Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2008 20:17 - Психология на емигранта
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1758 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2008 00:01


 Нещо неприятно ми се набива все повече и повече на очи в последно време и в блогосферата- колко бързо българите в емиграция забравят националната си принадлежност и с каква лекота прехвърлят срама си от личния си неуспех върху срама за крушението на една цяла държава.
 И започва по един дразнещ за нас начин да ти натрапва сравнения където под "наште, нашето" не се подразбира българското, не българското е анатемосано и отречено в самата му същност и е заменено с цивилизационния избор на страната приемник.
 Чуждото вече е станало НАШЕ.
Колко е лесно само, да отидеш някъде на готово, в една работеща система, да я обявиш за Своя и гордо да започнеш да се биеш по гърдите , че си част от нея.
 Ей вие, смотани маймуни български -  я ме вижте, как съм си уредил живота, как при мене има ( изрежда се .... ), как при мен работи ( изрежда се .... ) и т.н. до момента на една пълна дистанцираност от корените си, до отричане на произхода си и само на едно привидна показност, че си българин.
 Това винаги ме е удивлявало и ме е карало да си спомням думите на един виден наш психолог, с който имах възможността да запозная на времето - Българина е хамелеон !
 И именно поради хамелеонщината формирана и заложена скрито в характерите ни, залагана и формирана в продължение на близо половин хилядолетие, като защитен механизъм за оцеляване, именно поради тази хамелеонщина и склонност за отричане от корените си, именно поради това е толкова трудно да разпознаеш , кой е българин когато е извън България.
 Може лесно да го оприличиш на сърбин, на руснак и на какво ли още не, но само не и на българин.
 Колко са българските емигрантски общности в чужбина на фона на емигриралите стотици хиляди за последните две десителетия - колко са ? По-малко и от пръстите на едната ръка и българите в тях да са 1 - 2 % на фона на емигриралите в страната.
 Китайците си имат малкия Шанхай и типично китайските квартали в който и да е град по света, в който се задържат за повече от десителетие. Руснаците си имат малката Одеса и т.н и т.н. - та ако искате спомнете си само космополитната история на Ню Йорк от началото на миналия век и ще ме разберете.
 Та къде по света ние българите сме имали своята малка София, Варна или Велико Търново ?!
 Никъде !
Навсякъде по света, първата крачка на българина емигрант е била да скъса с корените си, за да може вградената му хамелеонщина да му помогне да се слее в защитна окраска с обстановката в която е попаднал .

 Защо го изписах всичкото това ли ?
Ами защото, доста белогвардейци са умирали от мъка и носталгия по Матушка Рус, докато Ние Българите, само след година две, забравяме за България и започваме да поучаваме как тук  У Нас във Финландия, Испания или поредната ни "родина" това е невъзможно, това е нецивилизовано и с едно типично бюргереско изражение въздишаме в мнимо съжаление, към тези избрали да останата да живеят в България.

 Е, не искам таза "подкрепа" ! 
Задръжте си фалшивото съчувствие и лицемерните сълзи по България, гледайте си кефа, където и да сте и ако някой ден се наричате българи, не го правете само на по  чашка и на 3-ти Март ! 
 Безсмислено е усилието за това ви хабене - няма смисъл  да го правите !
Човек или е българин в сърцето си и такъв си остава, където и да е , или просто е бил от келяв материал, на който му трябва чуждестранна фасада за да й лепне като замазка.

Защото, поне лично за мен, си има огромна разлика в нивата на българската емиграция и на хората сред нея.
 Тези замесени от здрав материал си остават българи, където и да се намират, вървят с гордо вдигнато чело без срам от произход и родина.
 Келявия човешки материал, веднага забравя коя му е родината и прави всичко възможно да я отрече и оплюе, само и само да бъде приет от чуждите като свой.
 Уви, виждам колко са приети и колко свои се чувстват...

А бе, за какво ли пак съм седнал и аз да се ядосвам ??! 
 


Тагове:   психология,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. artanis - Да, наистина
26.07.2008 20:22
За какво ли си седнал да се ядосваш :)

поздрави:
цитирай
2. rummi - ние сме такива, каквито сме
26.07.2008 20:40
и е най-добре да се приемем такива, каквито сме.

все едно дали сме тук или другаде, хамелеони или не.

и на blog.bg може да се гледа като на една Малка България. аз живея на територията на България, и без да съм напускала родния си град, се чувствам емигрант...
цитирай
3. krotalka - Боклука на всякъде си е боклук!
26.07.2008 22:13
Не отричам, че сред емигрантите има много измет. За това и няма български общности извън страната.
Но не може и да не се възмущаваме, когато виждаме как нищо тук не се променя към добро. Повечето с които съм говорила, изказват желание да се върнат в страната, но...Не ми отговаряй, че ние с нищо не допринасяме за благосъстоянието на страната. Това не е верно! Всеки изпраща годишно на роднини и близки значителна сума, с която ги подпомага. Това са средства, които влизат в държавата. Това е принос за подобряване на материалното състояние на част от хората. Още много мога да споря по този въпрос, но за сега това е достатъчно.
цитирай
4. анонимен - за КАМЪНИТЕ
27.07.2008 18:09
ТЕЗИ КАМЪНИ СЕ ХВЪРЛЯТ В МОЯТА ГРАДИНА
АЗ НЕ СЪМ СЕ ПОЧУЖДИЛА ,АМИ СЕ ВЪЗМУЩАВАМ ОТ НЕРЕАЛНИЯТ И АНТИЕВРОПЕЙСКИ НАЧИН НА ЖИВОТ В РОДИНАТА МИ ,КЪДЕТО ТАКИВА ,КАТО АВТОРА НА ТАЗИ СТАТИЯ ,СА СКЛОННИ ДА НИ СЪСИПЯТ И ПОГУБЯТ ,САМО ЗАЩОТО ВИЖДАМЕ РАЗЛИКИТЕ И ИСКАМЕ ДА ПОМОГНЕМ.
С ПОЗДРАВИ ЛИДИС
цитирай
5. tota - Психология на емигранта
27.07.2008 18:50
Всичко зависи от нивото на образованост и култура и най-вече онова, което носиш в душата си по родното, и онова, което очите ти са видели най-напред...Ако познаваме добре историята си, само заради изпитанията и оцеляването ни и до днес тук на нашата земя трябва да сме с вдигнати чела и да носим името БЪЛГАРИН с чест и достойнство!
Към lidis - разлики ще има и Вие можете да си отговорите, защо? Това е резултат не само на робството, когато на Европа и е било все едно как живеят народите тук на Балканите и още докато тук се преплитат интересите на т.нар. Велики, които си сменят само послушниците, които предават народите си нещата трудно ще вървят към промяна.
цитирай
6. valsodar - Гузен негонен бяга :)
27.07.2008 23:44
Няма как да коментирам това "АМИ СЕ ВЪЗМУЩАВАМ ОТ НЕРЕАЛНИЯТ И АНТИЕВРОПЕЙСКИ НАЧИН НА ЖИВОТ В РОДИНАТА МИ " то говори само по себе си достатъчно :)))
цитирай
7. valsodar - Тота, изцяло си права
27.07.2008 23:47
Всичко си зависи от човешкия материал, от закваската с която е замесен.
При корабокрушение плъховете винаги напускат борда на кораба, което е разбираемо.
Не е разбираемо, когато плъховете дават акъл на давещите се, как да закърпят кораба си :))) и колко са здрави корабите , на които те вече са се преселили :)))
цитирай
8. rummi - сигурно е умно до гениалност
28.07.2008 03:05
да се вкопчиш в потъващ кораб, обаче ми звучи самоубийствено :-))))))))

иначе, потъващия кораб последен го напуска капитанът - а как стои въпроса с тази фигура в наши условия, valsodar?

човек все пак е свободен да живее където пожелае; и да изразява мнението си, каквото и да е то. с това последното май успях да изкарам всички прави :-))))))))
цитирай
9. valsodar - Rummi :)
28.07.2008 08:54
Aко никой не oстане на кораба да поправи щетите и да поеме руля , какво би се случило с кораба ?
Ясно съм го казал преди това, сега само ще го повторя - не искам да ме поучават на европейски ценноти и морал родоотстъпници.
Да всеки е свободен да пътува, където си пожелае, но няма моралното право да ни съди от позициията си на родоотстъпник ! :)))
цитирай
10. rummi - valsodar-е, момче хубаво, пиленце любаво :-))))))
28.07.2008 23:07
аз лично съм готова да се уча от всеки - защото от всеки може да се научи нещо ценно.

не ни съди никой, мисля.

но може би се чувстваме гузни - нищо че няма за какво. и затова сме така чувствителни.

сърцат постинг, само мисля, че не е нужно живеещите тук, които живеят според мярката на морала и съвестта, да се чувстват виновни, а значи - и гузни, а значи - и подозрителни.

чета те редовно и ще продължавам.
цитирай
11. valsodar - Не се чувствам виновен, че не съм избягъл
29.07.2008 10:24
Всеки е свободен да търси щастието си, където счита че може да го открие - да, всеки е свободен в това си право.
Не мога да приема едно, с лекота да отхвърлиш всичко родно, да го оплюеш и по един напълно еснафски начин да препоръчваш система, на която за да бъде изградена са и били нужни столетия.
Всяко нещо с времето си - не може да искам тук да заработи нещо, за което даже и основи не са положени.
Това ни е задачата на оцелелите в България - да я направим такава , каквато искаме да бъде, а не такава каквато ще се харесва на готованците :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7437735
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив