Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2010 21:27 - Русия да догони Европа? Кога ли?
Автор: valsodar Категория: Технологии   
Прочетен: 2769 Коментари: 8 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Из доклад на руски морски офицер
"Френските офицери бяха удивени"
За някои особености на службата и бита в руския военен флот

Сп. "Комерсантъ - Власть"

13 Октомври 2009

 

image

Русия отдавна се интересува от високите военни технологии. Както показва обаче наскоро появилият се в интернет доклад, изготвен след руско-френските военно-морски учения, има технологии, които няма как да бъдат приложени.

Докладът, озаглавен "Някои особености на организацията при отбиване на службата и битовите условия на корабите във Военно-морския флот на Русия, отбелязани от офицерите на Военно-морските сили на Франция по време на съвместните руско-френски учения и посещението на кораби от руския Северен флот във френското пристанище Брест", пасажи от който цитираме тук, е изпратен след края на ученията на командващия Северния флот на Русия.

На руския кораб за борба с подводници по разчет има малко време за отдих и лично време на екипажа

Френските военнослужещи (които не са на вахта) само през нощта имат възможност да почиват в продължение на 12 часа, руските - фактически не повече от 6 часа.

Многобройни и продължителни почиствания

Плановото почистване на френския кораб се извършва един път в денонощието. При това дежурният, разполагайки с голям набор от предмети и средства от битовата химия, сам определя, достатъчно ли е само да премести или е необходимо да измие обекта. По-нататък в течение на денонощието почистващият самостоятелно контролира обстановката на обекта за чистене и при необходимост допълнително въвежда ред.

Хлъзгава палуба: както горната, така и във вътрешните помещения

Металната палуба, особено влажната, е много хлъзгава. Голяма е вероятността от падания и получаване на травми при вълнение. Гостите на кораба често се подхлъзваха. На френските кораби (както и на американските, британските и норвежките) палубата е покрита със специална устойчива грапава боя, изключваща подхлъзване, даже във влажно състояние. Наклонените пътечки също имат специално покритие, напомнящо по структура гласпапир и изключващо подхлъзване.

Много команди по вътрешно-корабната комуникационна система

На френския ескадрилен миноносец с управляемо ракетно оръжие "Трувил" по корабната комуникационна система се предаваха само командите за ставане, за начало на тренировките по борба за оцеляване и за спасяване на човек зад борда. Всички планирани мероприятия, включително и смяната на вахтата, се провеждаха без команди, екипажът действаше самостоятелно в съответствие с разчета за деня и плана за денонощието.

Хигиената на кораба

На френските ескадрени миноносци ("Трувил" е на повече от 30 години) топла и студена прясна вода във всички каюти и бани има постоянно...Френските офицери бяха удивени, че на най-съвременния руски кораб подаването на топла вода в каютите даже не е предвидено по проект, а студена вода се пуска само веднъж в денонощието за десет минути. Къпането на целия екипаж (450 души) става един път на 10 дни в продължение на 8 часа. Като се вземе предвид броят на душовете, за къпането на един човек се отделят 3-4 минути. Във връзка с това френските офицери обърнаха внимание на външния вид на руските моряци. Към края на похода на матросите им бяха открити въшки.

Отношението на старшите по звание и длъжност към младшите, особено към матросите

Това е тема, на която френските офицери за свръзка обърнаха особено внимание. На нашия кораб често крещят, ругаят и оскърбяват подчинените (даже старшите офицери в присъствието на матроси)... По този въпрос френските офицери отбелязаха, че подобно отношение към хората във Франция е недопустимо.

Голямо количество офицери на кораба

На 300 души екипаж на кораба "Трувил" се падат 24 офицери. На руския кораб за борба с подводници "Адмирал Чабаненко" при малко по-голяма обща численост на екипажа има два пъти повече офицери, а като се вземат предвид и командированите – четири пъти повече. Френските офицери бяха удивени от количеството на старшите офицери, особено на капитаните 1-ви ранг – седмина (на "Трувил" има само един командир), с непонятни функции.

Дават се противоречиви команди

Когато на мостика за управление едновременно се намират командирът, началникът на щаба на похода и командирът на тактическата група, често се дават противоречиви команди. Френските офицери за свръзка бяха удивени, че някой оспорва решение на командира на кораба.

Сложна организация на планиране

На "Трувил" с всички въпроси на съвместното учение се занимаваше офицерът по операциите със звание капитан 3-ти ранг... Той сам вземаше решения по всички въпроси (с командира се съветваше само по отделни сложни проблеми) и веднага след съгласуването на въпросите с руския офицер за свръзка даваше съответните команди на офицерите на вахта... На "Адмирал Чабаненко" окончателното решение по всички въпроси вземаше командирът на тактическата група. Често за една вечер плановете се променяха многократно. Както забелязаха френските преводачи (по гласовете при радиовръзката), смяната на мостика на "Адмирал Чабаненко" на командира с началника на щаба на похода водеше до промяна на плана. Късно вечерта планът се коригираше още веднаж (вероятно вече от командира на тактическата група)... В Брест след два часа съвместна работа по планирането на заключителния етап от учението френската страна (тя бе представена от капитан 2-ри ранг от оперативния отдел на базата и капитан 3-ти ранг – офицер по операциите на "Трувил") зададе на началника на щаба на похода (който представляваше руската страна) въпроса: "Ние сме съгласни, но това ли е окончателното решение на руската страна?". На което бе отговорено: "Аз не мога да взема решение. Трябва да се изчака адмиралът". Това предизвика недоумение сред французите, а с пристигането на командира на тактическата група планирането започна отначало.

Отсъствие на спътникови телефони на "Адмирал Чабаненко"

На "Трувил" има два телефона за спътникова връзка. Единият се намира на мостика за решаване на служебни въпроси. Вторият е разположен в централния коридор и е предназначен за връзка на хората от екипажа със семействата им. За личните разговори екипажът си плаща, с карти, които своевременно са купени в базата. Освен спътникова телефонна връзка френските ескадрени миноносци имат също и достъп до интернет и са старателно оборудвани с антени за спътникова телевизия.

Други особености, отбелязани от френските и руските офицери за свързка

Храната на корабите на ВМС на Франция е значително по-добра и по-разнообразна. Основните компоненти в менюто са морски продукти, месо и зеленчуци. През седмицата, в която руските офицери бяха на борда, менюто не се повтори нито веднъж. По думите на френските моряци, менюто започва да се повтаря, когато корабът се намира в открито море повече от месец. За разлика от руския кораб, където порционът се влошава при прехода от салона на командира в каюткомпанията на офицерите и мичманите и после в столовата на екипажа, на френските ескадрени миноносци и атомни подводници всички се хранят на едно място и храната е еднаква за всички...

Всички битови отпадъци на френските кораби при плаване в морето се надробяват и складират в чували за боклук в специално помещение. При акустиране в родно или чуждо пристанище, боклукът (платено или безплатно) се предава за обработка. Нищо не се изхвърля зад борда. При нас всичко се изхвърля зад борда, затова при престой в чуждо пристанище, често около борда плават маслени петна и битов отпадък.

От всичко видяно и чуто авторът на доклада прави извод: "Международното военно сътрудничество по море продължава да се развива и преминава на по-високо равнище в резултат от визитите на кораби за провеждане на съвместни действия по море. Като се вземе предвид това, неофициалното мнение на френската страна за ВМФ на Русия заслужава внимание. Най-доброто от техния опит (например покритието на палубите със специална боя и оборудването на корабите за бойна служба с телефони за спътникова връзка) може да бъде използвано и във ВМФ на Русия".

По всичко изглежда руският капитан 2-ри ранг, написал доклада, изхожда от това, че за използването на всичко останало във ВМФ на Русия засега не може и да се мечтае.

Източник http://www.mediapool.bg




Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zezo - Мнение на лаик, много интересуващ се от историята :)
26.05.2010 22:12
Явно във Франция не са си взели поука от последните няколко големи войни и смятат, че да отидеш на война е като да си на курорт с екстрата да постреляш по нещо живо. Визирам всички тези критики относно качеството на битовите условия, храна и т.н. Ами, че то ако стане глобална война просто ще бъде невъзможно да се изпълняват. И тогава на преден план излиза способността на войника да оцелее при примитивни условия. Това е една от причините за разгрома на немските войски в Русия през Втората световна война. Цитирам по памет изказване на немски офицер, което прочетох в "История на Втората световна война" от сър Базил Лидъл Хард:
"Руският войник е нещо, което светът не е виждал от времената на Чингиз хан до днес. Той може да оцелее там, където всяка една западна армия ще умре от глад. Раницата му е пълна с корички от хляб, остатъци от храна. Конят му се храни направо от сламените покриви на къщите. Там, където нашата армия изпитваше остро недостатък от тилово снабдяване, той просто палеше огън, преспиваше и на сутринта продължваше напред."
цитирай
2. valsodar - Явно си коментирал, без да прочетеш ?
26.05.2010 22:18
Прочети я отново, малко по-внимателно и ще откриеш неща, които биха смутили и най-големият лаик във военното дело.
цитирай
3. zezo - Ама аз визирах само битовите усл...
26.05.2010 22:56
Ама аз визирах само битовите условия и това, което бих нарекъл екстри за французите - храна, вода, хлъзгавата палуба и прочие.

Видях, че почти половината от материала е относно йерархичната структура, отношенията между по-низшите и по-висшите чинове и т.н. Там не съм се изказал, защото като цяло съм съгласен с написаното, пък и ми свършваха буквичките за коментара :)
цитирай
4. raders - Явно във Франция не са си взели поука ...
26.05.2010 23:31
zezo написа:
Явно във Франция не са си взели поука от последните няколко големи войни и смятат, че да отидеш на война е като да си на курорт с екстрата да постреляш по нещо живо. Визирам всички тези критики относно качеството на битовите условия, храна и т.н. Ами, че то ако стане глобална война просто ще бъде невъзможно да се изпълняват. И тогава на преден план излиза способността на войника да оцелее при примитивни условия. Това е една от причините за разгрома на немските войски в Русия през Втората световна война. Цитирам по памет изказване на немски офицер, което прочетох в "История на Втората световна война" от сър Базил Лидъл Хард:
"Руският войник е нещо, което светът не е виждал от времената на Чингиз хан до днес. Той може да оцелее там, където всяка една западна армия ще умре от глад. Раницата му е пълна с корички от хляб, остатъци от храна. Конят му се храни направо от сламените покриви на къщите. Там, където нашата армия изпитваше остро недостатък от тилово снабдяване, той просто палеше огън, преспиваше и на сутринта продължваше напред."


Да, но сега сме 21 век и всеки ден не е война. Циганията не е признак на мъжественост
цитирай
5. zezo - raders,
26.05.2010 23:46
Не става въпрос за мъжественост, а за резултати. Изкушавам се да ти дам за пример днешните талибани, криещи се в пещери и модерните войски на САЩ и страните от НАТО, които вече десетина години се бият срещу тях, но не съм сигурен колко уместно ще бъде това. Чисто и просто не е имало глобален конфликт в наши дни, който да покаже коя войска ще е по-ефективна и издръжлива.
цитирай
6. valsodar - Талибаните са под протекцията на САЩ
28.05.2010 10:06
По тази и причина, войната с тях няма да бъде спечелена - нейното продължаване във времето е изцяло в техен интерес. Присъствие във важен стратегически район, пълен контрол над опиумните полета ( питай си познатите върнали се от Афганистан каква е основната мисия там!)

Една добре екипирана и нахранена войска винаги е по-боеспособна от една гладна, опърпана и зле екипирана - за пример Сталинград!
цитирай
7. dessko - По тази и причина, войната с тях няма ...
28.05.2010 10:40
valsodar написа:
По тази и причина, войната с тях няма да бъде спечелена - нейното продължаване във времето е изцяло в техен интерес. Присъствие във важен стратегически район, пълен контрол над опиумните полета ( питай си познатите върнали се от Афганистан каква е основната мисия там!)

Една добре екипирана и нахранена войска винаги е по-боеспособна от една гладна, опърпана и зле екипирана - за пример Сталинград!

За Авганистан -питах-нашите се намират в район контролиран от един племенен вожд,който разполага с 20 000 армия-всеки път отивайки на патрул купуват няколко коча и му плащат за да могат да минат без обстрел през територията му,това ако се казва присъствие!?
цитирай
8. valsodar - Да-а-а-
28.05.2010 12:24
Също така питай, какво охранява най-силно американският контингент там :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392044
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив