кардиограмата на България вече е права линия.
Попитай жена ти какво означава правата линия при кардиограмата.
Тя нали е кардиолог.
Мисля си, че сигурно й липсват разходките с теб по „Графа”.
Но всяка победа си има цена.
цитирай
5. valsodar - Качак, каква точно е връзката на ...
30.11.2013 12:53
Качак, каква точно е връзката на репликата с постинга ми, че ми е трудно да я схвана? Това, че Орешарски не допуска към момента да му бъде отнета власта, чрез натиск от улицата е видно за всеки.
Въпросът ми е, каква е алтернативата на него, на тези преди него, защото е ясно, че се търси именно алтернатива, а не повторение?!
Какво ти самият предлагаш като идея?
цитирай
6. kbalenciaga - valsodar грешиш и ти
30.11.2013 13:17
"Имаме нужда от проглеждане.
От осъзнаване на това, в каква точно държава живеем."
Тц, грешка. Нима си мислиш, че тъпаците протестиращи от ССК не знаят за това, което пишеш и тук?!
Грешиш!
Знаят много добре те, но ТАКА ИМ Е ИЗГОДНО!!!
Изгодно им е да са ибрикчиите на Червените олигарси и техните слуги, да им сипват в копанките(на представителите от ССК) скъпи коли, скъпи телевизори, големи апартаменти, маркови дрехи, напитки, ЕКО храни, екскурзии в Гърция ...
А в същото това време да "протестират" за морал на политици, които са престъпници рецидивисти!?

Не се ли питаш защо го правят.
Много просто.
Защото тъпаците от Столичната средна класа са навързани като свински черва и с Червените олигарси, и с кукловодите на Червените олигарси, боклуците от ЕС, но най вече точно със същите депутати срещу които протестират!
Разбираш ли за какво става на въпрос? За каква гротеска и гнусотия?

За да се промени нещо в България ето от там трябва да се започне.
Иначе ще има да "чешете" клавиатурите колкото си искате, но нищо няма да се промени.
цитирай
7. ka4ak - Казах ти:4. ka4ak - Радо,посочил съм в последния си пост,началото на изхода!!!:)))
30.11.2013 13:31
ето го и поста:
http://ka4ak.blog.bg/politika/2013/11/28/konstitucionniiat-syd-da-pokaje-che-ima-chest-i-zashtitava-k.1212222

другото,просто го пуснах,за пораженческото настроение,което е опасно за нашето здраве!:(
цитирай
8. kbalenciaga - И още нещо много важно е добре да се разбере
30.11.2013 15:38

Не случайно по статистики отчитат, че в България живота е много близък до държави където се водят войни.
И в действителност, колкото и шокиращо да е, колкото и стряскащо да е, В БЪЛГАРИЯ ДНЕС СЕ ВОДИ ВОЙНА!
Това е истината.

Но има голяма неразбиране(дори и от умни хора) кои са воюващите страни.
Грешно смятат, че от една страна на тази война са политици, бизнесмени-мутри и олигарси, а от другата е целия български народ.
Което не е така.
Изпуска се една много съществена и важна част от отбора на политиците, бизнесмените-мутри и олигарсите.
А именно представителите на ССК(столична средна класа)!
Без тях и политиците, и бизнесмените-мутри, и олигарсите са ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО.

Ето това е добре да се разбере от хората.
"А дано, ама надали!"
цитирай
9. valsodar - Нещо тая столична средна класа ми се ...
30.11.2013 16:59
Нещо тая столична средна класа ми се губи като понятие, но схванах мисълта ти за самодоволния бюргер.
цитирай
10. blackpredator - Съгласен съм донякъде с Евразол,
30.11.2013 23:23
че "До скоро продавахме само гласовете си за кебапчета. Сега вече и протестираме срещу заплащане."
Но това все пак е възмездно.

Не мога да разбера обаче, как масово народеца избира магарето, защото е "хубаво магаре" без да прецени аджеба може ли да носи самар, или е само гласовито...
И затова целият процес се превръща във възмезден договор на всеки четири години, самара на гърба ни, магаретата да ни яздят...
Та щом сме със самара, не се ли научим на текмета, крепостни..., де вика Евразол.:))
цитирай
11. анонимен - Какви жалки хора има, пфу! Ще се з...
01.12.2013 08:35
Какви жалки хора има, пфу! Ще се задавят с омраза. Всъщност, това е пречката да върви една нация напред - съществуването на мизерни душици, които дърпат назад като котви.
цитирай
12. jelezov - Гласувах отрицателно, с голяма ...
01.12.2013 11:36
Гласувах отрицателно, с голяма доза угризение на съвестта, защото авторът е честен порядъчен и добронамерен човек, но това не е достатъчно да бъде педкрепен наивитетът му, с който се отнася към проблемите, които разглежда. Пример: "Да намерим начина,- пише авторът - по който да открием допирните и общи точки помежду си.
Да открием хората, които не ги е страх да разсъждават, хора които имат визия и идеи за бъдещето ни, а те не са никак малко. Всеки един от нас има поне по една смислена и добра идея в главата си, за това, в каква държава иска да живее." Но, казвам аз, хора като ka4ak и antikom ще открият подобни на себе си идиоти. Други, като kushel например ще потърсят добряци като себе си, но не особено сведущи в обществените проблеми и т. н. Резултатът ще бъде същия. Човечеството все още не е измислило форма на обединение на политически и идейни единомишленици, различна от партиите. Бедата у нас не е в твърде голямото им количество, дори не и в качествата им, защото те като буржоазни партии съответстват на понятието си (както би се изразил Хегел). Бедата е в това, че все още не се е появила достатъчно влиятелна марксистка , т. е. автентично лява партия. Доколкото ляво и дясно са относителни понятия, дотолкова и БСП, като дребнобуржоазна партия е по-лява от ГЕРБ например. Така и в самата БСП Янаки Стоилов е по-ляв от С. Станишев. Всеобща грешка е приемането на популистката идеология и политика (ГЕРБ) като леви, защото те в същност са мека форма на фашизъм.
цитирай
13. valsodar - Напълно ще си прав в оценката си за ...
01.12.2013 18:21
Напълно ще си прав в оценката си за минуса, ( който не ме вълнува чак толкоз много), ако сравняваме хората единствено по техните различия. Да, в определени посоки, различията в позициите между пишещите тук изглеждат дотолкова големи, че даже е трудно да си ги представим заедно на една маса.
Но!
Но дори и най-непримиримите врагове имат допирни точки помежду си.

В случая, какво може да се направи, за да не стигаме до конфликт поради противоречията си, а до диалог, заради целите си?
Едно от нещата, което може да се направи е предварително пресяване на тези, които ще вземат участие в тази работна платформа. Примерно, както направиха исландците "съвет на старейшините", така и у нас, може да се излъчат съответните специалисти, хора с добър опит и оригинално мислене за различните области от живота. Икономисти за икономиката, лекари за здравеопазването и т.н. и т.н. - в случая вече имаме едно сближаване на чисто професионалното поприще, нали??!

Второто, което може да се направи - извеждаме основните проблеми по направления и сектори, Дефинираме ги, анализираме ги, разрешаваме ги.

Увличам се, но се увличам, защото вярвам, че ние българите независимо от това, колко разединени изглеждаме отвън на пръв поглед, ще можем да намерим общ език помежду си, или поне тези от нас, които са наистина загрижени за бъдещето на тази държава. Ясно е, че ще има драки, сеирджии, тролове и провокатори, но подобни хора просто не могат да водят диалог, а в случая се стремим да постигнем точно него, като отправна точка, от която да се тръгне, нали?
Така че, напълно е възможно да се получи желаният резултат.
Дали това е възможно да стане в действителност?
А защо не, ако не опитаме, няма да го знаем със сигурност!
цитирай
14. staler - традиционно ляво и дясно вече няма в ...
01.12.2013 20:00
традиционно ляво и дясно вече няма в зап.европа,та в бг-то.идеологиите умряха,борбата сега е за папането.само на разни баламурници от третия свят/където вече сме и ние/им се пробутват като оздравяващо-десни програми от типа --ран-ът,която не е нищо друго освен типична технология за разширяване жизненото пространство на едрия капитал,за сметка на некаква макар и хилава средна класа.или с две думи --заколи си и си изяж вола,па после да те видим с какво ще ореш.доколкото всички партии и правителства са бенефициенти по тоя разгром,очевидно е че разлика между тях няма.трябва ни нац.програма с целите,пътищата и конкретните мерки и стъпки,изготвена от обществото--отделни граждани,неформални организации /тук задължително не включвам соросчетата,партиините такиваи пр./,браншови съюзи,интернет-общтности и т.н....и тогава може да излезем на площадите с конкретните искания.
цитирай
15. jelezov - отговор
02.12.2013 10:52
Много ми се иска да продължим дискусията, но не разполагам с време. Доста отдавна започнах да пиша лекция на тема „За разделението и помирението на нацията”, която ще прочета пред ИНГА на 6 т. м. В Блога ми има съобщение за това мероприятие. В нея търся отговор и на становища, подобни на вашите. Освен това тези дни ще кача в Блога си статия на тема „Осъдени ли сме на бедност”, която бе публикувана в октомврийския брой на сп. НОВО ВРЕМЕ, и която има отношение към обсъжданите тук проблеми. Но, все пак ще прокоментирам следното ви съждение: „Второто, което може да се направи - извеждаме основните проблеми по направления и сектори, Дефинираме ги, анализираме ги, разрешаваме ги.” Основните проблеми са проблемите на СОБСТВЕНОСТТА върху средствата за производство. Против волята на новите собственици на националното богатство – българската компрадорска буржоазия, икономически обединена и политически подчинена на чуждестранния монополистичен капитал – нищо съществено не може да се направи, т. е. страната не може да се освободи от статута си на съставна част от ПЕРИФЕРИЯТА на капиталистическата Свят-система.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392844
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив