Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2008 09:46 - Клетниците
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6621 Коментари: 48 Гласове:
0

Последна промяна: 09.07.2008 10:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Смятах днес да съм безкрайно позитивен, но една новина ми привлече вниманието - В Благоевград задържаха и ще съдят бедна жена заради… едно кебапче.
 "Криминалистите в Благоевград задържаха 58-годишна жена в квартал "Струмско" след опит за кражба на едно кебапче на стойност 49 стотинки.

Николина Малиновска ще бъде съдена по член 194 от Наказателния кодекс, текст в закона, който предвижда до една година лишаване от свобода или пробация. В по-маловажните случаи, законодателят предвижда налагане на глоба от 100 до 300 лева.

Кражбата на кебапчето е извършена в магазин "Европа" в Благоевград. "

 Е, как да го коментира човек ?
 От една страна е похвално, но от друга те кара да си зададеш някои не дотам приятни въпроси .
Дали сме деградирали дотам като общество, че вместо да нахраним бедните, да ги хвърляме по затворите, както в дикенсовите времена на дивия варварски капитализъм ?
 Къде е хуманното лице на българския капитализъм, така щедро рекламирано в показни дарителски акции ?
 Къде е самата държава, управлявана от едно правителство, добруващо по "кауза" за правата на бедните и онеправданите ?
 Това ли е социалната идея , на родната ни партия от социалисти или под социална идея,  всички те разбират да оправят първо собствения социален статус, пък да го духат бедните ?
 
 Знам отговорите на тези въпроси, знаете ги и вие.

 Просто са дотолкова неприятни и отблъскващи , че ти се ще да не си се раждал българин, дотолкова да те е срам от държавата в която живееш.
 Но, аз пак продължавам да се питам - Къде сме всички ние, след като е ясно , че държавата е абдикирала тотално от грижата си за онеправданите, отхвърляйки ги като недостойни за живот аутсайдери ?
 Прехласваме се по цивилизования Запад, а забравяме че и у нас, преди 9-ти сме имали кухни за бедни и хуманитарни организации, чиято грижа е била да нахранят гладните и да подслонят бездомните.
 Да, вярно е - всички сме в криза, на всеки парите не стигат, никой вече няма доверие в начина по който ще се оползотворят даренията, които би направил в името на една добра кауза.
 Така е.
 Но нека се замислим, дали бихме искали това да се случи и на нас - живота има странната склонност да е изменчив и повратлив и много лесно можеш да се отзовеш от едната крайност в другата.
 Нима, ако подминаваме онеправданите по пътя си, ще имаме моралното основание за добро отношение към нас самите  в моменти на криза ?
 И що за общество сме, ако приемаме нормално, че в 21 век ще има умиращи от глад в държавата ни ? Дотолкова притиснати в немотията и глада си, че са се осмелили на такова страшно престъпление да откраднат храна , за да не умрат.
 Ех, Виктор Юго, сега е момента да се преродиш в България и да напишеш продължението на "Клетниците".
 Защото това сме ние - една нация от клетници, проклинащи съдбата си, но не предприемащи нищо за да я променят.
 Безразлични към престъпленията на тези докарали хората до ръба на физическото оцеляване и осъждащи аутсайдерите си гладна смърт. До момента , в който не заемем тяхното място, осъдени от следващото поколение.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. cindy - С риск да прозвуча цинично -
09.07.2008 10:08
криминалистите са задържали женицата, защото все някого трябва да задържат. Не може бадева да взимат заплата - пък задържани - йок! Да не им стиска да задържат някой дето милиони е окрал! Хората дейност отчитат и туй-то.

А за магазините "Европа" (ако въпросният е от същата верига) цял пост съм изписала. Не се чудя, че тези скапаняци за едно кебапче са викнали полиция. Тъпкано да им се върне, дано!
цитирай
2. rummi - щеше да е смешно, както е казано,
09.07.2008 10:09
ако не беше толкова тъжно.
цитирай
3. valsodar - Задържана е от охраната
09.07.2008 10:13
Буквално погледнато - всеки си е вършил работата !
Охраната на магазина, че е забелязала кражба. Полицията, че се е отзовала на повикването - да всички те са си действали по стандартната процедура.

Но просто, от днес нататъка винаги когато мога да отбягвам магазините на търговска верига "Европа" ще го правя. И по тази причина.

Има си професионални просяци яхнали вълнара на милосърдието. Има си и фалшиви фондации облагодетелстващи родни "бизнесмени" - работил съм и в тази сфера и съм добре запознат, как може да се отклоняват средства.

Милосърдието е девалвирало до мъртвата си точка.
Ще можем ли да го възродим ?
цитирай
4. анонимен - Е...
09.07.2008 10:13
аз лично ако съм си направил труда да купя(меся), овкуся и изпека кебапче и дойде някой и ми го отрадне, ще се радвам да бъде арестуван.
цитирай
5. valsodar - Да Тинет, кражбата е подсъдна !
09.07.2008 10:16
Съгласен съм, всяка една кражба е престъпление.
Но не е ли по-голямо престъпление това , да накараш хората да крадат от глад ?
Истинският виновник за престъплението не е човека посегнал от глад към чуждата храна, а този който го е докарал до такова положение.

Същите тези, за които пак ще гласуваме, независимо от имената на партиите им.

цитирай
6. rummi - само за сравнение -
09.07.2008 10:20
ако от банкомат са ти гепили пари чрез измама, не се брои за кражба, ако сумата е до 2000 лева (доколкото си спомням).

и къде отива крадеца на кебапчета?

мене ако питате, стои някъде в йерархията до "Крадеца на праскови"
цитирай
7. cindy - Ами това е номера, я -
09.07.2008 10:23
на едро да крадеш! Тогава си бизнесмен, а не крадец. Пък и тогава си окрал бедните и слабите, което е лесно и безнаказано. По-точно не си ги окрал пряко, а "опосредствено" , правил си "пирамиди" разни или други крупни далавери, прибирайки доброволно париците на такива женици - после не си им оставил пари и за едно кебапче.

Както и да го наречеш капитализъм, демокрация все тая. Но пък примерно в Холандия се хвалят "Бедни холандци няма!" Имам познати там - и си е така. Направена е по такъв начин социалната мрежа, че никой да не може да изпадне под определен екзистенц минимум. Така че пак си опира до хората и манталитета.
цитирай
8. анонимен - Така е Вайсодар,
09.07.2008 10:29
ма все си мисля, че в един момент трябва да се спре да се прави разлика между кражба на кебапче и на шест милиона лева от еврофондовете например.
цитирай
9. belisima777 - Не е вярно, че всяка кражба е подс...
09.07.2008 10:39
Не е вярно, че всяка кражба е подсъдна, кражба от глад не е...и разлика между едно кебапче и милионите обрани от циници е огромна, освен в очите на слепите разбира се.
Що се не запознаете в наказателните кодекси в по-цивилизованите страни, където моралът донякъде е намерил отражение в тези кодекси
цитирай
10. valsodar - Белисима, Тинет - и двамата сте прави
09.07.2008 10:50
Законодателството е донякъде базирано на 10-те божи заповеди, една от които е "Не кради !" .
Да, кражбата е престъпление, но също така в заповедника е заложена още една Заповед - заповед за Хуманизъм - "Имаш ли две ризи - дай едната на ближния си".
В превод, не е добре да тънеш в прекомерно охолство и да си сляп за тънещите в глад и мизерия.

Статуквото ще се запази, даже имам чувството, че положението тепърва ще се влошава и покрай настъпващата рецесия все повече и повече хора, ще се отзоват в състояние на краен недоимък и глад, независимо от розовите статистики на политиците ни.

Рекорден добив на зърно и искания за увеличаване на изкупната му цена - никак не ми се връзва с принципа на пазарната икономика.
Както не ми се връзва и работата на социалното министерство ! Имаме си цяло едно Министерство, чиято Основна функция е да Не допуска подобни случаи на кражби от глад !

