Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2013 20:44 - Нобелов лауреат: Европа се движи в грешна посока, НАТО трябва да се закрие
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 2485 Коментари: 7 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изказването на носителката на Нобел за мир г-жа Магуайър на таз годишната световна среща на Нобеловия комитет (21-23 октомври), която не беше преведена и публикувана на български език в нито една медия.   image Мейрид Магуайър е носител на Нобелова награда за мир от 1976г.

ВРЕМЕ Е ДА ДЕЙСТВАМЕ СОЛИДАРНО ЗА МИР

Скъпи приятели,

Вярвам, че в следващия етап от човешката еволюция трябва да прегърнем ненасилието. Това означава да отречем насилствените методи и насилието във всяка една негова форма на проявление и да решим нашите проблеми чрез ненасилствени методи, спазването на човешките права и международното право.

Да заменим въоръжените “въстания”, милитаризма и войната със силата на международното право не е невъзможно и ще бъде постигнато, когато достатъчно голяма маса от хората с критично мислене приемат, че всеки един човешки живот е свещен и кажат “не” на убийствата, силовите методи и заплахите, които са предпочитани от повечето правителства по света. Предизвикателството е да заменим насилието с мирните начини, по които да решим нашите проблеми.

Няма нищо героично в въоръжените конфликти, войните и ядрените оръжия. Нито в самоубийствените атентати, извънсъдебни убийства, тайни процеси и измъчвания – това винаги е било грешно и ние като граждани на този свят можем да спрем всичко това като надигнем своите гласове срещу подобни методи, прилагани от отделни личности, въоръжени бунтовници или правителства. Измъчването никога не трябва да бъде приемано и незачитането на човешкитеправа в “борбата срещу тероризма” е отричане на праваа на всички граждани по света на свобода, извоювана с труда на толкова много хора.

Когато основни човешки права са нарушени или премахнати от правителствата хората имат моралното и правно основание да си ги поискат обратно. В противен случай ще живеем в страх и ще бъдем доминирани от богатите по наследство и идентичност.

Човешкото семейство изживява голям копнеж за свобода. Ние се изморихме от войните, милитаризма и съпътстващите ги страдания. Живеем в свят на истерично желание за война и невиждано високи военни-бюджети, в който богатите стават все по-богати, а бедните стават все по-бедни. Не можем да се справим с бедността и да създадем условия за развитие и представителна демокрация, ако не прекратим милитаризма и войните. Бедноста и мизерията никога няма да бъдат преодолени докато водим политика възнаграждаваща богатите и наказваща бедните. Нещата няма да се променят докато нашите правителства поставят окупациите и войните над нуждата на собствените си граждани от добро образование, здравеопазване и грижа за най-бедните и застрашени от маргинализиране наши съграждани. Защо в 21 век, столетие след Първата световна война ние все още тренираме армии, които да избиват и измъчват други хора и какво можем да направим преди да е станало твърде късно?

Вярвам, че можем да променим своята нагласа и убеждения. Голяма част от нашето мислене е изкривено и базирано на страха от “другите”. Гледаме другите хора и държави под лупата на страхът, което води до нетърпимост и демонизирането на “другите”, които виждаме като отделни и различни, заради тяхната религия, раса, прослойка и тн., ние позволихме страхът да се превърне в наш господар.

Вече и американския народ е прекалено уморен да гледа как неговите млади мъже и жени умират по чужди земи и войната и милитаризма да носи толкова бедност за толкова много американци в толкова много градове. Из Европа също виждаме хора, които са против войните, истерията расте, както и безработицата. Много от нас имаха големи надежди, когато Европейския съюз обедини различните държави в Европа. Надявахме се той да работи за мира и да предотврати още войни в Европа. Сега виждаме масова милитаризация на Европа чрез НАТО, когато държавите са разтърсвани от социални проблеми и невиждана безработица. И тези държави са принудени да финансират войните и инвазиите и съпътстващата ги разруха на други държави като Ирак, Афганистан, Либия и тн. и това се случва против волята на техните народи и по-голямата част от хората по света. Скорошно изследване показа, че в период на такава криза разходите на ЕС са се увеличи до 194 млрд. евро, което е равностойно на годишните дефицити на Гърция, Италия и Испания взети заедно. През 2012г. военните разходи в глобален мащаб са достигнали 1, 756 трлн. – най-високите някога. Време е да премахнем НАТО, да прекратим военните авантюри на Европа и да спрем противо-ракетния щит, както и да спрем да създаваме ядрено оръжие. Не ни трябва противо-ракетен щит, а край на ядреното оръжие. Вместо щит, се нуждаем от обособена неядрена зона в опита си да спрем милитаризирането на Европейския Съюз и да спрем неговото движение в грешна посока, противоречаща на неговите основни идеи и желания. Идеи и желания, които споделят европейските граждани.

 

*Мейрид Майър е носител на Нобелова награда за мир от 1976г. Известна е с борбата си с борбата си против ционисткия режим и за правата на палестинския народ. През 2010г. беше екстрадирана от Израел, след като се опита да достигне до палестинците в Газа, за да достави хуманитарна помощ. През 2012г. пък се обяви против връчването на Нобел за мир на Европейския Съюз, като с още двама лауреати изрази позиция, че това не е удачно и ЕС не заслужава подобна награда.




Гласувай:
11



1. germantiger - ...
05.12.2013 07:58
Глупаво мнение на неизвестна за мен жена (дама, дали)?!

Това, че ми е неизвестна не говори добре за моята осведоменост, но нейната позиция говори за наивитет и невежество или целенасочена манипулация, внушения и заблуда.

Войните за лошо и за добро съпътстват човека хилядолетия, вероятно и ще го съпътстват още. Жестокостта е заложена в човешката психика пак за лошо, но и за добро понякога. Всеки който мечтае безотговорно за имагинерно мирен и фантазен свят е глупак - опасен глупак!

С една антиевропейска Русия на изток, с един войнстващ Ислам от юг, НАТО или най-малкото европакт на силата е необходим за да може хора, като тази да получават каквито още пожелаят награди в една силна Европа.
цитирай
2. injir - Повечето мирни граждани мислим ...
05.12.2013 08:03
Повечето мирни граждани мислим като нея. Ама кой ни чува....
цитирай
3. started - КЪМ СЪЩЕСТВОТО " germantiger "
05.12.2013 19:02
В СЛУЧАЯ ТИ СИ ГЛУПАКА.ЕДВА ЛИ СИ РАЗБРАЛ НЕЩО ОТ СТАТИЯТА С МИЛИЦИОНЕРСКИЯ СИ ОБЛЪЧЕН МОЗЪК,НАТЪПКАН СЪС СЪРПОВЕ,ЧУКОВЕ И ПЕТОЛЪЧКИ.И ЕДВА ЛИ СИ ПО-УМЕН ОТ ТАЗИ ДАМА-НОБЕЛИСТ--ПРЕДИ 35-40г. НОБЕЛОВИТЕ НАГРАДИ СЕ ДАВАХА ЗА ИСТИНСКИ ЗАСЛУГИ, А НЕ КАКТО СЕГА.НАИСТИНА ЧОВЕЧЕСТВОТО СЕ НУЖДАЕ ОТ КАРДИНАЛНА ПРОМЯНА В МИСЛЕНЕТО ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ.НО ИСТИНСКИТЕ ЗЛОВЕЩИ ГОСПОДАРИ НА СВЕТА ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОПУСНАТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ.
цитирай
4. анонимен - Ама те нашите медии да не би случайно ...
05.12.2013 19:41
Ама те нашите медии да не би случайно да са български. Слугинажа ги тресе, че пушек се вдига. Такова нещо няма да пуснат посмъртно.
цитирай
5. germantiger - ...
05.12.2013 20:12
3. started - КЪМ СЪЩЕСТВОТО " germantiger "
19:02
В СЛУЧАЯ ТИ СИ ГЛУПАКА.ЕДВА ЛИ СИ РАЗБРАЛ НЕЩО ОТ СТАТИЯТА С МИЛИЦИОНЕРСКИЯ СИ ОБЛЪЧЕН МОЗЪК,НАТЪПКАН СЪС СЪРПОВЕ,ЧУКОВЕ И ПЕТОЛЪЧКИ.И ЕДВА ЛИ СИ ПО-УМЕН ОТ ТАЗИ ДАМА-НОБЕЛИСТ--ПРЕДИ 35-40г. НОБЕЛОВИТЕ НАГРАДИ СЕ ДАВАХА ЗА ИСТИНСКИ ЗАСЛУГИ, А НЕ КАКТО СЕГА.НАИСТИНА ЧОВЕЧЕСТВОТО СЕ НУЖДАЕ ОТ КАРДИНАЛНА ПРОМЯНА В МИСЛЕНЕТО ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ.НО ИСТИНСКИТЕ ЗЛОВЕЩИ ГОСПОДАРИ НА СВЕТА ЕДВА ЛИ ЩЕ ДОПУСНАТ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ.

...

Не атакувай личността ми, занимавай се с аргументацията ми

КОНКРЕТИКА НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО

Мършо:

по майка съм германец от Ост Пройссен - тази поделена между полски шлюхи и москали

дядо ми е съден от Народния съд

прадядо ми е убит и без съд и присъда и с незнаен гроб от комуонанистите

комуняги мразя

лично аз кой съм

имам издадена книжка в бг

имам опит зад граница на 3 континента 11 годинив небг армия

канен съм в няколко бг тв, не съм приемал, както и бивш колега ме е споменавал в Шоуто на дългия

...

Пиша истини за човешката история, психика, не това ккаво желая, мечтая или на теб ти харесва!

В света няма добро и зло - то често е субективно

Има силно и слабо - тази разлика жестоко я налага реалността

...

Още веднъж - не личностна квалификация, а спор с аргументацията ми имай!
цитирай
6. germantiger - Пак към started
05.12.2013 20:21
Писал съм го на кухия/кухел (комуонаниста коментирал след теб), щего предложа и за теб-мои думи:

СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СИЛА, ПАРИ И УМ СТОЯЩ ЗАД ТЯХ
ЧОВЕК ОТ СТРАХОВЕ, ПОТРЕБНОСТИ И СТРАСТИ, ПОРОЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ИДЕАЛИ
ДРУГОТО Е БОШ ЛАФ

Идеологии не ме вълнуват!

Не ме наричай комунист или червен, защото в отговор ще те наричам мършо, щурчо!

Червени мразя аз и страдалото ми от тях германо-българско семейство.

ЕДИН ГЕРМАНЕЦ ПРОТИВ 9 МАЙ...
http://germantiger.blog.bg/history/2011/05/09/edin-germanec-protiv-9-mai.744071
цитирай
7. staler - oтразило ти се е, шефе, това 11го...
07.12.2013 21:51
oтразило ти се е, шефе,това 11годишно служене.силата ако беше наи важна,вола нямаше да опъва от сутрин до мрак.парите са важнидонякъде,но не толкова колкото са преекспонирани сега.не знам някои да си е откупил вечен живот.жената по горе казва смислени неща,които ти не си вденал.като говори да се спрат воините ,тя очвидно визира сащ и европ.страни,а не некое племе тутси в горна волта,на което му се е дояло месо.твоите страшни ислямисти ,ако им спрат спонсорите парите,ще останат някакъв локален проблем неиде из арабията.като казва да не се строи противоядрен щит,тя едва ли има впредвид,да се огъзят на путин.очевидно е че призоваваики за разбирателство ,тя просто казва:всяка държава има право на свои интереси.там където интересите се пресичат,седнете и се договаряите.с други думи---като ви трчбват суровини и енергоносители,моля господа ,плащаите си и ще ги получите....защото между либия,ирак и русия има известна разлика.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7393019
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив