Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2013 15:26 - Интелект / Технологии
Автор: valsodar Категория: Технологии   
Прочетен: 2759 Коментари: 12 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Във времето на ниски технологии, хората са изявявали своят интелект, за да компенсират липсата им. Сега високите технологии се борят с ниският ни интелект, за да преодолеят липсата му.



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Невероятно точно прозрение. Днес ...
17.03.2013 20:17
Невероятно точно прозрение. Днес по тв7 имаше спор на тема "Затъпява ли ни фейсбук?". Аз бях на страната на тия, които твърдят, че Да.
цитирай
2. vania23 - Мдам.
17.03.2013 20:43
Аз дори се чудя да не би да ни ги натресоха тези технологии, че да затъпеем със сигурност. Толкова спират развитието, че взех да се чудя, да не е част от конспирация за масово промиване на мозъци.
цитирай
3. valsodar - Човешкият ум се развива, когато ...
17.03.2013 22:29
Човешкият ум се развива, когато пред него има предизвикателства, задачи за решаване, задачи от чието решение зависи оцеляването ти дори. В наши дни, почти напълно отсъстват подобни стимули, с всеки един ден, с развитието на технологиите от нас се иска все по-малко да мислим, все по-малко да откриваме нови идеи и да развиваме ума си. Да, натрупваме известни знания, но повече натрупваме излишна информация често лишена от съдържание, наместо такава, която да се трансформира в знания, а с практика и в опит. Човечеството е преминало златният си век в умственото си развитие някъде в началото на индустриалната епоха, оттогава насам... деградира в по-голямата си част. И не се ли появи ново предизвикателство пред него, то просто в един момент ще стане роб на технологиите, които е създало :)
цитирай
4. анонимен - Гледам какво прави внучката с та...
18.03.2013 07:04
Гледам какво прави внучката с таблета. Облича и съблича кукли, готви манджи, строи къщички и рисува, но това е толкова лесно и безпроблемно, че когата наистина трябва да изреже нещо с ножица и да го залепи, става нервна, нетърпелива и направо побеснява. Виртуалния свят пречи на децата да добиват реални умения. Примерно 99% от децата не могат да вдянат конец и да зашият копче.
цитирай
5. christ - Интересен афоризъм,
18.03.2013 11:00
но малко бе обижда като представител на човечеството. По повод коментара на valsodar - Човешкият ум се развива, когато ... , казвам, че наистина са ни нужни предизвикателства. Но наоколо е пълно с такива! Просто трябва да се протегнем. Според мен човечеството наближава фазата на презадоволяването. Логично е да се търсят алтернативи. Може би "назад към природата"?
цитирай
6. valsodar - То не остана природа, към която да ...
18.03.2013 20:07
То не остана природа, към която да дадем ход назад.
По-скоро става въпрос за цялостно преосмисляне на ценностната ни система, за това от какво се нуждаем и кое си е напълно ненужно във всекидневието ни.
цитирай
7. christ - Май ще се зароди дискусия...
18.03.2013 20:55
... но поне аз не виждам нищо лошо. Това - за природата, е донякъде метафорично. Просто е необходимо да съхраним и развиваме човешкото, първичното. Това ще ни върне и емоциите, и предизвикателствата. А относно това - кое е нужно във всекидневието ни... Ами всяко лишение би означавало ампутация на живо от един вече създаден организъм. Защо все пак да ставаме жестоки? Аз мисля, че еволюцията на нещата, които ни заобикалят в бита сама ще реши този въпрос. Например в килера съм натрупал шест десктоп компютри, които бяха изместени от три лаптопа. От тези три лаптопа сега ползвам основно един, защото той си има някакви предимства. Та така. Мисля, че с този пример онагледявам мисълта си достатъчно добре. Впрочем ако погледнем чисто философски, ще се получи ето какво. Да речем, че сме обкръжени от 20 любими предмета. По описаните по-горе причини някои ще отпаднат, заместени от нови, с по-добри характеристики вещи. Да допуснем, че броят при това обновяване се запазва константен - все 20. Да, но тези 20 вещи днес, са технологично с пъти по-добри от вчерашните. Независимо от това, те са със същите функционални предназначения. По този начин ние поддържаме и развиваме нашия интелект, успоредно с развитието на технологиите. И всъщност, ако не се развиваха технологиите, нямаше да се стимулира мисленето, откривателството. Защото едното предполага другото. В противен случай мисълта закърнява и прогресът ще спре. А аз не искам това да се случи. Все пак говорим за технологични вещи, нали? Не за старата ми пижама, например, или обувките,които нося вече трета година. Честно казано, май мога да спя без пижама и да ходя бос, но трудно бих се разделил с най-добрия си приятел - компютъра. Благодарение на него излагам сега тези тъпи мисли и се чувствам мислещ и готов за нови предизвикателства.
цитирай
8. christ - Рискуваме да задълбочим темата, но...
19.03.2013 09:40
... какво от това, все пак? С тебе сме се срещали в моя блог. Останах удовлетворен от начина, по който разглеждаш подобен проблем. Това, което обсъждаме сега е доста коварно. Съгласен съм с теорията за "технологичното затъпяване", но имам и известни резерви. Тук е мястото да кажа, че дискусията може би ще се задълбочи. Но който иска - да се включва, който не иска - да се отдръпне. И така, започвам от началото. Ако е скучно, просто го прескочи.
Човек е създаден абсолютно беззащитен - няма козина, да го пази от студа, а се облича с дрехи (това всъщност е една крачка в технологичния напредък), измислил е очилата,, микроскопа, телескопа например, за да подобри зрението си, измислил е автомобила, за да ускори прехода от точка до точка. Всичко това са своеобразни протези, които природата не ни е дала, но благодарение на разума са станали наше ежедневие. Човек се ражда неук. Трябват му 7 (седем!) години за да започне да се обучава. Животното се ражда и минути след това поема по пътя си. Лошото е, че знанията при човека не се предават генетично, докато при животните не е съвсем така. И ето какво се получава. Когато излязоха първите елки, аз дадох цялата си заплата, за да си купя една. И бях безкрайно щастлив. Сега елки под път и над път. Днешното поколение не познава тази тръпка. Много от нещата, които ни заобикалят са им дадени наготово - те са неотменна част от живота. Те са протези, нещо като изкуствени органи, присадени в несъвършеното ни тяло. Някой преди мен е решил проблем, който би ми пречил в днешно време да се стремя към прогресивно усъвършенстване на технологиите, а от там - и шеметното развитие на човечеството. Ако сега се откажем от която и да е технология, това ще означава да изминем някакъв път от самото му начало. Защо трябва да прибяваме към такъв мазохизъм? Нека това, от което някой има нужда, да бъде на една ръка разстояние от него, да му е винаги достъпно. (следва продължение поради липса на място)
цитирай
9. christ - Продължение поради ограниченото място да си излея мислите :-)
19.03.2013 09:57
Познавам хора, които нямат мобилен телефон, същите хора не познават компютъра, нямат имейл адрес. На пръв поглед те са извън обществото, едва ли не. Но нямаш представа как добре са се внедрили в него дори и без тези благинки. Така че ако говорим за вещите, като технологична патерица по пътя към прогреса, просто няма как да се освободим от тях. А избора е за всеки. Има хора, затворени в своя ареал, на които дори не им се и чува за технологии - и те са щастливи по своему. Но има и хора, на които технологиите не им достигат, и то защото благодарение на тях успяват да изумят света с нови, още по-съвършени технологии. Мисля да приключвам. Затова в заключение ще кажа следното. Нека да не се освобождаваме от вещите, които технологиите са ни дали. Напротив - нека да се стремим да създаваме нови, по-съвършени, това е бъдещето на човечеството. Роби на технологиите са тези, които зависят от тях, а не тези, които благодарение на тях развиват технологиите. Робите на технологиите ги използват "папагалски", докато другите ги използват творчески. Мисля, че това е разликата. Робът ще се радва на мобилния телефон, защото може чрез него да разговаря с другия. Мислещият човек ще го разглоби, ще го проучи чарк по чарк и нищо чудно на тази база да създаде телепатичен телефон, например. Това е разликата. Аз искам да мисля. За това ми помагат технологиите.
цитирай
10. christ - Здравей, terca,
20.03.2013 09:55
Абе човек, ти не спиш ли? Въпреки разпокъсаните ти мисли, мога смело да кажа, че имаш попадение. Всички сме "за" технологиите. Тук може много да се каже, ама не знам дали ще има място на сървъра ;-) Според мен в случая "мислещ" и "любопитен" до голяма степен се припокриват като понятия. Прав си, че един мислещ адвокат едва ли ще разглоби телефона. Но той по някакъв начин подрежда мисленето в обществото, поддържа дисциплината и по особен начин подпомага развитието на технологиите.
Ето какво казва Wikipedia по въпроса: "Техноло́гия (от на гръцки: téchne — изкуство, майсторство, умение и на гръцки: логия — изучаване) — съвкупност от методи и инструменти за постигане на желан резултат; начин за преобразуване на даденото в необходимо. Технологията включва последователността на операциите и процедурите, тя е тясно свързана с използваните машини, оборудване, инструменти и материали ..." Значи, развитието на технологиите се предшества от методи и инструменти (в най-широкия смисъл на думата). А тези методи и инструменти човек ги придобива още в ранна възраст и ги усъвършенства през целия си живот. Не ме обвинявай във философстване, но няма как да обясним нещо, ако не се задълбочим в неговото възникване. Е, и в този процес има спънки и въпроси без сериозни отговори. Ето ти един. Не мога да си обясня, например, как е възможно първобитният човек да измисли сам, повтарям САМ едно толкова съвършено и достъпно оръжие като лъка и стрелата. Бъди сигурен, че нашия съвременник, поставен в екстремни условия едва ли ще се сети как да го конструира. Да не говорим за адвокатите :-) Велико, нали? Така че, евала на сина ти. Но за да създаде тази "програмка", както ти скромно я наричаш, то е имал и мотивация, и нагласа, и методика, и технология, и знание, и... Излиза, че майсторлъкът е да намериш баланса между всички предпоставки, да извлечеш необходимото и да го насочиш към реализиране на целта. Просто, нали? Жив и здрав!
цитирай
11. valsodar - Благодаря за интересните комен...
20.03.2013 15:33
Благодаря за интересните коментари, чета с интерес какво пишете, но за момента не мога да се включа в темата :)
цитирай
12. christ - Разширих темата...
21.03.2013 12:07
... и я прехвърлих моя блог: http://christ.blog.bg/lichni-dnevnici/2013/03/21/za-nujdata-ot-tehnologiite.1066465 . Благодаря на valsodar за предоставената възможност да му оспамим блога, но мисля, че е по-коректно диалога (както се очертава) да замърси моя блог :-)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7392238
Постинги: 1738
Коментари: 18276
Гласове: 27880
Архив