Темида била сляпа - сляпа ама дръжки - движи се опипком, според напипаната банкнота , която и подават имащите, за да осъди нямащите.
цитирай
11. lyudmilstefanov - Що е кражба?
09.07.2008 11:21
Ако не жената, а някоя котка беше изяла кебапчето, щяхме ли да я наречем крадец? Не, защото тя е животно и няма морални задръжки.
Но си мисля, че гладът и мизерията докарват хората до упадък и до подчиненост на биологичните инстинкти, довеждат ги до животинското равнище...
Значима тема си подхванал отново!!!
цитирай
12. stone - аз не съм съгласен, радо
09.07.2008 11:24
за кебапчето съм съгласен, че е дребнаво да съдят човек, най-малкото защото ползите (превъзпитателен ефект или каквото и да било) не оправдават разходите в случая. да се размотава охрана, полиция, съд и т.н. няма смисъл за кокошкарски кражби.

но това, с което не съм съгласен, е че някой е длъжен на някого. милосърдието е доброволно. човещина да показва този, който мисли, че ще иде в рая после, или по друг начин се чувства добре, когато го прави. но не съм съгласен, че обществото трябва да храни бедните. всеки сам е отговорен на този свят да се нахрани, облече и подслони, и то по честен начин. изключение единствено за болните. тази жена, и всички като нея, като нямат пари за ядене, да дойдат пред нас да направят уборка пред блока за един час и аз ще им купя тройка кебапчета в замяна.
цитирай
13. santov - Извинявайте, но
09.07.2008 11:27
аз вече месец не мога да си намеря чистачка... Няма желаещи! Може би кебапчето е по-вкусно откраднато? И не знам но не мисля, че жената която го е откраднала е "на ръба на физическото оцеляване". Просто защото и аз имам магазин и тези които крадат - хващал съм няколко- са си в прекрасно физическо здраве... Но съм удивен от развоя. Очевидно полицията у нас си има големи и малки "клиенти". Щом за "Европа" са се отзовали.... за кебапче...
цитирай
14. valsodar - Милосърдието наистина е доброволно
09.07.2008 11:30
и ако не е вътрешен подтик - да помогнеш , да дадеш - то не си е никакво милосърдие, а купуване на поредната индулгеция и опит за приспиване на съвестта.
Крайно съм против относно показните дарителски акции, смс-дарения и прочие кампании използвани за себеизтъкване на политици, телевизии и пишман бизнесмени.

Какво дарение е, да отидеш да се наплюскаш с куверт за 1000 лв, а сетне да откупиш детско акварелче за 20 лв ?

Подарете живот, нека отново да ходи, левкемия, нужда от спешна операция - имам чувството, че на дарителството вече не се гледа като на вътрешна потребност, ами като на стока в супермаркет, която можеш да си закупиш изгодно и на промоция.

Я да видим сега, откога не съм бил добър ?
А, реклама на детенце болно от левкемия ?!
Чудесно, ей ти на един лев, сега мога да спя спокойно.

Не това е начина !
Не този е пътя , по който можем да открием Човещината в себе си.
цитирай
15. valsodar - Сантов, много от безработните не са безработни
09.07.2008 11:43
а просто нежелаещи да работят - в това безспорно съм съгласен с тебе.
Всеки иска да е началник в тая държава и никой не иска да е работник.

Но си има и още една страна медала - мнозина отказват да наемат на работа хора над определена възраст, има си дискриминация и в подбора на персонала. Темата е огромна и си заслужава друг да напише постинг по въпроса, защо не и ти - вярвам, че ще е интересно да се тръгне от примера който си дал ! :)
цитирай
16. belisima777 - ти дето си търсиш чистачка живял ли ...
09.07.2008 11:45
ти дето си търсиш чистачка живял ли си един месец със 100 лв пенсия и 50 лв заплата която ще й хвърлиш на чистачката. С този общ сбор дали пак ще може да си купи клебапчето?
Винаги съм се чудила, що за хора са тези дето нападат беззащитните, гладните и унизените и намират вината в тях. Вината е навсякъде другаде, но не и в тази жена!!!
цитирай
17. rummi - :-)))))))) ние, така улисани
09.07.2008 12:04
в разни коментари, май забравихме да честитим на благоевградската полиция успеха по разкриваемост на престъпления

аз в магазини "Европа" не пазарувам, обаче след тази новина кракът ми там няма да стъпи - къв им е проблема на тия, не са могли да си вземат кебапчето от жената и са викнали полиция ли? е страхотна реклама си правят.
цитирай
18. lelya - Понякога, когато няма на къде ми се ...
09.07.2008 12:27
Понякога, когато няма на къде ми се налага да пазарувам от магазин "Европа" на пазара Д. Петков. Вътре охраната е от двама селски типа (млад и стар, които вместо да са с униформа и дискретно да наблюдават се пъхат в хората и шумно коментират простотии с касиерките. Браво на г-н Ковачки (това е негова верига), той сега и партия си направи и има амбиции да ни управлява. Вижте как си управлява магазините, които според мен са за пране на пари, защото за какво по дяволите на един енергиен бос са му притрябвали хранителни магазини с ниско качество на обслужването?
цитирай
19. valsodar - lelya :)
09.07.2008 12:49
Конкретно за веригата "Европа" - тава е един от най-неудобните варианти за пазаруване, до които ми се налага да прибягвам по необходимост.
Изключително тесни пространства, хаотично подредени щандове, нископлатени и тотално некадърни касиерки.
За хлебарките няма да споменавам, че може и да четат гнусливи :)
цитирай
20. rummi - ми да скокне гражданското общество,
09.07.2008 12:52
да излъчи само 1 адвокат, и да защитим Дамата с кебапчето.

то сигурно се съхранява като улика :-)))))) редом с 25-годишни говежди меса, може би!
цитирай
21. valsodar - rummi , достойни са наистина за похвала
09.07.2008 12:54
Има напредък в нивото им на реакция !
Браво ! За едно кебапче и вече са на линия.
Дали не са изяли вече вещественото доказателство ?

Браво на тях, че още помня времето, когато мутрите се стреляха пред очите ми , а полицаите се криеха от страх в съседните улички :)))
Че току виж - взели, че арестували тоя, който им плаща, конфузна ситуация от всякъде ! :)))
цитирай
22. finbel - Тъжна държава
09.07.2008 13:39
В тъжна държава живеем. вчера пуснаха от затвора един, който свалял хората от колите им и им ги взимал, продавал наркотици, наръгал няколко човека с нож????????????????????? времето ще излекува държавните структури вярвайте ми и нашите деца ще са лекарството!
цитирай
23. looklikerain - Спомних си
09.07.2008 13:40
Едно интервю /май на Карбовски беше, те други не си цапат ръцете с толкова ниско ниво на утайката/ в което даваха един осъден на 3 години защото откраднал пуловер да се облече. За кебапче глобяват 100-300 лв. и една година затвор? Ако сложим откраднатото на едната везна на Темида,а на другата наказанието... Верно трябва да е със завързани очи жената. ТОВА НЕ Е ХУМАННО ПРОСТО. Наказание нека има, но според извършеното. А не господата полицаи и съдии да се дуят пред бездруго слабите, а да са по-ниски от тревата пред силните на деня. И защо изобщо се стига до съд за кебапче? Нелепа история. Общественополезен труд и да бягат...
цитирай
24. gothic - Eвропа? Несериозна работа. Мога да ...
09.07.2008 13:51
Eвропа? Несериозна работа. Мога да напиша повест за Европа-та в нашия квартал. Ама охраната май пипа яко ;) Нещастници!!! Евала и на благоевградската полиция за ювелирната акция....
цитирай
25. анонимен - X
09.07.2008 13:54
Кражбата на едно кебапче надали представлява "деяние с обществена опасност"... По долу Копи/Пейст на чл. 9 от Наказателния кодекс:
Чл.9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.
(2) Не е престъпно деянието, което, макар формално да осъществява признаците на предвиденото в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.
цитирай
26. анонимен - аз съм готова
09.07.2008 14:25
да възстановя стойността на откраднатото кебапче. Къде да се обадя?
цитирай
27. tsvetkakoketka - Ужас,
09.07.2008 15:26
благоееградските ченгета, явно умират от скука, щом са арестували жената за едно кебапче, явно в Благоевград престъпност друга няма!?
цитирай
28. анонимен - доколкото зная
09.07.2008 15:28
в благоевград е гнездото на бг мафията. Явно тя се заражда още в помислите на гладните жени и свършва със сделките за наркотици.
Не знам, потресена съм. Това е безумие.
цитирай
29. rummi - като разсъждавам един ход напред,
09.07.2008 16:11
мисля че вече се е разчуло за нашето чутовно недоволство и в резултат на това всеки момент е редно да видим как представител на магазина + партиен кандидат от произволно взета партия връщат кебапчето на жената и я черпят я с 1 бира :-)))) (поне в американски филм щеше да е така)
цитирай
30. valsodar - Руми, по-скоро е вероятно друго.
09.07.2008 16:20
Ето ти няколко сценария на база текущи наблюдения:

Сценарий "Атака"
1. Кебапчето е от кайма , смляна от 25 годишно месо, преработено в турски нелегален цех , нейде из помашките села в Родопите.
2. Посредством обръчи от фирми е достигнало до злополучния щанд.
3. Там, мръсен чифутин го е набутал в ръцете на жената с обещанието, че няма да го плаща тя.
4. Тя е щяла да го плати, ако бърз ром не я е преджобил, минути преди това.
5. Престои вот на недоверие и митниг пред храм Ал.Невски

Сценарий ГЕРБ
1. Въпросното кебапче, показва единствено неспособността на правителството да се справи с разстящата бедност сред населението, което вижда месо през крив макарон, покрай мизерните си доходи.
2. След спечелване на предстоящите избори ГЕРБ обещава на всички пенсионери да виждат цяло кебапче поне два пъти в месеца , на специално организирани изложения за целта

Сценарий ДСБ
1. По наше време не се крадяха кебапчета ( е крадяха се държавните фирми, чрез приватизация )

Сценарий БСП
1. За Бога братя, не блажете !
2. Не е в ресора на нашето министерство, това е от компетентността на местната власт , която е от... ( всяка една друга партия но не и БСП )

Сценарий НДСВ
1. Търпение братя. Дайте да решим всичко това по един мирен и европейски начин ( Защо никой не ни е казал още, че има и неокрадени кебапчета в тая държава ? )
2. Жената ще бъде освободена, когато му дойде времето.

Сценарий ДПС
1. Ний свинско не ядем, ние сме честни и не крадем.

Та всеки от вас , спокойно може да си доразвие сценариите - текущи примери бол ! :)))
цитирай
31. анонимен - мъка и срам
09.07.2008 18:10
мъка и срам

1.за магазините Европа. 2.за нас като съвременници и свидетели на всичко това. 3.за пресата да го пише. 4. за героите охранители. 5.за нашето безделие. 6. мъка и срам.
цитирай
32. анонимен - Абе срам!Като крадете милиони хич ...
09.07.2008 18:30
Абе срам!Като крадете милиони хич не ви е срам тогава.Заграбихте цялата държава и хич не се изчервявате.Тоя цвят за вас е забранен.Съдите хората заради бедността която вие бизнесмените им докарахте.С грабежите и далаверите си.Тия милиони дето натрупахте са откраднати от нас потребителите.За това обаче хич не ви е срам нали?Имате дебели очи,как ще ви е срам?
цитирай
33. анонимен - XXVIII
09.07.2008 21:48
Тези търгаши от вериги 'Европа' да вземат да се позанимаят с малко благотворителност... Гладът е по-силен от тока и който не го е изпитвал, не знае за какво става въпрос...
Абе , такава ни е Милата татковина....не случайно наречена Абсурдия...
цитирай
34. osaka - Тази верига "Европа"
10.07.2008 00:43
е противно място за пазаруване...
Но не това ме преби, а този отвратително гнусен факт! Fuck!Fuck!Fuck!
Да им пикая на кебапчето!
Въобще не искам да слушам, че е кражба.. това е глад, бе тъпи задници - говоря за политици, държава и разни келяви полицаи
Извинявай, Валсодар, но ме втресе
цитирай
35. mi6600 - ...................
10.07.2008 06:05
Без коментар,само срам:(((
цитирай
36. valsodar - Любо каза нещо интересно в тая връзка Оскака
10.07.2008 08:11
"Ако не жената, а някоя котка беше изяла кебапчето, щяхме ли да я наречем крадец? Не, защото тя е животно и няма морални задръжки.
Но си мисля, че гладът и мизерията докарват хората до упадък и до подчиненост на биологичните инстинкти, довеждат ги до животинското равнище... ' - та, отново си медитирам над казаното от него.
Дали това оскотяване, до което е доведена една голяма част от населението не си е напълно умишлен процес, за да може с цената на подхвърлени жълти стотинки да бъде манипулирано и тласкано в една желана от политиците ни посока ?
цитирай
37. osaka - повечето от
10.07.2008 12:33
политиците са от каймака на лайната. селяндури, с оборски тор в душата. узаконили се в един сюрреализъм, където хората трябва да се чувстват животни.
жизнената им фаза се поддържа от смлени човешки същества.
и умишлено и по природа не могат да бъдат други.
знаеш ли, страхувам се, че поставени в кофа за боклук и цветята започват да миришат лошо. уффф, не искам да звуча като нихилист, но кво му е оптимистичното на ситуацията........ и как да не мислиш да се спасяваш поединично. и как да не се превърнеш в гадно егоистично копеле. това е тъпата закономерност.
цитирай
38. belisima777 - мислех да не се намесвам повече в ...
10.07.2008 15:51
мислех да не се намесвам повече в тази странно изкривена тема, обаче не устоях. Та въпроса ми е към автора на темата. Къде го видя това оскотяване във факта, че женицата е посегнала към вкусната според нейните представи и ароматна хапчица. Ти на това оскотяване ли му викаш. Ама наистина няма да се намесвам повече, че направо се отчайвам като чета това онова.

Оскотяване...значи всички ние, когато се храним сме скотове, щото задоволяваме жизненоважен инстинкт.
цитирай
39. valsodar - Имаш отговор
10.07.2008 16:23
"Къде го видя това оскотяване във факта, че женицата е посегнала към вкусната според нейните представи и ароматна хапчица." - точно във факта , че е преодоляла моралните си задръжки, единственото , което ни различава от животните.
цитирай
40. karanikolov - ОК,Valsodar. Да променим нещата !!!
10.07.2008 18:18
Какво предлагате?
Имате ли някакви предложения ?

цитирай
41. valsodar - На първо време да стана Цар ! :)
10.07.2008 19:56
Шегувам се, но..
Предлагам да мислим повече, когато се съгласяваме на "по-малкото зло" гласувайки.
Да не подминаваме с мълчание, подобни прояви на които сме свидетели във всекидневието си - на всеки му се е случвало да си замълчи, за да не се забърка в разправия, нали ?
Защото, ако във въпросния магазин бе имало поне един човек, който да каже, А бе, стига сте се излагали, ето ви 50 ст. за въпросното кебапче ! - то и това щеше да свърши работа.

Нашето безразличие и несъпричастност прави Злото да е силно !
Всеки може да помисли и да се запита - Къде бях, когато... Как можех да постъпя ? Защо не го направих ? .. Как искам да живея за в бъдеще - като какъв човек ?!

Простичко е, промяната е във всички нас. Всеки от нас е нейн носител. Но тя няма да се прояви, докато чакаме някой друг да ни каже какво се иска от нас, наместо ние да си дадем отговора на въпроса - В каква държава искам да живея ?! - и не започнем всеки един ден с делата си да променяме света около нас.

Да, смешно е.
Смешно е , защото всеки само по себе си е слаб и нищо няма да промени в глобален мащаб.
Ще е смешно докато сме 10, 100, 1000.
От един момент няма да е смешно, а ще започне да се вижда , че света около нас се променя в посоката , в която сме искали да го променим !

Всички ние, които не можем и не искаме да живеем така, както сме живяли досега !
цитирай
42. karanikolov - Не мисля
10.07.2008 20:54
Проблема не е в това - в 50ст.
Горе-долу по 2-10лв. взимат и джебчиите, от джобовете ни. И това го правят обикновено малки деца - за което получават /предполагам/ по сандвич от възрастните.
Ако хванем такъв джебчия - и на него ли да простим?
А има и хора,които от кофите събират желязо, хартия, стъклени шишета. Те не се гнусят от тази работа - независимо от мизерната й доходност. Но не крадат.
Проблема е в това: или работиш, или крадеш.

Затова аз мисля,че ако дадем 50ст. няма да решим нещата.
Преди години бях дознател. И когато освободих от ареста един бездомен /и безработен/ човек, той ми каза: "Не можеше ли да ме оставите тук - да мине зимата, и тогава да ме пуснете".
Всъщност - като се активизираме при наказанието на такива хора - май само тогава се сещаме за тях.
цитирай
43. valsodar - Прав си
10.07.2008 21:13
Но нека закона да е един за всички, а не различен според това дали подсъдим е Ставийски или селския кокошкар :)
Има си морални норми, на които са стъпили законите. Една от тези морални норми е, че кражбата е престъпление. Затова и казвам, в началото , че е трудно за коментиране - от една страна всеки трябва да си носи отговорност за действията, но от друга, какво е накарало тази жена да открадне при това... 1 кебапче ?
Явно е крала от глад, а не по призвание ;)
Въпросът е, каква алтернатива за честен труд може да се даде на гладните и бездомните, така че да не са принудени да крадат от глад ?!
Да, чудесно е да се помага, в милосърдието е част от човещината ни, но ако здрав прав и корав мъж, го свикнеш да живее на помощи, ша ли седне някога изобщо да работи ?
Това е другия въпрос - кое с каква мярка да се прави ?
Нека си има една кухня във всеки един град за бездомните и гладните, за тези които умира от глад, но нека да си има и една наистина Правосъдна система, която да не раздава присъди единствено за кокошкарите, защото това я прави смешна в очите на всички ни.

Просто се вижда, как държавата ни не работи. Не работи, защото е една държава обикновенно държавността започва именно с това - с ясни и действащи правила за всички, а не само за тези , които не могат да ги заобиколят.
Започне ли недосегаемостта от закона да се въздига в култ, както е у нас, това значи за мен само едно - държавата е умряла в корена си.

Ще ми е интересно да продължим дискусията с теб :)
цитирай
44. karanikolov - Практичност липсва
10.07.2008 21:37
Отпора ни не е практичен.
Ето - първия митинг на СДС 1990 беше май. Хиляди, хиляди, хиляди казаха Не на злото.
И толкова. И то продължи.
После "се вързахме" на обещанията на Симеон - пак срещу злото.
Сега - чрез б`т Бойко май ще го правим.
Проблема на доброто е - че е теоретично,научно, остава "в учебниците".
А злото - практикува. И ни владее.
цитирай
45. valsodar - Ами тогава, да помислим как да го направим практичен
10.07.2008 21:58
На всички ни е ясно, че няма да го бъде по начина, по който сме я карали досега. Крушенията ни се дължат и на факта, че все сме чакали някой друг да реши вместо нас, да намери верния път вместо нас, ако може и да го извърви, а ние да пристигнем директно на финала без да поемем каквато и да е отговорност, към случилото се.
Е, явно не става - не очаквам големи чудеса от предстоящите избори, но виждам, как все повече хора започват да се опитват да мислят самостоятелно, наместо да чакат готовите решения, които обикновенно се оказва, че са в техен ущърб.

Тук, било чрез различните ни гледни точки, които изразяваме , било чрез дискусиите в които участваме, бихме могли да стигнем до определени решения, които няма кой друг да ни предложи.

Обединението прави силата !
В случая сме обединени от блог пространството, но сме разединени от неумението си да общуваме и да комуникираме разбрано.

Затова и съм изключително щастлив, когато открия събеседници, каращи ме да се замислям над казаното от тях и да виждам решения, които са ми убягвали до момента :)
цитирай
46. kostadin - Как стигнахме до тука?
11.07.2008 19:40
Как стигнахме до тука?
цитирай
47. pongo - Подозирам,
11.07.2008 22:25
че Жан Валжан информацията изхожда от някакъв дебилен нюз източник.
Никой няма да съди жената за кражба на кебабче, защото, случаят не е "маловажен", а малозначителен и ще се приложи чл. 9, ал. 2 от НК, която гласи, че "(2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна".

Надявам се това да сложи край на дискусията :)
цитирай
48. анонимен - pongo -
12.07.2008 00:04
pongo -pongo -Колко си прав Те у нас не вкарват за милиарди ,за милиони ,за убийства ,а тук седнали да ни занимават с "ебабчета".Интересно ако за горното съм прав защо не стигат затворите в България Още по чуден е вип затвора Ха ха! Демокрацията е на ход!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7436747
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив