Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2010 20:38 - Хаити или Чили при 8.8 у нас?
Автор: valsodar Категория: Забавление   
Прочетен: 7836 Коментари: 40 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Какво би се случило със София, намираща се в един от сеизмично-активните райони у нас, ако ни повтори едно земетресение, подобно на това от преди 130 години, с активност 8 по Рихтер?
 Кои сгради биха оцелели и в кои райони?
Тези без канализация, с подпочвени води върху активни разломни зони по протежението на Витоша, тези от типа на новото строителство с вътрешни стени от гипскартон, икономисана арматура в носещите колони и външни стени от итонг или прословутите земетръсоустойчиви панели изживяващи неподдържани краят на дните си?
 Какво ли би се случило с центъра й, изобилстващ със сгради от началото на века, чийто носещи колони са изрязани и подпорни стени са самоволно избити от жадни за печалби рентиери?
 Всичко това ни предстои да го узнаем в близките 2-3 години, когато се очаква пик на сеизмичната активност у нас.




Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Радо!
01.03.2010 21:02
Искаш ли да ти отговори инж. ...................., магистър ПГС и претендиращ...да не си е закупил Диплома за тва, а да я е Защитил с ... аре да не предизвикваме фурор?!? :-Р Па и работещ все още в таа сфера...
Недей, Приятелю! :-D Отговорът ми ще предизвика небивали реакции у Мишо Котараков...и пак ше избега, бе!...

Затва: Спи Яко - не само в почивните дни! :) Яж, пий и.... както е казал Народът! И не скверни мислите си с такива Дилеми - дърпаш за опашката един мой Приятел така, бе! :-D
Вземи чаша с ниско столче, ако немаш кво да сипеш в нея - обади се на приятел! :) Ше ти прата на момента с Еконт, без наложен платеж - приятели са! :-D И...не се занимавай с тва - то е работа на Дедо! Оня, дето скивал Сичко!...

Недей!...
Бъди здрав!
И...почеши Мишо - по коремчето!!! :)))
цитирай
2. lado - Най-малко 500 000 жертви, ако е през ...
01.03.2010 22:10
Най-малко 500 000 жертви, ако е през нощта.
Моля се да не се случва.
Братовчедка ми строи силистренския комбинат за целулоза, а преди да почине,лека й пръст, ми сметна арматурата на къщата - 4 тона на етаж при 90 кв.м. - за 9 по Рихтер . Не искам да видя какво ще стане. Може и язовира да дойде - Бог знае какво може да се случи.
цитирай
3. lado - Казват, че 8 -те по Рихтер в София ...
01.03.2010 22:14
Казват,че 8 -те по Рихтер в София ставали на 100-на години цикличност, и вече сме изостанали от графика. Дано множеството малки земетръси около София напоследък да преразпределят напрежението , а не да го концентрират.
цитирай
4. анонимен - lado
01.03.2010 22:38
Понеже Радо явно некъде купонясва...ма ако не е зел Мишо...ше го глобявам!

Та - 4 тона на етажче от 90 кв.м. - тва е серизно нещо!!! Ма...ше има ли къде да влезе бетона, бе?!? Или ше праим метално хале??? :))) Тва са некви преосигурявания тип ПРУ!!! (Противо радиационно...демек!!!)
Не се шегувайте с тва...

Та, ако сте в ПанелЧе - Споко!!! Иначе - бегайте! :-D

А...вече Сериозно: При езерото под София...не искам да ви казвам квотои да е!...
Просто - Наздраве! И Господ да ни пази! :-D
цитирай
5. valsodar - А то какво е под София си е видно
01.03.2010 23:38
Има карта на разломите в сайта на столична община :)
Има и подпочвените води и цели квартали на нестабилен фундамент, където по-високо от 2 етажа е....

Веднъж да повтори онова земетресенийце на което си му иде ред в близките 4 години и града няма да има за век претенциите да е столица :)
цитирай
6. valsodar - Апропо
01.03.2010 23:44
току що свърши един великолепен филм за ползата от лакомията, филм който не бях гледал от..... (???!) години - "Този луд, луд свят!"
цитирай
7. boristodorov56 - А, Чирпанското земетресение?..
02.03.2010 08:23
А, Чирпанското земетресение?..
цитирай
8. lado - Понеже Радо явно некъде купонясва. ...
02.03.2010 08:30
bateto написа:
Понеже Радо явно некъде купонясва...ма ако не е зел Мишо...ше го глобявам!

Та - 4 тона на етажче от 90 кв.м. - тва е серизно нещо!!! Ма...ше има ли къде да влезе бетона, бе?!? Или ше праим метално хале??? :))) Тва са некви преосигурявания тип ПРУ!!! (Противо радиационно...демек!!!)
Не се шегувайте с тва...

Та, ако сте в ПанелЧе - Споко!!! Иначе - бегайте! :-D

А...вече Сериозно: При езерото под София...не искам да ви казвам квотои да е!...
Просто - Наздраве! И Господ да ни пази! :-D

Бате, (така казваха на баща ми половин София, бог да го прости) имах проблеми с бетона и с вмъкването на готовите елементи арматура едни в други - прав си за тези трудности. 2 етажа сам съм ги армирал, кофрирал, налял и вибрирал - така е ,както ти казвам. Бях един страхлив строител,който трепереше за изпълнението на чертежите и предписанията. Обаче бетона - виж там имам големи съмнения. Възелът е наблизо, познавам и собственика - безскрупулен тип.
цитирай
9. eien - Първият ми постинг е за земетресение
02.03.2010 08:45
Да не се повтарям и да не звучи злокобно, но ни чака страшно земетресение.Писала съм. Едно е сигурно обаче, че ПИК няма - лековато е да се предсказва за земетресение след 2-3 години. А ако е след 2-3 дни, не дай Боже???Ако някой знае с положителност този пик, да ми се обади. Докаже ли го, става милиардер.
цитирай
10. valsodar - Има си методики за предсказване на земетресения
02.03.2010 09:02
Съвсем друг е въпросът, че няма на 100% надежна.

Но, при условие, че знаеш че строиш върху разломна зона и да икономискваш от арматура в носещите колони или да влагаш некачествена стомана и строителни материали, това не ти ли звучи като опит за предумишлено убийство?
цитирай
11. lado - Пак до Батето. Бате - бетонджийс...
02.03.2010 09:03
Пак до Батето . Бате - бетонджийската бригада я изгоних още щом почнаха да ми газят мрежата - не стъпваха по магаренцата , а където завърнат. Те не бяха и виждали такова армиране - някакъв френски тип. Та като прекъсвах следването през 1984 , отидох бетонджия и работих по обекта "Слатина -Зеленчукова борса." 400 декара бетон - строителния контрол беше безпрекословен, от бетона се взимаха проби - от всеки миксер. Познавам хора, направиха си огради от блокчетата с проби. Сега не съм видал такова нещо. Не казвам,че няма.
Половин София използва крайно некачествени фракции от баластерната зад теца "Трайчо Костов" - сега има друго име. Бъркат варов разтвор, а след него - бетон - и става един беличък,беличък...Това знам със сигурност. А липсата на арматура се вижда след първия голям трус ....
Поздрави
цитирай
12. lado - Здравей, Радо. Аз разчитам на кучето ...
02.03.2010 09:07
Здравей, Радо. Аз разчитам на кучето си. Имах рибки- през 1977 не ме предупредиха. Гледам за странни облаци или светлини - в Китай преди голямото им З. има наблюдавани цветни облаци.
цитирай
13. valsodar - А аз на котака.
02.03.2010 09:20
Бе доста щур преди предното земетресение, а аз бях на път да го лекувам от запек! :)
цитирай
14. анонимен - За София и за почти всички градове в ...
02.03.2010 09:57
За София и за почти всички градове в България едно земетресенийце дори само с 5 по Рихтер ще бъде доста катастрофално .........да чукаме на дърво да не става.
За Бургас - при 7 по Рихтер, ще оцелее само Меден Рудник - строен е върху каменна кариера и е на високо , цялата централна част с прилежащите комплекси ще се срути в морето. Бургас е строен 70% върху подпочвени води ..........не ми се мисли, че и онова чудо наречено Нефтозавод е близо ...........
Чукаме, блъскаме на дърво да не се случва .................
цитирай
15. xfire - О, идеално, след 2-3 г. ще започнем ...
02.03.2010 11:26
О, идеално, след 2-3 г. ще започнем на чисто значи :)
цитирай
16. анонимен - Не викайте злото де господа!
02.03.2010 14:33
И на мен не ми си мисли какво би станало и дали след такъв заметръс ще ни е до писане в блог, и дали ще сме живи. Надявам се да не се случи иначе сме загубени.
Прав е батето- не дърпайте злото за опашката.
Бог да е с нас!
цитирай
17. анонимен - :)
02.03.2010 14:40
Побара ли ни 7+, ще берем големи ядове. Масово сградите не се поддържат от собствениците и не се контролират от общината.

В старите сгради се махат тухлени стени, а понякога и други неща (бетонни греди и колони) на приземните етажи, за да станат по-удобни за заведения и магазини. Много често последните години това се прави и в широкоразпространените панелни блокове в столицата - разширение на кухни към и за сметка на съседен балкон, килер и/или мокро помещение в 3-4 стайните апартаменти. Става въпрос за махане на дебели по 20 сантима панели, в които има арматурно желязо. Не ония тънките и кухите, дето отделят банята от коридора в строителството след 1981-ва!

За последните няколко години в София за подобни "строително-ремонтни" действия няма санкционирани. Редът бил: ако съседите масово се уплашат и оплачат от останалата част от съседите в общината, тя праща проверка. Това става, разбира се, много рядко и обикновено завършва с рушвет от страна на оня, дето си модва опасно апартамента. И така всичко приключва без необходимите мерки за укрепване.

Не съм специалист по сградно строителство, но ми е правило впечатление, че на бул. България по време на строителство на нови кооперации виждам доста по-малко арматура (в пъти по-малко), отколкото по време на строителството на моловете на Стамболийски и Ситняково. Не знам колко тона желязо на етаж, но много жици, и то дебели. Разбира се, трябва да се вземе предвид, че моловете са малко по-високи.
цитирай
18. анонимен - анонимен 17
02.03.2010 14:52
Добър коментар. От две години пред моя блок в квартал Люлин строят две огромни 13 етажни сгради свързани с мост, понеже под този мост минава метрото. Проекта се нарича Люлин Бридж.
Представям си при заметресение и то много силно как това "чудовище" от тухли, бетон, желязо и мазилка ще разбие моя малък осем етажен блок и сигурно аз и семейството ми ще бъдем покойници.
Да не говорим за центъра, - ще отиде на кино, та дори и парламента ще се срути( не че ще ми е жал за него) но направо не ми се мисли.
Иначе новото строителство изобщо не го бива. Смеете се на панелките че били комунистическа измислица, ама те си останаха най стабилни!
цитирай
19. sramejlivetsa - Абе то в София някоя сграда от по- ...
02.03.2010 15:46
Абе то в София някоя сграда от по- старото строителство може и да оцелее, но за черноморието направо ще настъпи апокалипсиса!
цитирай
20. gothic - Казват, че 8 -те по Рихтер в София ...
02.03.2010 15:52
lado написа:
Казват,че 8 -те по Рихтер в София ставали на 100-на години цикличност, и вече сме изостанали от графика. Дано множеството малки земетръси около София напоследък да преразпределят напрежението , а не да го концентрират.



Ладо, систър е геолог и от нея знам със сигурност, че малките заметресения не винаги преразпределят напрежението. Понякога се случва и да го концентрират. Успокояващото е това, че тук не съществуват условията, налични в Чили. Там е пряката зона на субдукция между Тихоокеанската и Южноамериканската плочи. И като добавка, точно там наклона на субдукция е най-стръмен, в следствие на което земетресенията възникват на най-голяма дълбочина в следствие на което земетресенията имат такава чудовищна сила. Отделен е въпроса обаче, че тук и по-слаб трус ще ни докара до хаитянското положение...
цитирай
21. mikino - Да не се случва!
02.03.2010 16:18
Дано ни пази Бог от такива бедствия!
цитирай
22. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
02.03.2010 16:40
Ам аз само да питам- кой и откъде е доказал (и как), че преди 130 години София е ударена със сила 8 по Рихрер, след като скалата на рихтер започва да се създава преди, ако не се лъжа, 70-80 години...
цитирай
23. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
02.03.2010 16:41
Mikino, ако трябва да чакам набог да ме опази... Хората са казали- помогни си сам, за да ти помогне и господ, щот докат лежиш на кълката, че господ ще ти помогне...
цитирай
24. mikino - Повярвай!
02.03.2010 16:48
voinyt написа:
Mikino, ако трябва да чакам набог да ме опази... Хората са казали- помогни си сам, за да ти помогне и господ, щот докат лежиш на кълката, че господ ще ти помогне...

Не си го изпитал и дано не се наложи, но ти казвам, че в такава ситуация, много трудно ще си помогнеш сам /може би единственото нещо, което сам можеш да направиш е да запазиш спокойствие и да помогнеш на някой до теб/. По-вероятно е да ти помогне някой съвсем непознат.
В случай, че не вярваш във висша сила - да тогава те разбирам, нормално е да вярваш само на себе си.
цитирай
25. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
02.03.2010 17:31
Mikino аз че вярвам- вярвамм. Ама не в тези глупости дет всеки срещнат проповядва, особено, когато има природни бедствия.
Та ти се погрижи сам за себе си, тогава има вероятност и той да се погрижи за теб. Щот с голата вяра бая народ е изгорен през вековете...а са можели да се опитат да избягат и да продължат да вярват още дълго...
цитирай
26. dorichela - Не само в София, ами където и да тр...
02.03.2010 18:08
Не само в София, ами където и да тръсне 8,8 по Рихтер щетите ще са непоправими /с нашата икономика и вечна криза, каквото падне, няма да се вдигне/. За човешките животи не искам да говоря, че настръхвам...
цитирай
27. evrazol - Има си и добрите страни
02.03.2010 18:50
Край на кризата
Край на безработицата
Нови улици
Нов водопровод
Нова канализация
НОВ МОРАЛ /тва май вече го пробвахме/
Развитие на селското стопанство

Абе както е казал поета:
Ще се радват на труда си хората
И ще се обичат като братя

Ако не ни избие на щуротии и тракторизъм.
цитирай
28. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
02.03.2010 18:54
Никакви улици, никакъв водопровод, отвратителен морал, развитие на побоищата и кражбите...нека не се самозалъгваме нали...
цитирай
29. анонимен - У нас
02.03.2010 19:47
сградите си падат и без земетресение. Сриват се ту стени, ту козирки, ту фасади. Питам се, какво стана с виновниците за падналата сграда в центъра на София, която затисна в колата и уби две момичета. Да сте чули някой да е осъден? Ами козирката, която погреба момиче във Варна? Никой зъб не обелва вече за това! Ние сами сме си природното бедствие, драги сънародници!
цитирай
30. dorichela - Евразол, дълбоко се съмнявам.........
02.03.2010 20:14
evrazol написа:
Край на кризата
Край на безработицата
Нови улици
Нов водопровод
Нова канализация
НОВ МОРАЛ /тва май вече го пробвахме/
Развитие на селското стопанство

Абе както е казал поета:
Ще се радват на труда си хората
И ще се обичат като братя

Ако не ни избие на щуротии и тракторизъм.

цитирай
31. анонимен - както виждам,
02.03.2010 20:48
раздавам идеи за постинги. Няма лошо, щедра съм на такива :)
За авторските ще дискутираме по-късно!
цитирай
32. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
02.03.2010 22:08
Пф, ти пък що си вдигаш сама въшките, мислейки си, че всеки те чете?
Aко се поразгледаш в нета ще видиш, че подобни постинги има навсякъде от дни.
цитирай
33. анонимен - ами..за добро или лошо
03.03.2010 08:15
има опция, която ми показва кой ми влиза в сайта и виждам какво публикува след това.
цитирай
34. gothic - има опция, която ми показва кой ми ...
03.03.2010 10:00
angpiskova написа:
има опция, която ми показва кой ми влиза в сайта и виждам какво публикува след това.



Не намираш ли за нормално някой, след като прочете твой или на някой друг постинг, да реши че и той има да каже нещо по темата?
цитирай
35. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
03.03.2010 13:14
Готик мне, тя го намира за плагиатство. Хич не и минава през ума, че човека може да е прегледал 50 статии по темата, докато реши да обоснове своето мнение.
цитирай
36. valsodar - Тука ли бил ключът за бараката?
03.03.2010 14:35
Не знаех, че по темата има монопол??!

Въпросната Блогърка, съвсем спокойно може да погледне по-назад във времето из блога ми и да види, че съм я преварил с година и половина по темата.
Спокойно, такса няма да й събирам.

Смешна работа - малоумници бол, всеки си го бие сачмата на различно място! :)))
цитирай
37. анонимен - Браво!
03.03.2010 19:23
Че си знаел как година напред Чили ще го друсне 8.8!
цитирай
38. valsodar - Голяма си шматка! :)))
03.03.2010 19:29
Ама, не ми се спори за глупости да знаеш! :)
цитирай
39. gothic - Ей, хора! Спори се за глупости, при ...
04.03.2010 10:33
Ей, хора! Спори се за глупости, при положение че проблемацията е много сериозна. И към нея мога да добавя още един аспект. Че българите, като цяло си нямат и идея как да се реагира при кризисни ситуации. И че това, куплирано с калпавото строителство ще изведе един евентуален бъдещ (дори и не толкова силен) трус по нашенско, на челните места по броя на жертвите...
цитирай
40. valsodar - Пламене, напълно си прав!
04.03.2010 12:29
Затова бе и въпросът в заглавието на постинга - Имаме ли подготвеноста да реагираме адекватно на ситуацията, както реагираха в Чили или просто ще претърпим пълен разпад на държавата ни, както се случи в Хаити.
За момента надделява тенденцията да се случи второто! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7428639
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив