Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2008 11:44 - Тази сладка дума: СВОБОДА
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3973 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 02.07.2008 11:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Една великолепна статия  Тази сладка дума: СВОБОДА
с автор Веселин Кандимиров , която ви препоръчвам да прочетете*.

" Един кратък историко-географски поглед върху околното пространство е достатъчен да ни убеди, че както за всеки индивид, така и за всяко общество съществува нещо, което можем да наречем равнище на поносимата свобода (РПС). Когато това равнище бъде надхвърлено, т. е., когато обектът попадне в условия на свобода, по-голяма от поносимата за него, той започва да се чувствува некомфортно, изпада във възбуда и полага всевъзможни усилия да слезе под въпросното равнище."

  Статия, провокирала ме за пореден път да се замисля и за пореден път да преоткрия , че - Всеки един от нас е точно толкова свободен, колкото свобода може да понесе на плещите си.

  Защото свободата е преди всичко бреме, като отговорност спрямо делата ни.
Отговорност, която трябва да понесеш лично ти за делата си и за бъдещето си, а не някой друг вместо тебе, било то роднини, управници, държава или световни глобалисти и конспиратори.

  Винаги е било по-лесно, да оправдаваме неуспехите си с чужда намеса в живота ни, с форсмажорни обстоятелства и фактори от макроестество, които не можем да променим от позиция на силата си.
 Да, това е така, но само до момента в който претърпим неуспех в начинанието си. Свободата е качеството на Духа, което ти позволява да се изправиш след всяко падение и с вдигната глава да продължиш напред.

  А нима смисълът й не е именно в това, да не се спираш пред неуспехите си, в случай че нещо не можеш да го промениш, да намериш начина по който да го заобиколиш ( или да го накараш да работи в твоя полза ) и да продължиш по пътя си, наместо да стоиш пред него и да хленчиш, колко е несправедлив живота. Защото в хленченето сме си просто царе, родени сме си за това.


  Ако ние нямаме смелостта да се променяме, ако нямаме нужната гъвкавост в мисленето си , за да се адаптираме към променящият се постоянно свят, можем ли изобщо да претендираме за свободата, която искаме да получим ?

 Оплакваме се в блогосферата, от това доколко сме недооценени , как се изопачават думите ни и сме едва ли не света вода ненапита, а не се опитваме да погледнем през очите на другите. Можем да си позволим свободата, която желаем , но пак се самоограничаваме в нея пребивавайки единствено в защитеното си лично пространство, там където се чувстваме в сигурност, където се чувстваме силни и можем да отвърнем чрез цензура или ответна нападка, на коментарите които не желаем да чуем. Хленчим че ни държат в клетка, а в момента в който вратичката и се отвори пред нас , плахо и доволно се завръщаме в нея , към познатата сигурност , която ни предлага.

 И се оказва, че наместо да се научим да бъдем свободни, ние се приучаваме да бъдем роби на Егото си, на чувството си за непогрешимост и си самовнушаваме неусетно, че сме длъжни да поучаваме останалите с прозренията си и непременно трябва да им наложим истините , които сме възприели. Ние сме призваните, всички останали са неуките, които трябва да бъдат осветлени от самото ни присъствие.

 Робувайки на егоцентризма си, жалеем пред тленни и преходни неща като популярност и авторитет, наместо да се възползваме от свободата си да продължим да експериментираме със себе си в опита ни да разберем, колко високо може да полетим.

 Страхуваме се от цензурата дотолкова много, че сами започваме да се цензурираме, в опитите си да звучим лицеприятно.

  И неусетно, наместо да търсим истината за себе си и за живота ни, започваме да преповтаряме благозвучните лъжи, които ни ласкаят, утешават и приспиват.

 В сънищата, в които ние достигаме лелеяната си свобода.

 За да установим на събуждане, че свобода не ни е нужна и никога не ни е била. Че е много по-лесно и приятно да живееш като роб следвайки господарите си по дирята им, отколкото да проправяш пътека за себе си и за другите след теб.


 

* Пълната статия е на адрес http://www.mediatimesreview.com/january2008/liberte.php

 



Тагове:   дума,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavuncho - Така е!
02.07.2008 12:05
Винаги е по-лесно друг да взема решения вместо теб.
По тази причина лесно се управляват големи маси от хора... стига да знаеш как :)
цитирай
2. kalbotobg - към: 1
02.07.2008 13:19
Не и когато не можеш да вярваш на човека който зима решение, цената често е твърде висока :)
цитирай
3. forevercarrieon - само с едно не съм съгласна.
02.07.2008 13:24
не робуваш ли на егото си, ама точно никак не можеш да бъдеш свободен. какво си ти, ако не е егото ти?

всъщност, сигурно е въпрос на дефиниция:)
цитирай
4. valsodar - Егото е двузначно
02.07.2008 13:26
Може да работи за теб, позволявайки те да се самоопределиш, може да работи и против теб в очакването всички да са съгласни с теб :)
цитирай
5. valsodar - slavuncho , прав си
02.07.2008 13:29
По-лесно е друг да взима решенията вместо теб, защото така по-лесно се прехвърля отговорността за всеки един неуспехм който се приписва на недалновидността и на некадърноста на тези които те водят.
А ако нещо недай си Боже, вземе че стане като хората , то естествено ще се дължи на твоята находчивост и природна интелигентност :)))

Понякога робството може да е дотолкова сладко, че да не искаме да го отхвърлим и страстно да отстояваме запазването му :)))
цитирай
6. анонимен - Само да добавя, че по мои наблюдения ...
02.07.2008 13:29
Само да добавя, че по мои наблюдения всеки получава толкова свобода, колкото успее да си извоюва, т.е. колкото заслужава.
цитирай
7. forevercarrieon - значи е въпрос на дефиниция -
02.07.2008 13:31
на едно его не би трябвало да му дреме какво мисли останалия свят.
цитирай
8. valsodar - 6. анонимен, изцяло съм съгласен с теб
02.07.2008 13:33
Свободата е по-скоро въпрос на поносимост, отколкото на достъпност.

Винаги е имало и ще има два варианта на избор, въпросът е, колко ни стиска на този, който ни прави свободни ! :)))
цитирай
9. анонимен - пак от 6
02.07.2008 13:43
valsodar, май мислим на една вълна, предполагам..:)) Така е, свободата е въпрос на избор..а за изборът трябва да имаш "топки" и да си го отстояваш. Което ме подсеща и за друго, че който не се научи да консумира свободата си адекватно, си спечелва авторитаризъм без значение в какъв план.
цитирай
10. valsodar - 9. анонимен
02.07.2008 14:15
Което ме навежда на мисълта, а искаме ли всъщност да сме свободни ?
Да си свободен човек и да си в хармония с обкръжаващия свят е едно нелеко начинание.

И си мисля, че проблема не е в света около нас, с възможностите които ни предоставя, а вътре в нас в начина по който го възприемаме и в очакванията, които имаме към него :)
цитирай
11. marystaneva - До valsodar и № 9 /анонимен/
02.07.2008 14:21
"Свободата е качеството на Духа, което ти позволява да се изправиш след всяко падение и с вдигната глава да продължиш напред."
Свободата не означава да правиш каквото си искаш, а да можеш сам да взимаш решения и да носиш отговорност за тях.
"Така е, свободата е въпрос на избор..а за изборът трябва да имаш "топки" и да си го отстояваш."
Надявам се, че това за "топките" е образно казано?! Защото някои сме жени... Но това не ни пречи на свободата. Може би /в този стил/ е по-добре човек да има "дупе", да му стиска да направи и да отстоява избора си, а и да си понесе отговорността при евентуален неуспех.
Иначе и двамата сте прави. Аз също мисля така.
цитирай
12. анонимен - Valsodar, Благодаря ти,
02.07.2008 14:25
След този пост взех едно решение. Може би не е най-доброто, или най-подходящото, предвид обстоятелствата, но го взех - надявам се схващаш какъв комплимент ти правя :))) Стан
цитирай
13. valsodar - Радвам се, че съм бил в полза :)
02.07.2008 14:37
Въпреки че, за поста по скоро бих искал да благодаря на автора на статията, който ме провокира към тези размисли :)
цитирай
14. анонимен - Те тъй стават верижките :)))
02.07.2008 14:41
......
цитирай
15. rummi - СВОБОДА (НЕ)РАВЕНСТВО БРАТСТВО
02.07.2008 15:00
сладко нещо е свободата, поради което не се разрешава за консумация от диабетици
цитирай
16. анонимен - от 6
02.07.2008 15:08
11, това е израз, разбира се, иначе и аз нямам топки :))) Да имаш куража да се бориш - това е идеята. Абе, отговорност си е, откъдето и да го погледнеш. Иначе, ОК, състояние на духа, донякъде съм съгласна, но ако липсва отговорност е прекалено имагинерно, за мен поне.
valsodar, ест, че искам, да съм свободна. И понеже знам, колко е скъпо, затова ми е и сладка свободата.
цитирай
17. victoriavselena - Да си Свободен,
02.07.2008 17:50
според мен е да бъдеш пуснат в пространството на бейзкрайно многото възможности (като на сред океана) и да си способен да решиш, да избереш посоката си.Да знаеш Какво? и Как? Способността да решаваш и избираш ти дава тази свобода, за това аз избрах за професия да тренирам хората да вземат решение и да правят правилните са себе си избори.
цитирай
18. maymi - Илюзия е, че някога Човекът се е стремял към свобода...
02.07.2008 22:54
Всъщност, стремежите винаги са били към някаква форма на зависимост - от събирането на групи, през създаването на държавата, мерака за правила и конюнктура, потребността от любов - във всичките и форми значения и измерения...което всъщност си е най-силната зависимост.
Дали е правилен този избор между зависимост и свобода?! Знам ли :))
цитирай
19. анонимен - Свободата не е ли преди всичко от...
03.07.2008 00:27
Свободата не е ли преди всичко отсъствие на зависимост - материална и духовна ? Забелязала съм, че повечето хора като че ли им харесва да са зависими,от какво ли не, а пък други хора са превърнали стремежа си към свобода в основна ценност. Свободата е качество на духа, както е написал автора и наистина може би тя помага " да се изправиш след всяко падане ". Но помага също така и зависимостта, може би дори в по-голяма степен. Практиката показва, че така наречените "успешни" хора, са допуснали да станат зависими от доста благоприятни за техния успех фактори, при това без никакви емоционални жертви и компромиси с мирогледа си. И затова се чувстват уютно в своята зависимост. Ако обаче човек, с друг тип мироглед попадне в подобна ситуация, може би ще отхвърли звисимостта, но няма да постигне успеха на първия. Мисля, че всеки човек в различна степен се стреми към свободата си , но в зависимост от ценностите си, прави или не компромиси с чувството си за свобода.
От друга страна, стремежът към свободата, може и да навреди, в смисъл - да отчужди човека от обкръжението му... и дори да го направи зависим от идеята за Свободата.
Все пак сме социални същества и заради това идеалната Свобода е непостижима.
цитирай
20. lyudmilstefanov - В книгата на Ерих Фром
03.07.2008 06:55
"Бягство от свободата" е класическото аргументиране на тази гледна точка за свободата.
За хората противоположност на свободата не е робството, а сигурността. Свободата, избора, винаги водят до липса на сигурност и затово много хора предпочитат да ги отхвърлят заради по-спокойния и по-сигурен живот, който обикновено осигуряват авторитарните управления.
цитирай
21. an200 - Препоръчвам и "Изповедта на инквизитора",
05.07.2008 08:59
глава от "Братя Карамазови" на Достоевски"
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7436336
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив