Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2011 14:07 - Контакт
Автор: valsodar Категория: Регионални   
Прочетен: 2908 Коментари: 16 Гласове:
14

Последна промяна: 05.10.2011 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Всяка една по-слабо развита цивилизация при контакт с по-високоразвита от нея се разпада и загива. Това е известен факт от историята на човечеството, като най-фрапиращите примери за това са в следколумбова Америка.    Но, нека да не гледаме назад, а да погледнем напред във времето!
Какво би се случило с човешката цивилизация, ако тя влезе в контакт с по-високоразвита спрямо нея от друга част на Вселената?  
 
 Вариантите са общо взето два, в зависимост от това Тя как ще погледне на нас?

 Първият вариант, е да гледа на нас, както ние гледаме на хлебарките - като на паразити, замърсяващи определена територия, която искаме да населяваме.
Какво правим Ние в тоя случай? Просто изтребваме хлебарките без никакви угризения на съвеста, несчитайки ги за разумен вид достоен за съжителство с нас.
Ако се опитаме безпристрастно да погледнем на случващото се на планетата ни отстрани, бихме намерили твърде малко доводи за включване на Човечеството към разумните видове, съдейки по ирационалността му, с която то се самоизтребва, както и в разрушаването на заобикалящата го среда. Съвсем спокойно бихме могли да го класифицираме към паразитите унищожаващи приемникът си.

 В тоя случай, следва ли да очакваме накакво по-особенно хуманно отношение към нас като вид при досег с една по-развита в технологично и етично отношение цивилизация?  Изключвам варианта към планетата ни да се погледне с интерес от към гледна точка на суровини и ресурси, защото същите могат да се добиват по-много по-лесен начин на много други места във Вселената. По-скоро, гледам на едни бъдещи контакти не от гледна точка на инвазия с цел завладяване на суровинна база, а като на контакт, в който нас не ни отчитат като разумен вид. В този случай, ние просто сме обречени.

 Вторият вариант е контакт с цивилизация преминала през нашият път на развитие, която решава да ни изправи грешките и по тоя начин да ни съкрати пътят за развитие. Дори и в този случай, познатата ни цивилизация отново ще се разпадне поради възприемане на чуждият модел на развитие, не познавам вариант, в който бедният да не е завидял на богатият и да не е пожелал благата притежавани от него. А Благата им със сигурност ще ги пожелаем, защото едва ли цивилизация по чиито сили е прекосяването на необятните космически пространства би имала проблеми на тема здраве, дълголетие и комфортен начин на живот. А какво най-често си пожелаваме по повод на личните си празници? Здраве и пари, нали? Е, ако някой е готов да ни ги поднесе на тепсия, дали не бихме зарязали много други наши привички, приети за неотменна морална даденост, в името на това, за което сме мечтали?

 И в двата случая, в първата част на контакта на Земята би настъпил период на всеобщ хаос и анархия с разпадане на съществуеащият ред, породен от страховете и очакванията на хората. ( Не слагам засега в сметката и разпадът на една огромна част от религиите по света и възникването на нови ).
Единственото, което възпира тълпите, за да не се случи това е страхът от предвидимото бъдеще. Изчезне ли той, стане ли в един момент абсолютно всичко непредвидимо, изгуби ли се усещането за това, какво можем да очакваме от бъдещето си, страховете ще изместят разума, а точно липсата на разум обединява всички съставляващи тълпата.

 Може би, именно поради страховете свързани с периода на хаос и разпад при контакт с чужда напреднала цивилизация, който неиминуемо ще предшества този на разцвет или унищожение ( според погледа на Другите към нас), пораждат необходимостта от това, твърде малко хора на тая планета да са в течение на това, доколко са възможни контакти с чужда разум и дали са осъществени вече те.

 За да се промени масовата нагласа е необходим един известен адаптационен период, в който да се премине от демонизирането на всичко различно от нас към приемането му като нещо не само възможно, но и напълно очаквано и нормално.
Голяма роля за това изиграха медиите, успяващи да променят мисленето и нагласите на човечеството в планетарен мащаб. За да се илюстрира добре това, човек може да сравни филми за извънземни от 50-те години на миналият век с тези от по-ново време.

 От едни напълно апокалиптични картини ( в които Земята е завладявана от всевъзможни чудовища ) постепенно се премина към такива, в които човечеството е част от космическа конфедерация на разумни и благоразположено настроени към него чужди раси. На извънземният разум, вече не се гледа толкова като на заплаха, колкото като на шанс да излезем от тъмните векове в които се намираме и да направим една голяма крачка в еволюцията си напред.
Доколко ще я направим и доколко ще оцелеем като вид претендиращ да е разумен сред останалите във Вселената единствено времето ще си покаже.

 А на нас, единствено си ни остава да се надяваме, че няма да гледат на нас като на паразити подлежащи на изтребление, а като на проходили деца, неосъзнаващи все още грешките които правят.  И да се надяваме да е така, защото... нищо не ни оправдава, за всички глупости които сме сторили досега в развитието си.
 



Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bizcocho - Съгласна съм, Радо! Замисляла съм ...
05.10.2011 14:30
Съгласна съм , Радо! Замисляла съм се на тази тема и не толкова от подобна среща ме е било страх, отколкото от реакциите на себеподобните ми, но известно въздържание, недоверие и спрямо пришълците имам... Дали тези черти/чувства/ са типични за човека, или ги има и в другопланетните обитатели? Изобщо... сложничка ми се вижда една подобна среща - с предположения, но не и с предварително предвидими последици.
цитирай
2. анонимен - Много рядко се пише за такива философски теми
05.10.2011 14:33
сред лавината глупости.
Аз съм сред тези, които вярват, че нашата цивилизация е опитна лаборатория на напреднала космическа цивилизация, която сега си прави експерименти с нас.
цитирай
3. valsodar - Пред мен не стои въпросът - Има ли ...
05.10.2011 14:48
Пред мен не стои въпросът - Има ли други разумни видове във вселената? - а по-скоро този - Доколко разумни ще им се видим Ние на тях?.
Дали е имало в миналото контакт с напреднали чужди космически раси е интересен въпрос, чийто отговори може да се намерят при едно по-внимателно вглеждане в запазените от времето следи за чуждо присъствие. Фон Деникен с книгите си е дал достатъчно поводи за разчупване на мирогледа относно това - Сами ли сме във Вселената и сами ли сме били преди?

За мен, не е толкова важно има или няма извънземни, зелени или сиви са на цвят, как точно те изглеждат и дали приличат на познатите ни от фимите на Холивуд. За мен, по-интересно е как точно ще протече контакта с тях и колко от познатата ни цивилизация като нещо, което сме приели за неотменна даденост ще се запази и колко не?

Какво точно ще се промени в мисленето на хората след един Контакт?
Как биха се изменили етичните ни норми за Добро и за Зло?
Доколко комплексирани и малоценни бихме се почувствали Ние, считащи се за венецът на Природата при досегът си с далеч по-напреднали от нас? И дали тези комплекси за малоценност, няма окончателно да ни отрежат пътят за самостоятелно развитие пред нас?
Все още не мога да считам Човечеството за разумен вид ( в т.ч. и себе си като част от него ) виждайки безкрайно много примери за ирационално поведение от негова страна. А след като аз, явяващ се негова част, която иска да оцелее не намирам аргументи за оцеляването му, как биха ги открили тези, чиито мислене и светоглед се различават съществено от моите?
цитирай
4. saadi - Ами има и много примери от историята , в които напреднали цивилизации
05.10.2011 15:20
са се срутвали под напора на прииждащите варварски народи . По-скоро , мисля си че всяка цивилизация рано или късно се изчерпва . Изчерпва се моралът, върху който е построена и това вече предопределя краят й , макар всяка такава империя да е вярвала до последно , че е вечна и несъкрушима .
Относно извънземните : не е задължително технологичното рзвитие да съвпада с етичното . Представи си , че някъде на 100 милиона светлинни години има копие на Земята и жиота на нея . И онези типове съвсем случайно открият някоя мистична частица (тахион , например) . След 10 години междузвездните им разрушители ще са обградили Земята и техният вариант на американски президен ще им обяснява разпалено каква ужасна заплаха за националната им сигутност сме :-))
Но ако говорим сериозно , шансът извънземен разумен вид да прилича на нас дори и съвсем малко е невероятно нищожен . Това важи и за целите и намеренията им . Защо им е на кристалоиди , живеещи при - 150 C , дишащи метан , къпещи се в океани от сярна киселина и живеещи по няколко хиляди години , да ни завладяват ? Или да ни поучават ?
Според мен контактът е невъзможен .
А фон Деникен го видях на живо преди няколко години в Гърция . Бяха го поканили в читалището на Спарта и отидох от интерес да чуя какво ще каже . В салона бяхме не повече от двайсетина души , малко конфузна ситуация , но пък всички бяхме на първия ред , буквално на 2-3 метра от Деникен . Няма сега да го обсъждам , но този човек вярва безкрайно силно в своите теории и в това , че сме продукт на извънземен разум . В началото е допускал някаква божия намеса (нали все някой е трябвало да създаде и извънземните) , но сега вече бог за него е просто зле скалъпена приказка за порастнали идиоти :-)) Имаше на срещата и някакъв физик от Атинския университет (ако не се лъжа) , уж за противовес и да се получи дебат , спор някакъв , интрига , ама дъртият пръч (физика) дрема през цялото време и дума не обели , имах чувството че ако го оставят да легне , ще заспи моментално :)
цитирай
5. valsodar - Точно. Не е задължително остана...
05.10.2011 15:26
Точно.
Не е задължително останалите разумни видове във вселената да са по наш образ и подобие, да имат същият поглед към нея и да споделят същите като нашите виждания и потребности.
За определени видове в космоса, ние просто ще сме незабележими и невидими.
За други ще сме в графата паразити, а трети просто ще ни приемат като проявление на божественото чувство за хумор, от страна на този създал Вселената.

Няма как да се каже по какъв точно начин ще се гледа на нас, защото за да го направим, ние трябва да излезем изцяло от собствената си рамка - мислене, усещания, логика и т.н. т.е. всичко което ни формира като хора за момента.
цитирай
6. анонимен - Много са примитивни примерите на Деникен.
05.10.2011 15:52
Но ако изключим него, има много учени, които изследват сериозно проблема за контакта. Има и много доказателства, че извънземните всъщност са вече между нас.Уфологията си е много сериозна наука и един от много добрите автори е българин - Димитър Делян. Книгите му " Сериозно за НЛО" И " Извънземие" са изключителни.
цитирай
7. allvin - Ние и и звездните цивилизации
05.10.2011 16:00
Отдавна е предсказано в Библията какво ще се случи през живота на нашето и най-много още едно-две поколения хора - глад,мизерия,природни бедствия,войни.Богатите ще станат още по-алчни и богати,а бедните - още по-бедни.Природата ще бъде на много места опустошена,душите на тези от хората,които не са внимавали и са допуснали да попаднат под влиянието на силите на злото - също.

И тогава ще дойдат дани спасят,но не всички,а само тези,които са търсили Доброто.Останалите ще будат унищожени.

Сегашното положение на Земята отдавна се знае от звездните цивилизации и когато настъпи времето,те ще дойдат на Земята.
цитирай
8. beckslover - ?
05.10.2011 16:31
Аз си позволявам да унифицирам разума, защото, ако е такъв наистина, част от постулатите, на които се базират изводи, са валидни за всяко материално тяло, а разумът, в крайна сметка, е функция на материалното.
Деникен според мен, се опитва да материализира желанията си. Гледал съм „Спомени от бъдещето”, въобще не ме убеди. Нещо като Спароток, във всеки артефакт, да посъзира траки. Разбирам подобни искрени, повтарям искрени желания и в двата примера, но едно „ изследване” от такъв вид, е приятно за публиката, но не се отличава от пуканките, които дъвчеш, когато го четеш, или пък гледаш. Навремето, още Карл Сейгън, беше споменал, че палеоизводи без палеофакти са „дрън”...
Разумът, ако го има, освен нашият, би трябвало да има някаква корелация с всички разуми във Вселената.
Та щом е разум, би се отнесъл съвсем добронамерено към местните туземци.
Знам ли, какво за неговите възприятия е аналог на чер хайвер и трюфели.:))
цитирай
9. valsodar - Не съм уверен, че Разумът задълж...
05.10.2011 16:57
Не съм уверен, че Разумът задължително следва да е Добронамерен.
Ако, (да допуснем само) Човечеството като вид носи повече вреда, отколкото полза, дали не би било по-разумно то да бъде премахнато, отколкото да бъде оставено да донесе още вреди с напредъка на технологичното си развитие.
Един вид аналогия с въшките - ще чакаш да еволюират или просто ще ги изтрепеш?
цитирай
10. germantiger - "Правилото" има изключения...
05.10.2011 17:51
По-развитата българска "цивилизация" се разпада пред циганския бебелашников, същото предстои за "германия" пред турския и емигрантски боклук (разбира се, не всеки мигрант е рушител).
цитирай
11. valsodar - Съгласен съм за изключението - Това ...
05.10.2011 18:05
Съгласен съм за изключението - Това много добре се наблюдава в историята на Китай - бил е завоюван от много народи, но винаги е успявал да ги асимилира и претопи в себе си. Номадите в един момент, след завоюването на територии на уседнали народи също започват на собствен ред да усядат изкушени от благата на цивилизацията.

В крайна сметка, колкото и да сме различни помежду си, все има нещо което ни обединива, било поради чисто физическите ни потребности или пък заради ограниченията, които ни налага светът в който съществуваме. Затворени сме в опредлени рамки от логиката, която ползваме при мисленето си, от информацията получавана чрез сетивата ни и от капацитетът до който сме развили умът си. Приличаме си и сме обединени в несъвършенството си.

Но, нашето несъвършенство не може да бъде повод да си мислим, че останалата част от света е също толкова несъвършенна колкото нас. Нормално е да има по-напреднали, както и по-изостанали цивилизации от нашата. Интересното за мен е как се променят те при контакт помежду си?
цитирай
12. germantiger - Добре си го написал...
05.10.2011 22:45
Поздравления за философските разсъждения, които всъщност са съвсем рационални, макар рационалните философии да не са ми на сърце ;)
цитирай
13. darcy - Аз пък си мисля
06.10.2011 17:21
че нещата далеч не са както бихме могли да си представим. Най-важното е да не забравяме, че всичко се връща, или ако перефразирам по темата - Вселената се разширява и свива отново, и така до безкрай. Низши, визши, в един момент всички ще минем през едно място.
цитирай
14. анонимен - от РД
09.10.2011 11:57
Ради, вариантите са само два за мен - разбирателство или елиминиране на едната и респективно с времето другата цивилизация (тази която унищожава по вселенските закони не оцелява също във времето). Вселената е безкрайна и планети, с много близко подобие до нашата са открити - към момента са 16 суперзвезди (планети 3 пъти по-големи от земята). Всяка една цивилизация претърпява крах рано или късно поради една или друга причина.

Относно: "За мен, не е толкова важно има или няма извънземни, зелени или сиви са на цвят, как точно те изглеждат и дали приличат на познатите ни от фимите на Холивуд. За мен, по-интересно е как точно ще протече контакта с тях и колко от познатата ни цивилизация като нещо, което сме приели за неотменна даденост ще се запази и колко не?"
Основен е проблема при ограничени цивилизации, като нашата, които приемат много от "нещата" за неотменини, незаменими и вечни. Таково понятие няма. Всичко е заменимо, преходно..променящо се.
Не е важно какви са, а за мен по-важното е, че контактите им зачестиха към нас. Не виждам за първи път НЛО, но преди месец просто преминаха всякакви граници в моето ограничено съзнание.
Събуждат ме съседи в 01.30ч с викове..ставай..ела...викове от балкона..Ставам и с размазания си унил поглед гледам през терасата въпросните обекти 3бр. (на не повече 1 км от нас). От три остана един, сниши се, отдели се капсула ( дежаву Холивуд пред балкона ми..мога да опиша светлините, яйцевидната форма на капсулата, но това не е важно), кацна между дърветата, кораба майка изчезна за 2- 3 секунди. Цялото действие с приближаването и кацането стана за не повече от минута.
И какво става - мен като средностатистичека българка ме хваща шубето , защото осъзнавам, че въпростния обект може да се движи свободно в моя квартал. Затварят се врати, скрива се детето, а мъжа не мърда от леглото...казва "споко ще си тръгнат "...е това..след два дни еуфория, осъзнах, че с тази новани повече плаша хората, от колкото друго.
цитирай
15. анонимен - Страхът отмина. Останаха само в...
09.10.2011 12:00
Страхът отмина. Останаха само въпросите: защо и кога отново?
цитирай
16. valsodar - В момента сме на етап приемане на ...
10.10.2011 13:39
В момента сме на етап приемане на възможността за контакт.
Явно през 50-те години на миналият век, когато е имало немалко опити за установяване на такъв, тогавашното ниво на възприемане на действителността, не е позволило оповестяването на случаите на контакт, с други цивилизации ( за пример отзвукът от пиесата на Орсън Уелс - "Война на световете" по CBS).
Сега, някак си сме по-склонни да приемем една подобна среща с различни от нас , без да ги демонизираме и приемаме автоматично за наши врагове.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392395
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив