Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2008 16:14 - Веднъж завинаги :)
Автор: valsodar Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1844 Коментари: 12 Гласове:
0

Последна промяна: 08.10.2008 16:19


 Поради факта, че ми се налага постоянно да се преповтарям относно позицията си за дизайна на сайта и за да е ясна визията ми за него - ето , какво не ми харесва и какво би ми се искало да се промени по него.

 Да ги караме по точки, а ?

1. Гласуване
Само по себе си гласуването е безцелно, ако автора на поста, или на целия блог не знае за какво всъщност го оценяват с гласа си.
 Това ми се е видяло странно още в началото 27.05 09:16 - Гласувайте за блога !  затова и съм се опитал да обясня на 03.06 16:57 - Как да се чете гласът ми . 
 Но за да не изпадат всички в подобни недоумения и колебания, - Аджеба за кой не съм гласувал още днес ? - или - Я да видим , кой от влезлите не е гласувал за мен ? - то нека глас, вот, оценка или каквото там ще да е , да се дава за конкретна статия от блога и да е еднократна за потребител.
 Така , автора ще може да си състави някаква преценка ( ако изобщо има нужда от нея де ), кой какво харесва от блога му и кой какво не харесва. 
 В случай, че редовно си плаща данък "обществено мнение" това може да му е добър ориентир в преследването на опредлена аудитория.

2. Рейтинг - Статистика
Рейтинг, но по какви критерии ? Тук нещата са безкрайно субективни и не винаги може да се твърди , че масово харесваните неща са стойностни като съдържание или обратното, малко посетените са безсмислени. 
 От тая гледна точка ми се струва, че самата идея за рейтинг и подреждането на авторите по определени статистики работи против главната идея на блогосферата , а тя е - Всеки да има възможността да изрази пълноценно себе си, така както може и така както му се отдаде да го стори.
 Влизайки в идеята за класации има сериозна опасност да се изпадне в една масова халтура или писане на килограм, само и само да те бройка системата, че си по-велик от другите.
 А дали наистина си такъв, показва не статистиката, а времето.
При това с едно сериозно закъснение и то по време, когато отдавна е спряло да те вълнува това.

 Така че , в тая посока си мисля, че водещи карета със статистика на заглавна страница са подвеждащи в избора, кое от какво да се чете. Не винаги тези които водят рейтинга или са в карето на статистиката имат какво да кажат и как да го кажат, но си отвисяват там на принципа на затворения кръг - Влизаш за да видиш, що за чешит е тоя от статистиката и със самото си влизане, го бетонираш все по-трайно там.
 Ако някой иска да проследи потребители по определени критерии, като активност, читаемост , читателско одобрение и т.н. то нека да се прави през лесни за работа филтри.
 Така всеки , който се интересува от това как върви гонката може да си го проверява, но без да се набиват нещата в очите на новодошлите.

3. Избрани теми 
Категорично против.
По две основни причини.
Първата е , че и Бог да стане модератор винаги ще има поне един , който се чувства недооценен с това, че написаното от него не е в "Избрани". В нередки случаи тези хора имат основание.
Втора причина - чрез публикуването на определени теми в "Избрани" може да се манипулират обществени нагласи и настройки, а все пак всички ние се борим за свободата на словото, нали ?!

 Ако някой иска да си проследява - пак опираме до филтрите.

4. Достъп на потребители до личния блог
Много често се случва с определени потребители да няма какво да си кажем и да не желаем да репликират по блоговете ни. На мен ми се е случвало изключително рядко, но все пак една опция "Блокирай ... (потребител) " би свършила добра работа в тая насока.

5. Категории
Какво пречи в категория изкуство да се отворят подкатегории според броя на изкуствата ? Така всеки който търси да речем "Поезия" би се ориентирал доста по-бързо.

В общи линии това са ми забележките по дизайна на сайта и ако поне малко се промени, то една голяма част от глупостите всекидневни на които сме свидетели биха се ограничили рязко.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Браво:)))
08.10.2008 16:18
Аз чета и гласувам за теб,защото с интерес чета нещата които пишеш,интересни,стилни,няма лъжа и т.н:)))
цитирай
2. анонимен - Ти от какво се храниш?
08.10.2008 16:24
Да си повторя въпроса и тук - ти от какво се храниш, човече, кой е тоя луд, дето ти плаща заплата, а ти по цял ден висиш в интернета?
цитирай
3. valsodar - Плащат ми точно за това
08.10.2008 16:28
Върви преброяване на лудите в нета и аз ги събирам на едно място :)
цитирай
4. анонимен - А, добре тогава
08.10.2008 16:45
Сега разбрах. Значи ти си най-шантавият, та затова тук все луди се тълпят при тебе за компания да си правите през работно време.
Мамка му, ако дават пари, ще взема и аз да играя шантав като тебе, ама ти пък сигурно не играеш, ми си си шантав, а това си е природна работа.
Ама щом ти плащат суха пара, шантав не шантав, живееш си добре май.
цитирай
5. анонимен - Valsodar,
08.10.2008 16:47
Добър подход, въпреки, че почти съм сигурна, че изпълнени дори и в този си ред, въпросните условия или критерии отново няма да са угодни на всички и все някой ще изплаче, че е "прецакан" :))
Не е необходимо да се харесваш на масите, нито да слугуваш на суетата си.
Най-важното е да бъдеш себе си!
цитирай
6. анонимен - И кво стана?
08.10.2008 18:21
Админите по инерция бяха набутали и тая приумица в избраните, ама като са я прочели - първо слагат в избрани, а после четат? - са я махнали оттам, щото им гребеш в паницата.
Ей това шантавелството си е заразна работа!
цитирай
7. kalbotobg - ...
08.10.2008 20:41
За сайт и програма важи едно старо правило.
K.I.S.S (Keep It Simple Stupid) или на български в свободен превод " Запази нещата прости ".
За "избрани" не съм съгласен. Администратора предлага на първа страница теми които да привлекат вниманието на посетителя , може би трябва да им сменят заглавието на "Избрани от администратора" или нещо подобно да спрат мрънканията, първата страница е лицето на саита не класация. Вмъкването на точкова система ще превърне скорошната тролска акция в лек намек , освен това лесно би превърнало блога от широкопрофилен в профилиран което явно не е намерението на създателите на сайта.
Малко ми е чудно , че гореща тема си остава първа страница , а никой не споменава ограниченията в интерфейса. ...
( Е, това е мое виждане разбира се J )
цитирай
8. krassko - А няма ли
08.10.2008 21:42
А няма ли най после да оправите статистиката, за да мога и аз да си броя лудите? Или Ви е неприятно че го правя ?
цитирай
9. slavuncho - Подкрепям те, особено за данъка
09.10.2008 07:55
"обществено мнение" :)
Аз за това си се кефя в blogspot.com. Няма статистики, няма класации, няма рейтинги, няма избрани. Имам няколко приятели, които си ме четат, аз чета тях и така...
А тук все повече заприличва на "биг брадър"
цитирай
10. kalbotobg - @9 ;)
09.10.2008 09:18
Има класация в блогспот ма не е на входа залепена, факта, че не си и обърнал внимание отговаря и защо ги няма тези тъпи спорове и караници като тук. Само , че там никой не ти завира реклами в лицето. Същото е и в wordpress.com !
цитирай
11. valsodar - krassko - :)
09.10.2008 11:59
Те на мен брояча за посещения три пъти ми триха да не виждам, кога влизат от ведомствени сайтове , ти за едната стъкмистика си се хванал ! :)))

Куриози, влиза вики11 три пъти при мене, репликира три пъти по тема , а брояча не я хваща като посетител в блога !
За сметка на това, пък изчезналите от мен ги хвърля на други, явно сървъра на който е сайта е развил гаден изкуствен ителект с коефициент на интелигентност идентичен с този на Биг Брадър ?! :)
цитирай
12. valsodar - slavuncho :)))
09.10.2008 12:00
Цялата тази натруфеност и помпозност на настоящия сайт не е случайно избрана.
Външно е срамежлива девственица , а зад завесата дърта развратна блудница :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valsodar
Категория: Лични дневници
Прочетен: 7435765
Постинги: 1739
Коментари: 18276
Гласове: 27883
Архив