Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2008 10:32 - идеалната фигура - бизнес за милиарди
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7601 Коментари: 57 Гласове:
1

Последна промяна: 19.08.2008 10:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  Никога не съм си и представял, че комплексът за наднормено тегло, може да е такъв печеливш бизнес, до тази сутрин, когато след интервюто на сутрешния гост на БТВ реших да се поровя по темата.

 В кратце , комисията за защита на потребителя е решила да разследва множеството некоректни продукти за отслабване, които не само не водят до желания резултат, а напротив, на йо-йо принципа на махалото се постига точно обратния ефект, в което си има резон отчитайки естествената биология на човешкото тяло във процеса на формирането му на мастни клетки.

 

 Оказа се , че преследването на идеaлното тегло ще надмине търсенията на Светия Граал и философския камък от древността.

 Измислени идеални пропорции, налагани ни чрез модните дефилета от анорексични манекени.

 Къде отиде истинската жена ?

 Може би в момента сърфира из нета, четейки многобройните съвети за отслабване или звъни по телефона на хоум-шопинг дистрибуторите, в желанието си да отслабне седейки пред телевизора ?!

 

 Чета различните съвети и варианти за отслабване и неусетно започвам да се хиля.

И как няма да се разсмее човек, виждайки сред средствата за отслабване такива идеи като – ядене на пясък от мидени черупки, бикини и бермуди, чието нахлузване ви сваля автоматично поне десет килограма от теглото, окултни ритуали с талисмани осветени на лунна светлина и прочие щуротии, водещи единствено до отънял бюджет, разбити илюзии и прогресивно нарастващо тегло.

 Поне за себе си съм забелязал, че отслабвам единствено след смяна на режима си на живот. Независимо от това колко, какво и кога ям.

 Разделно хранене ?

Звучеше ми интересно, дотам докъдето си мислех , че разделят дебеланкото от храната.

Уви, разделят го от поредната му илюзия, че ще отслабне висейки пред отворения хладилник, избирайки кой раздел на храните ще погълне за деня.

 Яжте това, не не го яжте ! Един ден плюскане, три дена глад, после плюскане до осиране.

От шоколод се напълнява !

Напротив, вече има диети за отслабване с шоколад.

Отслабването с диети е старомодно, вече има и такова без диети.

С рингтон по телефона, с магическа свещ ( къде ли се завира ??! ) , с хрупане на мидени черупки или чудодейни хапчета изгарящи мазнините .

Чета, чета и все повече немея, колко изобретателни са търговците в стремежа си за по-висока печалба манипулирайки страховете и комплексите ни.

 И започвам да разбирам притесненията на жените, опитващи се да следват втълпения им идеал за красота от екрана и кориците на розовите списания – следват една химерна мечта.

 Започвам и да разбирам защо този бизнес ще остане печеливш.

Заради мързела човешки, каращ ни давярваме, че можем да променим себе си без да положим нужните усилия за това.

С магически обещания за коренна промяна, за мигновенна трансформация от позиция бъчонка в стойка фиданка.

 Без капчица пот и без никакво усилие.

Седейки пред монитора по цял ден, оформяйки се крушовидно от заседяване, избягвайки всяка една форма на движение , придвижвайки телесата си с всевъзможни форми на транспорт, забравяйки за какво служат краката ни и че сме създадени за движение , а не за лежане.

 Защото , ако просто бяхме създадени за това , в което се опитваме да се превърнем, нямаше да имаме настоящите си тела, а медузоподобни форми само с по една ръка – тази която да набере телефона и да плати поредната сметка за чудодейно отслабване.

 

 Отказвам се от идеята да постигна идеалната фигура.

Аз отдавна съм идеален в собствените си очи, защото си имам всичко , което ми е нужно за да функционирам като човек. Останалото са превземки и глупости.

 Затова и ще продължавам да си угаждам във всичко, не забравяйки, че идеалното тегло не е във вида на храната , а в мярката в която се приема.



Тагове:   милиарди,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. zezo - А всъщност доста от най-сексапи...
19.08.2008 10:40
А всъщност доста от най-сексапилните жени в света си признават, че си угаждат с всичко и нямат никакви по-особени тайни за "добрата фигура".
На мен лични любими са ми вестникарските "преди-след" и някакви размазани снимки с размерите на пощенска марка за доказателство.
цитирай
2. valsodar - Преди и след
19.08.2008 10:55
Снимките са верни, само дето са им разменени местата във времето.
Обикновенно "отслабналия" е с десетина години по млад, а ако си мяза е добра реклама на фотошопа.
По-атрактивни са рекламите против косопад - такава грива им пониква, сякаш не коса, а райграс са засяли ! :))
цитирай
3. gothic - Щеше да е много смешно, ако всъщност ...
19.08.2008 11:01
Щеше да е много смешно, ако всъщност не беше тъжно. Светът не е физкултурен салон, за да се класираме по телесни дадености. Малко хора обаче го проумяват....
цитирай
4. zezo - martito,
19.08.2008 11:04
И ако се обадите до един час ще получите и невероятните съвети на доктор фон Щрудел за всяка домакиня. И всичко това не за 300 (задраскано), не за 250 (задраскано), вече само за 180 лева.
(Ура отивам да си похарча половината заплата)
Както и да е, сега по темата. Защо отслабването е издигнато в такъв култ, а няма нищо за надебеляването? Аз като човек вечно опитващ се да наддаде някое кило се оплаквам от дискриминация. Няма нищо за бързо надебеляване.
цитирай
5. valsodar - zezo и аз това се чудя
19.08.2008 11:25
Може би е крайно време да напишем нещо за здравословното напълняване, като приложим списък на любимите си ястия и кръчмички ? :)
цитирай
6. doaiva - :)
19.08.2008 11:25
А в книжарниците зареждат по 20 броя от БЕСТСЕЛЪР-а "Как да отслабнем завинаги" и ... се изчерпват за седмица...
Мъка...Мъка...
цитирай
7. gahan11 - Съгласен съм с написаното. Всички ...
19.08.2008 11:37
Съгласен съм с написаното. Всички реклами и медикаменти за отслабване са доста смешни. Човек трябва да яде, каквото му се хапва, без да прекалява разбира се. Плюскането и тъпченето е излишно. Най-лошо е застояването. Повечето хора не знаят какво е това спорт или движение. Това е жалкото. Не казвам, че всеки трябва да спортува, но е задължително да се движи и да ходи пеш. Гледам ги млади момичета в моята офис сграда чакат асансьора за два-три етажа, защото не могат да ги изкачат, задъхват се. Краката има са прави като стълбове, защото не са тичали през живота си. Преди да мислим как да отслабваме, трябва да се замислим колко се движим. Всеки уважаваш себе си човек, трябва да мисли за тялото си
цитирай
8. duhovnost - :)
19.08.2008 11:39
За духовно израстване и трансформация е необходимо същото количество усилия както при отслабването. Чудодейни хапчета просто не съществуват. Трябват знания, мотивация, вяра в себе си. Не бива да забравяме и поговорката: "Здрав Дух в здраво тяло" - едното се отразява върху другото.
цитирай
9. zezo - В този ред на мисли се сетих за пол...
19.08.2008 11:46
В този ред на мисли се сетих за полезното и вредното за организма. Забелязали ли сте как периодично някои "учени" откриват, че нещо си е било вредно. След няколко месеца обаче се появява нова публикация, че "учени" били открили, че същото нещо било полезно. Мине се, не мине време и хайде пак учените откриват, че е вредно. И все така, омагьосан кръг. Примери колкото щеш - цигари, домати, пържено, печено, варено, сурово, алкохол, безалкохолни... А бе май всичко, което консумира човек, аз поне в момента не се сещам за нещо, което да е 100% полезно и никога да не се е писало, че ''учените" били открили, че е вредно. И ако някой взема твърде насериозно такива писаници, то не ми се мисли какво си причинява щом започне да живее според тях.
цитирай
10. valsodar - Цецо, да не забравяме кой финансира излесдванията
19.08.2008 12:00
Почти всички сензационни проучвания са финансирани от международни фармацевтични концерни с една едничка цел - максимални печалби, чрез продажба на ненужни лекарства за несъществуващи проблеми.

За спанака бе един от куриозите, даже цял един анимационен герой Попай Моряка го рекламира като здравословен продукт десетилетия наред.
Пък то да се окаже, че е нормален зеленчук, дължащ незаслужената си слава на една проста печатна грешка в поставянето на десетичния знак :)))
цитирай
11. анонимен - Абе мисля си, че докато има леков...
19.08.2008 12:02
Абе мисля си, че докато има лековерни потребители, които не си дават сметка защо са дебели, на кво се дължи и може ли изобщо да се реши този проблем - световната индустрия ще цъфти на техен гръб:)) Ако имаш бавен метаболизъм, а плюскаш, ще ме извинявате - като прасе:) - рискуваш да компроментираш всички прехвалени продукти:)) Освен това, възрастта и начина на живот имат голямо значение. Не че имах идея да ви поучавам...но така си мисля аз:)
цитирай
12. valsodar - lafillette - жените също имат вина за наложения идеал
19.08.2008 12:05
Красотата на една жена не се крие само в извивката на ханша или в дължината на бедрата й.
Идеала за женска красота е претърпял доста изменения във времето, но последно наложеният е плод изцяло на манипулация от тези, които извличат най-голяма печалба от борбата с "излишното" тегло.
Ние си ви харесваме такива каквито сте - всяка с личния си чар и шармантна неповторимост.
Просто бъдете жени, а не самоходни закачалки за дрехи, в стил ККЗ - Кожа , Кости и Злоба :)))
цитирай
13. zezo - Не смятам, че е коректно да се обв...
19.08.2008 12:26
Не смятам, че е коректно да се обвиняват мъжете. Идеалът за красота е двупосочен. Иначе какво излиза: мъжете харесват определен тип жени, затова те се подлагат на какво ли не, за да им угодят. За сметка на това жените не страдат от подобни комплекси и са готови да се обвържат с когото и да е. Очевидно това не е вярно :). Спомнете си вица: "53 годишен, плешив, напълнял строителен работник търси млада привлекателна блондинка с големи гърди за див разюздан секс в работнически фургон" :)
А ето и последното полезно нещо, прясно съобщено в новините:
Зелен чай. Не само се пие, но и се правят компреси на слепоочието и очите. Учените са германски.
цитирай
14. valsodar - Към 15
19.08.2008 12:30
Това с метаболизма изобщо не си е за подценяване, така че не може под един аршин да се сложат всички и да се прилага единен стандарт за отслабване.
Не случайно сред медиците има и диетолози, друг е проблема, че почти никой не се консултира с тях и всеки първо пробва по метода проба-грешка, и едва на финала прибягва до помощта им. :)))

Винаги съм се чудел, когато жена със стройна и елегантна фигура започне да ми се оплаква колко е дебела и как трябвало да свали поне 5 килограма за да влезнела в новите си дрешки, впити до скъсване в нея ?! :)))

Всеки човек си има идеално тегло за самия него - след като теглото не ти пречи и не ти създава здравословен дискомфорт има ли смисъл да стресираме организма си с излишни диети, недоказали се медикаменти и всевъзможни хранителни добавки с неясно съдържание ?
цитирай
15. анонимен - Мисля, че zezo е прав. Не може да о...
19.08.2008 12:40
Мисля, че zezo е прав. Не може да обвиняваш някой за собствените си заблуди и да се оправдаваш с него. Преди всичко човек трябва да харесва себе си ( в здравословния смисъл :), тогава излъчва увереност и другите го харесват. Както се казва, да се чувства добре в кожата си. Изключително рядко правя компромиси с чуждите желания по отношение на външния ми вид и смятам, че въпрос на самоуважение.
цитирай
16. valsodar - Е , вече и на магии го обърнаха ! :)))
19.08.2008 12:44
магия за отслабване

Използвайте лунната енергия. Започнете своя нов живот на пълнолуние и продължавайте така докато не настъпи фазата на младата Луна. Намаляващата Луна понижава нежелателните влияния във вашия живот. Изборът на този период за отслабване ще ви позволи да черпите от магическите сили на Луната.

Създайте магическа сфера за процеса н загуба на тегло. Сложете под възглавницата си синьо мънисто или парче корал – това ще ви предпази от отрицателно влияние. Под леглото сложете камък или кристал във формата на пирамида – това ще ви избави от прекалената и нездравословна употреба на храна.

Направете си малка торбичка от кожа или черен фланелен плат. Сложете в нея шепа босилек, три скилидки чесън и парченце от ваш нокът или косъм. Направете от восък фигурка с триъгълна форма и напишете на нея своите име и дата на раждане. Притиснете палеца на дясната си ръка към восъка, капнете една капка кръв, сложете в торбичката и я зашийте. Дръжте я в себе си и винаги когато ви се дояде, потъркайте торбичката с думите:

Прося твоята защита и се моля. Отведи цялото зло от мен. Защити ме през нощта. Защити ме през деня. Дръж нещастието по-далеч от мен.

Изпълнявайте дневния ритуал. Изберете свещ с цвета на морска вълна или оранжева, намажете я с ароматно масло или парфюм. Напишете вашето желание, например: «Аз искам да сваля 5 килограма», на свещта и я запалете. Оставете я да изгори до края: с това вашето желание ще отиде в ефира.

Погребете вашите нежелани грамове. Всяка нощ, с настъпването на тъмнината записвайте вашето тегло на къс хартия, потрийте с нея онези места по тялото си, които искате да видите по слаби, а след това закопайте хартийката в земята. Ако изпълните всички неща, апетитът ви ще намалее и ще можете да го контролирате.
цитирай
17. gothic - Хоп! Какво стана? Пак мъжете вин...
19.08.2008 12:49
Хоп! Какво стана? Пак мъжете виновнииииии!!! Момичета, нали лафа беше, че се стремите да изглеждате добре най напред за себе си, после агейнст другите уомън и чак афтър това - за мъжете. И изведнъж - болните мъжки фантазии...Момичета, във фантазиите на мъжа присъства не жена с перфектна физика, а жена без задръжки в секса, да го знаете :)))))
цитирай
18. анонимен - 20@ Valsodar,
19.08.2008 13:11
това е една все още не добре запълнена търговска ниша в Бг - да станеш фитнес гуру:)))
А ако си и добър псохолог, току-виж създадеш поредния фрийк тренд, хаха
Откъдето и да го погледнеш си е печеливша бизнес инициатива.
цитирай
19. gothic - Eee, то за забавление има около д...
19.08.2008 13:13
Eee, то за забавление има около десетина милиона начина, бай дъ уей. Познавам доста народ, за когото забавлението е да се тъпче. Впрочем, абсолутната истина е, че ако искаш да си ОК, трябва да изгаряш толкова калории, колкото поглъщаш. За мен най-здравословната храна са тройка кебапчета с пържени картофи и две бири. Но пък се прибирам пеша от работа....Резултат - 42 години, 183 сантиметра, 75 килограма....
цитирай
20. анонимен - Виждала съм хора да се тъпчат като ...
19.08.2008 13:19
Виждала съм хора да се тъпчат като луди, и съм убедена че е по-скоро психологически проблем, т.е. храната компенсира нещо...абе зависимост си е откъдето и да го погледнеш..
Аз съм от тия дето прахосват храната, но сигурно щото съм много пики.
цитирай
21. gothic - Да, не изглеждаш зле :) Почват да ми ...
19.08.2008 13:31
Да, не изглеждаш зле :) Почват да ми витаят някакви мисли из застаряващата главица :))))))
цитирай
22. valsodar - Що, идеята не е лоша !
19.08.2008 14:07
Само да не стане като в сайтовете за запознанства, където в профила четеш идеалните мерки, а на реалната среща насреща ти се носи Годзила ! :)))
цитирай
23. gothic - Нека си се вдига :))))))
19.08.2008 14:09
Нека си се вдига :))))))
цитирай
24. ricetek - Аз съм мръсна мъжка свиня...
19.08.2008 14:13
... и харесвам слаби жени. Не анорексично слаби, а сексапилно слаби. Вътрешната красота е прекрасно нещо, но още по-хубаво е, когато има баланс между двете. За едно нещо обаче няма спор и то е, че хората са мързеливи. Говорил съм с много жени и съм им обяснявал, че не се отслабва с гладуване и някакви магически лайна. Добра форма се поддържа с ядене на разнообразна КАЧЕСТВЕНА храна и физическа активност.
Много са ми смешни тия, които си мислят, че ще изтънеят с лежане пред телевизора и дъвкане на магически дъвки. Сега малко по-научно. За да започнат да се топят подкожните мазнинки, трябва да се постигне отрицателен енергиен баланс. Тоест:

Калориите, които сте приели < Калориите, които сте изразходвали

Това означава само едно нещо – движение.
Разбира се има и други фактори като генетика. Несъмнено някои хора са облагодетелствани от природата и постигат добри резултати с много по-малко труд. Фактор е и скапаното икономическо положение в България. Хората масово купуват боклуци, защото са по-евтини.
Кебапчетата, кюфтетата, кренвиршите и повечето от саламите НЕ СА ХРАНА ЗА ХОРА. За тия пари по-добре си купете една скумрия, толстолоб или пилешко месо.
И пак – с гладуване наистина ще отслабнете като скелети.
цитирай
25. valsodar - Към 24
19.08.2008 14:13
Съдейки по огромния брой сайтове, форуми за отслабване и още по големия брой стоки за "здравословен" начин на живот - да нишата е огромна и ще се запълва тепърва.
Чудя се, чудя се само кое е по-достойно за съжаление - наивитета с който им вярваме или мързела, който ни кара да повярваме ?!

Техническите ектри на цивилизацията предразполагат към все по-застоял начин на живот, а оттам и на ненужни мастни добавки към фигурата ни.

Само дето не мога да разбера , защо биреното коремче при мъжете било секси, след като при жените , наличието на такова се приема за ранна бременност ?

Всеки трябва да се чувства комфортно в собствената си кожа, това е най-важното за мен.
Дали ще е хърбав или пълничък е въпрос на предразположеност, важното е да не му пречи здравословно и социално.

А модата относно това, как изглежда идеалната фигура по-скоро създава пречки и дискомфорт, отколкото да носи някаква полза с подражанието й.

Лично на мене жените през 50-те ми се виждат далеч по-секси и женствени от щърбавелите по рекламите.

цитирай
26. gothic - Никаква Годзила! Прекрасно момиче ...
19.08.2008 14:22
Никаква Годзила! Прекрасно момиче е....
цитирай
27. valsodar - Нещо им нямам доверие на ония сайтове
19.08.2008 14:43
Гледаш Памела Андерсън в профила, а на срещата дойде Годзила със сестра си Биоланте :)))

За мен по-важно е това което си блика от вътре като чар, излъчване характер и едва на второ място външната красота.
Защото, когато външната красота си няма вътрешна подплънка тя много бързо повяхва и изветрява с времето :)))
цитирай
28. gothic - Абсолютно си прав, човече. . . няма ...
19.08.2008 14:59
Абсолютно си прав, човече...няма нищо по-несъстоятелно от красавица, куха отвътре...
цитирай
29. gothic - Наистина, по дрехите посрещат, а по ...
19.08.2008 15:21
Наистина, по дрехите посрещат, а по ума изпращат...ноооо аз казах какво ме вълнува мен :))))
цитирай
30. valsodar - lafillette по опаковката се лъжат неопитните потребители
19.08.2008 15:38
По-старите залагат на проверената търговска марка ! :)))

Какъв е проблема човек да заговори жена, не разбрах ?
цитирай
31. gahan11 - Като ви гледам чата, сигурно сте ...
19.08.2008 15:44
Като ви гледам чата, сигурно сте доста мекички :-)))
Няма причина умния и интелигентен човек да не се грижи и уважава тялото си. Духът и тялото са едно цяло
цитирай
32. valsodar - lafillette , първото впечатление е важно
19.08.2008 16:19
Но те уверявам, че съм срещал немалко пълнички жени, изглеждащи далеч по-секси от занемарени щръмбавели ! :)

Определено, когато човек държи на себе си, той и ще знае как да подчертае предимствата си и с какво да тушира недостатъците си.
Но преди всичко, човек трябва да си има заслуженото самоуважение, подплатено с конкретни достойнства.
Не се ли уважаваш сам има ли смисъл да се бориш за уважението и симпатиите на околните ?!

gahan11 като ти гледам репликите имам чувството, че още си в пубертета ? :)))
Не прибързвай с изводите ми е мисълта, а това че дух и тяло са едно цяло - така е, но не трябва едното да робува на другото :)))
цитирай
33. valsodar - Има си и феромони и още куп други неща,
19.08.2008 16:40
които природата ни е заложила на подсъзнателно ниво в критериите ни за избор на половинка, но това си е по-скоро за една друга тема, - за "сляпата неделя".

Мисълта ми е, че хората са различни, като скорост за обмен на веществата, като скелетна структура, като типове мускулатура и още ред други неща - едни са високи и слаби по природа, а други по-ниски, но по-мускулести и набити.

Не може да искаш от цялото човечество да влезе в един калъп и всички непобиращи се в калъпа да ги обявиш за аутсайдери,- подобно на фашистките теории за расово превъзходство, сега се налагат като стандарт, теориите за модното превъзходство.

Комплексите за малоценност, за непълноценност , като фигура, като външен вид и за какво ли още не , се насаждат напълно целенасочено от рекламите, за да ни се продават ненужни продукти.

Вие колко пъти си прегледахте зъбите днес , а ?! :)))
Внимавайте в картинката, че всеки момент ще дойде лелката с Ачето и ще ви разпори хастара !

цитирай
34. gothic - Наистина са повече. . . пък и аз съм ...
19.08.2008 16:48
Наистина са повече...пък и аз съм семеен, така че...А иначе зависи от нивото на контакта. Ако е делови, естествено че няма да се интересувам от перверзния поглед на събеседничката ми, а от нейните професионални качества. Но ако после има весела част, там нещата се променят драстично....;)
цитирай
35. minavam - В десятката.
19.08.2008 18:07
Имам познати и приятелки с пищни форми. Не, не са над 100 кила, но не са манекенки - нормални жени със заоблени форми. И са чаровни, духовити, остроумни, енергични дами. Проблеми в личният си живот нямат - прекалено независими са за да се вписват в така усилено налаган модерен модел на съвременото тяло. Нито една нормална жена няма да си позволи да стане леля Мишелин или джезве кокали - крайностите и модата са опасни.

Проблемът с теглото и синдромът "Аз съм дебела" винаги е в главата, не в килцата.
Лошото е че бизнеса с добавките - както и с химиите при културистите - е жесток. Човек с комплексите се манипулира и убеждава много по-лесно от някой с нормално самочуствие. Имам излишни кила - не съм на 20 - но не ми пука, и когато в залата ми пробутват пореден продукт питам защо ми е? Много рядко ми отговарят смислено.
цитирай
36. gothic - Защото смислен отговор просто НАМА ...
19.08.2008 18:43
Защото смислен отговор просто НАМА !!!
цитирай
37. minavam - 49. gothic
19.08.2008 19:06
това аз го знам, понеже съм свикнала да имам главен мозък и да го използвам по предназначение. Определен вид добавки са необходими само за профи-спортисти, чиято кариера се гради върху състезателната дейност. На всички останали в този свят за добро тонизиране и раздвижване им трябва само воля+спорт+правилно хранене+масаж.
Никакви хранителни добавки с чудеса до небе, това е измама.
цитирай
38. valsodar - Добавки ?
19.08.2008 19:20
Преди години една бургаска фирма ме убеждаваше, че внася хранителни добавки.
Една проверка през запознати медицински лица показа, че това са си чисти анаболи, при това забранени в по-голямата част от света.
По-късно ми се случи да мина през Метро и да видя част от бурканчетата там.
Обикновенно фермерите си угояват с тях телетата за по-бърз прираст, ама.. :)))
цитирай
39. imotite - Не съм специалист по "реновиране" ;)
19.08.2008 20:02
на човешката физика, но знам че проблемът не е в МЯРАТА, а в мярката.
И така скъпи мои , намерете своята мяра и живейте с нея . Мярата не търпи изневяра:)
Лееле , колко досаден станах- само съвети ръся днес ...
цитирай
40. minavam - 51. valsodar
19.08.2008 20:04
Не говоря за профи-фармакологията, анаболиите и стероиди ако се взимат, то нека да не са от всеки един кекав младеж, решил да стане културист с неграмотни тренировки и зле подбраните добавки.
Има и витамини-Хербалайфи-Лкарнетини. не са вредни, но и грам ефект няма без нужните тренировки и хранене. Лошото е че обществото ни взе да налага чуство за вина и комплекс за малоценост у всекиго, който не е слаб. Аз съм против крайностите, идеалът за красотата се променя непрекъснато, не трябва сляпо д а му се робува.
Бронзовите фигурки от зората на човечеството показват супер-дебела жената-майка като идеал за красотата. Венера Милоска днешните манекенки ще я оплюят заради коремчето и малките гърди, а и с тия пищни бедра, уу. Рубенсов тип също си има своите фенове. Така че в постинга си много повече прав, отколкото седнал :-))) И налагане на определени рамки винаги включва в стомаха ми режим "киселини" - смятам че един човек е по-интересен с това което казва и мисли, а не с корема-дупето-гърдите.
:-)
цитирай
41. valsodar - За Ел Карнетина няма да споря
19.08.2008 20:31
Но без спортно натоварване, което да го предшества си е... напълно излишен. Дори и тогава, пак не е добре да се приемат витамини на едното доверие, без консултации със специалисти.
В прекомерна доза са доказано вредни.
Всеки за себе си може да открие най-удачния начин по който да компенсира застоялостта си.
Преди време, когато имах първия си френски булдог съм си правил по 4 часови разходки с него, докато се насити и на прибиране бе спорно, кой бе по-каталясал от двама ни.
Вариации много, дори и едно качване по стълбите на висока сграда не е малко.
Бая се бях поотпуснал покрай офиса в който работя, затова и поднових тренировките си по бойни изкуства.
Не, че ще тръгна да трепя хора или ще стана българския Брус Лий. Не, ни най-малко заради това, а заради усещането да се чувстваш блаженно изморен след тренировка, изчистил всичките токсини от психиката и физиката си, които е внесъл стреса за деня.
Варианти много, стига човек да има желание, винаги може да открие най-удачния за него си начин.
Панацейна рецепта просто няма, изцяло си зависи от нас дали ще се отпуснем самодоволно по течението на живота вегетирайки или ще се опитаме да открием нещо ново за себе си :)

Имам приятели със всевъзможни физически габарити и дадености, но не това ги прави мои приятели , а това което стои зад видимия им образ.

Просто си мисля , че Буда правилно се ориентирал навремето, казвайки че правилния живот е в умереността - без крайности и без залитания в една или друга посока.
Просто трябва да следваме себе си, тялото ни винаги намира начин да ни подскаже от какво точно се нуждае :)
цитирай
42. minavam - 54. valsodar
19.08.2008 21:12
Светът е полудял по отслабване, и малцина ги е еня от факта че децата не четат.
Поздрави булдога си. От мен, естествено:)))
цитирай
43. valsodar - За да не четат си има причина
19.08.2008 22:19
Децата ги влече по-атрактивното, ние сме виновни , че не са могли да се докоснат до обаянието на писменото слово, насилвайки ги да четат автори, които са им чужди и далеч от ежедневието им.

Нормално е, човек да се изкуши да поеме по пътя на най-лекото съпротивление.
Да се измързеляви, ако има мегдан за това.
Не е нормално, обаче да обвинява другите за застоя си и да чака чудо, което да промени живота му, ако той не е готов да си го сътвори :)

Има и нещо друго - некачествените храни и липсата на култура на хранене.
Азиатците ядат с клечки, не защото не познават лъжиците, а по простата причина , че така процеса на ядене продължава по-дълго и се уцелва навреме момента на засищане без да се преминава в етапа на натъпкване.

Ние сме свикнали да ядем до момента в който престанем да усещаме глад.
Поради забавянето на усещането за ситост, от бързане и лакомия се оказва, че не сме се наяли , а сме се просто натъпкали за пореден път.
Свикнахме да ядем всякакви полуфабрикати , натъпкани с всевъзможни стабилизатори, ароматизатори, овкусители и консерванти, които също оказват влияние на теглото ни с химията си.
Важното е да си знаем за нас, кое тегло ни е присъщо и кое не - усещането за дискомфорт си е показателно в това отношение.
цитирай
44. minavam - 56. valsodar
19.08.2008 23:12
Азиатците ядат с клечки? Всичките? Арабите не ядат с клечки, в Индия също - ядат с пръсти, и ястията им никак не са диетични - мазни, препържени, а тези народи не ги знам като европейци.Явно говориш за Япония-Китай, нали? Там хората до преди двадесет години бяха слаби поради липсата на белтък и в Пловдив, в стария град наблюдавахме една възрастна двойка японци: снимаха се на фона на хайдушкия шиш, което при японците от определените региони е вид доказателство че наистина са яли онова количество животински белтък.
Другите азиатци нямат този проблем - ядат си, топвайки лебец у мазното)))Я ги виж дюнер-кебапите дето са се пръснали из всеки град. Макдоналдс ряпа да яде.

Инак за културата на храненето мога само да се съглася.

А на булдога предаде ли поздрави от мен, или забрави?:-)
цитирай
45. valsodar - Права си за ориента
19.08.2008 23:26
Всяка нация си има специфична кухня, но не мога да се съглася, че японците са ощетени от към здравословна храна, ако бе така досега да са измрели от глад :)

ПП поздравени са - сега са два.
цитирай
46. avangardi - На всички фанатици на разделното хранене
20.08.2008 07:10
Традиционните съчетания на продукти - например на картофено пюре с мляко, пържола и кисели краставички, отдавна са обявени от мнозина за "страшна отрова, разлагаща се направо в стомаха".

На всички фанатици на разделното хранене физиологът Ринад Минвалеев, кандидат на биологическите науки дава решителен отпор. Той отбелязва, че в киселата среда на стомаха могат да се разграждат само белтъчините, а въглехидратите под формата на картофи или хляб просто "гният" в него.

Именно този кисела среда ни позволява понякога да забравим за правилата за хигиена и да изядем ябълка без да сме я измили, а само поизтрили в ръкава си.

Подобна относително стерилна среда се поддържа и в дванадесетопръстника, и в тънкото черво. Размножаването на бактериите всъщност започва да се извършва в дебелото черво.

В какво се състои грешката на разделното хранене?

За обосноваване на своята теория за разделното хранене Херберт Шелтън се е базирал на известните по негово време факти за разделното преработване на белтъчините (в киселата среда на стомаха) и въглехидратите (в алкалната среда на тънкото черво).

Оказва се, че "американският лекар е забравил за дванадесетопръстника", отбелязва Минвалеев.

А именно в него се извършва едновременното преработване на белтъчини (от фермента на задстомашната жлеза трипсин), на мазнини (от чернодробния секрет, жлъчката и липазите) и на въглехидрати (от различните амилази). Т.е. никаква разделно храносмилане не съществува в дванадесетопръстника и това напълно опровергава цялата концепция за необходимостта от разделното хранене за облекчаване на храносмилането.

"Природата се е погрижила за всичко - белтъчините, въглехидратите и мазнините се преработват едновременно без да предизвикват проблеми. Разбира се, това не е отнася за индивидуалната непоносимост", твърди ученият, цитаран от АМИ-ТАСС.

До какво води продължителното разделно хранене?

При приемането предимно на белтъчини, за тяхното преработване се отделят съответни ферменти - пепсин в стомаха и трипсин в дванадесетопръстника. При употребата на въглехидрати - амилази - ферменти, разграждащи именно въглехидратите.

След известно време при разделното хранене организмът загубва своята способност да произвежда едновременно тези ферменти в достатъчно количество. Хората, свикнали с този вид хранене трудно могат да се върнат към пълноценното смесено хранене.

Храносмилателните жлези в условията на продължително постъпване само на разделна храна загубват способността си да преработват смесената. Хроничното недостатъчно натоварване на ферментите в храносмилателния тракт води до закономерното отслабване на техните функции, което се проявява в неспособността за справяне с обикновената храна.

zdrave.bg
цитирай
47. ilita - Доколко ще се доверим на рекламата зависи от нас
20.08.2008 15:23
Целта на рекламата е да ни заинтригува. А доколко ще се повлияем от комерсиалните съвети зависи от нас самите. Нормално е да искаш да изглеждаш добре и да се поддържаш. Всеки най-добре познава себе си, своите силни и слаби страни. Важто е да се харесваме ние самите. И да правим правилен избор, когато имаме нужда от малко помощ. Но ако някой иска да свали килограми, определено трябва да положи малко усилия, а да не разчита на медикаменти и други такива. По-малко храна, повече фитнес, усмивки и позитивизъм.
цитирай
48. valsodar - Има си етика и в рекламите
20.08.2008 15:34
За съжаление у нас се пренебрегва тотално.
Един от примерите е рекламата на Хилд - нелоялна спрямо потребителя реклама, рекламираща качества които рекламирания продукт не притежава, нещо което е недопустимо.

Целта на рекламата е да запознае възможния потребител на продукта с неговото съществувание, основни качества и открояващи се предимства на фона на останалите сродни продукти.

Вече и самите типове потребители се делят на няколко категории, но.. това си е за друга тема :)

Съгласен съм с това което казваш и благодаря за включването ти :))
цитирай
49. verde - Поздрав за постинга. Аз не обичам ...
20.08.2008 16:21
Поздрав за постинга. Аз не обичам темата за разните там конспирации, но факта, че все по-лошата, бъкаща от добавки и химии храна се съчетава с мощна реклама на чудодейни начини за отслабване и също така чудодейни лекарства за лекуване от куп болести, силно намирисва! Печалбите на фармацевтичната, на модната и хранителната индустрия са невероятни за възприемане от мозъците ни. Образите, които ни се налагат, вървят в комплект: яж еди-какво си, за да си силен и здрав; пий еди-кое си хапче, за да се излекуваш, пий/яж/прави еди-какво си, за да си слаб/а, съответно да ти стават дрехите ХХS размери, които се продават в еди-кои си скъпи магазини и са на еди-кои си модни марки и с тях ще си супер шик и ще си намериш супер-гадже и ще живееш супер-луксозен живот и т.н и т.н
А като се сетя как на едно пътуване до Турция една бабка ме подканяше с критичен поглед: Яж, яж, че ако си тук никой няма да те вземе!....
Пък аз съм с нормални за българка габарити :))))
Така че всичко е въпрос на гледна точка. Ако бях в Мавритания, трябваше да ме тъпчат с камилско мляко, докато стана поне 100 кила, иначе ще видя мъж през крив макарон! Хайде, останете си със здраве, защото е най-важното!
цитирай
50. victoriavselena - целта на рекламите
20.08.2008 23:23
е да развие чувството ти за липса, и да те убеди, че точно без това не можеш или ако някакси си справяш, то не си на ниво, че Щастието ти зависи от хиляди продкти и материали. А в действителност това, което най-силно върху щастието е нематериално - любов, приятели, свободно време, природа, движение, удовлетвореност. А това не се продава по магазините и за това не се рекламира. То просто не струва пари, а е толкова ценно.
цитирай
51. анонимен - Продажбите!
21.08.2008 13:22
Това е основната цел!!! Умните компании са развили за тази цел цели стратегии според това каква таргет група ще атакуват. Всяка група си има особености и най вече слаби места за "атакуване" - те са основния фактор за успеха на рекламите. На подсъзнателно ниво, при едно добро проучване на слабостите на групата - комплекси, дефици, его, желания и т.н. успехите може да са зашеметяващи.
По-странното за мен поне, е че при наличието на толково много и разнообразна информация и възможността за съпоставянето и от различни области, хората продължават да са лековерни, наивни, незаинтересовани, лениви и суеверни..
От друга страна, като че ли самоилюзията е също силен фактор комбиниран с любопитството.
цитирай
52. valsodar - 65 - съгласен съм с теб, но
21.08.2008 14:41
съгласен съм с теб, но когато се рекламира несъществуващо качество на продукта се подвежда потребителя - нещо, което вече си е наказуемо и би трябвало да доведе до забрана на въпросната реклама със съответни финансови санкции.
Да , основната цел на рекламата е да продава, но колцина го правят умно ?!
Следейки рекламните заставки, човек може да остане с впечатлението, че населението у нас е дебилно в мнозинството си :)))
цитирай
53. анонимен - Valsodar,
21.08.2008 15:14
Колкото и да е правилен аргумента ти, нали осъзнаваш колко е абсурдно да бъде приложен на практика. И ако бъде приложен той направо би могъл да "обезглави" цели сектори от бизнеса. По-скоро трябва да има някакви правила - морални, етични, в този смисъл, но не съм сигурна, че такива изобщо се спазват и навън; справка: наскоро разбрах, че имам дебели пръсти като наденички според една австралийска реклама :))
Рекламите продават мечти, създават илюзии...а секса продава винаги и най-добре.
Умните потребители четат между редовете, а дебилите :) си купуват кон след като са гледали реклама на Марлборо с препускащи коне или си слагат силикон след онази просташка реклама с мастиката :))
цитирай
54. valsodar - Има си Етичен кодекс, който е приет и в България
21.08.2008 15:30
С основни правила за начините на рекламиране.
Ще се поровя малко и ще го кача тук.*

Но това, че го има не означава , че се и спазва де :)
Има прекрасни реклами, има и пошли реклами.
Има и такива, които от километри си личат, че са писани от неграмотници - както във всеки бизнес и в рекламния си има мърша в изобилие :)

Просто, още не е затихнало движението на махалото у нас .
Някои може би още си спомнят "вълшебния" слоган от живково време - Завод за фитинги произвежда ... фитинги.
Тъп до безобразие, но за сметка на това информационно коректен.
За разлика от тези реклами, рекламиращи ни чисто месце, а продаващи соя с овкусители и половин менделеева таблица в нея. :)))


Допълнение към репликата ми* - рекламата явяваща се част от маркетинговия процес, така че в кодекса по-долу за засегнати основните проблеми, по които дебатирахме до сега :)))


ЕТИЧЕН КОДЕКС
Съдържание:

I. Принципи на поведение
II. Отговорности
III. Посрещане и надхвърляне на очакванията на клиентите
IV. Общи разпоредби



Членовете на Българската Асоциация по маркетинг (БАМ) приемат и ще се придържат в професионалната си дейност към етични норми на професионално поведение, основните от които включват:

I. ПРИНЦИПИ НА ПОВЕДЕНИЕ

Посочените основни принципи на поведение включват, но не са ограничени до следното:

Да не се наврежда съзнателно на потребителите, организациите и обществото;
Да се спазва нормативната уредба;
Да не се допуска под каквато и да е форма ограничаването на активната, открита и честна конкуренция на пазара;
Да не се допуска съзнателно конфликт на интереси, без да са уведомени съответните страни;
Да се представя коректно и точно полученото образование, квалификация, допълнително обучение, награди, степени и звания, които могат да ориентират потребителите и партньорите за професионалните знания и умения на члена на БАМ;
Да се пропагандират етичните норми на Асоциацията пред професионалните партньори и в обществото.



II. ОТГОВОРНОСТИ

Членовете на БАМ са отговорни за:

Последствията от своите действия и полагат всички възможни усилия за удовлетворяване на интересите, потребностите и желанията на потребителите, организациите и обществото, разглеждани като взаимно свързани общности;
За оповестяване на всички известни им рискове от използването на продукта или услугата;
За оповестяване на съответните известни им данни или характеристики, които биха повлияли съществено върху решението на потребителя;
За оповестяване на допълнителните възможности, които съществуват или се предлагат извън цената;
За избягване на лъжливата или подвеждащата реклама в резултат на тяхната дейност;
За избягване на подвеждането или подбудата към действия, породени от лъжлив дефицит;
За недопускане на действия под необоснован натиск в рамките на процеса на размяна или в партньорството с дистрибуторите и другите партньори в професионалната им дейност;
За влизане в споразумения за фиксиране или съгласуване на цените на пазара;
За оповестяване на пълната цена, която потребителят би заплатил за предлаганата стока или услуга;
За недопускане на явна реклама или продажба под натиск под формата на провеждане на маркетингово изследване
За недопускане съзнателно представени лъжливи или подвеждащи интерпретации на данните от маркетингови изследвания;
За недопускане на съзнателно представяне на работа, извършена от други като своя без изричното съгласие на засегнатата страна;
За избягване на действия, които могат да застрашат интересите на обществото, в т.ч. чрез замърсяване на околната среда, корупция, склоняване към криминални прояви, нарушаване на човешките права или нарушаване на етичните норми, възприети от обществото


III. ПОСРЕЩАНЕ И НАДХВЪРЛЯНЕ НА ОЧАКВАНИЯТА НА КЛИЕНТИТЕ

В своята дейност членовете на БАМ се придържат към:

Най-високите стандарти за качество на обслужването на потребителите;
Почтеност и професионална етика в работата с колегите и партньорите;
Добра комуникация и правилни процедури за консултации;
Предоставяне на продукти и услуги с високо качество при оптимални разходи за потребителя;
Предоставяне на информация за други известни му възможности, когато организацията му не може да удовлетвори по добър начин желанията на клиента.

IV. ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

При доказано нарушаване на тези норми от член на БАМ Управителният съвет може да обяви публично свое становище.
При съществено нарушаване на тези етични норми към съответния член може да бъде приложена нормата на Чл. 39 /2/ от Устава на БАМ (изключване).

цитирай
55. анонимен - Друго нещо, което доста дразни е ...
21.08.2008 16:19
Друго нещо, което доста дразни е прилагането на двоен стандарт по отношение на рекламите. Как едни биват разрешени,а други се отхвърлят безапелационно, което на повърхността си е жива демагогия, замаскирвайки умело лобистки интереси и хищни пазарни щения, но пък иначе е толкова "християнско"..
Например, рекламите за цигари, които бяха забранени. И как те се оказаха вредни, а алкохола не?!?! Да не говорим за месото, което всъщност за да стане месо преминава през много етапи на агресивно помпане със всякакви боклуци, в пъти по-опасни за здравето. Който е гледал Super size me знае за какво става въпрос.
Примерно, само забраната на рекламата на цигари принуди един определен спорт, на който съм фен да се изнесе на изток. Със сигурност е променило бизнес намеренията на доста инвеститори и производни бизнеси.
Та двойния стандарт страшно удачно обслужва максимата, че няма вечни приятели, а само вечни интереси.
цитирай
56. анонимен - След като го прочетох, установя...
21.08.2008 16:38
След като го прочетох, установявам, че е написан доста пожелателно и "хлъзгаво" ...конфликти колкото искаш.
Дори и при картелни споразумения, станали обществено известни (тъй като не можем да подозираме за скритите), не очаквам, да, не очаквам последствия. Не че съм песимист - просто това е по-реалистичния сценарий.
цитирай
57. valsodar - Просто е копирано без да се мисли за спазването му
21.08.2008 16:43
То затова си е и Етичен де - нещо, което само да е за прах в очите ни, а етиката кучета я яли ! :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7436851
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив