Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2008 16:08 - Какво работиш ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 981 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 11.07.2008 16:17


 Е , те това е въпроса, на който обикновенно като отговоря и отсреща започват да ме гледат недоумяващо.
 А работата ми е свързано изцяло в борба с митниците.
Казвам борба, защото много често и на самите митничари често не им е ясно, какво пише в закона и те гледат недоумяващо, когато използваш клаузи в защита на интересите на клиента.
 А такива има при това немалко, стига да ги откриеш.
 Стига клиента ти да не почне да се държи като тарикат на дребно и не почне да те увещава с думите - Не знам какво внасям, ама намери нещо там, дето да е без мито !
 Все едно, че е на зеленчуковата борса и се пазари за щайга домати - Е, как да му обясниш, че не може да очакваш от държавата да стои зад гърба ти, ако ти от своя страна се чудиш само, как да я преебеш ?!
 И че, понякога моментните заигравки, в последствие може да ти костват много повече , от това което си спестил в поредния си тарикатлък .
 Та, на който му кажа какво работя, поклаща глава разбиращо и казва със завистлива насмешка в гласа - А-а-а, митничар ! Знаем ви ний, знаем ви... - с очакване да извадя албума с къща на Маямите, любовница от Плейбой и снимка как се ръкувам с Бил Гейтс, зад гърба на Буш.
 Е, не е точно съвсем така .

 А и самите митничари не са много за завиждане.
Може да звучи невероятно, но и сред тях има немалко честни хора, по чудо свързващи двата края.
Как може да не си корумпиран, когато държавата очаква , че със заплата от 350 лв. може да се живее в София, когато само пътните ти разноски костват половината заплата ?
 А останалото ?
 И човек , зорлем става циганин.
 Циганин на дребно.
 Пет лева за една услуга, десет да се придвижни нещо друго по-бързо и т.н.
 Не говорим за далавери , а за обработка на изрядни документи при коректни външно-търговски сделки.
 Самата държава си залага условията за корупция, а после се цупи лицемерно, отде толкоз много катран в кацата с мед.
 Като забравя, как се заемат ръководни постове и как всеки се обгражда с верен антураж, за да се напълни поредната партийна касичка.
 Затова и отдавна съм се сбогувал с илюзията, че в скоро време ще се пребори корупцията.
 Не може да искаш съблюдаване на закона от човек, който няма какво да губи.
 Страх ги е , единствено тези, които има какво да изгубят.
 
 Познавам митничари всякакви, сред тях има тарикати, играчи и ... прости работяги, на които им се чудя защо изобщо работят в системата на митниците.
 Изживях един дълъг преход, в който тази система се "реформираше", помня и ревиЗоро как се мандахерцаше с  дълго черно манто из коридорите на власта  - същия този, който сега най-много зее срещу корупцията в системата на митниците, забравяйки как той я  затвърди, чрез политическите назначения.

 Много може да се говори, но ... то проблема не е само в системата на митниците, проблема е масов.
Искаш ли нещо от даден човек, то първо му осигури условия за работа, дефинирай му ясно правата и  задълженията  и се постарай да го стимулираш подобаващо, за да защитава интересните на държавата, а не на този , който може да го спаси от мизерията.
 Всичко останало, си е гол популизъм и преливане от пусто в празно, само и само да се хвърли прах в очите на простолюдието, как в тази държава нещо се променя.
 Не се променя , скоро няма и да се промени.


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. utremer - тъй, тъй правата
11.07.2008 16:25
и задълженията.... истина казваш.
цитирай
2. valsodar - Не може да искаш от крадеца да гони крадеца :)
11.07.2008 16:39
Имаше навремето една добра практика, да се дава награден процент от заловените нарушители, което им даваше известен стимул да пресичат контрабандата и митническите нарушения - преустановиха я.
Защото току виж, секнал рахатлъка на някоя фирмичка от обръча..

Не е трудно да се реформира системата, да се накара да заработи така че, да работи и самата държава.
Топлата вода е открита отдавна и не се налага тепърва да я преоткриваме.
Въпросът е, че просто ще спре притока на огромни суми към същите тези партии, които сега са на власт и се "борят" с корупцията.

Може ли да искаш от крадеца да се бори с крадци, когато от една чиния ядат ? :)
цитирай
3. viovioi - Браво!!!
11.07.2008 16:42
Аз съм Вили от Монтана!! Митническа Агенция И нащта не е лека от януари 2007 г:) Имах много добри клиенти, бяха ми разхвърляли пълномощни и действах, но сега знаеш как е! Твоята позиция е правилна. Негативното отношение към Митниците до голяма степен последните години се тиражира най-вече от медиите от една страна, от друга психологията на българина минаваща под девиза"Някой да оплюя, за да ми стане добре!!". Аз знам най-добре че за вашата работа се изисква компетентност, професионализъм , конвергентност. Но на кой му пука. че в системата работят много качествени и отговорни хора? Ако един се издъни - стой та гледай сеир!!! Е да не всички даскали или счетоводители да са харни?? Промени. Да се надяваме...Но до тогава с наведени глави ли??Ти къде си митничар?
цитирай
4. valsodar - На Аерогата
11.07.2008 16:49
В спедиция съм, в митническия отдел.
Тук съм от 95-та насам, а инак митницата я помня, още от времето , когато митническите декларации се попълваха на ръка и номерата им се извеждаха в халваджийския дневник.
Минах и през ерата на пишещите машини, когато те връщаха заради лошия шрифт на пишещата машина, застъпил друга клетка.
Най-големите емоции бяха, когато се наложи митнирите да седнат зад компютър - един на 20 знае какво да прави - останалите седят около него, цъкат с език и гледат.
Куриози всякакви, но имам немалко приятели сред митничарите, не по-малко стойностни хора от посещаващите блогосферата.

А и след като си колега, как се оправяте с кодекса ?
Така е византийски написан от Брюксел, че трябва да се чете в компанията на отбор адвокати и от АМ не винаги са наясно с тълкуванието му :)))
цитирай
5. viovioi - сложно е!
11.07.2008 17:14
Но тук повечето от временните режими отпаднаха - с тях бяха шивашките фирми на АУ . Сега тук в МБ Монтана се оформят основно режим внос, износ,Т2L,T5 за селскостопански стоки и се задействат ТК за транзит през Сърбия. Временните режими са голяма рядкост, а ти знаеш че там са най-големите дебати. Е , и аз съм отдавна в този бизнес, помня машините и голямото тракане. Радвам се че се запознахме. Може да обменяме инфо в ЛС. Весел уикенд:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7436725
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив