Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2008 10:12 - Да се смееш ли или да плачеш ?
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2302 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2008 19:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Една новина ме накара да прегледам отново развоя на събитията около войната за Южна Осетия - Евакуират българите от Грузия  .
 Гледам й датата, прочитам я повторно и нещо не мога да разбера ?
Нашето правителство ли е изпаднало в трайно слънчясване, че реакцията му е толкова закъсняла или още не е разбрало , че евакуация се прави когато възникне опасност, а не когато отмине.
 По подобен начин "евакуираха" сестрите ни и от затвора на Кадафи.
Първо нямаше опасност, после излезе, че сестрите ни сами са си били виновни, че са били в лошо време на лошо място, та накрая се наложи един изгряващ френски политик да им замете осраното.
 Все се бутат милите ни предводители да водят нечие хоро и все отстрани го гледат.

 Едно нещо не мога да им простя - липсата на точна и ясна национална позиция в момента в който Грузия нападна Южна Осетия и започна систематизиран геноцид срещу цивилното население по пътя й.
 За това не се иска резолюция на ЕС или среща на НАТО.
Така, както не се искаше навремето и за кланетата в Сребреница, в Сараево и в Косово, които родните ни политици пак проспаха в очакването да се определи посоката на вятъра , за да знаят в чия страна да се наведат.
 
 Огорчен съм от начина им на подгъзуване пред силните на деня.
Клякат и пред Буш и пред Путин, а когато трябва да определят една чисто човешка позиция, за да се осъди протичащ геноцид, мълчат като насрани в страха им да не настъпят спонсора по мазола.
 За това и реакцията им е една такава никаква.
 Хем искат да са в листата на най-верният съюзник на САЩ, ама хем ги и втриса Газпром да не затегне кранчето на газа с нови цени, че язък за икономиката ни, язък за местата им във властта.

 Опитват се да седят на два стола , а после с изумление осъзнават, че в международната политика никой не ги бръсне за слива.
 България била едно чудесно място за преговори , отчитайки конструктивната й роля по отношение на Западните Балкани. Дотолкова конструктивна, че сърбите със столетия нама да ни простят, за дето ги предадохме като комшии и позволихме по един несправедлив и незаконен начин, чрез военна сила , да се отцепят части от суверенната й територия, образувайки се по този начин една напълно измислена и фалшива държава носеща името Косово.

 И точно заради това навеждане пред по-силните България никога няма да е достойна за ролята на умиротворител.
 За лакей и ханджия - да, но за умиротворител няма нито чест, нито сила , нито акъл как да влезе в тази си роля.




Гласувай:
0



1. cecka1504 - Та не виждаш ли, че всяка тяхна ре...
13.08.2008 10:23
Та не виждаш ли, че всяка тяхна реакция е доста след събитието. За каквото и да се сетиш. Както каза ти - за сестрите, ами след взривовете в Челопечене, сега тази им реакция, и колко още други... Явно доста време им трябва да осмислят какво, аджеба, е станало и какво трябва да се направи.
цитирай
2. zezo - Тъй като това е публикация на вче...
13.08.2008 10:30
Тъй като това е публикация на вчерашна новина ще споделя какво си коментирахме с един колега вчера по този въпрос.
Първо, няколко часа преди Русия да обяви спиране на огъня от президенството ни успокоиха, че нямало опасност за нас. Били свикали Консултативния съвет по национална сигурност, били го анализирали и дрън дрън ярини. А бре, джанъм, само идиот би си помислил, че България я застрашава нещо. Някоя ракета ще прелети морето или някое торпедо ще го преплува ли?! Да не говорим, че тя войната беше почти свършила вече.
Второ, пак на това съвещание решили да съставят план (т.е. още няма такъв) за евакуация на нашите граждани. Като чета това от "Монитор" явно по-късно бият тъпана, че видите ли, измислихме го как ще стане. 45 човека са. Не са 1000, не са 500, не са даже 100. Другите държави си изкараха техните хора, които са къде-къде повече, а нашите за един автобус хора се назландисват 2 дена. Смехория. Жалка работа.
цитирай
3. mitternacht - a..
13.08.2008 10:32
kъде ти...
От политическо и военно значение сме малко пред Тимбукту.
цитирай
4. valsodar - От геополитическо сме сила
13.08.2008 11:07
Стига човек да погледне къде сме на картата и ще разбере , че сме със златно местоположение.
Вода газим - жадни ходим. :)))
цитирай
5. zezo - А бе то има и една друга приказка - ...
13.08.2008 11:08
А бе то има и една друга приказка - "Хората на кръстопът и кенеф не строят, ние държава сме направили" :)
цитирай
6. valsodar - На кръстопът сме, но само губим от това :)
13.08.2008 11:12
Цялото обединение на Балканите преминава през България. Без нас в центъра му, просто не се получава.
И оттам трябваше да се започне, а не от прибързаното ни и ненужно влизане в ЕС.
Парите за фонд "Републиканска пътна мрежа" не бяха дадени за да ни пожалят таралясниците от дупките, а за да има бърз и лесен достъп на стоки от Европа към Близкия Изток и обратно. :)
Погледни и колко петролопровода и газопровода минават и тепърва ще преминат през земите ни.
Който контролира потока на енергоизточниците, той ще контролира и бъдещето на света.
И тук излакейчихме, жертвайки националните си интереси в угода на нечии комисионни.
цитирай
7. slavuncho - Да ама комисионните си ги ползва получателя,
13.08.2008 12:08
а националните интереси... кучета ги яли.
Поздрави за анализа!
цитирай
8. kalbotobg - За балканите държави и кръстопътя.
13.08.2008 12:19
Не ви ли се струва че от гледна точка на съседите ни политиката е ясна. "Няма да се караме с тях ама да стоят по-слаби та да не ми развалят играта с географското си положение ако решат. За да има файда от географията трябва доста борба от хора които са спосони на това.
цитирай
9. valsodar - От към съседите
13.08.2008 12:55
България през 30-те и 40-те години на миналия век е била с най-силната и просперираща икономика на балканите. Статукво, запазило се дори и през времето на социализма ?!
Надсмивахме се с години на изостаналостта си на комшиите, за да доживеем момента , в който ще им завиждаме.
Едни обединени и силни Балкани винаги са били трън в очите на великите сили.
Косово е един от примерите за това, как в региона се заложи поредната бомба - създаде се държава предвождана от воени престъпници и наркотрафиканти за да има плацдарм за най-голямата американска база в Европа.
В скоро време , по същия начин както го отнесе Сърбия, ще си го отнесе и Македония - увлечена в мегаломанията си , ще изгуби териториалната си цялост под напора на албанските "малцинства".
А ние пак ще се обявим за миротворци, пак ще подкрепяме безумни планове на луднали еврокомисари и ще сме безмълвни свидетели на налагането на правото на по-силния.
До момента , в който не избухне пожар в нашата къща.
Тогава всички, които сме предали ще предадат нас.
цитирай
10. анонимен - За огромно мое съжаление
13.08.2008 13:16
мога да кажа само едно:
Адски си прав!
цитирай
11. slavuncho - Те ако само ни предадат - добре.
13.08.2008 15:02
Мисля си, че направо ще ни заличат...
цитирай
12. valsodar - Историята се повтаря
13.08.2008 15:33
Нещо не ми е приятно да го констатирам, ама имам чувтвото че сме тръгнали много сериозно в посока повторение на националните ни катастрофи от началото на миналия ни век.
Е да, тоя път няма да ги повтаряме на върха на щиковете ни, щото щиковете вече са заменени от дамски превръзки.
цитирай
13. lyudmilstefanov - свалям шапка за този постинг,
13.08.2008 15:35
в който не просто облайваш мудния керван на правителството, но сочиш и пътя, по който то би трябвало да върви, а и как да го прави добре.

Редактирай | Изтрий
цитирай
14. slavuncho - Не са само дамски превръзки, но и бебешки пелени...
13.08.2008 17:00
Скоро по медиите съобщиха - пусто не помня, но над 50 % беше, от "личния състав" на дамите били бременни... Ех, аз бях свъзрочмник и като си представя антените в пелени драго ми става...
Тръбите зовят "в атака", а ние бършем бебешки дупенца :)))
Моето уважение към дамите-воини и неуважение към тъпънарите, дето ги измислиха, но за войната си "требе маж", а иначе се разбра, че бебета могат и сами да си правят :)))
цитирай
15. valsodar - Пуста еманципация и редник Джейн !
13.08.2008 17:10
А бе, нека си опитат от войниклъка като ги влече, само дето някак си.. не се чувствам особенно защитен от факта, че жени ще ме пазят, даже напротив - чувствам се леко неудобно и дискомфортно.

Не че няма области на военното дело, в които една жена да не може да се справи наравно с мъжете, но... някак си не мога да впиша професията към идеала , който съм изградил към нежния пол.

И както се очертава сериозна криза с попълването на щата за БА, нищо чудно след време да си внасяме войници от Китай, барабар с боеприпасите им.
Така, както си ги внесоха тибетците :)))

http://groups.google.bg/group/watchbg/browse_thread/thread/a2f69e79dab974a1
цитирай
16. анонимен - тя реакцията им не е "никак...
13.08.2008 21:48
тя реакцията им не е "никаква".Ами твойта реакция е никаква.Как си представяш ти евакуация в театър на бойни действия.Нашите сънародници ще прибягват между снарядите,шрапнелите и картечните откоси.Така ли?Много умно.Нещо да си чувал от войните в Ливан и Югославия?И международната практика?Хората се пазят в скривалища.При временно прекратяване на бойните действия хора на червения кръст помагат за евакуацията. Или съответната заинтерсована държава го организира за своите граждани.Обаче не се разхождат между куршумите като на първомайска манифестация.Имам усещането,че теб хич ама хич не те интерсува живота на сународниците ни.А търсиш под вола теле.Иначе няма да предлагаш тая рискована евакуация.Сега,веднага,на всяка цена.
Второ.Бил си огорчен,че политиците ни клякали и подгъзували и на Буш и на Путин.Виж какво.На нас ни трябват точно такива политици.Трезво и реално мислещи.А не добре подковани политкомисари.Дето не разсъждават с главата си,а с оная част на тялото върху която сядат.Това е една реална българска политика съобразена с международната обстановка и разположение на силите. Навремето по тоя начин Борис трети успя общо взето да спаси страната ни в бурята на Втората световна война.Пострада само София,а си върнахме Добруджа.А съседна Югославия беше разрушена.Ти ако си политик действай по тоя начин който предлагаш. Само гледай да не завършиш на въжето като Саддам Хюсеин или в затвора като Милошевич. От много акъл.
Трето.Независимо,че Грузия е малка държавица и нямаме икономически връзки почти,не е нужно да вземаме определено становище.Което ще обиди или руснаците или грузинците.Ние трябва да тушираме конфликта,а не да наливаме допълнително масло в огъня.Накрая ще завърша с това,че следя над 30 години редовно международната политика .Казвам ти го.Не е за всеки нейния анализ и коментар.Аман от "разбирачи".
цитирай
17. valsodar - Няколко елементарни въпроси към 16.
14.08.2008 09:11
1.Отправило ли е външно министерство предупреждение към пътуващите за Грузия преди конфликта ?
Нормална практика е за всички зони на възможна опасност да се отправят предупреждение към възнамеряващите да пътуват за там.
Грузия започна да струпва войски в зоната два дена преди конфликта - външно е имало време за реакция.

2. Обстрелвани ли са граждански обекти в Тбилиси ?
В случая - не.
Т.е. нямало е притичващи наши граждани под куршумите, както драматично се опитваш да изкараш ситуацията.
3. Кога външно има реакция по въпроса за сигурността на гражданите ни пребиваващи на територията на Грузия ?
Едва след приключването на войната , т.е. битите бити, умрелите умрели - изпращаме хуманитарна помощ на Грузия хиляда чувала за трупове, та ако има наш утрепан сънародник да ни го върнат в тях.
Все пак "евакуацията" на един труп е далеч по-лесен процес, отколкото на жив човек.

В заключение , по въпросите за грижата на външно към сънародниците ни в чужбина, можеш да прочетеш не една и две статии за пълното му бездействие и неадекватност от години насам.
Случая в Либия няма да го засягам, той е пословичен.

По отношение на политиците ни - с Грузия имаме външнотърговски отношения - ако щеш виж само списъка на оръжейните доставки които сме извършили за там преди конфликта.

И ако теб те задоволяват дупедавци в политиката ни, мене ме е срам от тях - все пак ние сме суверенна държава и като такава на пъррво място трябва да отстояваме преди всичко националните и интереси и едва на второ място тези на съюзниците ни, а не точно обратното, както е в момента.

България може да има силна и самостоятелна външна политика, но за целта първо трябва да има неподкупни политици без агентурни досиета в една или друга разузнавателна служба.

И да, ти може да следиш от 30 години международната политика и там ни е разликата - ти само я следиш.
И в ролята си на наблюдател приемаш безропотнио всичките и неправди с оправданието "така наредиха силните за деня".
Мен това определено не ме устройва като гражданска позиция и смятам да защитавам правото на слабия, колкото и да е непопулярно в наши дни.

Поздрави и другия път се надявам да репликираш като регистриран потребител.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7435081
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив