Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2009 21:22 - Джерълд Селенте, цензурираният пророк за пазара
Автор: valsodar Категория: Бизнес   
Прочетен: 7205 Коментари: 25 Гласове:
10

Последна промяна: 17.08.2009 13:11


Според мен Джерълд Селенте е напъло прав и сме на прага на нов много по-голям срив на пазара.
Нещата в медиите се замазват, за да може с оптимизъм да се стимулира потреблението и давещите се икономики да се изкарат от блатото подобно на барон Мюнхузен от него.
Но... подобни на тази картинки, ще се видят скоро не само у Щатите, но и по цял свят!

image

А доколко трезво прогнозира събитията... може да се съди по реализираните му прогнози - вижте биографията му и прогнозираното от него.

Американски Нострaдамус вещае: Революция в САЩ до 3 години
Мила БОЕВА, 28 Февруари 2009; 17:32


Ужас в Америка предизвиква Джералд Селенте, когото наричат модерен Нострадамус. Той предвижда, че през 2012 г. страната ще бъде обхваната от депресия, пред която Великата от 1929 г. ще изглежда детско забавление. Тълпи безработни, бездомни, разорени и бедни излизат на масови протести. Започват гладни бунтове, зрее революция. И в резултат на всичко това САЩ губят статута си на велика държава. Не предвиждам само човекоядство. Обещавам обаче, че най-добър подарък за Коледа ще бъде нещо за ядене, обяви американският прорицател в едно от последните си тв интервюта.
image
Някой може да помисли Джералд за луд или маниак. Отзивите за Селенте в медиите в САЩ обаче са само хвалебствени. Eто някои примери - CNN: Когато искаме да научим за главните тенденции, търсим Джералд Селенте. CNBC: Няма по-добър в прогнозите от Селенте. Този човек знае какво говори. New York Post: Ако беше жив Нострадамус, би завидял на прогнозите на Селенте. The Wall Street Journal: Който търси сериозна прогноза, отива в Института за изследване на тенденциите.
Джералд оглавява института от 1980 г., където е и главен икономически аналитик, издава и списание. Сред успешните му прогнози са разпадът на СССР, сривът на фондовия пазар през 1987 г., кризата на азиатските валути през 1997 г.

През 2006 г. пророкът пише, че в Америка предстои дълъг икономически спад, предизвикан от големите дългове на американците при сравнително нисък среден доход. Селесте прогнозира и обедняване на средната класа. През 2007 г. той всъщност предрече днешната икономическа криза, като нарече идната година “Паника-2008”.
Предстоят ни времена, които не е видял никой от живите, твърдеше Джералд още преди 2 години. Сега той предупреждава, че в близките 3 години доларът ще се обезцени с 90 процента. Според прогнозите на Селенте цената на златото ще скочи до 2000 долара за унция. За нефта обаче пророкът пази мълчание. Но от набелязаната от него тенденция излиза, че и черното злато ще поскъпне много.

ПП А ето и един прелюбопитен видеоматериал - интервю на тема... Втората Американска Революция :)))






Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hituc - Много добра статия
15.08.2009 21:55
Незнам защо, но мисля, че тези криси просто ще унищожат всякакъв шанс човечеството да продължи със настоящия икономически егоизъм. Ще трябва да се промени цялостно икономическата и политическа система... роботизацията ще измени голяма част от труда, и основните нужди на хората ще трябва да се гарантират за да не се стигне до описаните в статията бунтове.
цитирай
2. valsodar - Абсолютно
15.08.2009 22:04
Тази криза ще промени познатият ни свят така, както Великата Депресия през 30 и вече нищо няма да е вече същото.
цитирай
3. анонимен - На този фон - България?
16.08.2009 00:20
Милиционер без мечти е като куче без криле, огнеборецо мой.
цитирай
4. valsodar - На този фон, изборът е крайно огр...
16.08.2009 01:29
На този фон, изборът е крайно ограничен.

И тези, които подкрепят ББ го съзнават много добре - не говоря за избирателите му - всички сме за промяна. И е естествено да сме за нея.
А тази "Промяна", която си тече в момента не е само плод на вътрешен натиск и на наш избор.

Кризата в която сме, е криза предизвикана от Рейгъномиката, от идеята, че с печатането на пари ще се стимулират домакинствата да харчат повече, да потребяват повече, а от там и ще се стимулира научно-техническият прогрес, който ще затвърди хегемонията на САЩ.
Тоест икономиката на Запада, не е базирана на реално произведени блага, а на имагинерни, въображаеми и непроизведени още в бъдещето такива.
И бе напълно логично, в един момент нещо което на практика не е съществувало да повлече със себе си и фондовите пазари, които го финансираха.

През 30-те, кризата бе криза на свръх-производството.
Настоящата е криза на свръх-потреблението и на свръх-задлъжнялостта.

И както в приказките - дойде си момента да се плаща сметката.

Но, тази сметка няма да се плати от тези които предизвикаха кризата - мултинационалния капитал невидим и скрит зад компании с управляваният от тях федерален резерв за САЩ. (който е частна институция, а не национална както лъже името му)

Не, цената ще се плати от така наречената "средна" класа и от бедните, на които банките ще им вземат всичко.

То... това се случва и у нас вече, но засега с по-слаб контраст, поради спукването на имотният балон.

А за САЩ, казвах го и преди, ще си го кажа и сега - САЩ още не са се разпаднали като държава поради изкуствено поддържаната сила на долара, в ролята му на международна обменна валута.

Спре ли долара да е обменна парична единица за международната търговия със САЩ ще е свършено като държава, банкрутът им ще е окончателен и безвъзвратен.

За момента все още няма страна изразила ясното желание и възможност да замести САЩ в ролята му на световен хегемон.

Но... в близките десет години ще се появи.
цитирай
5. valsodar - Линка е немски, но е разбираем през превода на гугъла
16.08.2009 01:35
http://www.ariva.de/Die_groesste_Depression_aller_Zeiten_c3050729

както и на този в Хаделсблат :
http://www.handelsblatt.com/finanzen/anlagestrategie/celente-ich-erwarte-einen-bankenansturm;2126135

"Очаквам социални вълнения в САЩ, Китай и Индия" - от втората статия :)

А тук : http://geraldcelentechannel.blogspot.com/ са останалите интересни неща.

Не ги препоръчвам на хора със слаби нерви!
цитирай
6. vasmer - Интересна статия!
16.08.2009 09:41
Остава само да видим. За всеки мислещ човек е ясно, че това, което пише в статията е вярно. Дали ще се случи в близките години, не съм сигурен. Получава се пак нещо, на което казвам фактора 2012. След три години е 2012, а много хора се упражняват да пророкуват катастрофи през тази година.
Иначе, една от малкото отварящи очите статии. Поздрави!
цитирай
7. valsodar - Иска ми се всички да грешим
16.08.2009 10:53
Досега, повечето анализатори на кризата приемаха, че тя ще е от по-лекият вариант "V"-oбразна - спад последван от възход.
Последните данни, за нови фалиращи банки в Щатите, за задълбочашащите се проблеми на икономиката им и новите данни за безработицата, която уж бе спряла да расте, показа че оптимизма е бил преждевременен.
Мерките, които Обама предприе с наливане на пари в банковата система не дадоха този резултат, който се смяташе, че ще дадат - виж статията на Паренти през постинг назад.
(Апокалипсисът, който капитализмът сам си навлече - Майкъл ПАРЕНТИ )

Там се споменава за Плутокрацията, тема която и Селенте засяга в интервюто си, с тезата че на американският народ му е нужна политическа алтернатива, която да защитава и неговите интереси, а не само интересите на плутократите, прикрили се зад маската на демокрацията.

И си заслужава да цитирам отново един от акцентите в нея:
-При финансовия срив през 2008-2009 год. натрупващият се финансов излишък създаде проблем на класата на имащите: липсваха достатъчно възможности за инвестиране. С повече пари на разположение, отколкото идеи какво да правят с тях, големите инвеститори изляха огромни суми в несъществуващи пазари на къщи и други хитро замислени (според тях) рисковани авантюри и спекулации, ловко жонглирайки със създадените от самите тях измамни измишльотини с разбираеми само от тях названия като “хедж фондове”, “деривативи”, “хай левъриджинг”, “кредит дефолт суапс”, “предейтъри лендинг” и какво ли още не.

Между жертвите на тези финансови игри се оказаха други капиталисти, дребни инвеститори и много работници, които загубиха милиарди долари от спестявания и вноските за пенсия. Може би Бандит № 1 се оказа Бърнард Мадоф: с характеристика “дългогодишен лидер в сферата на индустрията за финансови услуги”, той управлява мошенически фонд, който събира 50 милиарда от богати инвеститори, които след това изплаща с “несъществуващи пари”, както сам той се изразява. Плутокрацията изяжда собствените си деца.

В средата на срива, на едно изслушване в Конгреса през октомври 2008 год., бившият шеф на Федералния резерв и страстен привърженик на “свободния пазар” Алън Грийнспан призна, че е сбъркал, като е очаквал финансовите акули – стенейки под бремето на огромното натрупване на капитал за инвестиране някъде в нещо - внезапно да си наложат въздържание и самоконтрол.

Класическата теория за ненамеса в частната инициатива от страна на правителството – тоест, сладката приказка за “малката държава” – е дори по-нелепа от изказването на Грийнспан. Според тази теория всеки трябва да следва собствените си егоистични интереси без каквито и да било задръжки. Предполага се, че неограничената с нищо и от никого конкуренция ще произведе максимални облаги за всички, защото “свободният пазар” се управлява от чудотворно блага “невидима ръка”, която оптимизира резултатите от общия труд. (“Алчността е добра.”)

Какво предизвика кризата от 2008-2009 години – хроничната тенденция към свръхпроизводство и свръхфинансово натрупване, както би казал Маркс, или безграничната лична жадност на хора като Мадоф? Или, с други думи, проблемът на системата ли се дължи или е личностен? Фактически, системата и личностната характеристика на тези престъпници са взаимно свързани. Капитализмът отглежда влюбени в парите жадни алчници и награждава най-безскрупулните между тях. Престъпленията и кризите при капитализма не са нерационални отклонения от рационална система, а точно обратното: те са рационални продукти на една нерационална и аморална система по същество.

И още по-лошо: “спасяването от финансови затруднения” в размерите на много милиарди долари, които правителството предприе по отношение на някои банки, се превърнаха в нова възможност за грабеж. Правителството не само че не успя (или не пожела) да упражни контрол върху тези огромни суми, но и самото то се превърна в оръдие за грабеж, като ги изтегли от федералната парична машина и остави данъкоплатците да кървят, незащитени и ограбени.

Умниците, които ни се караха, че “тичаме при правителството за подаяния”, сега правят същото. Корпоративна Америка винаги е получавала субсидии, гаранции за заеми и прочие правителствени и федерални дотации. Но “спасителната операция” през 2008-2009 години й предложи рекордно захранване от общественото корито. Повече от 350 милиарда долари бяха поднесени на най-големите банки и финансови къщи от финансовия министър без какъвто и да било контрол над тях – да оставим настрани огромната сума от повече от 4 трилиона долара, които изтекоха от Федералния Резерв. По-голяма част от банките – включително Дж. П. Морган Чейс (JPMorgan Chase) и Банк ъв Ню Йорк Мелън (Bank of New York Mellon) – нагло заявиха, че нямат никакво намерение да допуснат когото и да било да узнае къде отиват получените пари.
цитирай
8. ran - всички така мислят:
16.08.2009 14:31
"...През 30-те, кризата бе криза на свръх-производството.
Настоящата е криза на свръх-потреблението и на свръх-задлъжнялостта..."
ако е вярно, то мерките на правителствата щяха да извадят света от кризата.

нека ти предложа една нова теория, която обяснява повече икономически факти.
от 80те години производителността на труда е нарастнала пет пъти, а заплатите - само два пъти. това са много пари, които си търсят реализация. най-напред на борсата обаче се спука балона дот.ком, после гръмна и строителния бум. тези къщи трябваше да се продадат - ето я и кредитната експанзия. така че кризата е от огромен излишък на пари. преди глобализацията да успее имаше кръвопускаща система - рисковите инвестиции, които поемаха и разпиляваха голям паричен ресурс /откраднати в българия, примерно/. сега "рискът" винаги е в кавички и винаги носи възвращаемост, т.е. нови пари.
От тази гледна точка:
- чака ни по-тежка криза защото никой не иска да види причините /и силенте включително/, макар и не толкова скоро
- осъзнатата реакция е премахване на мегакорпорациите и възстановяване на неефективност на инвестициите. и понеже няма да стане,
- мъчително саморазрушение на глобалните структури - икономически войни, национализъм като опит за измъкване от корпорациите, чести кризи от свръхколичество пари ...
цитирай
9. valsodar - Противоречието м/у производит...
16.08.2009 15:03
Противоречието м/у производителност на труда и работната заплата е добре погледнато при статията на Паренте и.. там съм съгласен и с двама ви - наличието на огромен свободен капитал, който си търси мястото, където да произведе следващият.

Но, за рисковите инвестиции, не мога да те рабера как така те винаги имат възвращаемост??
Ако бе така, то всички на борсите щяха да печелят и никой нямаше да губи, нали така?

Би ли пояснил малко мисълта си в тази насока, че ми е трудно да я схвана?

С всичко останало съм склонен да се съглася.
цитирай
10. анонимен - А дали и тази криза не е умишлено
16.08.2009 15:06
предизвикана, както и Великата депресия? Правителството на САЩ от къде взе пари, за да ги налее в банките и застрахователните дружества - от Федералния резерв. А той е собственост на същите богати фамилии, които предизвикаха кризата от 1929 г. Сега се изкупуват имоти и компании на безценица от тези, в които са капиталите, а банките са им поднесени "на тепсия". За пореден път свръх богатите концентрират в себе си световното богатство за сметка на обедняването на средната класа. Предстои свят на още по-голяма зависимост от тази "свръхбогата клика". Могат наистина да се проявят анархисти, националисти, шовинисти, да се увеличи в пъти престъпността, докато "виновниците" не бъдат изправени на стената. Само че, не зная дали е възможно това и как може да се случи.
цитирай
11. valsodar - Харви, тоя въпрос си го задавам и аз
16.08.2009 15:20
При положение, че предупреждения за кризата имаше с години преди да се случи, а не се предприеха никакви мерки тя да се предотврати, то отговора е повече от ясен.

Още повече, че не всички изгубиха от кризата.
И ако разберем, кои са се изтеглили от пазара със свръхпечалби, ще разберем и кои са в основата на настоящата криза.

цитирай
12. анонимен - Точно си мислех още нещо.
16.08.2009 15:28
Ако прогнозите за силното обзценяване на долара се сбъднат, тогава американските стоки ще бъдат евтини и конкурентноспособни на китайските. Можа да настъпи инвазия на американски стоки в целия свят. Ако се създаде огромно ниво на безработица в САЩ, всеки американец ще бъде доволен да си намери работа, дори и с ниско заплащане, за да не умира от глад и да може да си плаща кредитите и ипотеките към същите тези, които са го довели до това състояние. Ако стане така, че американските стоки да се търсят на външните пазари, новите собственици да големите компании (същите от Федералния резерв) ще придобият несметни богатства. Просто в САЩ стандартът на живот за бедните, средната класа и по-малко богатите ще бъде безвъзвратно променен.
цитирай
13. ran - рискът
16.08.2009 15:30
през 80те:
няколко борсови играчи, счетоводители и инженери решават да построят фабрика в Намбезия. отчитат суровини, ниво на работната ръка, стабилност на политическото положение и казват - има 40% вероятност тази инвестиция да успее, но печалбата ще е два пъти по-голяма от фабриката в европа.
така се раждат новите компании - една на сто опитали се.
сега има отдели "риск" във всички големи корпорации. освен гореизброеното се занимават и с проучване на местния генерал, завършил уест пойнт, колко подкупи трябва да дадат на намбезийския икономически министър.
А в най-последен вариант - "рисковият" отдел субсидира буш, купува си експертите по биологични оръжия на цру и няколко медии.
и инвестира в ирак :)))

@harvi - не знам дали умишлено е предизвикана кризата, но в резултат изчезна огромно количество пари и ни даде глътка въздух до следващата криза.
цитирай
14. анонимен - до ran
16.08.2009 15:42
Благодаря за коментара. Преди беше известно, че Китай държи огромно количество американски дългови книжа. Интересно ми е дали продължава да изкупува американския национален дълг. От друга страна какво прави арабският капитал. Ли Якока в "Къде изчезнаха лидерите" надълго коментира обвързаността на президентската институция с арабските капитали. Кой ще се окаже собственикът на Америка в края на крайщата?
цитирай
15. ran - гледната ми точка е
16.08.2009 15:50
какво да правя тук и сега без да съм икономист.
икономическият ми модел за лично ползване не отчита дългови книжа, борсови спекулации и арабски капитали.
събирам информация за българското отражение на кризата и засега нямам позитивна стратегия.

п.п. гледайте на мнението ми само като на инфо за размисъл, не за действие
цитирай
16. valsodar - Единствената ми позитивна стра...
16.08.2009 16:12
Единствената ми позитивна стратегия в момента е - Дългове в никакъв случай! :)))

А по медиите си върви обичайната пропаганда - стигнали сме дъното, спада спрял, софикса тръгнал нагоре и тем подобни врели некипели.

Лично моите очаквания са в близките 2 години страната ни да върви към дъното, независимо от факта, че сме член на ЕС, който е една от заблудите за спасението ни.

Очаква ни безпрецедентно тежка година и за фирмите и за населението.

Лошите кредити раздадени от банките "ни" ще доведат и до банкови фалити, като не вярвам така нареченият гаранционен фонд по депозитите, да успее да покрие загубите на банките.

Нямаме нужната оптимизация на работният процес, работната ни ръка е нискоквалифицирана и мързелива, неконкурентни сме от към технологии и качество, за да се закрепим с експорта си на външните пазари.

За вътрешният ни пазар - от две години сме разграден двор за всички фирми на ЕС - там дотираната им продукция срина селското ни стопанство и преработвателната ни промишленост.

Само с едната търговия икономика не се създава, така че, колкото и да се свиват дупките в бюджета, реално няма да има с какво да се прави социална политика у нас в близките години.

А бе... катастрофата в която влязохме подсилени от управлението на тройната коалиция, ще надмине по мащаби националните сътворени от Фердинант.

И като добавим факта, че САЩ тепърва ще гърмят - картинката е просто прекрасна.
цитирай
17. ran - явно не си харесал теорията ми
16.08.2009 16:49
фактите за нашта икономика:
- ЕС въведе правила - скъсиха се ръчичките на две-три вилнеещи вече корпорации и се прекрати безразборното печатане на пари
- лошите ни кредити са толкова нищожни за банките ни, чее...
- работната ръка струва толкова колкото плащаш за нея /което включва и образование/
- а тва за "разградения двор" пък е толкова далече от истината

проблемите ни са други:
- имаме държавен дефицит - предстои да видим има ли кой да събере данъците от нелегалните фирми
- скоростта с която свихме потреблението /и външнотърговския дефицит/ показва че сме достатъчно "дебели" и "разглезени" - имаме доста резерви за времена на кризи.

така че, не чакайте апокалиптичните картини да се сбъднат и спазвайте непозитвни стратегии - не на кредити, не на медии ...
в кръга на шегата бих препоръчал и "не" на емоциите в този блог, когато се говори за икономика
цитирай
18. valsodar - Не опират нещата до харесване
16.08.2009 21:11
Дали ми харесва една теория или не, това няма да намали шансовете й да се случи на практика, така че наместо да си заравям главата в пясъка предпочитам да си съставя реална картина за случващото се, дори и това означава ревизия на наученото към момента.

По тази и причина ценя всяко едно мнение, което ме кара да се замисля, в т.ч. и твоето.

ЕС въведе правила, но... оказа се, че играем с белязани карти - ние влязохме практически неподготвени в ЕС, за което грешката е колкото наша - толкова и тяхна. Моето мнение е, че се избърза поне с 5 години с влизането ни в съюза.

За лошите кредити.. доколкото знам когато превишават 4% от портфолиото на една бнка вече са проблем за банката, а у нас са далеч над този процент - официално са над 8, а неофициално...
Друг е проблема, че от ден на ден те все повече ще нарастват, в следствие от кризата, която ще засилва негативните си ефекти върху производството и респ. потреблението у нас.

- за работната ръка... има сериозен дефицит в образованието и подготовката и. У нас имаме огромен брой нискоквалифицирани кадри и един съвсем скромен процент на тяхна база - висококвалифицирани. Да носи вар и цимент може всеки, но вече няма пазар за тази дейност.
За мен по-страшното е в безхаберието на работодателите относно работната им ръка - малцина инвестираха в нейното подобрение и адаптиране, за сметка на кражбата на кадри едни от други. Но... с девалвирането на образователната ни ситема и влошаващите й се резултати с всяка една следваща години - с какви кадри разполагаме в момента и с какви ще разплагаме след десет, петнайсет години е доста тревожен въпрос.

По отношение на резервите ни - да имаме 400 000 бюрократа, което на глава от населението е огромен разход, но... не е ли по-удачно паралелно с изчистването им от системата , да се въведат и ясни и прозрачни правила за управление, които да сведат субективният фактор до минимум и така да се облекчи бизнеса от бюрократичните спънки?

В момента има луфтове за обиране и Дянков правилно се е насочил в обирането им, но нека не си затваряме очите и пред изчезващият ни валутен резерв, който към момента е наполовина спрямо година назад.

И този резерв ще намалява с всеки един ден по две причини - огромният ни търговски дефицит и огромна външна задлъжнялост.

Да е жив и здрав Милен Велчев, който ни обърна дълга в евро, в момента в който долара започна да пада - ей на това му се вика корупционна схема.

А за емоциите, трудно е да се подтиснат, когато това което предстои да се случи, ще засегне пряко не само моят живот, но и живота на близките ми.

Но... благодаря за репликите ти тук, нека моите да не ти пречат за свободното изразяване на идеите ти! :)
цитирай
19. valsodar - И понеже си има посещаемост по те...
18.08.2009 22:35
И понеже си има посещаемост по темата в блога ми, то нека ви препоръчам един великолепен блог, от който няма как да останете разочаровани :

http://crisis.blog.bg/

Кризата 2008-2012

Избрани пасажи от книгата "Кризата 2008-2012" от арх. Стойчо Парушев
цитирай
20. ilvis95 - Добра статия !
20.08.2009 15:01
Поражда добри размисли, но само времето за съжаление ще потвърди или отрече предсказанията !?
Едно, обаче е ясно, нито една страна, включително и САЩ няма да бъде вече същата. Просто света се промени. Аз лично смятам, че с встъпването в длъжност на този щатски президент, страната тръгва надолу !?
цитирай
21. valsodar - А аз си мисля, че им е предпоследният
21.08.2009 09:24
Сега остава само и жена да изберат за президент и... нищо чудно да се разцепят. :)))

Апропо, идеята за разцепване на САЩ не е чак толкова лоша - случвало се е и с други империи преди тях.
цитирай
22. setebos - случвало се е преди, случва се и сега
23.08.2009 19:24
Кризата е напълно закономерна, плод на естествената склонност на хората да се увличат. И поредното потвърждение на теорията, че нагласите движат пазарите. Прегледах мненията по-горе и най-адкватно ми се вижда това на rаn. Нищо против другите, просто въпрос на виждане, преценка и нагласа. И както си е редно в текущата ситуация общата нагласа в блога е доста "меча" :)
цитирай
23. valsodar - Дано да греша!
25.08.2009 20:18
И честно казано, ще се радвам ако съм сгрешил.
А ако ли не, то поне няма да съм в паника от случилото се :)
цитирай
24. анонимен - valsodar - трябва да се разсъждава , мисленето е за животните !
01.09.2009 05:19
коментарът е излишен !
--------------------------------
http://dnevnik.bg/pazari/finansi/2009/08/31/777042_fed_e_realiziral_pechalba_ot_19_mlrd_ot_krizisni_zaemi/
-----------------------------------
след 500 год робство - роби !
цитирай
25. valsodar - Трябва - спор няма.
01.09.2009 13:39
но, в коя друга страна е въздигната на пиедестал максимата "Ти на мене пари ми дай, а акъл не ми давай!"

И... нещата следват просто естественият си ход на развитие.
Надявам се само едно - дано поне в някои случаи кризата да доведе до поумняване с уроците си.
Дали ще е възможно??!

А за ФЕД - Майкъл Пaренти го е казал много добре в статията си за плутокрацията - просто събитията потвърждават правотата му.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7435748
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив