Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2015 14:48 - Право за глас спрямо ниво на компетентност
Автор: valsodar Категория: Политика   
Прочетен: 4831 Коментари: 12 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Реално проблемът не е в това, че над 80% от населението е инертно в поведението, ограничено в мисленето си и поради това - податливо на манипулации чрез медиите.
Проблемът е основно в това, че то има същото право на глас, каквото имат и останалите 20%, които винаги са били двигател на прогреса, и по този начин унищожават възможностите за положителна промяна, запазвайки власта на плутокрацията. 
Докато не се излезе от този омагьосан кръг, чрез прилагане на принципа "Право за глас спрямо ниво на компетентност", т.е. да имаш право да влияеш единствено в/у системи, чието функциониране познаваш в детайли, то света няма да отбележи сериозна крачка напред в разивитието си!


Тагове:   гледна точка,


Гласувай:
14



1. vania23 - "Право за глас спрямо ниво на компетентност"
18.11.2015 15:53
Това по време на избори какво означава? Още повече, че тези, които са се тактисали да бъдат избирани, имат компетентност основно по крадене.
Абсурдно е, човече...
цитирай
2. valsodar - Избори?При липса на избор?И ...
18.11.2015 16:10
Избори?
При липса на избор?
И при липса на мисловен процес в 80% от избирателите?

Всичко това е просто един фарс, който се разиграва за да се придаде легитимност на бандокрацията управляваща страната ни. Има ли поне един политик, който да няма криминално минало? Да не е извършвал престъпление в живота си? Да е компетентен в сферата на това, което гласува?

Би ли приравнила себе си, като знания и мироглед с циганин ровещ в кофите за боклук, без дори завършено начално образование? Смяташ ли, че той има същото ниво на компетентност в избора си, който прави когато отива да "гласува"?
Съответно, неговият глас нулира твоят осъзнат избор, нали? А простите хора са доказано мнозинство. Реално, техният "избор" унищожава всяка една възможност за правилно решение на проблемите пред които е изправена страната ни.
Тогава, какво излиза? Че, колкото и избори да се случват у нас, колкото и правителства да се сменят, нищо в държавата ни няма да се промени към по-добро.
На национални избори следва да се гласува единствено по въпроси от обща компетентност. Не може решения в сферата на отбраната на страната да се вземат от ветеринар или в сферата на вътрешната ни сигурност от селска кифла!

Или както се казва - Всяка жаба да си знае гьолът!

В заключение с думи прости - лекарите да вземат решения касаещи здравеопазването ни, военни за отбраната и т.н и т.н - всеки един да има права единствено въз ниво на доказуемата му компетентност, знания и опит!
Да караш кола се иска правоспособност, а да управляващ държавата ни - не?!!
Кое е по-страшно, една смачкана ламарина или една катастрофирала икономически държава изпаднала в тотален колапс??!

За какво изобщо говорим тогава?

Има реални световни примери в тази посока.
За пример, начина по който е променена и приета новата Конституция на Исландия - фрапиращ пример за прилагане на принципа "Право за глас спрямо ниво на компетентност".
цитирай
3. vania23 - Верни неща говориш и си прав,
18.11.2015 16:26
но в България никога не би станало, защото би означавало край на бандитизма, който никога не би дал властта си с добро. Следователно, поне за мен, е утопия да се случи у нас. Би било чудесно и още как! Най-сетне мисъл, най-сетне разум,... но какви времена - бандитите-политици няма да се съгласят. Затова казах: абсурдно е, човече...
цитирай
4. valsodar - Ваня, бандитите у нас ще са на власт, ...
18.11.2015 17:55
Ваня, бандитите у нас ще са на власт, докато има полза от тях.
В момента, в който те спрат да са полезни, за по-малко от година ще бъдат избити или вкарани в затвора :)

Това, от гледна точка на американският диктат, защото в момента сме колония на САЩ. За последните 25 години, от както Горби предаде целият източен блок в ръцете на Уолстрийт.

Аз нямам навика да правя обобщения започващи с "никога". Светът се променя, историята следва своят ход, появяват се нови центрове на сила в него, БРИКС е фрапиращ пример.

САЩ губят сили, агонизират и правят последните простотии на които са способни.
Всяка една империя има в историята си стадии на създаване, разцвет и разпад.

Британската ги изживя, нейният наследник САЩ ги изживява - не това точно е темата сега.

Мен лично ме интересува повече друго, а именно - Как и в каква посока трябва да се промени социалната система, за да бъде тя справедливо действаща?
цитирай
5. 1997 - Туй не беше ли аристо- крация?
18.11.2015 18:26
Ние искаме демокрация, а вие? Вж. аристокрация в Уики.
Значи има "селски кифли", цигани, ровещи по кофите и други обезчовечени, каквито нямаше на митингите от 1989-1990 г. когато всички бяхме демократи, а днес, вместо да попитаме кой ги направи аутсайдери и да ги издигаме над нивото им, просто ги изхвърляме.
Да не би колонизаторската власт да иска по- малко участници в изборния процес за манипулиране?
Кои са следващите след "кифлите", непроизводящите?- пенсионери, безработни,безимотни?
Нямат ли право ровещите в кофите на парламентарно представяне на интересите им? Та това е заложен взрив срещу социалния мир.
Накратко- НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С ПРАВО НА ГЛАС ПРИ ОПРЕДЕЛЕНА КОМПЕТЕНТНОСТ.
цитирай
6. vania23 - А дано тогава по-бързо и възможно
18.11.2015 18:37
най-безболезнено за нас, се пренаредят великите сили и най-сетне станем васал /защото явно ние сме вечните васали/, на по-добри "господари".

Аз пък съм съгласна с правото на глас при определена компетентност. Наскоро четох една интересна статия, която се казваше: "Не, нямаш право на мнение". Ами така е, като си неподготвен и невеж, по-добре - мълчи и остави, тези които знаят, не само да говорят, а и да го направят.
Всеки камък да си тежи на мястото. Нека най-сетне хора, които са наясно, защото са лекари, учители, счетоводители и прочие, да решават как да се подобри всяко нещо към по-добро. Само тогава ще има оправия.
И това не е никаква аристокрация. Това е най-елементарна разумност.
цитирай
7. valsodar - Ще давам примери, че явно нивото е ...
18.11.2015 18:55
Ще давам примери, че явно нивото е ниско.
Когато ти се развали колата, търсиш автомонтьор, при това добър. Търсиш препоръки, а ако имаш такъв, то не от първият път си градиш доверието в него, нали? Не викаш водопроводчик да ти я оправя, защото най-малкото те гони страха, че след неговият ремонт ще се утрепеш на пътя?

Е, тогава, защо никой няма страх, когато ходи да гласува, че поверява авариралата си държава в ръцете на хора, за които не знае колко струват и какво могат?
Вчерашен бандит - премиер?!!
Това само доказва тезата ми за това, колко може да е опасно даването на право на глас по възраст и рождение. Не, правото на глас не трябва да е право по презумпция, а право по заслуги! Заслуги изразяващи се в твоите способности правилно да възприемаш заобикалящият те свят, заслуги изразяващи се в твоят принос към обществото което искаш да промениш.
Най-малкото, най-елементарното което трябва да се направи е това да има някакъв праг за интелигентност, за вменяемост към избирателя. Защото с лайна мед не се прави!
По темата мога да говоря много, аргументирано и дълго, но искам все пак да се схване основната ми идея, а тя е в това, право на решение, в което всъщност е и правото на глас, да се дава единствено въз основа на доказана компетентост в областа на проблема, на който се търси решение.
Не може човек, който не познава как една система работи да може успешно да я промени към по-добро. Той може само с незнанието си да я счупи, да я унищожи, но не и да я направи по-добра.
Кой по-добре от лекарите знае, какви са проблемите в здравеопазването?
Кой по-добре от учителите знае, какви са проблемите в образованието?

И кой може да им предложи решение за тях - чистачката дето мие стълбите ли?
Не съм съгласен с Ленин, че от всяка лейка става премиер!
Просто хората трябва да осъзнаят, че носят отговорност за действията си. И да не търсят виновни за собствената си глупост, а да вземат мерки поне да я понамалят докъдето могат.
цитирай
8. 1997 - Ще давам примери, че явно нивото е ...
18.11.2015 20:40
valsodar написа:
Ще давам примери, че явно нивото е ниско...

Когато се развали колата на Пижо, сам ли избира добър техник или чака кметът да му го избере?
Когато има интерес (особено външен) ще приемеш ли, че цивилен разбира повече от военно разузнаване от военните?
Когато няколко компетентни предлагат свои варианти за подобряване на живота на миячката на входа, тя трябва ли да може да си избере кой да я представлява?
Когато избирахме държавен глава, за Плевнелиев ли гласува? Ега ти експертът.
цитирай
9. born - Нивото на компетентност е доста ...
18.11.2015 23:10
Нивото на компетентност е доста виртуален показател./ Поне според принципите на Питър /. Споделям идеята Ви, но може би като подготвителен стадий би било подходящо да се въведе образователен ценз. Все пак мисля, че ще има някакъв ефект. Колкото и да е недостатъчен. Защото сега не е проблем да си купиш диплома. Но все пак...
Добре дошъл отново. Поздрави.
цитирай
10. valsodar - Все от някъде трябва да се започне. ...
18.11.2015 23:20
Все от някъде трябва да се започне.

Демокрацията е игра на едрият капитал за манипулиране на масите, чрез създаването им на илюзията за избор и представителност във власта. Просто една илюзия, а зад кулисите играта си е откровено цинична и пряма.

Но, поне нека се опитаме да минимизираме щетите от нея, да я докараме до немското ниво на демокрация - ще цъфнем и ще вържем направо.
Едва ли в някоя немска държавна институция биха допуснали некомпетентен човек да заеме управленски пост. Нещо което си е поголовна практика у нас за последните... айде да смятаме само за новата следпревратна история години!

Има една концепция за гражданството, изразяваща се в това, че то не трябва да се получава по рождение, а дава като оценка за реален принос към обществото. Примерно, едва след като покриеш определени критерии за поведение в него, едва след това да ти се позволява включването в него. В което си има доста логика според мен. И повечето проблеми в държавата ни според мен произлизат от това, че почти всички смятат, че държавата им е длъжна и почти никой не счита, че той е задължен на държавата си!

Ще видим как ще продължат да се развиват нещата в бъдеще. С досегашната ни социално-политическа система, манталитет и поведение - със сигурност няма да са в положителна посока!
цитирай
11. zaw12929 - ЛИЦАТА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЯМАТ ...
19.11.2015 20:44
ЛИЦАТА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЯМАТ ПРАВО НА ГЛАС- СЕГА Е СЕДМИ КЛАС!
А ВИЕ КАКВО КОНКРЕТНО ПРЕДЛАГАТЕ?
цитирай
12. valsodar - Разделение на власта според раз...
20.11.2015 10:16
Разделение на власта според възможностите за прилагането й.

Компетентност.

Отговорност.

Права според изпълнените задължения.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7393252
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив