Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2008 10:08 - Да излезем за малко от мъглата .
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 939 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 13.11.2008 13:06


 Кое е това, което вчера се случи в  Бургас пред хотел „България”, това което бе умишлено заглушено в медиите?
Този въпрос си зададох сутринта, докато проследявах мимиходом по тивито, едно телефонно интервю, за един неизвестен ми протест.
 Протест, касаещ бъдещето на Бургас и региона, протест за който информацията в медиите или е тенденционно поднесена или е напълно изкривена.
 Все пак, за какво точно става въпрос ?
В общи линии, за един петролопровод, чието начало започва в Бургаския залив, чрез разтоварване на петролни танкери със съмнителна безопасност в открито море и оттам петрола ( който е токсична по състава си смес ) поема пътя си по петролопровода през наша територия, та чак до изходното пристанище в Гърция , откъдето ще продължи пътя си към крайните му клиенти.
 Проект, за който от години правителството в лицето на довереника си Гагаузов , ни убеждава как държавата ни само ще спечели, при положение, че нашата държава печели най-малко от всички включени в проекта и един петролен разлив би унищожил, целия туристически бизнес по черноморието ни.
 Решавам днес да потърся малко повече инфо по въпроса, но кашата предоставена от медиите ни е пълна.
 Според едни протестиращите са били 20 човека, според други 200, в зависимост от това , кой е платил на медията да отрази протеста. Човек почва да се чуди, а дали родните ни репортери не са били на различни места , някои дори и у дома си в София, че данните им са толкоз противоречиви ?
 Поднася ни се само една част от истината около протеста, а аз искам да знам цялата.
Ако не цялата, то поне по-голямата част от нея.
И ровейки се днес започнах да попадам на интересни факти.
1. Никой не гарантира, че при експлоатацията на съоръжението, в Бургаския залив няма да се случат екологични катастрофи от рода на тази с Ексон Валдес , край бреговете на Аляска
2. Разтоварването на танкерите ще се извършва по възможно най-евтината , но за сметка на това с най-висока екологична опасност технология -  моно-буй  "Това е по-евтината, но и много по-рискова технология от алтернативата. 
Разтоварването посредством буйове става като корабът се приближава до буя (технологично съоръжена шамандура с тежест 70-80 тона) и чрез 250-300м дълги шлангове подава нефта към него с дебит 10 000 тона на час. Нови шлангове водят от буйовете към тръбопровода на дъното. Шланговете се движат с кораба, огъват се от течението и вълните. Направени от специална материя, но си остават единствената преграда между нефта и водата. Влекач опъва всеки танкер да не се удари в буя, от което би последвало изтичане и експлозия. Технически или човешки грешки, вълнение, близостта до дъното - разливи ще са неизбежни. " ( източник проблемът   )
3. България печели възможно най-малко от проекта , а рискува възможно най-много
За нас остават екологичните катастрофи, превръщащи черноморието ни в мъртво море, с унищожена за години брегова ивица и с пълното му фиаско като туристическа дестинация. Гърците не рискуват нищо - за тях остава изградена инфраструктура, печалба за търговският им флот и евтини енергоизточници за икономиката им. Руснаците не рискуват нищо, освен ако не предизвикат разлив в Каспийско море при затоварването на танкерите. Рискува единствено страната ни, падайки в жертва на родните блюдолизци, продали националните ни интереси пред Путин и нефтеното лоби.
4. Таксите от транзита на нефта, няма да отиват за подсилване на местната икономика, която силно ще пострада от проекта, а към... София, която няма нищо общо с мнението на обществеността в региона, както винаги
5. Събираните отчисления за премахване на последствията от една екокатастрофа няма да са ефективни, ако сумата я няма налична в началото на експлоатационния процес, а ще се набавя с течение на експлоатацията на петролопровода. В случай на петролен разлив, а за такъв риска е наистина огромен и реален, няма нито една правителствена гаранция , че той ще бъде овладян и почистен навреме, преди да е достигнал до брега, където последиците от него ще са катастрофални.

 Честно, ако трябва да си призная, досега отминавах темата мимоходом, като нещо което слабо ме касае - какво толкоз , някакъв си петролопровод, от който всички ще спечелим.
 До днес, когато се запитах - А заслужава ли си една съмнителна печалба за "държавата" ни, ако тя е на гърба на наши сънародници.
 Хора , които също както мен имат нормалната човешка потребност да живеят в екологично безопасна среда,  за да завещаят и на децата си красивата ни природа. Хора, които просто искат гласа им да се чува, при вземането на решения , които касаят бъдещето им. Така , както аз използвам блога си , за да се чуе моят ?!
 И няма как да не ги подкрепя, с гласа си.
Защото считам , че са прави в исканията си.
Защото, с тях искаме едно и също нещо, а то е най-вече - прозрачност в начина, по който управниците ни взимат решения, касаещи бъдещето и сигурността на държавата ни.
 Право на свободно изразяване на гледната ни точка , право неслучайно наречено Свобода на словото.
 Лична отговорност за действието и бездействието ни, към тези които идват след нас. И аз,  и бургазлии, не искаме да попадаме в ситуацията, в която някъде в едно бъдеще време, насред руини и опустошения, децата ни ще ни попитат - А вие , защо си замълчахте ? Защо не се борихте ? Защо не направихте нищо, за да спрете това безумие, плод на алчност и безотговорност ?!

 Ето затова, с настоящият си постинг им се извинявам за досегашната си безхаберност и ги подкрепям с моя глас.

 Така, както вярвам , че ще го сторят повечето от тези , които уважавам тук.
Защото незнанието не е извинение за бездействието ни.
И е време да спрем да се делим на софиянци, на бургазлии, варненци и пловдивчани, а да започнем да действаме заедно  просто като българи, за да може гласът ни да има сила и да повлияе върху хода на историята.
 Така , както вчера , няколкостотин доблестни граждани на Бургас, успяха да откраднат отсрочка във времето с протестта си.
 Въпреки извиканите на помощ от властта мутри, които да ги прогонят и за които се мълчи в медиите.
Въпреки медийния натиск, който се оказва от страна на властта, за да се прикрият неприятните истини около самия проект.
 Въпреки всичко, защото тези хора се борят не само за бъдещето на Бургас и региона, а се борят и за бъдещето на всички нас, показвайки ни една малка част от силата, която може да прояви гражданското общество.




Допълнително image   ОЩЕ ПО ТЕМАТА! 
 
линкове

Ето едно примерно начало, откъдето да съдите сами за себе си за мащаба на проблема: 
Филм за технологичните рискове при решение с буй. - Филмът е базиран на анализи на капитан Иван Иванов - Бивш зам.-началник на Държавната инспекция по корабоплаване. Участвал е в три от проучванията за морските съоръжения, свързани с петролопровода Бургас - Александруполис от 1997 насам. Според кап. Иванов рисковете за Бургаския залив са големи и идват от начина, по който ще се разтоварва нефтът тук. 
Връзка към филма в www.zazz.bg 
В-к Капитал : Тема на броя “Бургас-Александруполис” – бр 6 2008
връзка към копие от статията 
Въведение в казуса от в-к Дневник online, 12.02.2008 + видео материал за нас:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=458298&p=0
Самото споразумение на страницата на министерството:
към споразумението
CEE BankWatch – въвеждаща статия в случая; налични на страницата са и икономически + екологични оценки на проекта: към статията в BankWatch.org
Bourgas.org :
към материалите в bourgas.org
Factor-bs.com – позиции за и против :
към материалите в Factor-bs.com
Dnevnik.bg – интервю с кап. Иван Иванов относно безопасността на избора на инфраструктура по проекта и алтернативите:
към интервюто с кап.Иван Иванов
Министерство на Регионалното Развитие и Благоустройството – интервю с министър Гагаузов на тема проектите Бургас-Александруполис и Бургас-Вльора, и значението на бургаския референдум:
към интервюто с министър Гагаузов
Expert.bg – икономически коментар от декември 2007 + кой ще носи отговорност при аварии:
към материалите в Expert.bg 
  ПЕТИЦИЯ
Провали се сефтето на ”Бургас-Александруполис” 
Митинг провали среща за Бургас - Александруполис "Няколкостотин протестиращи бургазлии обаче провалиха презентацията."
Протестиращи саботират презентацията на проекта „Бургас-Александруполис”
Бургас – Александруполис печеливш само за руските фирми


P.S. Настоящият ми постинг е освободен от всяка една форма на претенции за авторски права от моя страна :)






Тагове:   малко,   мъглата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Valsodar,
13.11.2008 12:40
От известно време медиите ни 'търкалят' на вниманието на обществеността единствено жълтини, дискутирани по жълт начин и с жълт подход. Доколкова са изглупели, че освен рейтинг и сеиджилък друго не можеш да откриеш при тях.

Колкото до темата ти, спомням си, че имаше референдум, на който хората заявиха своето ПРОТИВ въпросния тръбопровод. Очевидно и това е поредния проблем който е заметен тихичко под килима и ще се огласи, едва когато стане необратим факт..
цитирай
2. valsodar - Имаше референдум
13.11.2008 13:01
И самата новина за него, пак бе заметена под чергата.
Защото това бе първата масова проява на новосформиращо се гражданско общество у нас.
Прецедент, за който колкото по-малко се знае - толкова по-спокойно ще спят управниците ни.
цитирай
3. gothic - Чисто и просто - в България комун...
13.11.2008 16:23
Чисто и просто - в България комунизма само се направи че си отива и ние повЕрвахме....
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7436413
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив